Buna Vestire

Astăzi sărbătorim Buna Vestire. Este ziua în care Gavril, sfântul arhanghel, a vestit Fecioarei Maria că va naște un fiu, pe Isus Hristos.

Pentru acei dintre creștini care sărbătoresc astăzi Buna Vestire, aș vrea să subliniez semnificația plină de iubire și de speranță, de energia vitală a acestei zile. Sensul Bunei Vestiri trece dincolo de aspectul credinței ca atare, având o relevanță filosofică, umană și culturală puternică. În tradiția populară românească, ziua de Buna Vestire are o adâncă rădăcină.

cart161

Icoană din Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Egipt
http://www.touregypt.net/featurestories/catherines2-13.htm

Ne pregătim, ortodocși, catolici și protestanți, să sărbătorim anul acesta împreună Noaptea de Înviere și, apoi, ziua de Paște, pe 4 aprilie.

Pentru noi, Paștele este cea mai importantă sărbătoare din an. Ea a fost, tradițional, organizată și tratată ca atare de societatea românească. Chiar și în anii din urmă, în care cantitatea a cântărit mai mult decât calitatea, fiorul Nopții de Înviere a rămas intact.

Familia Regală a ales, în fiecare an, să sărbătorească Paștele în alt loc, încercând să fie, în mod egal, alături de toți românii, oriunde s-ar afla ei. Am fost, pe rând, la București, la Iași, la Timișoara, apoi la Cluj, Craiova, Constanța, Galați și, uneori, la Săvârșin. Acum doi ani, Principesa și cu mine am ales să petrecem Noaptea de Înviere la Giurgiu, onorând așa cum se cuvine o episcopie nou-înființată.

Anul acesta, pentru prima oară, Majestățile Lor, Principesa Moștenitoare și cu mine vom petrece noaptea de Înviere și cele trei zile de Paște alături de românii din Spania. Ajunși la un număr de aproape un milion, conaționalii noștri din comunitățile spaniole au mulți parohi ortodocși, romano-catolici și greco-catolici, iar de curând au chiar și un episcop ortodox, în persoana Preasfinției Sale Timotei.

Alături de Preasfinția Sa, Familia Regală va sărbători Paștele la Madrid, în compania miilor de români care vor veni la cea mai mare sărbătoare a noastră.

12 comentarii

  1. Ruxanda Beldiman says:

    Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta

    Alteta Voastra Regala,

    Cu ocazia zilei Voastre de nastere Va rog sa primiti urarile mele de sanatate, fericire, bucurii alaturi de intreaga Familie Regala, pe care Vi le trimit din toate inima.
    Bunul dumnezeu sa Va dea putere sa duceti mai departe, proiectele pe care le-ati intreprins pentru Romania, in cadrul fundatiei ce Va poarta numele.

    Va rog Alteta sa primiti incredintarea intregului meu devotament,

    Ruxanda Beldiman

  2. Cory Muresan says:

    Nu stiu cine sunt “uniatii” dar cu siguranta atunci cand vorbim de catolici ne referim la toti catolicii, indiferent de rit ( greco-catolici, romano-catolici, armeno-catolici,etc).
    Sunt uimit ca un term inacceptabil ca cel de “uniati” apare pe blogul ginerelui MS Regelui.

  3. O placere sa va descopar blogul!
    Inca un blog pe care il voi citi cu placere!
    Toate cele bune,

    Marius Paraschiv

  4. ana says:

    Va referiti la Unitarieni cand spuneti uniati? Termenul corect pentru desemnarea greco-catolicilor este uniti, dar ei sunt tot catolici, asa ca nu era nevoie sa mai precizati pe langa termenul catolici si pe cel care ii desemneaza pe greco-catolici.
    Cred ca termenul de uniati are un sens preiorativ asemanator celui de papistasi cand vine vorba de Biserica Unita cu Roma.

  5. Răspuns la comentariile 2 și 4 says:

    Mulțumesc pentru mesaje.

    Da, atunci când am folosit termenul de uniați, m-am referit la cei de confesiune greco-catolică, fără însă nici o rea intenție. Îmi este necunoscut faptul că expresia “uniat” ar fi inacceptabilă.

    Majestatea Sa Regele, un apărător al acestei confesiuni, de-a lungul anilor, folosește curent termenul de uniat, atunci când se referă la biserica greco-catolică.

    Radu al României

  6. Carmen P. says:

    Frumos ; sa amintiti de sarbatoarea de astazi. Poate unii dintre noi luati de valul agitatiei de zi cu zi uitam ,sau nu realizam.E o sarbatoare mare, care ar trebui tinuta in pace si liniste interioara pe care multi dintre noi nu reusim sa o gasim sau poate nu am cautat indeajuns.O zi frumoasa in continuare sa aveti.

  7. Flavia says:

    Cuvântul uniat(ă) definește pe acea persoană apartinând Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolică. DEX online oferă această definiţie cuvântului. Este adevărat, termenul este mai vechi şi a fost uzitat mai mult în Transilvania decât în restul ţării.
    Deşi astăzi se preferă sintagma uniţi sau greco – catolici, uniaţii reprezintă aceeaşi confesiune.
    Cu bine,
    Flavia

  8. Cory Muresan says:

    Personal l-am auzit in interviuri diferite pe MS Regele Mihai I vorbind despre nedreptatile la care au fost supusi dupa 1948 greco-catolicii (si mai sunt inca supusi in multe zone din Ardeal) dar niciodata nu a folosit termenul de “uniati” ci eventual cel de “uniti”.
    In Biserica Catolica exista mai multe traditii liturgice ( romana, bizantina, alexandrina, antiohiana,armeana) insa toti cei ce sunt in comuniune deplina cu Succesorul lui Petru (cu Episcopul Romei, cu Papa) fac parte din Biserica Catolica.
    In Romania exista catolici care apartin de trei traditii liturgice diferite:catolicii de rit roman (romano-catolicii), catolicii de rit bizantin-roman (greco-catolicii) si catolicii de rit armean (armeano-catolicii).
    Datorita multelor dispute confesionale din ultimele secole exista doua denumiri folosite de fundamentalistii anticatolici pentru a-i defini pe greco-catolici :”Papistasi” si “Uniati”.Folosirea unor asfel de termene este evitata intotdeauna insa la nivel oficial pentru a nu jigni.
    In Spania exista desigur comunitati catolice care au credinciosi plecati din Romania:romano-catolici si greco-catolici romani.

  9. Nicoleta Ioniță, Ploiești says:

    La ceasul sfant ce vesteste Marele Praznic al Floriilor, permiteti-mi sa va aduc in dar cele mai frumoase ganduri si o primavara Plina de Flori ! DUMNEZEU sa va BINECUVANTEZE, si SA VA DARUIASCA HARUL SAU!
    LA MULTI ANI!
    CU DEOSEBIT RESPECT, NICOLETA IONITA/ ZIARUL PLOIESTII

  10. Corectură says:

    În urma intervențiilor de la comentariile 2 și 4, am modificat textul postului de astăzi, înlocuind cuvântul “uniat” cu “greco-catolic”, iar cuvântul “catolic” cu “romano-catolic”.

    Radu al României

  11. elena haddad says:

    Ma bucur sa vad acest site dedicat tutoror romanilor. Cu ocazia sarbatorii de Buna Vestire eu simt decat o unitate pur si simplu oricum s-ar denumii ea. Iar daca Dumnezeu incearca sa uneasca noi nu avem dreptul sa incercam altfel ! E timpul sa crestem spiritual ca sa crestem si moral.
    Cu multa dragoste

  12. Tuca Ion says:

    Alteta Voastra Regala, Va rog sa transmiteti Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei urarile noastre de sanatate, bucurie si impliniri cu ocazia zilei de nastere. Cu deosebita stima si aleasa consideratie, Sofia, Gina si Ion Tuca

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52943128
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate