Jubileu la Casa Regală de Württemberg

Anul acesta este plin de jubilee regale. Regele Bahrain-ului a împlinit 60 de ani la 28 ianuarie, Regina Margareta II a Danemarcei a împlinit 70 de ani la 16 aprilie, Regele Constantin II al elenilor va împlini 70 de ani la 2 iunie, iar  Sultanul Omanului va împlini 70 de ani la 18 noiembrie.

Dar anul 2010 este, de asemenea, plin de aniversări regale ale vârstei de 50 de ani: Ducele de York, al doilea fiu al Reginei Elisabeta II a împlinit 50 de ani la 19 februarie, Principele Moștenitor al Japoniei a împlinit 50 de ani la 23 februarie, Principele Moștenitor al Belgiei a împlinit 50 de ani la 15 aprilie, iar Reza Pahlavi al Iranului va împlini 50 de ani la 31 octombrie.

Alteța Sa Regală Diane, Ducesa de Württemberg a împlinit, și ea, 70 de ani. Cu această ocazie, Ducele și întreaga Familie Regală de Württemberg, ca și comunitatea din Altshausen, din împrejurimi și din întreg Landul Baden-Württemberg au aniversat cu multă admirație și căldură pe Ducesă.

Am avut onoarea de a reprezenta Familia Regală a României la acest eveniment emoționant. Ducesa Diana, născută Principesă a Franței, este cunoscută drept un entuziast artist plastic și o neobosită susținătoare a cauzelor umanitare. Alteța Sa Regală are proiecte caritabile pe toate meridianele lumii, de la Sankt-Peterburg până în Paraguay.

Cum era de așteptat, toți colaboratorii din Landul Baden-Württemberg, din Germania, din Europa și din întreaga lume au ținut să fie alături de Ducesă la acest atât de frumos ceas aniversar. Au fost, de asemenea, alături de ea cei șase fii și fiice ale cuplului regal, împreună cu familiile lor.

La minunatul castel Altshausen, monument arhitectural și păstrător al unei istorii cu adânci rădăcini europene, timp de două zile s-au petrecut evenimente pline de entuziasm, generozitate, eleganță și simbol. Au luat parte invitați din Spania, Franța, Rusia, Liban, Elveția, Paraguay, România, Belgia și Austria.

Vineri 23 aprilie, seara, a avut loc un dineu oficial în saloanele Castelului. Sâmbătă 24 aprilie, în recent renovata sală de expoziții și concerte numită “Galeria Diana” a avut loc un emoționant spectacol de muzică, dans și film, dedicat vieții și operei Ducesei. El a fost precedat de discursuri ținute de Ducele de Württemberg, de Prim-ministrul Landului, de Prima Doamnă a Paraguay-ului și de reprezentantul Universității din Sankt-Peterburg, instituție care i-a conferit recent titlul de Doctor Honoris Causa.

Spectacolul a fost realizat de membri ai comunității locale, amatori, care au parcurs întreg programul cu emoție, cu mult entuziasm și curaj. Au fost răsplătiți cu urale și aplauze. Una dintre ultimele proiecții ale spectacolului a fost o fotografie din anul 2006 a Ducesei de Württemberg care, pentru a onora aniversarea de 70 de ani ai soțului ei, a sărit cu parașuta de la 5,000 de metri înălțime, în apropierea castelului istoric al Familiei.

Spectacolul, pus în scenă de comunitatea locală din Altshausen, a ilustrat în imagini, cântece și dansuri momentele importante din viața Ducesei, fiind unanim apreciat de spectatorii prezenți în sală.

Diana, Ducesa de Wurttemberg, Principesă a Franței, care a vizitat România în iunie 2009, este una dintre cele mai active, mai originale și mai creative personalități ale vieții regale europene.

Altshausen 2

Altshausen 1

Altshausen 5

Altshausen 4

Altshausen 3

Wurttemberg

2 comentarii

  1. Mhaela Tanase says:

    Frumuseti care par sa fi apus de mult pentru noi, romanii mult incercati de tot felul de vitregii. Traim cu regrete si cu sperante care par sa nu se mai sfarseasca niciodata. Mai este “tarisoara” noastra un rai pentru cei multi, sau doar pentru cautatorii de comori?! Prorbabil ca Altetele Voastre stiti faptul ca multe dintre furnicile care lucreaza la baza societatii noastre de astazi nu mai au timp decat de munca, unele chiar mor de epuizare fizica si psihica. E o realitate cruda care exprima in primul rand neputinta noastra de a ne ridica deasupra tuturor relelor care ne-ar putea afecta. Cu toate acestea inca ne minunam ca exista frumuseti de vazut, lucruri de contemplat si oameni de admirat care merita atentia noastra. Eu personal ma bucur de ori de cate ori vad ceva frumos si stiu ca Dumnezeu ne-a lasat acestea ca sa nu mai simtim greutatile zilei decat ca pe niste simple incercari. Intotdeauna frumosul si binele vor fi insotite de greutati si rautati, insa, asa dupa cum intunericul nu poate fi dus in lumina pentru a o preface in intuneric, nici relele lumii nu vor putea vreodata sa invinga in final bucuria invierii si a unei vieti vesnice la superlativ.
    Avem bogatii pentru care multi s-au jertfit pe altarele din toate colturile tarii, dar eu cred ca cea mai mare bogatie a noastra, pe care n-ar trebui sa o pierdem, ramane spiritul nostru. La fel putem vorbi si de spiritualitatea noastra. La vremuri moderne ne trebuiesc personalitati cu radacini adanci, nu doar de suprafata. Ne trebuiesc “oameni verzi” (adica simpli si curati precum natura), nu omuleti verzi de pe alte planete. Ne trebuiesc masuri concrete si drastice prin care societatea noastra sa nu mai sufere de indiferentism fata de cei multi. Si, mai mult ca oricand, ne trebuiesc vizionari pe termen lung, oameni carora sa le pese de tot ce se intampla in jurul lor.
    Am sa inchei cu o mica pilda de bun simt, zic eu. Se spune ca in vremea unui oarecare imparat, un om foarte iubit si respectat, au inceput sa moara din ce in ce mai multi dintre supusii sai iar saracia devenise lucie in pofida faptului ca tara era bogata si prospera. In aceste conditii, imparatul ingrijorat de situatie a convocat sfatul tarii vrand sa afle cauzele si posibilele rezolvari pentru situatie. Dupa un lung sir de discutii si parlamentari, imparatul a deliberat si a trimis porunca imparateasca peste tot tinutul sau: DE FIECARE SARAC CE VA PIERI DE FOAME SI DE NEAJUNSURI, SA SE TAIE CAPUL UNUI BOGAT! Cronicarii arata ca incepund cu acea zi, nici unul dintre supusii imparatului nu a mai dus vreodata lipsa de ceva si, prin urmare, n-a mai murit de foame.
    Poate parea crud, dar multi dintre saracii de azi nu mai au parte nici macar de firmiturile ce cad de la masa stapanilor lor. Sper sa nu ma insel in privinta Dv-stra si sa cinati alaturi de cei multi, asa cum distinsii Vostri inaintasi v-au educat. Fiti alaturi de noi si noi vom fi alaturi de Domniile Voastre. Romanii pot fi si altfel decat lasa sa se inteleaga trusturile media vandute intereselor straine.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53319297
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate