Forbes România: Casa Regală a României, trei decenii de fapte bune

Cele mai importante momente marcate de Casa Regală a României în ultimii 30 de ani. Trei decenii de fapte bune

Irina Pană

Data de 18 ianuarie a marcat 30 de ani de existență a Casei Regale în România

S-au împlinit 30 de ani de la întoarcerea Casei Regale în România și totodată aproape 63 de ani de la abdicarea forțată din 1947 a Regelui Mihai.

Chiar dacă Washingtonul îi asigurase regelui Legiunea de Merit a Armatei Americane și s-ar fi putut reloca împreună cu familia sa în Statele Unite, Regele Mihai a hotărât să rămână în Europa, aproape de România. Regele Mihai a locuit o perioadă în Marea Britanie, lucrând la o fermă, iar mai apoi în Elveția, unde a muncit ca pilot pe o linie aeriană comercială.

După Revoluția din 1989, Familia Regală a revenit în țară. Prima care a sosit în București a fost Principesa Margareta, care declara la vremea respectivă că „tot ce am văzut cu ochii mei am văzut şi cu inima mea. Şi văzând cât de frumoasă este ţara, cât de colorată, era ca un fel de strat deasupra de comunism, gri, urât, cu cruzime. Şi era un sentiment dificil de asumat. Şi am descoperit ce a făcut aici în timpul comunismului. Copii şi persoane în vârstă abandonate, satele distruse, tot felul de lucruri. Şi când am venit prima oară, m-am simţit prima oară în viaţa mea ca şi cum sunt o persoană întreagă. Dar, după aceea, a fost mult de descoperit, de muncit, de făcut. Era imens”.

Cele mai importante momente marcate de Casa Regală a României în ultimii 30 de ani

Pentru că un decret al guvernului comunist din 1948 a retras cetățenia română Familiei Regale, iar Revoluția din decembrie 1989 a înlăturat dictatura comunistă din țara noastră, Regele Mihai a hotărât să se întoarcă în România pentru că el nu recunoscuse niciodată legitimitatea regimului comunist.

Regele Mihai a anunțat că vrea să revină în România la începutul anului 1990, însă autoritățile române au respins vehement această cerere. „Un om nu poate fi un oaspete al propriei case, chiar dacă a lipsit multă vreme din ea. Un român scos din casa lui cu forţa nu încetează, numai prin aceasta, să fie român”, declara Regele Mihai, după ce a fost întors din drum și escortat la avion, în prima sa încercare de a se reîntoarce în România.
Abia în 1992, de sărbătorile Pascale, Regele Mihai a reușit să își vadă țara. Mai întâi Putna, iar apoi Bucureștiul, care s-a umplut de oameni ce îi strigau la unison numele: „Regele Mihai! Regele Mihai”, „Monarhia, salvează România!”, ”Majestate, nu pleca! România-i țara ta!”. Regele a răspuns atunci populației printr-un discurs de la balconul unui hotel din Capitală, spunându-le cât de dor i-a fost de țară: „Nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima”. În 1997, Emil Constantinescu, președintele de la vremea respectivă, a ridicat definitiv interdicția de a intra în țară și i-a înapoiat Regelui cetățenia română.

Casa Regală a României, trei decenii de fapte bune

Familia Regală a României se trage din una dintre cele mai importante case domnitoare din Germania Evului Mediu, dar și din întreaga istorie a Europei: Dinastia Hohenzollern.
De-a lungul celor 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în România, activitatea Casei Regale s-a remarcat prin numeroase evenimente notabile pentru țara noastră. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, prima fiică a Regelui Mihai I și Reginei Ana, este cea mai puternică și mai activă personalitate a Casei Regale. În cei 30 de ani, Majestatea Sa și Principele Radu au reprezentat România în peste 350 de vizite în Europa, America, Africa și Asia.

De asemenea, printre primele vizite pe care Majestatea Sa Margareta le-a făcut în România, la sosirea sa din 18 ianuarie 1990, au fost la Spitalul Colentina, la un orfelinat, la reședința Doinei Cornea din Cluj și la dispensarul rural din Brănești.

Custodele Coroanei și Principele Radu semnează anual 500 de ilustrate de Crăciun, iar din 2001 până în prezent, de la revenirea Familiei Regale la Săvârșin și la Palatul Elisabeta, Regele Mihai şi Majestatea Sa Margareta le-au oferit peste 13 .500 de pachete de Crăciun copiilor, bătrânilor şi oamenilor cu probleme de sănătate.

Majestatea Sa este patronul regal a 31 de instituţii, organizații și evenimente anuale, iar Fundația Regală Margareta a României a ajutat în 30  de ani peste 400 000 de copii.  În trei decenii de activitate, Fundația a avut filiale în 6 țări din lume (România, SUA, Elveția, Franța, Belgia și Marea Britanie), reușind să adune 16 milioane de euro pentru diverse proiecte sociale, educaționale, medicale și culturale.

Cel mai prețios cadou primit de Custodele Coroanei în ultimii 30 de ani a fost suma adunată în pușculița personală de Robert McDonaugh, din Marea Britanie, care la vârsta de 5 ani a donat-o „pentru copiii din Momania“. Majestatea Sa a depus banii în contul fundației.

În 30 de ani de când a revenit în țară, Custodele Coroanei a fost de opt ori prezentă în ocazii solemne la Parlamentul României. În afară de cele patru ocazii în care a luat cuvântul, Majestatea Sa a mai fost invitată în anul 2006 – la sesiunea solemnă a Camerelor reunite pentru condamnarea comunismului, pe 25 octombrie 2011 – la legendarul discurs al Regelui Mihai cu ocazia împlinirii a 90 de ani, când mesajul monarhului a emoționat milioane de români amintind de dragostea de țară. „Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri” – în anul 2014 – la sesiunea solemnă a Camerelor reunite cu ocazia împlinirea a 10 ani de la intrarea României în NATO, și la Senatul României, tot în 2014 – la împlinirea a 25 de ani de la căderea comunismului.

Sfârșitul anului 2017 a fost unul trist pentru Familia Regală, dar și pentru români, care și-au pierdut ultimul monarh al României. Regele Mihai s-a stins din viață pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, în locuința sa din Aubonne, Elveția. Mihai Întâiul a fost și rege și român, iar mai presus de toate om.

Anul 2018, care a marcat sărbătorirea Centenarului, a fost bogat în manifestări pe agenda Casei Regale a României. Pe 1 Decembrie 2018, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, alături de Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria și ES dl Alexander Nixon, au participat la un Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în cadrul sărbătorii Centenarului Marii Uniri.

În 2020, la aniversarea a 30 de ani de la pășirea pe pământ românesc a Majestății Sale Margareta, două dintre cele mai mari și mai simbolice organizații naționale se află sub Înaltul său Patronaj : Crucea Roșie Română și Comitetul Olimpic Român.

Casa Regală a României va continua neobosit să promoveze interesele țării noastre, iar lista faptelor, cu siguranță, nu se oprește aici.

1 comentariu

  1. Liliana Sora says:

    ”Iubirea şi adevărul sunt ca două feţe ale aceleiaşi monede. Ştiu sigur că se poate cuceri lumea întreagă cu ajutorul lor.” – Mahatma Gandhi
    Toată admiraţia şi preţuirea pentru MS Margareta, Custodele Coroanei, pentru care compasiunea, generozitatea, înţelegerea, binele…, sunt compatibile cu mulţumirea , frumosul şi fericirea !
    Respect, stimă şi consideraţie pentru Familia Regală a României !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53878050
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate