Imagini din lume
Antonina Sârbu
Ziarul Capitala, Chișinău, 2 iulie 2010 „după care eurile noastre, despărţindu-se, devin muzee pline de amintiri”… (1) O mână strânsă pumn. Prima oară am o mână strânsă pumn. Niciodată, starea asta nu a fost a mea. Apa înaintează, grădina părinţilor mei se transformă în ocean de durere… E cumplit să te uiţi cum apa înghite butucul de vie, zmeura, cartofii, florile… Cui îi pasă de nişte bieţi oameni care fac mereu doi paşi înapoi ferindu-se din calea apelor, care înaintează. Azi dimineaţă apa a ajuns la stratul de usturoi şi părinţii l-au smuls din pământ încă necopt… Ploi, ape dezlănţuite, oameni venind din deal la vale să vadă dacă nu trebuie să întindă o mână de ajutor… Pe 29 iunie a fost ziua tatei. A făcut 81 de ani. S-a născut în aceeaşi zi cu Antoine de Saint-Exupery. Şi sora mea s-a născut tot pe 29 iunie. N-au avut cum să se bucure, au stat şi s-au uitat cum apele înaintau, acoperind munca lor de astă primăvară… Se uimeau de cât de neputincios este omul în faţa unor ape furioase. Mâna asta strânsă pumn… (2) Egal. Sonetul 5. Don Ramon zice că „după care eurile noastre, despărţindu-se, devin muzee”… Loredan Gâscă a plecat să câştige o hrincă de pâine albă, la nemţi. E poştaş în unul din cartierele Berlinului. Are 52 de ani, a părăsit Ţara şi azi le aduce nemţilor ziare, reviste, scrisori, chitanţe şi cărţi poştale… Astă noapte n-am putut să adorm. M-am gândit cum să-l ajut pe Loredan, îl dor picioarele, are o soţie pe care nu o iubeşte, seara vine acasă şi bea vin. E sătul de lucrul lui. Trebuie să-l ajut, dar cum? Loredan stă în Berlin, iar eu, la Chişinău. Loredan are nevoie de ajutor… Încerc să stăpânesc mâna asta strânsă pumn… Atunci vom fi muzee când despre Loredan-poştaşul cineva îşi va aminti poate cu bucurie… (3) În Italia o moldoveancă a fost găsită moartă în piscina unei vile din Rovato, de către un grădinar. Cauza morţii nu se cunoaşte. Femeia avea 44 de ani şi lăsase acasă trei copii. Nu se dă numele femeii… Citesc ştirea de câteva ori: nimic, niciun detaliu. Ambasadorul încă nu poate da informații despre acest caz… Tot în Italia, într-un spital, muncea un tânăr medic din Republica Moldova. I-a atras atenţia una dintre paciente, care, în fiecare zi, de câteva ori, lua stropitoarea, o umplea cu apă şi stropea florile… Făcea acest lucru cu atâta străduinţă, încât medicul a devenit curios. S-a apropiat şi a întrebat-o în italiană dacă nu a obosit… Femeia a răspuns în română “Stropesc pătlăgelele (rosiile) că n-a plouat demult…” Medicul cât nu a căzut: florile pe care le stropea compatrioata lui erau artificiale… (4) Mă cutremur, mă închid în mine ca o mână strânsă pumn… Sunt locuri pe unde încă nu am călătorit… Există locuri unde urâtul devine frumos. Unde unul sacrifică tot şi primeşte mai mult. Locuri unde durerea te mistuie, dar ai puterea să zâmbeşti… Unde mâna strânsă pumn se desface… |
Alteta Voastra Ragala,
Va expediez un editorial al domnului Valeriu Saharneanu, ziarist, director Radio “Vocea Basarabiei”.
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/editorial/9229-audio-valeriu-saharneanu-de-ce-tace-ara-mam-i-de-ce-trosnete-aliana
Cu respect si pretuire,
Rodica Tomasenco.
Chisinau, 28 iunie, 2010.
Buna ziua Alteta. As dori sa va prezint un caz social. Daca sunteti interesat adresa mea de e-mail este jack_7891@yahoo.com . Astept un raspuns.
.
Dlui Valeriu Saharneanu,
felicitari sincere si urari de a pastra linia adevarului istoric,
in perseverenta si rafinata atitudine jurnalist-identitar nationala.
Lacrimile imi inunda sufletul,stimata Doamna Sarbu,abia acum reusesc sa impartasesc durerea ce ma roade cate un pic zilnic atunci cand aud,simt,vad si cunosc nenumaratele griji ale semenilor.
Felul in care daruiti mangaiere,omenie si ajutor dupa posibilitatile Dumneavoastra,ma incurajeaza si mai mult sa cred in minunile si alinarile de care avem nevoie fiecare la un moment dat in vietile noastre.
Dumnezeu imbratiseaza si ocroteste indeosebi atunci cand impreuna ne ajutam neobosit,ne incurajam reciproc.Ne simtim aproape de El doar uniti,doar infaptuind bine si salvand,doar iertandu-ne reciproc realitatea ca viata nu este pentru nimeni doar lumina si bucurie.