Regina Maria la Balcic

Catre Administratia Casei Regale
In atentia Principelui Radu
Palatul Elisabeta

Expeditor: Gurau Vasile
Str. Sitarului nr. 7, Bl. C26, Sc. B, Ap. 13, Brasov

Onorata Casa Regala,
Majestate,

Ma numesc Gurau Vasile cu domiciliul stabil in Brasov si temporar in com. Viziru jud. Braila, in Brasov avand adresa Str. Sitarului nr. 7, Bl. C26, Sc. B, Ap. 13.

Referitor la filmul de scurt-metraj difuzat pe programul 1 al TVR, referitor la INIMA REGINEI MARIA, cu care ocazie au fost difuzate si unele fragmente din interviul Principelui Radu care, in final, a concluzionat ca dilema cu privire la amplasamentul ce urmeaza a fi asezata pentru vecie caseta in care se afla INIMA REGINEI MARIA (bunica dvs. din partea tatalui) ramane sa hotarati.

regina-maria-balcic.jpg

Majestate,

Avandu-se in vedere peregrinarile suportate de aceasta parte a corpului Reginei, datorita evenimentelor petrecute in perioada de « intuneric » a natiunii romane si mai ales al perioadei de trista amintire « comunismul » cu urmarile lui astazi cand « soarele » lumineaza altfel pe bolta cereasca, consider ca, ivindu-se aceasta ocazie de a se scoate la lumina situatia grava, precara, unde se afla depozitata (pastrata) aceasta inima generoasa a fostei Regine, este timpul sa se actioneze cu fermitate si rapiditate la rezolvarea acestei probleme NATIONALE.

Pana nu va fi prea tarziu (timpul trece implacabil odata cu noi toti aducandu-ne in situatia sa depunem armele pentru ca mainile sa se odihneasca pentru totdeauna), este momentul sa actionati direct si, mai ales, prin spiritul dvs., Principesa Margareta si Principele Radu, ca aceasta dilema ce framanta Casa Regala sa devina in cel mai scurt timp doar o amintire.

Cred ca nu ar mai fi fost cazul sa reamintesc zicala romaneasca (poate universala, nu stiu) ca « sangele apa nu se face si chemarea sangelui e mai puternica decat orice ». INIMA cere ajutor.

Majestate,

Bunica dvs., Regina Maria, Mama-ranitilor poporului roman din Razboiul de Intregire a Tarii Romanesti, care a devenit REGAT ca un semn de recunostinta din partea Romaniei Mari cu ocazia incoronarii sotilor Ferdinand si Maria ca regi ai Romaniei la Catedrala de la Alba-Iulia, asteapta ajutorul dvs.

Daca dorinta Reginei Maria ca, inima sa fie pastrata la BALCIC (astazi teritoriu bulgar) nu a fost sa fie precum dorintei, purtata vremelnic prin diferite locatii, a ajuns ca azi, in deplina democratie, sa se « odihneasca » pe raftul din subsolul Muzeului de Istorie, inchisa intr-o cutie de plastic (material ordinar), deposedata de catre « ticalosii vremii » de frumoasa si sobra caseta care i-a fost predestinata imediat dupa ce a fost despartita de trupul stapanei.

balcic.jpg

NU, NU ESTE DREPT SI LOGIC ca aceasta stare sa mai dainuie azi, cand umbra de vultur a comunismului speram ca a disparut.

Dupa cum am afirmat mai sus, nu mai este timp de amanat- din varii motive- fiziologice si logice, sa se mai taraganeze.

Am convingerea ca intru adevar sunteti intr-o mare dilema pe care doriti sa o rezolvati cat mai repede pentru a va regasi linistea sufleteasca ca ati contribuit direct la rezolvarea unei grele probleme de familie si anume: asigurarea linistii pentru vecie a inimii bunicii care, in prezent, atat trupul cat si inima sufera. CURAJ !

Fata de cele spuse mai sus si tinand cont ca sunt Roman, imi respect inaintasii care s-au jertfit direct sau indirect la realizarea Romaniei ca stat unitar cu drepturi depline intre natiuni si din dorinta ca aceasta nedreptate sa-si gaseasca o rezolvare favorabila tuturor, dilema devenind doar o amintire, imi permit sa sugerez o propunere.

Avand in vedere ca o parte dintre domnitorii autohtoni de tara isi au locul de veci la Curtea de Arges alaturi de care se odihnesc victoriosi si domnitorii Carol I cu sotia, precum si Ferdinand si Maria, care se odihnesc tot in acest PHANTEON al Curtii de Arges in biserica ridicata la rang de manastire loc unde vor mai « poposi » spre vesnica odihna si alte personalitati, consider ca dupa pelerinajul impus de vicisitudinile istorice, obosita inima a Reginei Maria as-si gaseasca in sfarsit un loc de odihna vesnica aici, la Curtea de Arges, langa trupul pe care l-a ajutat o viata intreaga al Reginei Maria, pentru ca aceasta sa fie de ajutor atat poporului roman cat mai ales in momentele de grea suferinta a ostasilor eroi din razboiul pentru intregirea Romaniei Mari, care a devenit Regat.

Pentru aportul adus, tuturor conducatori
si armata,
Patria recunoscatoare si
In veci pomenirea lor.

Propunerea pe care o avansez, idee personala, ar fi urmatoarea:

Cu acceptul si contributia Suveranului Romaniei, aprobat- legal- de catre Parlament si Conducerea statului sa se edifice la Curtea de Arges, alaturi de manastire, pe un perimetru de cca 600 mp, o capela cu detalii asemanatoare celor de la Mausoleul de la Marasesti.

Pe frontispiciul de la intrare sa se consemneze :

IN ACEASTA CAPELA SE ODIHNESTE PENTRU VECIE
INIMA PRIMEI REGINE INCORONATE A ROMANIEI
REGINA MARIA

Este bine ca pe toate semnele ce se vor edifica si pe care le voi expune in continuare sa se mentioneze « IN MEMORIAM », deoarece ne gasim in anul 2007 cu mult timp in urma fata de anul cand au avut loc evenimentele si ca aceasta sa se considere ca un moment de reconciliere fata de cei care au trecut prin viata tarii lasand urme de mare valoare.

Unele amanunte

In mijlocul capelei sa fie fixat un piedestal din marmura (provenienta ramanand la aprecierea dvs.).

Piedestalul sa fie prelucrat, in care sa fie inclusa caseta, initial predestinata si in care sa fie introdusa caseta de plastic in care se afla INIMA REGINEI. Totul sa fie asigurat atat fizic cat si ca acte.

Pe postamentul criptei sa fie asezat bustul Reginei cu capul incoronat. Daca ar fi din bronz, ar dainui, fiind ferit de eventuala vandalizare.

regina-maria-balcicgarden.jpg

In subsolul criptei sa se consemneze de catre Majestate (ceva asemanator) : IN SFARSIT, INIMA BUNICII SI-A GASIT LINISTEA. MIHAI I

Pe cripta de marmura sa fie daltuit un epitaf din partea NEPOTULUI, respectiv MAJESTATEA SA, cuvintele :

AICI ODIHNESTE, DUPA MULTE PEREGRINARI,
INIMA REGINEI MARIA.
CU MULT RESPECT, BUNICO.
MIHAI I

In exterior sa fie amenajate ornamentatii florale si banci pentru odihna temporara necesara pelerinilor si streinilor.

Asigur ca ac. lucrare implica fonduri majore, dar printr-o colaborare cu statul se vor gasi posibilitati de construire comuna.

In cadrul acestei actiuni sa fie propuse si urmatoarele:

La Catedrala din Alba-Iulia sa fie amplasata in zid o efigie in bronz cu perechea Regala incoronata FERDINAND si MARIA cu inscriptia « In memoriam »

IN ACEASTA CATEDRALA AU FOST INCORONATI
PRIMII REGI AI ROMANIEI, FERDINAND SI MARIA

La Mausoleul de la Marasesti sa se amplaseze in zidul Mausoleului efigia Reginei Maria in calitate de infirmiera (copia de pe fotografia din film)

Se va scrie « In memoriam »
Regina Maria infirmiera si Mama ranitilor din razboiul 1916-1918

La Biserica din Balcic si castelul din aceeasi localitate

Sa se intervina pe cale diplomatica, respectiv Majestatea Sa impreuna cu ruda sa fostul Rege al Bulgariei SAXA COBURG (e corect ?) si Principele Radu ajutati si de Principesa Margareta, la organele de conducere.

In ceea ce priveste locurile unde Regina s-a retras, respectiv pe malul Marii, la Balcic, unde sub indrumarea sa s-a edificat capela Bisericii (denumire ?) si castelul in care a locuit dupa ce a devenit vaduva, acestea datorita vremurilor istorice localitatea a trecut in administrarea Bulgariei, in prezent situatie dificila.

Totusi, daca se insista, punandu-se in miscare toate caile diplomatice si avand in vedere ca reprezentantul Casei Regale Majestatea Sa are un prieten chiar o ruda Regele Simion de Saxa Coburg. Este posibil ca hopul sa fie trecut.

Daca se intervine direct la Conducerea Statului Bulgar s-ar putea obtine permisiunea ca la obiectivele notate mai sus sa se amplaseze doua blocuri de piatra din marmura curata- alba- in care sa fie scos in relief figurile Reginei astfel:

Pentru Capela- biserica sa fie sculptate Regina Maria in postura rugandu-se, iar in memoriam:

« In amintirea sotului Ferdinand si a parintilor ».
Maria
Clipe petrecute in locuri dragi

Copii de pe aceste blocuri sa fie litografiate si asezate in caseta de la Curtea de Arges.

Dupa cum am consemnat, daca aceste eforturi vor fi realizate de comun acord ale ambelor parti, iar umbra de « ceata » ce continua sa se mentina pe cerul Romaniei se va risipi lasand locul unei concordii totale disparand astfel.

Este necesar ca o actiune comuna trebuie sa functioneze pentru ca tineretul sa cunoasca aportul celora care, direct, au contribuit la realizarea Statului Roman si a Romaniei Mari in prezent zdrelita.

Mult respect Casei Regale.

Cele expuse sunt doar idei personale. Daca prin continut nu respect unele reguli, solicit scuze.

4 comentarii

  1. nicoleta says:

    ……….merita mult mai mult la cate a facut pentru Romania! sunt o mare admiratoare a REGINEI MARIA,o mare personalitate a Romaniei.(i-am citit toate cartile)

  2. L. says:

    frumoasa, frumoasa mama noastra a tuturor! o doamna adorabila!

  3. catalina pangrate says:

    Familia Regala ar trebui sa depuna toate eforturile pt ca inima Reginei Maria sa fie luata de la Muzeul de istorie si sa fie mutata acolo unde se va crede de cuviinta – Curtea de Arges sau Bran.
    dar nu se poate sa ramana acolo unde se afla in ziua de astazi.
    Ministerul Culturii ar trebui sa nu se opuna acetui demers.

  4. Vasile Cojocaru says:

    L-am admirat pe Principele Radu intr-o conferinta, la Brasov. Stiu ca, pe langa talentul artistic (evidentiat in elegantele volume despre Casa Regala a României) are o viziune diplomatica (dovedita in misiunile de promovare ale integrarii noastre euro-atlantice) – asadar O LOGICA DESAVARSITA. Fac apel la Alteta sa, in memoria Principesei Ileana care a adus la Bran mormantul Principelui Mircea si Inima Reginei Maria, sa sprijine demersul de readucere a uneia din cele mai pretioase relicve ale istoriei noastre moderne in Branul atat de iubit de Familia Regala. Iata acele argumente logice: Marea Regina a spus ca intelege datoria ca trupul sau sa fie asezat in sfanta necropola de la Curtea de Arges, alaturi de Ferdinand, Elisabeta si Carol I, fauritori ai noii Romanii, dar si-ar dori ca inima sa-i fie dusa intr-unul din locurile pe care le-a iubit mai mult. NU SE MAI POATE (ACUM) LA BALCIC – poate Romania va rascumpara candva acea PROPRIETATE PRIVATA, castelul “Tenha Iuvah”. Branul a fost aproape la fel de drag marii Regine – aceasta a simtit si a gandit Domnita Ileana (cu sensibilitatea si inteligenta ei iesite din comun). Sa reparam macar atat cat se mai poate, Alteta – va rugam sa transmiteti Majestatii sale Regelui Mihai si Altetei sale Regale Principesa Margareta rugamintea fierbinte a branenilor ca INIMA sa revina in INIMA TARII. Branenii au zis ca nu vor caseta din aur si nestemate (poate fi expusa, in continuare, la Tezaurul Muzeului National de Istorie). Ei vor sa readuca Inima Reginei, in replica bisericutei Stella Maris, a carei constructie a fost inceputa tot de Principesa Ileana, pentru a readuce pretioasa relicva din mormantul vremelnic sapat in stanca. Bisericuta e aproape gata, fresca exterioara e sublima iar branenii ar vrea sa le readuceti aceasta scumpa relicva, pe care a stat Romania Mare. VA RUGAM DIN TOT SUFLETUL, DRAGUL NOSTRU PRINCIPE RADU!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53194142
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate