Sub semnul vocației și al devotamentului

IASI_27_10_2010_mici_013

Sunt mândru de urbea mea natală. Principesa Moștenitoare și cu mine am participat astăzi la o sărbătoare fără precedent: două universități ale aceluiași oraș românesc au sărbătorit 150 de ani de la înființare, Universitatea Mare și Universitatea de Arte. La ora 10, rectorul primeia, profesorul Vasile Ișan, după o primire elegantă a înalților oaspeți prezenți, a făcut un discurs inaugural impecabil. Rareori mi-a fost dat să aud spuse lucruri atât de profunde și de frumoase, într-un mod atât de simplu și de elocvent.

Totul s-a derulat ca după un ceas elvețian. Prima parte a fost programată să dureze o oră și jumătate, iar la ora 11.30 fix, gazdele au anunțat încheierea deschiderii solemne. Amfitrionii au invitat, rând pe rând, oaspeții să vorbească. În ciuda diferențelor mari de vederi ale celor din sală, precum și în ciuda tensiunilor atât de accentuate din societatea românească, profesorii și studenții de la Universitatea din Iași au găsit tonul și locul potrivit pentru fiecare dintre cei prezenți.

150 de ani de istorie a unei instituții nu este puțin lucru, mai ales în această parte de Europă. Inaugurată de Alexandru Ioan I și dusă pe culmi de stabilitate și respectabilitate de Carol I, Universitatea ieșeană a avut parte de eminenți savanți care au servit-o și a creat reputate personalități mondiale. Ca și făurirea și consolidarea Statului român modern, devenirea vieții universitare ieșene s-a făcut cu vocație, cu altruism, cu dedicație modestă și discretă și cu sacrificiu. În acest sens, citadela științei și cunoașterii de pe dealul Copoului, ca și orașul Iași întreg sunt purtătoare de Coroană.

Cu bucurie am aflat, la sosirea de aseară, că marele gânditor de origine română Virgil Nemoianu a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Profesorul Nemoianu, actualmente strălucit membru al corpului profesoral al Universității Catolice din Washington D.C. este pe lista personalităților programate să primească din partea Regelui Mihai I “Decorația regală Nihil Sine Deo”.

Am vizitat, la prânz, Școala “Ion Neculce”, situată în cartierul Cantemir din Iași, locul unde am urmat primii mei opt ani de școală, dintre care patru îndrumați de eminentul învățător și profesor Paul Andronescu. Principesa Moștenitoare și cu mine am pășit pragul edificiului astăzi, la 35 de ani de la absolvirea clasei a VIII-a, în anul 1975. Pașii ne-au purtat pe toate coridoarele, la laboratorul de fizică și la cel de chimie, la bibliotecă și la sala de sport, la cele două clase în care am învățat și în cancelaria profesorilor. Sper ca în următorii ani să pot genera o inițiativă care să ducă la reparația școlii, la dotarea ei cu materiale didactice și la construirea unui teren modern de sport.

Am fost, ca de fiecare dată, oaspetele televiziunii locale TeleM. Emisiunea va fi transmisă vineri 29 octombrie, la ora 19. Se numește “Extemporal la democrație”.

M-am întâlnit pentru prima oară cu reprezentanții Grupului pentru Dialog Social din Iași, în saloanele hotelului Traian, construit de celebrul inginer Eiffel. Au fost foarte ospitalieri, generoși și deschiși, iar eu am încercat să fiu franc și de folos. Sper ca întâlnirile noastre să continue. Rolul intelectualilor, mai ales al celor însuflețiți de simț al datoriei și de altruism, este uriaș. Criza românească nu este nici economică, nici politică, ci instituțională. Iar instituțiile se consolidează cu etică și cu competență, nu doar cu legislație și cu democrație.

Seara, Principesa Moștenitoare și cu mine am participat la un concert extraordinar la Filarmonica din Iași, susținut de orchestre ale studenților ieșeni și basarabeni. O splendidă alăturare de talente, făcută cu chibzuială și modestie. A fost aniversarea a 150 de ani de la înființare a celei de-a doua citadele a educației, Universitatea de Arte.

Mâine urmează un program tot atât de amplu și de interesant. Pe cei care pot prinde posturile regionale de televiziune și radio, îi invit să urmărească mâine, joi 28 octombrie, la ora 17, emisiunea în direct de la Radio Iași intitulată “În fiecare zi”. Apoi, la ora 18.30, vă invit să urmăriți emisiunea “Accent R.” în direct de la TVR Iași.

Închei printr-o suită a fotografiilor zilei. Pe mâine!

IASI_27_10_2010_mici_001

IASI_27_10_2010_mici_004

IASI_27_10_2010_mici_007

IASI_27_10_2010_mici_009

IASI_27_10_2010_mici_014

IASI_27_10_2010_mici_015

IASI_27_10_2010_mici_018

IASI_27_10_2010_mici_019

IASI_27_10_2010_mici_021

IASI_27_10_2010_mici_023

IASI_27_10_2010_mici_028

IASI_27_10_2010_mici_030

IASI_27_10_2010_mici_032

IASI_27_10_2010_mici_033

7 comentarii

  1. Alin Horj says:

    Cand unii se lupta pentru putere, Principesa Margareta si Principele Radu se preocupa pentru excelenta in sistemul universitar roman. Aceasta preocuare este mult mai importanta pentru ca reprezinta sustenabilitate si peste ani va insemna mult mai mult in Romania decat politica.

    Cu mare admiratie,

    Alin Horj

  2. Postu Robertto Celliny says:

    O picatura de liniste, de normalitate, in toata tulbureala asta din Romania!

    Cu admiratie,
    Robertto Postu

  3. V.M. says:

    VA ADMIR din tot sufletul meu pentru
    “CAT BINE PUTETI SA FACETI OAMENILOR PE CARE II INTALNITI” !
    .
    G B ROMANIA !

  4. Marian Popescu says:

    Sunt din toata inima un sustinator al Casei Regale si admir actiunile Principelui Radu si ale Principesei Margareta.Sunt insa oarecum dezamagit de neimplicarea Altetelor Lor in politica Romaniei,politica ce combinata cu incapacitatea si lipsa de viziune a puterii , actioneza impotriva Romaniei . Este imposibil sa nu ne dam seama ca politicul are legatura cu viata romanilor ,iar cuvantul Majestatilor Lor, ar conta foarte mult in stabilirea unei directii cat mai clare pentru romani ,care momentan sunt destul de debusolati si lipsiti de repere. Nu putem sa dispretuim sau sa ignoram politicul ,deoarece,ne place sau nu ,este unul din factorii care ne va dicta mereu viitorul.Nu putem sa ne facem iluzii ca activitatea universitara o sa fie performanta, intr-un stat in care democratia este in primejdie si in care nivelul de trai pare intr-o prabusire din care nu mai sunt sperante de revenire. Fireste, Casa Regala nu are trebui IN MOD NORMAL sa se implice in lupte politice “dambovitene” si inteleg foarte bine acest lucru .Drama tarii insa(una absolut reala,palpabila) si drumul dezastruos al Romaniei de acum, se pot stopa insa doar prin implicarea Casei Regale .Preintampinarea unui dezastru nu se poate face decat prin implicarea tuturor celor care ,ca si Aletetele Lor,IUBESC ROMANIA.

  5. gabriela codrea says:

    Multumim tare mult pentru aceste evenimente descrise si care ne aduc aminte de ceea ce ar trebui sa fie normalitate si liniste in tara asta. Dumnezeu sa va ocroteasca in tot ceea ce faceti. Ne bucuram tare mult de implicare dvs. in viata sociala a romanilor.

  6. Toata admiratia Pentru ALR Principesa Margareta a Romaniei si Principele Radu.

  7. Alteta Voastra Regala, says:

    .
    ‘Fotografia in care AVR apareti total nemultumiti’,
    cum sa-i decodificam mesajul?
    .
    Va multumim anticipat pentru explicatia acordata.
    Viorica si familia

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52962801
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate