Coroana Bisericii

In scurt timp, Romania va gazdui a treia reuniune europeana ecumenica. Evenimentul inseamna mult pentru societatea romaneasca.

Intai, pentru ca are loc la Sibiu, in acest an, in care pentru prima oara un oras romanesc este declarat capitala culturala continentala. Pana mai ieri, pentru romani, Europa era un substantiv. De catva timp incoace, ea a devenit un adjectiv, ceea ce inseamna ca ne aflam pe drumul cel bun. Mai avem de corectat un mic detaliu: sa transformam termenul “roman” dintr-un adjectiv intr-un substantiv, asa cum a fost el din 1881 incoace.

regepatriarh.jpg

In al doilea rand, pentru ca anul 2007 ne aduce institutional in Europa, prin calitatea de membru cu drepturi depline in familia europeana a natiunilor demne. Romania va trebui sa-si construiasca locul pe continent si sa redescopere propriul spatiu cultural, economic si identitar. Evenimente precum Adunarea ecumenica europeana si “Sibiu, capitala culturala europeana” sunt pasi pe acest drum.

In al treilea rand, pentru ca Biserica ortodoxa romana se afla la momentul unui nou inceput. Dupa cinci generatii de patriarhi asociati unui secol greu de inteles, va urma un intaistatator al secolului XXI. Acest inceput este unul insemnat pentru intreaga viata romaneasca. Biserica insasi doreste sa-si redefineasca rolul in lume si in propria casa, Romania. Paralel cu dialogul cu confesiunile si religiile Europei si ale lumii, Biserica noastra vrea sa-si daltuiasca un rol nou in societatea romaneasca, completand valoarea credintei cu preocuparile sociale si virtutile educatiei.

Pe meleagurile noastre, regalitatea a stat continuu alaturi de Biserica ortodoxa, de aproape un secol si jumatate. Biserica si Coroana sunt legate identitar, spiritual, cultural, filosofic si institutional. Biserica este, ca si Familia Regala, o institutie purtatoare de coroana.

Casa Regala, asemeni Bisericii, este o institutie datatoare de mandrie, menita sa incurajeze increderea, bunul-simt, morala, generozitatea, spiritul de raspundere si rolul de model. Totodata, cele doua institutii sunt perene, iar cei ce le servesc se angajeaza cu intreaga lor viata.

Mai ales astazi, cand cinismul tine loc de inteligenta, cand abilitatea inlocuieste talentul, cand smecheria suplineste cu brio viziunea, iar nerusinarea a atins cote institutionale de nebanuit, Casa Regala vede in Biserica ortodoxa romana o institutie fundamentala a viitorului.

Nu este ceva nou. Catolicii Carol I si Ferdinand I, alaturi de anglicana regina Maria au pus umarul, alaturi de Biserica romaneasca, a carei confesiune nu au impartasit-o, la formarea Romaniei moderne. Autocefalia din 1885 a venit la patru ani de la declararea Romaniei ca stat suveran si independent, iar patriarhatul proclamat in 1925 a urmat la trei ani de la Marea Unire de la Alba-Iulia. Cei trei lideri regali au participat, alaturi de liderii credintei la scrierea unei pagini de ecumenism, prin servirea identitatii nationale si a statalitatii.

3 comentarii

  1. Blogreview, revista blogosferei says:

    Buna ziua

    Blogreview, Revista blogosferei a preluat informatii din jurnalul online al
    Aletetei Sale, cu scopul realizarii unor stiri.

    In blogosfera exista 30.000 de jurnale online romanesti clasificate in
    bloguri personale, bloguri tematice, bloguri corporativ / organizationale si
    bloguri de expert.

    Blogreview, Revista blogosferei este un proiect online care concentreaza o
    cantitate impresionanta de informatii exclusiv din bloguri prin selectarea
    informatiei manual. Mai mult, proiectul va contine si informatii despre
    blogosfera.

    Accentul este pus pe continut 100% NEWS, monitorizat si redactat de
    jurnalistul Daniel TODORAN-RARES. Acesta trece in revista doar cele mai
    interesante informatii din blogosfera, similar cu o emisiune radio&TV de
    revista presei.

    Este foarte important de mentionat faptul ca trustul de presa Inform Media
    nu incalca legea Dreptului de Autor. Consiliul de Onoare al Clubului Roman
    de Presa considera ca preluarea unor materiale de presa se poate realiza in
    limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea
    in cauza, asigurandu-se atat libera circulatie a informatiei, cat si
    caracterul de “revista a presei” sustinut de paginile de Internet. In mod
    obligatoriu, in toate aceste cazuri, este citata sursa informatiei.

    Cu respect,

    Daniel TODORAN-RARES

  2. arh. Dorin Boila says:

    In aceasta relatie Casa Regala a Romaniei – Biserica Ortodoxa intervine acum o noua etapa: startul in aplicarea “Viziunii pe 30 de ani” – alegerea unui nou Patriarh ! Este tocmai ingredientul care va developa realitatea aderentzei bisericii la principiile de baza ale institutiei religioase care a uns Regele romanilor si care,in greaua etapa a republicanismului (inca) rosu, nu a facut nimic semnificativ pentru refacerea legaturii spirituale dintre Casa Regala si populatia pastorita de biserica…
    Sa dea Domnul ca lucrurile sa curga cum ar fi firesc !! Pentru inceput, ziarul crestin si postul de radio de la Iasi ar trebui sa aiba rubrici permanente despre activitatea,istoria si semnificatiile Casei Regale a Romaniei – pentru Romania,chiar vremelnic republica… Este de neinteles atitudinea “caldutza” (in intelesul din Pateric !) a BOR fatza de sfidarile zilei, de groapa morala in care se complace majoritatea populatiei si indiferenta prost mascata fatza de valorile Istoriei nationale ! ( care istorie a inceput mult inainte de 1945…)

  3. Rompres, 24 si 26 august 2007 says:

    24 Aug Pregătiri pentru Adunărea Ecumenică Europeană de la Sibiu

    Bucureşti, 24 aug /Rompres/ – Viaţa culturală a Sibiului este tot mai intensă, înainte de cea de a treia Adunare Ecumenică Europeană, din perioada 4-9 septembrie, la care aproximativ 2.500 de prelaţi vor promova dialogul interreligios.

    Mai multe expoziţii, spectacole şi colocvii vor anima, începând cu acest weekend, oraşul.

    De sâmbătă, se poate vizita expoziţia despre Biserica Română Unită cu Roma. De asemenea, se deschid expoziţia de picturi reprezentându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea, expoziţia personală de artă plastică cu tematică religioasă a artistului Peter Jecza, intitulată ”Drum de Credinţă”, şi expoziţia de fotografie despre viaţa monahală ortodoxă ‘Chipuri monahale’.

    Luni şi marţi, va avea loc Colocviul internaţional ”Religious Metaphors and Philosophical Concepts: New Perspectives on Phenomenology and Theology”, susţinut de Jean-Yves Lacoste (France) & Jad Hatem (Lebanon)”.

    Miercuri, începe Şcoala de vară pe aceeaşi temă, iar în weekend vor fi evenimente premergătoare celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene. Săptămâna este marcată şi de două expoziţii foto – ‘Luxemburg la Sibiu’, din cadrul Salonului Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu, aflat la cea de-a XII-a ediţie, şi ”Sibiul văzut de fotografi”.

    Colocviul ”Fenomenologie şi Teologie” va reuni specialişti care au studiat problematica vieţii religioase, precum şi teologi creştini deschişi către discursul fenomenologic al înţelegerii fiinţei. La colocviu, vor lua cuvântul, în două secţiuni paralele, 25 de teologi şi filozofi din Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Belgia, Spania, Liban, Ungaria şi Belarus.

    Invitatii de marcă ai acestui eveniment sunt John Milbank, Jean-Yves Lacoste şi Jad Hatem.

    Adunarea Ecumenică va fi deschisă pe 5 septembrie, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

    La eveniment vor fi prezenţi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, precum şi reprezentantul special al Guvernului României, principele Radu.

    Şi-au anunţat participarea la manifestare preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, comisarul pentru cultură, Jan Figel, şi comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

    Întâlnirea, organizată pentru prima dată într-o ţară majoritar ortodoxă, va dezbate teme ale unităţii spirituale a bisericilor şi ale lumii contemporane, precum Europa, migraţia, religia, justiţia şi pacea.

    Printre personalităţile bisericilor creştine care au confirmat participarea se numără Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, cardinalul Walter Kasper, şi Patriarhul melkit Greco-catolic de Antiohia, Ierusalim şi Alexandria, Gregorios III.

    Papa Benedict al XVI-lea va transmite un mesaj care va fi prezentat de cardinalul Kasper.

    Programul manifestării va include conferinţe, forumuri, sesiuni plenare, rugăciuni comune, studii biblice şi meditaţii în spaţii special amenajate.

    Manifestarea este organizată de Conferinţa Bisericilor Europene şi Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene.

    Tema reuniunii este ‘Lumina lui Hristos luminează tuturor. Speranţă pentru înnoire şi unitate în Europa’. ROMPRES/ (AS)

    ——-

    26 Aug Sibiu:Prelaţii de la Marea Adunare Ecumenică, cazaţi şi în pensiuni

    Sibiu, 26 aug /Rompres/ – Cei peste 2.500 de prelaţi prezenţi la cea de a treia Mare Adunare Ecumenică, programată în septembrie, vor fi cazaţi şi în pensiuni, relatează corespondentul ROMPRES.

    Pentru înalţii prelaţi, toate hotelurile din municipiul Sibiu, pensiunile din zona centrală, dar şi căminele Universităţii ‘Lucian Blaga’ au fost rezervate încă de la începutul anului, iar unele chiar de anul trecut. ‘Nu mai avem nici un loc de cazare în perioada 4-9 septembrie, au fost toate rezervate de biserică’, acesta este răspunsul pe care îl primeşte orice turist interesat să vină în Capitala Culturală Europeană, în timpul Adunării Ecumenice.

    În condiţiile în care Sibiul se confruntă de la începutul anului cu o criză a locurilor de cazare din municipiu, organizatorii evenimentului ecumenic au rezervat toate căminele studenţeşti care au şi regim hotelier, profitând că studenţii încep cursurile doar în octombrie.

    ‘Nu mai avem nici o cameră liberă. Organizatorii Adunării Ecumenice au apelat şi la ajutorul nostru, şi au rezervat tot ce aveam’, a declarat pentru ROMPRES, Ramona Todericiu, directorul general adjunct al Universităţii ‘Lucian Blaga’.

    Preoţii vor fi cazaţi şi în pensiuni noi care au la parter baruri, cunoscute altă dată de sibieni pentru spectacolele de streaptease. Aceste pensiuni au fost închiriate în trecut şi pentru nunţi.

    ‘Au apelat şi la noi şi le-am pus oferit tot ce aveam. Nu avem nicio cameră liberă din 4 până în 9 septembrie’, a precizat, la rândul său, unul din patronii pensiunilor noi din Sibiu, care are la parter un bar cu jocuri de noroc, şi care a fost local de streaptease.

    Cel mai nou hotel din Sibiu şi primul de patru stele – Ramada – a fost rezervat integral înainte de inaugurare, tot pentru Adunarea Ecumenică. Patronul hotelului, Ilie Carabulea, cel care conduce Holdingul Atlassib, a anunţat că hotelul va găzdui o parte din participanţii la Adunarea Ecumenică, în urma unei înţelegeri cu mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.

    Turiştii care vin în perioada 4-9 septembrie la Sibiu au la dispoziţie hotelurile, motelurile, cabanele, vilele şi pensiunile agroturistice din judeţ. Judeţul Sibiu are o capacitate de cazare de aproape 4.500 de locuri, înregistrate de Direcţia Judeţeană de Statistică.

    Adunarea Ecumenică va fi deschisă, în 5 septembrie, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

    La eveniment vor fi prezenţi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, precum şi reprezentantul special al Guvernului României, principele Radu.

    Şi-au mai anunţat participarea la manifestare preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, comisarul pentru cultură, Jan Figel, şi comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

    Printre personalităţile bisericilor creştine care au confirmat participarea se numără Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, cardinalul Walter Kasper, şi Patriarhul melkit Greco-catolic de Antiohia, Ierusalim şi Alexandria, Gregorios III.

    Papa Benedict al XVI-lea va transmite un mesaj care va fi prezentat de cardinalul Kasper.

    Întâlnirea, care este organizată pentru prima dată într-o ţară majoritar ortodoxă, va dezbate teme ale unităţii spirituale a bisericilor şi ale lumii contemporane, precum Europa, migraţia, religia, justiţia şi pacea.ROMPRES/ (Isabela Paulescu)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53938007
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate