Alte trei ctitorii regale

Duminică, 2 mai 2010, TVR1 a prezentat în cadrul emisiunii “Universul credinței” o nouă rubrică intitulată “Nimic fără Dumnezeu”, dedicată ctitoriilor legate de Familia Regală din România.  Subiectul rubricii din această duminică a fost Biserica Albă din Baia.

În ultimele săptămâni programul nu mi-a permis să vă vorbesc pe blog despre bisericile cărora li s-au dedicat rubricile “Nimic fără Dumnezeu” de duminică 18 și duminică 25 aprilie: Biserica Arhiepiscopală din Galați și Biserica Domnească din Târgoviște. O voi face în pagina de jurnal de astăzi.

Biserica Albă din Baia

Baia, astăzi o comună din județul Suceava, a fost cu secole în urmă capitală a Moldovei. La începutul anilor 1300, era prezentată drept cea mai mare așezare urbană de la est de Carpați. Biserica Albă se presupune că a fost ridicată în jurul anului 1467, drept ctitorie a lui Ștefan cel Mare.

Ajunsă în stare de ruină la finalul secolului XVIII, ea a fost reconstruită, din inițiativa Regelui Carol I, între anii 1907-1914.

Baia a fost, de-a lungul secolelor o așezare cu confluențe etnice, lingvistice și confesionale. Aici a existat o comunitate germană și una maghiară. Localitatea a avut două biserici catolice, astăzi în ruină.

Baia a fost Cetate de Scaun, dar și un important centru religios. Aici s-a ridicat o biserică de către misionarii dominicani și a existat o biserică franciscană. Astăzi se pot vedea ruinele unei alte ctitorii, ortodoxe, a domnitorului Alexandru cel Bun.

biserica-alba-baia-7
Fotografie preluată de pe situl www.crestinortodox.ro/

Rubrica va fi prezentată la TVR1, în intervalul orar 7.10 – 7.45. Aduc aminte că emisiunea “Universul credinței” se poate urmări live pe internet http://tvr.ro/live.php, dar și pe postul TVR Internațional, la aceleași ore.

Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Săptămâna trecută,  duminică 25 aprilie 2010, am prezentat  la TVR1, în emisiunea “Universul credinței”,  Biserica Arhiepiscopală “Sfântul Nicolae” din Galați.

Piatra de temelie a catedralei a fost pusă la 27 aprilie 1906, în timpul domniei Regelui Carol I. Atunci, reprezentându-l pe rege, Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria au stat alături de Episcopul Pimen, viitorul mitropolit al Moldovei. Ei au pus împreună piatra de temelie a catedralei.

Catedrala din Galati

http://www.edj.ro/category/catedrala/

Biserica este o clădire frumoasă, cu proporții armonioase și primitoare, cu grație și sfială, dar cu robustețe și forță. Este una dintre clădirile cele mai frumoase și mai bine proporționate din câte s-au realizat în secolul XX la noi.

Am trecut de multe ori pragul sfântului lăcaș, iar Majestățile Lor au venit la catedrala din Galați cu ocazii importante, precum jubileul de 100 de ani al clădirii sau petrecerea sfintelor sărbători de Paște.

Îmi aduc aminte cu plăcere de noaptea de Înviere când, într-o liniște și o comuniune sufleteasă rare, mai bine de zece mii de gălățeni au venit să asculte cuvintele Arhiepiscopului Casian și să ia Lumină. De altfel, Înalt Preasfinția Sa a fost o gazdă ireproșabilă, primitoare și deschisă soliilor regale.

Arhiepiscopia are, spre cinstea ei, o salbă de acțiuni caritabile, care o situează printre cele mai angajate social eparhii din România.

Tradiția de un secol, nu cel mai ușor din istoria noastră, fondată de Carol I și continuată de generațiile regale, rămâne neștirbită la catedrala din Galați.

Biserica Domnească din Târgoviște

Acum două săptămâni, duminică 18 aprilie 2010, am prezentat la rubrica “Nimic fără Dumnezeu”  Biserica Domnească din Târgoviște. Ea a fost ctitorită de domnitorul Petru Cercel, zidită odată cu Casa Domnească, în anul 1584. Spre sfârșitul secolului XVII este pictată a doua oară, din inițiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu.

În catedrala de la Târgoviște există cea mai amplă galerie de portrete de domnitori valahi. Edificiul a suferit grave distrugeri, de-a lungul secolelor. În timpul domniei Regelui Carol I, în intervalul 1907-1910, lucrări ample au avut loc, în urma cărora s-au modificat părți importante din clădire.

img_1878-targoviste
Fotografie preluată de pe situl www.crestinortodox.ro/

Biserica este astăzi Catedrală Arhiepiscopală și Mitropolitană și a găzduit, de-a lungul secolului XX, nenumărate sărbători religioase la care a asistat Familia Regală. După restaurarea clădirii, în anul 1910, Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regina Maria, Regele Carol II și mai ales Regele Mihai au fost mereu oaspeți ai lăcașului de cult.

Regele Mihai a fost legat în mod special de aceste locuri, fiind în adolescență prezent la cursurile militare de la Mânăstirea Dealu. În ultimii zece ani, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, Principesa Moștenitoare și cu mine am fost mereu oaspeții IPS Arhiepiscopului și Mitropolitului Nifon, ca și ai edililor municipiului Târgoviște și ai județului Dâmbovița.

Sperăm ca nu peste multă vreme să mergem din nou la Mânăstirea Dealu și la Catedrala de la Târgoviște, împreună cu Majestățile Lor și cu Principele Nicolae, ca un semn al continuității și respectului față de eforturile și gesturile vizionare ale înaintașilor.

3 comentarii

  1. Universul credinţei says:

    TVR1, duminică 2 mai, ora 7.10

      Prezintă Aziza Bodea Micu Invitat  Cosmin Costache    Cronici votive – Domul din Verona. Nimic fără Dumnezeu”- Ctitorii regale: Biserica din Baia. Simpozion Timişoara „In memoriam preotul Teofil Părăian”. Mărturii”- interviu cu părintele Nicolae Ozolin. Reportaj – Preot din Turda. Hrană ca la Carte” alimentele rafinate şi cum afectează ele sănăttea oamenilor. Sfaturi duhovniceşti”-Părintele Arsenie Papacioc despre Fericiri: „Fericiţi cei milostivi”.  Înţelesuri creştine Actualitatea religioasă”: Corespondenţă telefonică de la Cleja cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Tineretului din Dieceza de Iaşi; corespondenţă telefonică cu Dragoş Porojnicu de la Piatra Neamţ. Pelerin” Biserica din Letca Nouă şi biserica din Popeşti.  Realizatori Lili Lemnaru şi Elena Dinu Coordonatori Paula Tăbîrcă şi Corneliu Vlad Matache Producător tv. Răzvan Bucuroiu    Transmisiune directă  

  2. Stelian Rotaru says:

    Alteta,
    Nu am pierdut in nici o duminica rubrica “Nimic fara Dumnezeu” Faptul ca nu comentez de fiecare data nu inseamna ca nu va urmarim. Va multumim pentru tot ce faceti si pentru consecventa.Va doresc multa putere, sa continuati. Dumnezeu ne va ajuta! Cu deosebita stima, S.R.

  3. intr-adevar vizita la galati a familiei regale a Romaniei,a fost un moment raraisim ptr multi galateni care au
    inconjurat pe majestatile lor cu multa dragoste si speranta in suflet.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53882711
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate