Twitter Basarabia, 92

Altețe,

Tinerii din Basarabia, România, Olanda, Suedia, Franța au sărbătorit Ziua Unirii la Chișinău.
E o zi istorică, poate cea mai importantă din toate timpurile. Dacă i-ați fi văzut pe acești tineri cu drapele tricolore, cu brancarde tricolore, cu bentițe tricolore! Generația Twitter va înfăptui Unirea!

Vă expediez și câteva poze. Cu mama și baiatul meu Cristi, cel pletos. Mama a reușit să se fotografieze și cu Vlad Pârâu, tânarul în port național. Acum doi ani, a fost reținut de călăii comuniști și expulzat din Basarabia din cauza acestui costum național românesc!!!!

Incredibil!!!  Mult prea credibili sunt securiștii din spatele celor ce pozează… Așa a fost Ziua Unirii în Basarabia fără comuniști. Oare?

Cu respect și gratitudine,
Rodica Tomașenco.

Chișinău, 27 martie 2010

100_2463

100_2464

100_2466

100_2462

100_2465

9 comentarii

  1. Radu al României says:

    Las, cu bucurie, locul din pagina de jurnal de astăzi doamnei Rodica Tomașenco. Îmi place foarte mult ideea generației de tineri Twitter militând, în blue-jeans, pentru idei pe care generația părinților și bunicilor lor nu le înțelege.

    Vă reamintesc, mai jos, câteva dintre detaliile utile înțelegerii zilei despre care dna Tomașenco vorbește.

    Anul acesta se împlinesc 92 ani de la unirea Basarabiei cu România. Urmare a intrării în primul război mondial alături de puterile Antantei, Transilvania, Bucovina şi Basarabia s-au alipit României.
    Basarabia a fost prima provincie istorică unde a început procesul unirii. La 25 septembrie 1917 s-a format Sfatul Ţării. La 15 decembrie 1917 s-a proclamat Republica Democrată Moldovenească, iar la 27 martie 1918, ora 17, a avut loc votul Adunării Sfatului Ţării în urma căruia s-a declarat unirea Basarabiei cu România.
    Sfatul Țării era alcătuit din 103 români, 13 ucrainieni, 7 ruşi, 6 evrei, 5 găgăuzi, 2 germani, un polonez şi un armean. Din cei 138 de membri, 86 au votat pentru, 3 contra, 36 s-au abținut și 13 au fost absenți.
    În sală era prezent Prim-ministrul român, Alexandru Marghiloman. Adunarea a trimis o telegramă Regelui Ferdinand I, prin care îl anunța înfăptuirea Unirii.
    Presupunând că actul Unirii s-ar repeta astăzi, mă întreb cui i-ar trimite Sfatul Țării telegrama.

  2. Marius Z. says:

    Va multumesc din suflet alteta pentru atentia acordata acestui eveniment!

    Mai multe detalii despre sarbatoarea Unirii de la Chisinau pe pagina de mai jos:
    http://www.stiri.romanism.net/jurnal-de-bord-al-calatoriei-in-basarabia.html

    Si cateva impresii nu tocmai magulitoare despre abordarea acestei sarbatori in Romania si in presa romaneasca, din blog-ul ziaristei Stela Popa (articolul “Guţă şi „blonda lui Bote” versus Zilele Basarabiei”):
    http://stelapopa.unimedia.md/2010/03/29/9935/

    Sa nu uitam ca si romanii din Odessa si toata Transnistria au cerut in 1917 unirea cu Romania!

    La congresul ostăşesc moldovenesc de la începutul lui noiembrie 1917 din Chişinău a ramas celebra intrebarea ţăranului transnistrean Toma Jalbă
    ,,şi cu noi care trăim pe celălalt mal al Nistrului, cum rămâne fraţilor, pe noi cui ne lăsaţi?”. ”

    De asemenea, ca o prevestire sumbra a viitorului, sublocotenentul transnistrean Bulat atenţiona ,,dacă vom lăsa Ucraina să taie o ramură azi, alta mâine, din copacul nostru va rămâne buturuga”.

    Sper sa nu uitam aceste lectii ale istoriei si sa incercam cu totii sa reparam ceea ce se mai poate repara!

    Cu aleasa consideratie,
    Marius Z.

  3. P. Onachescu says:

    In zilele noastre ne folosim si de un cadru legal international. Un specialist in drept international, ar putea face o evaluare mai corecta asupra acestei chestiuni si aupra modului in care s-ar putea organiza.
    Oricum, e destul de fantezista chestiunea, avind in vedere ca Republica Moldova, intentioneaza sa se integreze in Uniunea Europeana.

    Republica Moldova si Romania sint doua sisteme politice si economice destul de diferite. Ambele tind catre unul comun, cel din Uniunea Europeana. Moldova s-ar putea integra in UE fie prin Unire, fie prin Integrarea propriuzisa in UE, asa cum a fost cazul Romaniei.

    O realitate este certa. Posibilitatea ca Moldova sa se integreze in UE, pe cont propriu in acest moment, este relativ indepartata, lucru care ar putea ridica in mod real problema unei uniri cu Romania, care ar grabi integrarea europeana a Moldovei.

    Trebuie insa tinut cont de multe aspecte si de contextul politic regional si international, foarte complicat in care ne aflam, mult mai complicat decit se poate vedea la prima vedere.

    O eventuala unire intre Republica Moldova si Romania, ar putea sa irite foarte rau vecinul nostru de la rasarit, si ca urmare sa ne creeze si unora si altora mai multe probleme decit rezolva. Este foarte greu de apreciat, care ar putea fi consecintele pe termen, scurt mediu si lung, pe care o eventuala unire, le-ar putea produce. Ar putea chiar afecta stabilitatea in zona si crea probleme de securitate noi, care acum nu exista.

    Solutia ar fi, strict teoretic, o pregatire psihologica a populatiei, dar si a vecinilor Romaniei si Republicii Moldova, treptata, astfel incit evenimentul sa nu produca tulburari de nici un fel, nici pe teritoriile Romaniei si Republicii Moldova si nici, un soc, si prin urmare reactii bruste si cu consecinte imprevizibile, din partea tarilor vecine sau direct interesate.

    Trebuie tinut cont de faptul ca pe teritoriul Republicii Moldova, dar si al Romaniei, exista un numar semnificativ de persoane care nu-si doresc unirea si deasemenea un numar semnificativ de persoane care isi doresc unirea, Unii sint pasnici iar altii sint ceva mai repeziti, si ar putea crea tulburari serioase, pro sau contra.

    Inainte de a se face un pas concret, toate aceste lucruri trebuie analizate.

    Deasemenea o alta problema foarte importanta, ar fi statutul Transnistriei si in nici un caz in ultimul rind, optiunile Uniunii Europene, care s-ar trezi marita fara voia ei, peste noapte si evident si cu niste probleme suplimentare de o natura noua…migratie etc.

    O alta problema ar fi, tinutul Herta si Bucovina de nord. In situatia unei eventuale uniri intre Republica Moldova si Romania, ce s-ar intimpla cu aceste regiuni ? O atare situatie ar alimenta cumva “separatismul” si tendintele nationalist-extremiste, atit pro unire (o alta unire) cit mai ales impotriva acesteia, lucru care in contextul politic international actual, nu ar fi util sau contructiv.

    Lipsa tratatului de baza dintrre Romania si Republica Moldova, este insa o oportunitate. Pina acum, nici un presedinte nu si-a asumat semnarea unui asemenea tratat, care ar fi consfintit, prin dreptul international frontiera actuala dintre Romania si Republica Moldova.

    Nu pledez in mod special pentru sau impotriva unirii Romaniei cu Republica Moldova, ci pledez pentru o analiza judicioasa a chestiunii acestei uniri, astfel incit aceasta sa fie utila, in caz ca se poroduce, si nu paguboasa.

  4. P. Onachescu says:

    Telegrama in mod sigur nu ar fi trimisa de Sfatul Tarii ci de parlament, sau de presedintele Republicii Moldova. Probabil nu ar fi telegrama ci o scrisoare inaintata tuturor autoritatilor romane abilitate (presedintie, guvern, parlament), urmata de o declaratie de presa, care ar pune in stare de agitatie toate cancelariile europene si nu doar europene.

    In acest moment Traian Basescu pozeaza in presedintele tuturor romanilor si ca discurs politic si ca imagine generala.

    Daca situatia ii va fi favorabila, nu este exclus ca o eventuala reunificare a Romaniei cu Republica Moldova sa se poata face sub mandatul lui Traian Basescu.

    Momentan, o asemenea perspectiva nu poate fi apreciata ca realizabila, dar nici ca nerealizabila, Basescu avind un discurs unionist moderat si deci acceptabil si inca mai bine de 4 ani de mandat.

  5. N.N. says:

    Altetei Sale Principesa Margareta a Romaniei, cu ocazia Sarbatorii de Florii!


    Alteta,
    Va doresc sa aveti parte de cat mai multe zile pline de seninatate si de bucurie!
La Multi Ani!
    Cu profund respect,
N.N.

  6. Daniela Matei says:

    Dupa 3-4 ore am terminat de citit cu nesat, emotie, zambet si suferinta, pretuire si chiar empatie – cartea despre minunata noastra Regina-Ana a Romaniei… “Un razboi, un exil, o viata” Acest fel oameni sunt rar, de dorit, modele de care avem mare nevoie in deplina lor modestie, simplitate, credinta si iubire. Asa i-a…m cunoscut eu pe acesti oameni din Familia Regala – in mare parte prin intermediul cartilor..

  7. Valeria Heres says:

    Altetelor Voastre, cu deosebita consideratie si afectiune, va urez Paste fericit si ma bucur de aceasta zi istorica de la Chisinau.

  8. S.M. says:

    *
    Fie ca Lumina Pastelor si Puterea Sfantului Spirit,
    sa imbogateasca sufletele si sa energizeze pozitiv
    familiile care simt romaneste in Basarabia!
    *
    Paste Fericit!

  9. Bun deTreaba says:

    “Acum doi ani, a fost reținut de călăii comuniști și expulzat din Basarabia din cauza acestui costum național românesc!!!!

    Incredibil!!! ”

    Da incredibil, cita minciuna si aici……. cui pasa in ce a fost imbracat si tipu asta? pe linga costumul lui au fost mai multe fapte pe care lear interesa pe (de exemplu) comunisti…

    dar ceea ce se scrie aici nui nimic altceva decit o birfa cit mai aspra si minciunoasa!

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54838296
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate