România, o ţară a dramelor sortite încă uitării

Romulus Dan Busnea

Lumea de astăzi devine, cu timpul, tot mai lipsită de garanţia reperelor morale, fapt ce se reflectă într-o proporţie din ce în ce mai mare în accentuarea procesului de dezumanizare, în dispariţia oricăror forme de umanism şi chiar în pierderea credinţei.

Comunicarea afectivă dispare treptat din sfera preocupărilor noastre cotidiene, iar noi devenim din ce în ce mai expuşi deprimării induse de jungla urbană, tot mai plină de hăţişurile unor interferenţe negativiste, contradictorii, deasupra cărora planează o permanentă incertitudine; acceptăm indiferenţi şi apatici noile stereotipii ale vieţii, transformate în flux continuu de informaţii şi solicitări psihice, deşi acestea, nu fac altceva, decât să ne încordeze nervii dincolo de limita maximă admisă de medicina umană. Trăim într-o societate poluată spiritual, care produce şi consumă în cantităţi industriale violenţă fizică şi verbală, vulgaritate şi pornografie. Batjocorirea demnităţii umane produce efecte de depersonalizare, iar prezentarea deformată a stării de spirit a societăţii, duce la distrugerea conştiinţei şi personalităţii umane.

Convingerea multora dintre noi este că adevărata problemă ţine de măsura în care credinţa noastră şi viaţa noastră se suprapun, de măsura în care suntem creştini şi acasă dar şi oriunde în altă parte,  nu doar la biserică, duminica sau de sărbători, de măsura în care respectăm una dintre cele mai importante învăţături biblice, respectiv aceea de a-l iubi pe Dumnezeu şi pe semenii noştri. De puterea de a privi în jurul nostru la cei nevoiaşi şi suferinzi şi de a-i ajuta necondiţionat, de a-i educa şi pe cei mai tineri în acest spirit, depinde în mare măsură modelarea lumii în care trăim deopotrivă, unii mai buni, alţii mai răi. Din păcate, am putut observa cu câtă nepăsare tratează unii dintre noi, semnalele transmise cu privire la multitudinea de cazuri sociale grave, la dramele care se petrec zilnic în jurul nostru. Copii orfani, bolnavi şi gravi bolnavi, ori aflaţi la limita subzistenţei; bătrâni neputincioşi care nici nu-şi mai pot ridica privirea din pământ din cauza suferinţelor şi umilinţei la care sunt supuşi în cei din urmă ani ai existenţei lor; familii destrămate în care predomină mizeria şi violenţa; oameni ajunşi pe drumuri după ani de muncă, fără perspective de viitor. Acestea sunt imaginile care întregesc tabloul sumbru al unei ţări, în care nu bunăstarea este primul reper, ci dramele care plutesc în mlaştina nepăsării, a ignoranţei celor aflaţi în partea superioară a ierarhiei sociale. Ne mobilizăm cu adevărat şi sărim în ajutorul celor uitaţi de lume, doar atunci când suntem traşi de mânecă, sau când suntem înduioşaţi de cele prezentate pe posturile de televiziune, la teledonurile naţionale, sau la o serie de emisiuni deja consacrate, care însă sunt tot mai rare. În domeniul în care am lucrat, am avut parte de mai multe astfel de exemple, care în afara interesului deosebit suscitat de senzaţionalul cazurilor respective, nu au produs decât compasiune şi regrete, rareori putând fi vorba de un ajutor efectiv, substanţial.

Încotro ne uităm când aceste fiinţe, copii sau bătrâni, încearcă să ne privească cu ochii plini de durere, sperând că nu vor fi lăsaţi de izbelişte? Pentru ce trăim, de fapt? Care sunt satisfacţiile noastre supreme, care sunt mulţumirile noastre interioare, sau ele cumva nu mai există? Iată întrebări ale căror răspunsuri trebuie căutate undeva în adâncul sufletului nostru, trebuie trecute mai întâi prin filtrul conştiinţei noastre morale. Dacă ea mai există încă. Şi să fim convinşi că şi chiar atunci când crezi că ţi-ai frânt aripile, Dumnezeu îţi mai dă o şansă ca să poţi zbura. Să nu uităm acest lucru, să nu-l uităm nicicând, oricât de greu ne-ar fi.

5 comentarii

  1. Betty says:

    .
    1. Fara religie, adica fara teama si respectul de Dumnezeu,
    unde ar ajunge omenirea ?
    ( Napoleon I )
    2. Un popor fara religie nu poate fi condus decat cu tunurile.
    ( George Washington )
    3. Religia este umbra universului ce se sprijina pe inteligenta umana.
    ( Victor Hugo )
    4. Adevarata religie este singura care-l face pe om sa iubeasca omul.
    ( Lactantiu )
    5. Sunt religios pentru ca sunt om si nu pot iesi din granitele umanitatii.
    ( A. Sabatier )
    6. Cel ce poseda arta sau stiinta, sa aiba si religie.
    Cel ce nu poseda nici arta, nici stiinta, sa aiba, totusi, religie.
    ( Fr. Schiller )

  2. fp says:

    Desi societatea se bucura de libertate,se pare ca dinnou pierdem masura!
    Se constata o degradare in toate straturile si categoriile sociale.
    Este oare aceasta degradare indusa?
    Eu cred ca este favorizata si pe acest fond,ulterior inductia are rezultate nebanuit de acute.
    Tote straturile sociale au aderat la consumismul de cea mai proasta calitate,si chiar straturile formatoare de opinie.
    Se acrediteaza ideea afaceristilor de conjunctura ca postulatul identitatii din logica nu este adevarat,adica a=b=c …etc.in acelasi timp,daca ai pe cine trebuie unde trebuie.
    De aici se maculeaza orice eventuala valoare,pe principiul ca nu face bani nu este validat de realitate,sau se gaseste oricand cineva sa o inlocuiasca.
    Aceste atitudini ,pe fondul lipsei de instructie(din acest motiv se spune ca scoala lui Ceausescu era mai buna decat cea actuala-noi in fapt comparand un chior cu un orb) si lipsei criteriului valorii-ce se obtine prin perfectionarea statornica intr-un domeniu-duc la ruina actuala.
    Acest mediu este intretinut deliberat de cei ce sunt specialisti la pescuitul in apele tulburi ale tuturor vremurilor.
    Cu speranta abia licarind,scriu aici,poate se va impune un alt exemplu de atitudine si comportament.
    Oare cati compatrioti gandesc la fel?

  3. marina says:

    TREBUIE SA NE RECAPATAM DEMNITATEA, SA NUMAI PLECAM CAPUL IN FATA CUI NU MERITA, SA NU MAI DAM VALOARE NONVALORILOR SI SA INCEPEM DIN NOU SA NE EDUCAM COPIII.

  4. horia cremene says:

    Citind acest articol mi-am amintit celebra profeţie a lui André Malraux „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Cel puţin în România se pare că biserica atrage din ce în ce mai mulţi credincioşi, încă destul de puţini „în măsura în care suntem creştini şi acasă şi oriunde în altă parte, nu doar la biserică, duminica sau de sărbători” după cum se exprimă autorul.
    Iar întrebarea retorică „Pentru ce trăim, de fapt? Care sunt satisfacţiile noastre supreme, care sunt mulţumirile noastre interioare” mă determină să adresez domnului R.D.Busnea felicitări pentru talentul domniei sale de a puncta întotdeauna esenţialul.

  5. Gabriel B says:

    “Un om, ca şi un popor, atâta preţuieşte, cât a înţeles din Evanghelie şi cât poate să urmeze învăţăturii lui Iisus” – Simion Mehedinţi

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54815483
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate