La Oxford

Încep astăzi, în Marea Britanie, a zecea vizită publică externă a Familiei Regale a României, din anul 2010.

Reamintesc vizitele precedente ale anului: Zürich în februarie, Regiunea Puglia din Italia în februarie, Istanbul – Capitala europeană a Culturii 2010 în martie, Madrid în aprilie,  Iordania în aprilie,  Baden Württemberg în aprilie, Moscova în mai, Summit-ul Marmara la Istanbul în mai și Stockholm în iunie.

Menționez că toate aceste vizite, organizate pentru susținerea intereselor economice, politice, diplomatice și culturale ale României, au fost efectuate cu sprijin financiar exclusiv din partea Casei Regale. Ele au cuprins o vastă arie de acțiuni publice sau oficiale, de la participări la congrese reputate și conferințe de la influente tribune europene până la primiri la șefi de Stat și întâlniri cu reprezentanți ai Guvernelor și Parlamentelor. De-a lungul acestor vizite au avut loc  întâlniri cu mediul de afaceri, organizații economice și financiare, dialoguri cu universități, licee, organizații culturale și contacte cu lideri religioși.

Hall_of_Christ_Church,_Oxford
Sala Mare a Colegiului Christ Church din Oxford, Anglia
Fotografie de Mike Peel

Am fost invitat să deschid astăzi, la Oxford, Conferința Internațională “Umanism Intercultural”, organizată de Fundația Berendel din Londra. Evenimentul va avea loc pe parcursul a trei zile, de joi 9 până sâmbătă 11 septembrie.

În deschiderea conferinței, voi vorbi despre Principele Dimitrie Cantemir și despre leadership-ul inspirat. Cu această ocazie, Fundația Berendel va acorda primul Premiu Cantemir lui Ștefan Lemny.

Conferința “Intercultural Humanism – Challenges, Experiences, Visions, Strategies” va fi găzduită de legendarul Christ Church College și va fi împărțit în șapte sesiuni, în care vor fi abordate, în cea mai subtilă și mai profundă analiză, teme precum inteligența globală, umanismul transcultural, umanismul european de la Est la Vest, umanismul și tehnologia, educația orientată spre valori, umanismul indian și umanismul chinez.

Conferința va reuni personalități de prestigiu din lume. Sunt așteptați să conferențieze Roger Griffin, Mikhail Epstein, Alex Goody, Erhard Reckwitz, Armin Heinen, Monika Baar, Robert Evans,  Stefan Jordan, Jörn Rüsen, Hardy Schloer, Kirill Thompson, Zhang Longxi, Chen Chao-ying, Ming Xie, Chintamani Yogi, Zhang Xinhua, Umesh Chattopadhayaya, M. Satish Kumar, Michael Onyebuchi Eze, precum și românii Virgil Nemoianu, Gheorghe Ștefan, Marius Turda, Mihai Spariosu și Sorin Antohi.

Este evenimentul public inaugural al Fundației Berendel și el dorește să propună, să exploreze și să susțină principii și practici ale umanismului intercultural. Fundația va prezenta, cu acest prilej, agenda ei pe termen scurt și mediu.

Voi reveni mâine cu detalii legate de ziua de 9 și cea de 10 septembrie, când voi fi prezent la evenimente. Este inutil să spun cât de mândru mă simt când văd că, în celebra citatedelă a științei și educației care este Universitatea Oxford, o inițiativă a cărturarilor români atrage atenția lumii științifice europene, americane și asiatice.

11 comentarii

  1. Adriana Macsut says:

    Astazi este ziua Sfiintilor Ioachim si Ana. Deci este si ziua onomastica a Majestatii Sale Regina Ana. Cu aceasta ocazie ii uram Majestatii Sale Regina Ana fericire, sanatate si La Multi Ani. Va rog sa ii transmiteti urarile noastre Majestatii Sale Regina Ana. Va multumim.
    Cu deosebita consideratie,
    Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu
    http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-ioachim-ana-121131.html

  2. Stefan Grosu si Adriana Mihaela Macsut says:

    Alteta Sa Principele Radu se dovedeste a fi un adevarat vector social si politic care sustine cauza romaneasca in lume prin aceste vizite, organizate pentru susținerea intereselor economice, politice, diplomatice și culturale ale României c…are sunt efectuate cu sprijin financiar exclusiv din partea Casei Regale. Este un exemplu pe care clasa politica romaneasca, fara forma si fond, ar trebui sa il aiba in seama. Numai revenirea la monarhie va reda Romaniei stralucirea din perioada interbelica. Dar revenirea la monarhie nu se poate face prin miscari violente de strada ci doar printr-un demers legitim si democratic in Parlament prin care sa se faca un amendament la Constitutie pentru schimbarea formei de guvernamant. Apoi poate sa aiba loc un referendum prin care poporul sa decida forma de guvernamant.
    Consideram ca poporul roman are dreptul legitim la un referendum in care sa se pronunte pentru revenirea la monarhie.
    Adriana Macsut si Stefan Grosu

  3. Marius Z. says:

    Stimate Principe Radu al Romaniei,
    Sper ca aceasta oportunitate sa dea roade in incercarea de a spala putin imaginea Romaniei atat de terfelite din ultimii ani. Sunt convins de calitatea prestatiei Altetei Voastre Regale si sper ca si publicul sa fie acordat pe justa lungime de unda. Tematica lui Dimitrie Cantemir si vastitatea operei sale abia incep sa fie dezvaluite publicului roman din tara, prin repatrierea unor documente de la Moscova si Sankt Petersburg. Imi permit sa adaug un link despre un eveniment de la Moscova legat de muzica lui Cantemir: – “Cantemirii: Dimitrie si Antioh”:
    http://www.ziuaveche.ro/cultura/muzica-lui-cantemir-se-aude-la-moscova
    Multumesc intregii Familii Regale pentru eforturile de promovare a Romaniei!
    Astfel de manifestari ar trebui sa implice si ministerul roman de externe precum si reprezentantii intelectualitatii romane din tara si diaspora, deoarece sunt oportunitati unice de a arata lumii profunzimea universului cultural si stiintific romanesc!
    Sper ca statul roman sa se sesizeze si sa sprijine sau organizeze pe viitor astfel de evenimente, pentru ca acesta este adevaratul brand de tara al Romaniei, si nu “spaima Europei”!

  4. Principele Radu al Romaniei recladeste prin proiecte, schimburi de experienta cu mari literati si politicieni o imagine de mult pierduta a Romaniei Altfel, pe care o vor cunoaste probabil generatiile viitoare.

  5. Marius Z. says:

    Imi permit sa revin cu o scurta stire din acelasi domeniu (sper sa fie o colaborare reala, nu doar praf in ochi) – Astăzi a fost dezvelită plăcuţa care atestă acreditarea Şcolii Internaţionale Cluj la standardele Cambridge:
    http://www.napocanews.ro/2010/09/astazi-a-fost-dezvelita-placuta-care-atesta-acreditarea-scolii-internationale-cluj-la-standardele-cambridge.html

  6. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Va felicit, din nou, pentru prezenta Altetei Voastre in vestita Cetate a Culturii classice umaniste care este Universitatea Oxford, loc de care ma leaga infinite legaturi ce tin de formatia mea ca anglist, desi – din pacate – nu am ajuns inca sa vizitez acest splendid izvor de cultura europeana in timpul celor doua vizite pe care le-am avut la Londra. Bucuria mea este accentuata si datorita faptului ca vor avea onoarea de a conferentia alaturi de Alteta Voastra doi anglisti de exceptie precum Virgil Nemoianu si Mihai Spariosu. Atat primul cat si cel de al doilea mi-au fost mentori in perioada studentiei mele, dl. Virgil Nemoianu conducand, in calitate de lector univ., seminariile de literatura engleza la grupa unde eram studenta in anul lll, iar Anca, sotia sa, mi-a fost colega de grupa. Mihai si Doina Spariosu erau, in acea perioada (sfarsitul anilor ’60), asistenti univ. de valoare la Catedra de Engleza a Facultatii de Limbi Germanice din Bucursti; Doina (fosta Spariosu) – o anglista de prestigiu – este in prezent, dupa cunostinta mea, decan al Facultatii de Engleza a Universitatii (particulare) Spiru Haret.

    Ma bucura, de asemenea, ca spiritul iluminist al Principelui Dimitrie Cantemir, fost Voievod al Moldovei si om de cultura enciclopedica de talie europeana al veacului sau, este evocat de Alteta Voastra, care proveniti tot din spatiul cultural al Moldovei si deci, cu atat mai mult mai rezonant la tot ceea ce a insemnat Marele Voievod si Umanist pentru cultura romaneasca – si nu numai. Daca ne gandim numai la doua din operele sale, scrise in limba latina – si nu in slavona – “Descriptio Moldaviae” si “Incrementa atque Decrementa Imperii Ottomaniche” (titlu aproximat), este suficient pentru a demonstra inaltul nivel de cultura istorica, geografica, diplomatica si literara a Domnitorului Cantemir. Desi de scurta durata, domnia sa a lasat urme de nesters in istoria poporului roman. Prietenia notorie a lui Cantemir cu Tarul Petru al Rusiei, reformatorul vietii sociale, culturale, diplomatice dar si al moravurilor de la Curtea Imperiala Rusa, unde Cantemir se si retrage dupa plecarea de pe tronul Moldovei, intregeste portretul istoric al Principelui moldovean. Initiativa Fundatiei Berendel de a institui un premiu “Cantemir” este, in acest context, cu atat mai laudabila.

    Doresc succes Altetei Voastre la tot ce tine de participarea la conferinta de la Oxford. Daca nu cer prea mult, as dori sa Va rog a transmite omagiile mele Domnilor Nemoianu si Spariosu, precum si Ancai Nemoianu.

    Cu deosebita stima si loialitate,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  7. Mihai Firică says:

    Mihai Firica Susţine cu a Ta mână Coroana Română! http://firica.blogspot.com/2010/09/sustine-cu-ta-mana-coroana-romana.html

  8. Carmen M. says:

    In lectiile de istorie,am invatat foarte putin despre familia regala a Romaniei.Dar timpul mi-a oferit acesta oprtunitate,de a stii,cine au fost regii Romaniei si care a fost rolul lor maret,la faurirea acestui neam.

  9. Nina T. says:

    Cei care ne conduc, adica cei pe care noi i-am ales sa ne conduca, ar trebui sa faca ceva pt Romania iar pt noi ceilalti ar fi de ajuns sa nu ne mai vorbim tara doar de rau si sa vedem si lucrurile bune .

  10. Costel P. says:

    dumnezeu sa ocroteasca familia regala romana si sa speram ca timpul va readuce Romania acolo unde a fost mereu,la regalitate.Eu nu am apucat acele timpuri,dar istoria spune ca Romania a fost condusa de regi,republica fiind impusa de comunisti.Sa dea DOMNUL sa ajungem acolo unde sunt natiunile progresiste ca Spania,Anglia,Danemarca,Norvegia adica la Regalitate.

  11. Esmyana Martisor says:

    Stimate Domnule Marius Z,

    Haideti sa incercam alaturi de toti ocrotitorii Romaniei Altfel,alaturi de toti cei care cred in spiritul solidaritatii binelui,haideti sa ne straduim sa credem in minunile credintei in Dumnezeu,credintei in bine.
    Acreditarea primita de la Cambridge este o sansa,depinde enorm si de vointa oricarei institutii in parte de a fructifica aceste recunoasteri in plan european sau international.Orice acreditare este doar un inceput,munca in echipa infaptuita cu daruire si deplina constiinciozitate,dorinta permanenta de a invata unii de la ceilaltii,ocrotirea cu sfintenie a profesionalitatii,doar astfel de mentalitate,doar un astfel de crez va merita,va convinge,va dovedi ca a trait si va trai mereu si Romania Altfel.Descurajarile nu ajuta nimanui,niciodata,vointa Domnului pentru omenire este binele,nadejdea,iubirea,adevarul,dreptatea si nu in ultimul rand demnitatea in deplina armonie cu pacea si libertatea.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54818859
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate