Vizită la Fetești

100_9599

Marți 2 noiembrie 2011 am făcut o vizită la Fetești, în județul Ialomița. Ultima mea trecere prin Fetești (33,000 de locuitori) a fost în martie 2009. Cu acea ocazie am fost oaspetele Colegiului Național Carol I din oraș, al primăriei și m-am întâlnit cu un grup numeros de reprezentanți ai administrației locale, profesorilor, oamenilor de afaceri și de membri ai comunității locale. De asemenea, am vizitat muzeul orașului.

În luna mai a anului trecut, un grup de elevi de la Fetești au fost oaspeții Palatului Elisabeta.

De data aceasta am fost oaspetele uneia dintre cele mai mari și mai complexe companii agricole din țară, Agrofam, fondată și condusă de Ștefan Poienaru. Compania numără culturi de cereale, vie, livadă, o mică exploatare piscicolă, pădure, creșterea animalelor (oi și capre) și este un model de îmbinare a tradițiilor locului cu tehnologii moderne, europene. Este totodată un exemplu de bun-simț și curaj, de măsură și spirit întreprinzător.

Am fost plăcut impresionat să descopăr produse cu gust și înfățișare plăcută, diverse, pe care le credeam disponibile doar în fermele din Anglia sau în magazinele bine garnisite din Londra. Am remarcat la toți lucrătorii din companie politețe și discreție. Munca lor nu are cusur, dar nimeni nu pare să aprecieze modelul lor de profesionalism, în afară de consumatori. Urda lor are o cerere pe piață care a crescut în ultimele trei săptămâni de 20 de ori. Nu sunt încurajați de autoritățile administrative centrale, iar exemplul lor nu pare să intereseze pe nimeni.

Cu toate acestea ei au prieteni și oameni care îi încurajează, iar în breasla lor sunt respectați. Cu toate slăbiciunile prezentului, eu sunt înclinat să cred că viitorul este al celor ca ei: al competenților, al oamenilor cu energie și talent, al celor serioși care au de ce să fie respectați. În România, ei nu sunt puțini. Sunt doar tăcuți.

100_9594

100_9595

100_9598

100_9603

100_9604

100_9614

2 comentarii

  1. Vizita in judetul Ialomita says:

    16.03.2009       Luni, 16 martie, in cadrul proiectului ”Orasele Romaniei”, destinat dezvoltarii relatiilor europene ale asezarilor romanesti urbane, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei a efectuat o vizita la Fetesti, judetul Ialomita.

    Principele Radu s-a intalnit la Casa de Cultură cu autoritati locale, oameni de afaceri, reprezentanţi ai diverselor instituţii din Fetesti si a raspuns intrebarilor jurnalistilor prezenti. Principele Radu a efectuat, de asemenea, o vizita la Liceul Teoretic ”Carol I” din localitate, unde a purtat discutii cu elevii claselor a XI-a si a XII-a.

    Principele Radu a invitat delegatiile institutiilor si elevilor pe care i-a intalnit cu acest prilej la Palatul Elisabeta, in Bucuresti.

    In incheierea programului, Alteta Sa Regala a vizitat Muzeul din Fetesti.

  2. Elevii de la Fetești la Palatul Elisabeta, mai 2009 says:

    Principele Radu s-a intalnit cu liceeni din Fetesti si Comanesti

    06.05.2009        

    Marti, 5 mai, la Palatul Elisabeta, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, primul candidat la alegerile prezidentiale, s-a intalnit cu un grup de elevi din clasele a XI-a si a XII-a, de la liceele “Carol I” din Fetesti (judetul Ialomita) si “Dimitrie Ghica” din Comanesti (judetul Bacau).

    Intalnirea de la Palatul Elisabeta a fost urmarea invitatiei adresate de Principele Radu cu prilejul vizitelor pe care le-a efectuat la Fetesti si Comanesti la inceputul acestui an.

    Liceeni au vizitat Palatul Elisabeta, centrul regalitatii romane de astazi.

    Principele Radu le-a vorbit despre cat de importanta este implicarea lor in actiuni civice si contributia lor la dezvoltarea comunitatilor de care apartin.

    Principele i-a incurajat sa valorifice caracteristicile oraselor mai mici in care traiesc, unde socializarea are efectul unei experiente formatoare. Principele Radu le-a impartasit amintirea frumoasa pe care o pastreaza vizitelor in Fetesti si Comanesti.

    Tinerii au mai discutat cu Principele Radu despre situatia din Republica Moldova, despre conflictele lumii moderne si valorile democratiei.

    Alteta Sa Regala a abordat si rolul mediului virtual in viata tinerilor, sfatuindu-i sa il valorifice in mod benefic, pentru a avea acces nelimitat la informatie, pentru a explora posibilitatile de educatie si dezvoltare personala pe care le ofera.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52955867
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate