Vizită oficială în Iordania, aprilie 2010

Joi 15 aprilie 2010, Principesa Moștenitoare și cu mine am început cea de-a cincea vizită externă a anului. Suntem, pentru patru zile, din nou prezenți în Regatul Hașemit al Iordaniei. Ultima mea vizită la Amman a avut loc în anul 2004. Am vizitat atunci Universitatea din Amman, primăria Capitalei, am avut întâlniri cu înalți reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului și am fost primit de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea.

Principesa și cu mine avem o frumoasă amintire din Iordania, fiindcă aici am petrecut două dintre cele mai frumoase săptămâni din viața noastră, în septembrie-octombrie 1996.

În actuala vizită vom avea întâlniri de natură economică, educațională, vom întâlni reprezentanți ai administrației locale și ai societății civile și vom vizita diverse proiecte de dezvoltare, dintre cele mai ingenioase și mai temerare din regiune.

Prima zi a vizitei a prilejuit o frumoasă întâlnire cu comunitatea românească și reprezentanții Ambasadei României. Am fost, în cadrul unei recepții, oaspeții domnului ambasador Radu Onofrei, la Reședința României.

Comunitatea românescă din Iordania are o particularitate. Ea nu este formată doar din românii din Iordania, ci și din familiile miilor de intelectuali iordanieni care și-au desăvârșit studiile universitare în România, mai ales în anii ’70 și ’80. Aproape 30,000 de membri numără comunitatea iordaniano-română, care are în comun o mare afecțiune pentru țara noastră. Acum câțiva ani, 10% dintre membrii Parlamentul Iordaniei  erau absolvenți de universități din România, care vorbesc fluent limba română. Dintre cei  30 de directori de spitale din Iordania, 12 sunt medici cu diplome românești. Mediul de afaceri, industria, științele exacte, artele, toate au reprezentanți de frunte școliți în România. În fine, în actualul guvern iordanian, unul dintre miniștri este absolvent al Politehnicii din București.

Pentru România, ca și pentru Uniunea Europeană, continuarea bunei tradiții a invitării tinerilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord să studieze la Cluj, Timișoara, București sau Iași ar fi o extraordinară investiție pentru viitor. Un instrument fără preț în crearea de punți de legătură, în impredictibila lume de mâine.

Principesa și cu mine am fost onorați să întâlnim, în prima zi a vizitei, pe Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, mama Majestății Sale Regelui Abdullah al II-lea. Principesa a vizitat România, cu doi ani în urmă.

P1040051.JPG

P1040058.JPG

P1040059.JPG

P1040060.JPG

P1040075.JPG

P1040086.JPG

P1040087.JPG

P1040065.JPG

P1040070.JPG

7 comentarii

  1. Vizita oficială din martie 2004 says:

    Biroul Reprezentantului Special al Guvernului, Palatul Elisabeta

    Buletin de presa – 21 martie 2004
    Principele Radu primit de Regele Abdullah II al Iordaniei

    Astazi, la Amman, Principele Radu a fost primit de Majestatea Sa Regele Abdullah II al Regatului Hasemit al Iordaniei.

    Vizita Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei a durat o saptamana, de luni 15 martie pana duminica 21 martie 2004. Pe parcursul ei, Principele Radu a fost primit de prim-ministrul iordanian, ES dl Faisal Fayez, de presedintele Senatului, ES dl Zeid Al Rifai si de primarul municipalitatii Amman, dl Nidal Al Hadid. De asemenea, Principele Radu s-a intalnit cu ministrul Planificarii si Cooperarii Internationale, dl Bassam Awadallah si cu secretarul general al Ministerului Mediului.

    Principele Radu a sustinut o conferinta la Universitatea Iordaniana de la Amman si s-a intalnit cu comunitatea romanesca si cu absolventii iordanieni ai universitatilor romanesti. De asemenea, Alteta Sa a vizitat Centrul de Oncologie Regele Hussein, fundatia Jordan River, creata de Majestatea Sa Regina Rania Al Abdullah si Centrul Integrat pentru Tineret al orasului Amman.

    La resedinta ambasadorului Romaniei, ES dl Radu Onofrei, Principele Radu s-a intalnit cu oameni de afaceri iordanieni.
    Principele Radu a vizitat orasul Aqaba si s-a intalnit cu comisarul general al Zonei Economice Speciale Aqaba. Alteta Sa a vizitat sediul Zonei Economice Speciale, precum si unele proiecte ale Zonei, pe teren.

  2. Dan Patrascu says:

    Alteta Voastra, va propun spre lectura un material despre importanta religiilor in scoli

    http://danpatrascu.eu/2010/04/16/despre-importanta-orelor-de-religie/

  3. jocker12 says:

    invatzamintul romanesc in anii ’70 – ’80 era o iluzie…. mai ales daca ne gindim la relatziile guvernului comunist cu lumea araba… in mare parte se shtie cine venea in romania la studii, asha cum se shtie ce romani mergeau la moscova la studii, ca sa dau numai un exemplu….
    apoi shi elena ceaushecu in anii ’70-’80 esra academician doctor inginer, savanta de renume mondial, recunoscut tolerata, acceptata shi impinsa in fatza de ….. invatzamintul romanesc al anilor ’70-’80….

    daca cineva are nedumeriri in legatura cu minciuna comunista shi iluzia legata de invatzamintul romanesc din anii ’70-’80, care era numai propaganda, va invit sa il consultatzi pe Majestatea Sa Regele Mihai al Romaniei….

    Altetza, cred ca ar fi necesar sa va departajatzi de tot ce a insemnat “valoare” sub regimul comunist, deoarece propaganda, minciunile shi crimele socialishtilor romani, au ranit adinc sufletul shi fiintza poporului roman, care inca nu gaseshte resursele ca sa ishi revina din coma profunda in care se afla….

    cu stima, va doresc o vizita cit mai placuta in acea parte de lume….

  4. Dr Barakat says:

    Buna seara
    in calitatea de membru Clubului Absolventilor Iordanieni din Romania cu misiunea relatiilor externe in club va spun Alteta ca suntati bine venit in Regatul Hashemite al Iordaniei . si ne ati onorati cu intalnirea din seara de 16 Aprilie 2010 .
    si as vreau sa afirm aici ca ne a facut placere ca am studita in Romania , si am inhalit stiinta de la mari profesori si mari capacitati , scoala Romaneasca este si afost foarte buna , specialisti absoventi din romania sint foarte renumitsi au luat primele locuri la orice concurs la care au participat si altii din universitatiile din SUA sau europa de vest .
    Eu am studiat cu un profesor care tot timpul im povesta de vremurile bune inaiente de 44 , si multe evenimente frumoasa de pe vrema regelui . si find venit dintr-un regat avea incredere sa mi spuna ce are pe suflet .

  5. Intr-adevar comunitatea iordaniana este formata din oameni competenti care au invatat cu sarguinta pe bancile universitatilor romanesti ducand mai departe stindardul unei societati dezvoltate care vrea sa evolueze,care vrea sa mearga inainte,nu sa stea pe loc.Acesta este un bun exemplu si ptr noi romanii.

  6. Claudia J says:

    Sunt o romanca in Amman,si incerc sa gasesc asociatia romencelor de aici.Poate ma ajuta cineva sa aflu un nr de tel.Sunt doar de cateva saptamani aici si mi-ar prinde foarte bine sa mai cunosc persoane din Roamania.Multumesc.

  7. Esmyana Martisor says:

    Stimata Doamna Claudia J,

    Sunati la ambasada Romaniei din Iordania sau cautati cu ajutorul Internetului,va doresc din suflet acomodare binecuvantata si prieteni in noua Dumneavoastra viata.Dumnezeu sa va ocroteasca !

    Cu prietenie,
    Esmyana Martisor

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53851277
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate