La Iași, joi 28 octombrie 2010

IASI_28_10_2010_mici_004

Am început a doua zi a vizitei la Iași, joi 28 octombrie 2010, cu slujba de la Biserica Sfânta Mahramă din cartierul Cantemir. Acolo am găsit un locaș de cult nou, încă neterminat, dar cu proporții armonioase și cu o pictură și o sculptură a catapetesmei frumoase, moderne, cu gust, fără artificii și sugestive. Enoriașii prezenți, precum și preotul, au prezentat Principesei Moștenitoare și mie atelierul lor de mozaic, unde realizează cu cheltuieli minime întreaga decorație interioară a pereților bisericii.

Pensionarii din cartier, îndrumați de câțiva artiști plastici, pun micile cuburi de marmoră împreună, împodobind singuri propria lor biserică. Alteța Sa Regală și cu mine am fost încântați de această poveste. Mai întâi, pentru inspirata idee de a folosi tehnica bizantină a mozaicului, pe pereții unei noi biserici, într-o Românie în care prostul gust este la el acasă. Apoi, pentru formidabila realizare a cooptării comunității întru un scop atât de nobil, pentru cultivarea încrederii, a simțului datoriei, a altruismului și a calităților fiecăruia dintre enoriași, într-un mod atât de practic. Un mare merit îl are aici preotul Nicolae Dorneanu, parohul locului.

De acolo am mers la Casa Corpului Didactic, o instituție care a găsit resursele de a renova casa veche în care funcționează, și de a o dota cu o sală generoasă de expoziții, ce va găzdui permanent, de aici încolo, artiști plastici ieșeni sau moldoveni. Am găsit adunate personalități din lumea administrației locale, a artei, a educației, a societății civile, toate animate de un anume scop comun și de o mândrie comună. Principesa și cu mine am tăiat panglica inaugurală a Sălii de expoziții.

În cursul după-amiezii m-am întâlnit cu președintele Consiliului Județean Iași, profesorul universitar Constantin Simirad, și cu primarul orașului Târgu-Frumos, dl Gheorghe Tătaru. Cu amândoi am discutat proiecte pe care Casa Regală le-ar putea inspira, susține, promova.

Am fost oaspetele Radio-ului Iași, într-o emisiune de o oră, în direct, pentru care le mulțumesc din nou gazdelor mele.

În fine, am fost din nou la TVR Iași, unde am dialogat în direct, pentru o jumătate de oră, în noua emisiune de actualitate “Accent R”. Este mereu o plăcere să revin acolo. Generațiile se schimbă, apar oameni noi, dar un anume echilibru și o politețe venită din modestie și ospitalitate sunt mereu prezente.

În ambele emisiuni am răspuns întrebărilor legate de realitatea românească a momentului. Nu am evitat să discut despre îngrijorările și exasperările din viața noastră. Am încercat însă să o fac de pe poziția Casei Regale și nu altminteri.

Principesa Moștenitoare și cu mine am încheiat seara în prezența mamei mele. Nu uităm niciodată atunci când suntem la Iași că, în ciuda tuturor schimbărilor și răspunderilor din viața noastră, aici avem familia și suntem cumva acasă.

Ziua de vineri 29 octombrie 2010 o vom petrece la Suceava și Rădăuți, unde vom vizita Universitatea Ștefan cel Mare, Colegiul Național Ștefan cel Mare (Municipiul Suceava) și Școala Regina Elisabeta (Rădăuți).

IASI_28_10_2010_mici_001

IASI_28_10_2010_mici_002

IASI_28_10_2010_mici_003

IASI_28_10_2010_mici_007

IASI_28_10_2010_mici_010

3 comentarii

  1. Alin Horj says:

    Cu siguranta prezenta Altetei voastre va aduce noi surse de inspiratie pentru comunitatea din Iasi.
    As propune sa mergeti in cat mai multe orase posibil.

    Cu stima,

    Alin Horj

  2. Vasile says:

    Sa dea D-zeu , sa fie un semn bun , caci trebuie sa fim acolo unde ne este locul , D-zeu sa va calauzeasca pasii ,acolo unde va e locul !!!

  3. O vizita peste Prut, pe cand AVR? says:

    Cu respect,
    Sunteti asteptati si de catre Romanii din Republica Moldova.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961936
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate