Centru medical comunal

centru-medical-savarsin-1.jpg

Alaturi de primarul comunei, dl Ioan Vodicean, si de membri ai Senatului Romaniei, am fost prezent la taierea panglicii inaugurale a Centrului medical din comuna. Povestea a inceput in anul 2002, cand vila in care spitalul era gazduit, una dintre cele mai reusite constructii din localitate, a ars din temelii.

Impreuna cu primarul de atunci, ne-am gandit la doua lucruri: mai intai sa refacem centrul, dandu-i o destinatie potrivita cu cerintele localnicilor, cu nevoile ei si cu orizontul european care se profila pentru Romania; si stabilirea unui pichet de pompieri in localitate, pentru ca astfel de dezastre sa fie prevenite sau combatute la timp.

centru-medical-savarsin-2.jpg

Primul pas s-a facut. Centrul medical exista. Nu este inca limpede ce destinatie finala va avea, dar Familia Regala sugereaza ca institutia sa aiba parteneriat european sau american privat, astfel incat sa fie un model de parteneriat cu domeniul public, cu finantare permanenta si cu scop bine determinat, pe termen lung. Ma gandesc la o colaborare cu o universitate europeana, pentru un centru de studii cu saloare de tratament de inalta calitate.

Al doilea pas urmeaza sa se faca. Un diplomat roman de toata isprava, unul din cei care nu uita ceea ce le propui, mi-a confirmat ieri ca o masina Mercedes, utilata la standarde europene, va fi donata de tara unde el serveste in misiune comunei Savarsin, pentru stabilirea pichetului de pompieri. Daca lucrurile merg bine, am putea avea aceasta echipa, plus o grupa de jandarmi, lucrand impreuna in comuna.

5 comentarii

  1. Rompres, astazi says:

    Arad, 19 iul /Rompres/ – În prezenţa Alteţei Sale Prinţul Radu de Hohenzollern, a fost inaugurat joi, noul Centru medico- social cu 30 de paturi, din comuna arădeană Săvârşin, unitate medicală care va deservi toate localităţile arădene de pe Valea Mureşului, de la Lipova şi până la Petriş, transmite corespondentul ROMPRES.

    După cum a declarat joi, Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin, noul Centru funcţionează în clădirea vechiului spital al comunei, clădire transformată într-o ruină în decembrie 2002, în urma unui incendiu devastator.

    Potrivit sursei citate, lucrările de refacere a clădirii au început încă din toamna lui 2003, însă finalizarea acestora a fost mult întârziată pe de o parte lipsei de fonduri, iar pe de altă parte modificărilor apărute în ceea ce priveşte condiţiile impuse funcţionării unei asemenea unităţi medicale.

    În cele din urmă, noul Centru medico- social a fost finalizat, la aceasta având o contribuţie importantă Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, care a asigurat o finanţare de 542.000 lei, reprezentând aproape jumătate din valoarea totală a investiţiei. Centrul este independent din punct de vedere energetic, centrala termică proprie, dotată cu cazane pe combustibil solid asigurând necesarul de căldură şi apă cadă. De asemenea, Centrul are şi un incinerator pentru materialele sanitare folosite.

    Centrul medico – social din Săvârşin este condus de dr. Cornel Sala, care va avea în subordine un personal alcătuit din 26 de persoane, asistente, infirmiere, personal administrativ. Din păcate, schema de personal nu prevede decât un singur medic, directorul Sala căutând soluţii pentru angajarea a încă unui mediu, cu cel puţin o jumătate de normă. Saloanele sunt de maxim cinci paturi, saloanele mari având fiecare grup sanitar propriu, saloanele mai mici având un grup sanitar la două saloane.

    După sfinţirea noului edificiu, de preotul paroh al comunei Săvârşin, a urmat momentul tăierii panglicii inaugurale, de către Daniela Bătrân, director executiv al Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale Arad, împreună cu primarul comunei Ioan Vodicean.

    Prezent la festivitatea inaugurală a noului Centru medico – social, Alteţa Sa Prinţul Radu a refuzat plin de eleganţă şi modestie să participe la momentul tăierii panglicii inaugurale alături de cele două oficialităţi.

    ”Nu am de ce să îmi arog nişte merite care nu îmi aparţin, eu fiind prezent la această festivitate în calitate de locuitor, fie şi vremelnic, al comunei Săvârşin”, a declarat pentru ROMPRES, Prinţul Radu, pentru a-şi motiva gestul

    La eveniment au mai participat, ca invitaţi, senatorii Nicolae Ioţcu (PD), Vasile Dan Ungureanu (PSD) şi Aurel Ardelean (PRM), acesta din urmă promiţând, în calitate de Rector al Universităţii de Vest Arad, că va susţine semnarea unui parteneriat între noul Centru medico- social şi Facultatea de medicină generală din cadrul UVVG. ROMPRES (Ioan Weisl)

  2. mihai says:

    draga alteta, cu lacrimi in ochi si cu durere-n suflet va rog ajutatima in prag de iarna sunt f f bolnav si f sarac nu am lemne ptr foc si fac foame nu ma uitati astept 0744173828 doamne ajuta

  3. radu says:

    Alteta va multumim pt decizia de a candida.Eu si sotia mea suntem tineri si pt acest motiv nu suntem monarhisti convinsi, dar am vazut evolutia dvs. din momentul in care ati devenit membru al casei regale.Speram ca veti iesi invingator si odata cu dvs. sa inceapa si schimbarea clasei politice din Romania.

  4. Vartolomei Mihai says:

    Vreau sa il ajut pe Printul Radu in campania electorala si in precampanie va rog sa ma contacta-ti pe e-mail

  5. CETATEAN ROMAN says:

    Ne bucuram ca doriti sa candidati la prezidentiale si pot sa spun ca va urmarim aparitiile la TV si ne plac mult discursurile Domniei Voastre.Se vede ca aveti daca pot sa spun CLASA.
    Sintem destul de tineri si ne-am dori ca sa se schimbe mult clasa politica din Romania.Sintem satui de acest “santier”cum bine ati spus.Sinteti un om profund in gindire se vede ,cu radacini intr-o gindire sanatoasa si aveti tot sprijinul nostru.Nu va uitati la cei care doresc sa va “descurajeze”.
    Salutari si sa auzim de bine.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53420199
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate