Nunta de Argint la Belgrad

1

Majestatea Sa Regele, Principesa Moștenitoare și cu mine am fost prezenți la Belgrad, în zilele de 17, 18 și 19 septembrie 2010, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea Nunții de Argint a Altețelor Lor Regale Principele Moștenitor Alexandru al II-lea și Principesa Ecaterina.

Au luat parte reprezentanți ai Familiilor Regale din Luxemburg, Liechtenstein, România,  Grecia, Bulgaria și Serbia. Au fost, de asemenea, prezenți invitați din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia.

Majestatea Sa, Principesa și cu mine am fost bucuroși să revenim la Belgrad. Este a unsprezecea vizită a Familiei noastre în afara țării, în acest an. Regele Mihai a revenit la Belgrad după 75 de ani, precedenta sa vizită având loc în anul 1935, când l-a însoțit pe Regele Carol al II-ea. Principesa și cu mine am vizitat Serbia în anul 2007.

Ca de obicei, Principele Moștenitor Alexandru și Principesa Moștenitoare Ecaterina au fost gazde generoase și ospitaliere. Alături de cei peste 400 de musafiri din lumea întreagă, am luat parte la două zile și jumătate de celebrări, evenimente și întâlniri care au inclus spectacole de muzică și dans, două dinee și o croazieră pe Dunăre.

Sanctitatea Sa Patriarhul Irinej al Serbiei a venit la Palatul din Belgrad și, în prezența Familiilor Regale europene, a condus o slujbă de binecuvântare, în Capela Regală.

Reamintesc faptul că Principele Moștenitor Alexandru al II-lea este nepotul Reginei Maria a Iugoslaviei, născută Principesă a României. Este, așadar, ca și Principesa Moștenitoare Margareta, strănepot al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

A fost o ocazie istorică pentru Familiile Regale din Europa de Sud-Est de a fi împreună. Regele Mihai I, Regele Simeon al II-lea și Regele Constantin al II-lea, alături de Principele Moștenitor Alexandru al II-lea s-au întâlnit pentru prima oară în istoria postbelică la Belgrad, reprezentând Familiile și țările lor. A fost un moment emoționant de familie, dar și unul cu semnificații pentru prezentul țărilor noastre și al regiunii.

8

7

6

2

9

 

3

4

5

10

Fotografii de pe situl Familiei Regale a Serbiei

8 comentarii

  1. david says:

    ce va mai distrati voi in timp ce lumea o duce din ce in ce mai greu. macar daca nu ati mai posta pe bloguri astfel de informatii…casa regala face oare ceva pentru iesirea romaniei din criza?

  2. POP DIANA MIOARA says:

    MÄ INCHIN IN FATA MAJESTÄTII VOASTRE !!!

  3. Răspuns pentru David (comentariul nr. 1) says:

    Dintre cei 415 invitați la Nunta de Argint de la Belgrad, cel puțin 350 sunt personalități care au donat sute și sute de mii de euro pentru Fundațiile de caritate ale Principesei Moștenitoare Ecaterina. De zece ani încoace, aceste fundații ajută spitale, școli, centre de sănătate pentru ameliorarea vieții cetățenilor Serbiei care sunt dezavantajați social.

    Nunta de Argint a fost un prilej de a mulțumi în mod demn și respectabil acestor oameni.

    În altă ordine de idei, oamenii nu o duc din ce în ce mai greu din cauza Familiei Regale, ci din cauza felului diletant în care funcționează instituțiile. De asemenea, din cauza iresponsabilității și a egoismului unor lideri. Democrația vă dă ocazia să-i alegeți pe cei mai buni.

    Cu bine,
    Radu al României

  4. oana says:

    Sansele sunt rezervate ca Familia Regala sa poate face ceva in prezent pentru Romania, decat daca ar reveni la carma tarii acesteia, care e bolnava de coruptie, incultura si incompetenta, si sa o aduca la valoarea de alta data. Din pacate romanii si-au facut realitatea amara cu mana lor mai ales la ultimele doua alegeri prezidentiale…

  5. Esmyana Martisor says:

    Daruiesc tuturor semenilor o poezie scrisa de mine cu ocazia aceasta minunata.

    Aura iubirii

    Si ce daca unii zboara ?
    Si ce daca cerul pe o stea-nconjoara ?
    Si ce daca Univers…ocrotit de omul vers ?

    Si ce daca uneori desculti ?
    Si ce daca timpuriu asculti ?
    Si ce daca speri…primaverilor de ieri ?

    Si ce daca sufletul se incumeta ?
    Si ce daca valurile lumii spumega ?
    Si ce daca-i carusel…o hrisoava s-un penel ?

    Si ce daca viata ne mai strengareste ?
    Si ce daca ne mai ghiduseste ?
    Si ce daca aura iubirii invie…o poveste poezie ?

  6. Petrascu Daniela says:

    Ma tem ca nu pot fi de acord cu domnul care intreaba ce face Casa Regala pentru iesirea Romaniei din criza… Intrebarea corecta ar fi: Ce facem fiecare dintre noi pentru asta? Pentru ca atata timp cat nimeni nu vrea sa munceasca nu vom iesi din criza ci ne va fi tot mai greu.
    Respectele mele Casei Regale care a aratat in nenumarate randuri ca ii pasa de tara aceasta !

  7. david says:

    buna ziua domnule Radu

    sper ca imi permiteti sa ma adresez asa- democratia la care ati facut referire imi da dreptul sa ma adresez asa chiar si unei fete regale.

    nu am vrut nici macar o clipa sa neg meritele uneia sau altei case regale (de multe ori acestea donatii sunt facute de reclama pentru a scoate in evidenta omenia din acesti oameni care nu exista – dar bineinteles ca nici asta nu e treaba mea).
    ideea era ca materialul pe care l-ati postat asa de repede – era cald cand l-am citi- nu arata nici decun acest lucru, mai degraba arata o opulenta a unui grup exclusivist.

    zile bune!
    DAVID

  8. Manciu Victor says:

    Raspuns lui David: nu înțeleg ce anume te supară, în primul rând Familia Regală este în rudenie cu cea din Serbia, apoi nu e treaba Familiei Regale de România să scoată țara din criza economico-financiară, să o scoată cei care sunt votați și platiti de noi să o scoată, adică cei care nu o scot pentru că nu au facultățiile necesare. Familia Regală se ocupă de alte ”crize”, care din punctul meu de vedere sunt mai necesare: să restaureze monumente istorice uitate tot de noi, să reînvie și să susțină tradițiile și cultura romanească (într-un cuvănt sulfetul românesc) exterminate de comunism, pentru că vezi și tu puținul ce a rămas suferă de pe urma indolenței noastre.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53179392
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate