Al IV-lea Colocviu Regal

Luni, 24 iunie, la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta s-a desfășurat ceremonia de decernare a celui de-al Șaselea Premiu Cantemir. Distincția a revenit profesorului german Jörn Rüsen. Născut în anul 1938 la Duisburg şi educat la Universitatea din Köln, Jörn Rüsen este un eminent specialist al teoriei istorice şi un promotor al umanismului intercultural. Profesorul Jörn Rüsen este considerat drept una dintre cele mai importante figuri globale ale timpului nostru în teoria şi metodologia studiilor istorice, în ştiinţele umaniste, în general.

Personalitățile participante la colocviu au fost invitate la dejun de Principele Radu, în Sufrageria Mare a palatului, alături de invitați din mediul academic românesc.

În zilele de 23 și 24 iunie 2019, a avut loc la București al IV-lea Colocviu Regal, cu tema: “1989-2019. De la distopie la postistorie”.

Colocviile Regale se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu. Ele au loc o dată pe an, la Sinaia sau la București. Suplimentar, Colocviile Regale se organizează uneori, pentru a doua oară în același an, în orașe importante ale țării.

La Colocviul Regal din acest an, desfășurat la Casa Filipescu-Cesianu din Capitală, au luat parte Sorin Antohi, Daniel Barbu, Gregory Claeys, Victor Neumann, Dan Pavel, Jörn Rüsen și Cătălin Stoica.

Duminică, 23 iunie, colocviul a cuprins trei sesiuni de lucru, în care au fost citite studii și s-au purtat dialoguri.

Colocviile Regale sunt o continuare a evenimentelor științifice anuale susținute de Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford în anii 2010 (Conferința “Umanismul intercultural”), 2011 (Conferința “Crafting Humans: From Genesis to Eugenics and Beyond”) și 2012 (Conferința “Mapping Humans. From Body to Cosmos”).

Institutul Cantemir a funcționat pentru trei ani la Universitatea din Oxford și a avut Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

În România, Primul Colocviu Regal a avut loc la Sinaia în 23-25 iunie 2017 și a avut tema “Utopie și Revoluție”. La lucrările colocviului au luat cuvântul Sorin Antohi (București), Artur Blaim (Gdańsk), Ștefan Borbély (Cluj-Napoca, Gregory Claeys (Londra), Jean Harris (Drăghici, Argeș), Moshe Idel (Ierusalim), Mariano Martín Rodríguez (Bruxelles), Eduardo Nolla (Madrid), Tilo Schabert (München), Michael Shafir (Cluj-Napoca) și Stelian Tănase (București).

În perioada 27-29 octombrie 2017, la Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” din Iași, a avut loc Al II-lea Colocviu Regal, cu tema “România și Republica Moldova: disoluție, război, dictaturi”. Colocviul a prezentat studii referitoare la perioada cuprinsă între anii 1939 și 1989/1991. Au luat parte Sorin Antohi (București), Sorin Bocancea (Iași), Igor Cașu (Chișinău), Moshe Idel (Ierusalim), Lucian Nastasă-Kovács (Cluj-Napoca), Petru Negură (Chișinău), Michael Shafir (Cluj-Napoca), Stelian Tănase (București) și William Totok (Berlin).

În 22-24 iunie 2018, la Sala Maură a Castelului Peleș a avut loc Al III-lea Colocviu Regal, cu tema “1968: Contracultură, ideologie, utopie”. Au participat Sorin Antohi, Ștefan Borbély, Corin Braga, Gregory Claeys, Artur Blaim, Isy Morgensztern, Michael Shafir, Irina Petrescu, Jan Mervart, Andrei Țărnea, Gheorghe Ștefan.

Menționăm că un colocviu regal cu tema “Românii: de la distopie la postistorie” a avut loc la Iași, în noiembrie 2018, având un alt grup de invitați, din lumea științifică și universitară românească.

Premiile anuale Cantemir

Premiile anuale Cantemir se află, de asemenea, sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu. Ele se acordă începând din anul 2010. Premiul nu a fost conferit între anii 2013 și 2016.

În anul 2010, Întâiul Premiu Cantemir a fost decernat istoricului român Ștefan Lemny, de la Biblioteca Națională a Franței, pentru volumul “Les Cantemirs – l’aventure européene d’une famille princière au XVIII-ème siècle”; în anul 2011, al II-lea Premiu Cantemir a fost acordat profesoarelor Alison Bashford și Philippa Levine pentru volumul “Oxford Handbook of the History of Eugenics”; în anul 2012, al III-lea Premiu Cantemir a fost decernat oamenilor de știință Martin Dodge, Chris Perkins și Rob Kitchin pentru lucrarea “The Map Reader: Theories of Mapping Practice and Cartograhic Representation”; în anul 2017, al IV-lea Premiu Cantemir a fost decernat savantului israelian născut în România Moshe Idel, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru eminenta sa activitate științifică. În anul 2018, al V-lea Premiu Cantemir a fost primit de istoricul Gregory Claeys, de la Universitatea din Londra. În anul 2019, al VI-lea Premiu Cantemir a revenit profesorului Jörn Rüsen, pentru contribuția sa de valoare mondială la teoria şi metodologia studiilor istorice, precum și în ştiinţele umaniste.

Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford ar putea fi redeschis anul acesta AGERPRES

Fotografii de Daniel Angelescu

5 comentarii

  1. Maria Niculae says:

    Drumu-i lung si anevoios, dar vom sfirsi glorios. Multumesc .

  2. […] V-lea Premiu Cantemir, acordat în cadrul Colocviilor Regale de anul acesta, i-a revenit profesorului german Jörn Rüsen pentru contribuția sa la teoria și […]

  3. […] V-lea Premiu Cantemir, acordat în cadrul Colocviilor Regale de anul acesta, i-a revenit savantului german Jörn Rüsen, pentru contribuția sa la teoria și […]

  4. […] V-lea Premiu Cantemir, acordat în cadrul Colocviilor Regale de anul acesta, i-a revenit savantului german Jörn Rüsen, pentru contribuția sa la teoria și […]

  5. […] zilele de 23 și 24 iunie 2019, a avut loc la București Al IV-lea Colocviu Regal, cu tema: “1989-2019. De la distopie la postistorie”. La colocviu, desfășurat la Casa […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53848030
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate