La Craiova, despre leadership

Mă îndrept cu mașina spre București, lăsând Craiova în urmă, la ora 16, după o însorită și plină zi de primăvară petrecută în inima Olteniei.

Așa cum spuneam cu alte ocazii, Craiova de astăzi este un amestec neobișnuit de elevat și prețios, rezultat al unei civilizații culturale și economice din ultimele două secole, și mediocritate a prezentului, agravată de exerciții păguboase de corupție și auto-distrugere, practicate vesel.

Elita olteană are însă reflexe și memorie. Ea iese la iveală de unde nu te aștepți, din gestul grațios al unui tânăr intelectual, dintr-un crâmpei de stradă elegant și armonios, din instinctul unei părți destul de însemnate a comunității de a privi către bine, către progres, către mândrie și performanță.

Aceste părți bune ale urbei sunt cele pentru care mă întorc atât de des în Craiova sau Oltenia, de câțiva buni ani încoace. În plus, ca orice mare oraș universitar românesc, Craiova are un număr însemnat de studenți, o tradiție a educației superioare care merge dincolo de șchiopătatul administrativ cotidian al învățământului de azi.

Am început, la ora 10, prelegerea despre leadership care inaugurează ciclul de patru întâlniri din anul universitar în curs, organizat de Universitatea din Craiova împreună cu Asociația Euro Agora. De fapt, sufletul acestui demers din lumea ideilor au fost domnii Mihai Firică, Horațiu Buzatu și Mihai Anghel. Totodată, propunerea a fost cu generozitate îmbrățișată de rectorul și profesorii de la Universitate.

Ceea ce m-a bucurat însă peste măsură a fost felul în care s-a ajuns la acest moment de comuniune intelectuală și civică. Un grup de studenți ai universității, prezenți cu înfrigurare astăzi la prelegere, au citit cu câteva luni în urmă, pe internet, despre prelegerile de la Timișoara și m-au invitat să fac același lucru și la ei, la Craiova.

Sala Albastră a Universității, curată și nouă, este impozantă. Am avut satisfacția de neegalat să văd că era și plină-ochi. Nu numai studenții, dar și un mare număr de profesori și nu mai puțin de cinci decani șia-u dorit să urmărească prelegerea sau o parte a ei. Au fost, de asemenea, mulți ziariști tineri, personalități de toate vârstele și de toate domeniile, de la militanți civici sau politici, până la reputați oameni de afaceri locali sau preoți.

Am avut un frumos schimb de idei cu cei din sală. Subiectul leadership-ului interesează pe multă lume și aprinde, de regulă, spiritele, chiar și pe cele mai puțin tinere.

Studenții mi-au făcut privilegiul de a asculta cu fidelitate și răbdare, cu profunzime, întreaga prelegere. Și au răspuns sau au pus întrebări pe măsură. Sunt norocos să fi putut petrece astfel de momente tonice, încurajatoare, într-un moment și într-un loc din România unde nu sunt prea multe motive de încurajare.

Aștept, mai ales pentru cititorii blogului, ca participanții la prelegerea și dialogul despre leadeship de la Craiova să intervină cu comentarii în josul acestei pagini. Astfel, ei vor completa relatarea mea.

Am mers, de la Universitate, la Casa Universitarilor, găzduită de istorica și prețioasa clădire Romanescu, un loc de care craiovenii sunt mândri. Acolo m-am întâlnit cu un grup de personalități din mediul de afaceri. De asemenea, am vizitat, pe rând, compania comercială Arhi Design, specializată în produse de papetărie, și Domeniul Coroanei Segarcea, care are un sediu reprezentativ în centrul Craiovei.

Voi reveni luna viitoare, cu al doilea subiect de reflexie politică și civică, dedicat democrației și instituționalismului.

P1030883.JPG

P1030885.JPG

P1030886.JPG

P1030895.JPG

P1030898.JPG

P1030899.JPG

P1030920.JPG

P1030924.JPG

P1030927.JPG

P1030929.JPG

P1030931.JPG

P1030937.JPG

P1030943.JPG

P1030947.JPG

23 comentarii

  1. F.M. says:

    Dupa plecarea Altetei Sale Principele ne-am reintalnit cu grupul de studenti si am concluzionat ca succesul prelegerii va trebui implinit prin gasirea unei sali mai mari pentru viitoarea prelegere. Cele 300 de locuri ale Salii Albastre ale Universitatii din Craiova s-au dovedit insuficiente, mai multe zeci de studenti ramanand in afara salii. Evident, sper ca transmiterea prelegerii la televiziunile locale va compensa acest inconvenient.

    O seara minunata!

    F.M.

  2. Constantin C. says:

    Multumesc Excelenta pentru continutul Conferintei de azi de la Universitatea din Craiova…
    Cu stima,
    Constantin C.

  3. Vasi B. says:

    Alteţă, aveţi toată stima mea, vă doresc succes şi vă rog să vă implicaţi mai mult în viaţa politică fiindcă nu se mai poate!
    Monarhia salvează România!
    Cea mai bună perioadă a ROmâniei a fost cu regele Carol I şi cu Ion C. Brătianu prim ministru!

  4. Munteanu Vladimir says:

    Am asistat pentru prima data la o disctutie despre leadership care a atins o arie mult mai vasta decat celelalte luate la un loc pina acum. Sunteti un Om Adevarat ,un Leader adevarat , un model pentru noi toti demn de urmat. Avand sprijinul dumneavoastra nu mi-e frica de viitor si de orice tine de el. Sper ca toti tinerii din Romania sa depaseasca frica si lipsa de incredere in ei , in cei apropiati si sa cream cat mai multe punti de incredere in jurul nostru. Va multumim pentru inspiratia pe care ne-o dati pt increderea si suportul pe care ni le oferiti.

  5. Cornelia Hoban says:

    Altete incatata de discurs si vizita pe care am avut onoarea sa particip prin intermediul dv.
    O seara linistita.

  6. Popescu Amelia says:

    Excelenta, sunt studenta in anul 2 la facultaţile de Drept si Ştiinte politice, postura din care v-am audiat prelegere cu deosebit interes. Inutil sa subliniez impacutl major pe care l-a avut asupra mea
    intalnirea cu Dumneavoastra. As vrea sa sper ca modelul de diplomat si erudit pe care mi l-a-ti oferit imi va fi un imbold in formarea mea.
    Astept cu deosebit respect si interes urmatoarea intalnire cu Alteta Voastra si sper ca voi reusi sa depasesc emotia covarsitoarei Dvs prezente si de a avea sansa de a dialoga.

  7. Enciu Doru says:

    Ma bucur ca priviti spre tineri si ca faceti ceva pentru ei . Si …aveti dreptate doar noi putem sa facem ceva pentru noi . Va multumesc pentru seminarul pe care ni l-ati oferitrit. Mi-a placut.

  8. Cristina says:

    M`a bucurat foarte mult prezenta dumneavoastra in sala albastra .
    Va apreciez foarte mult.
    Cu stima si respect, C.C.

  9. Astfel de prelegeri de anvergura ptr viitorul politic al Romaniei sunt un bun exemplu ptr a trezi noi talente
    noi politicieni perspicace care se vor alatura Principelui Radu al Romaniei,in lupta sa apriga si indarjita pe care o duce ptr a readuce Romania in vechile ei hotare de altadata.

  10. Pocora Adrian Cristian says:

    Sa traiti Alteta Voastra! am participat azi la conferinta dumneavoastra despre leadership sustinuta azi la Craiova la Sala Albastra a Universitatii. Sunt absolventul facultatii de istorie si masterand in cadrul aceleiasi facultati.La finalul dezbaterii v-am intrebat ce sanse are un tanar care termina o facultate de stiinte-socio umane, drept, medicina sa obtina dupa absolvirea facultatii un loc de munca, in conditiile in care aceste specializari de stat sunt politizate, corupte iar de multe ori locurile de munca sunt oferite pe sistemul relatiilor si nepotismelor. Mi-a placut si m-a incantat felul dumneavoastra foarte rafinat de a da fiecare raspuns in parte si de a ne incuraja pe toti tinerii prezenti in sala in a ne perfectiona si a spera la vremuri mai bune. In conditiile in care intregul sistem de valori este rasturnat, unde la tv precum si in presa scrisa incultura este ridicata la rang de arta, si adevaratele valori autentice nationale si perene sunt foarte limitat promovate si de multe ori date la o parte actiuni, conferinte si dezbateri precum cele initiate de Alteta Voastra sunt din ce in ce mai necesare. Dupa trecerea in eternitate in 1998 a marelui crainic si om de cultura Iosif Sava aproape intreaga cultura din spatiul mass-media a cazut in desuetudine. De aceea atat dumneavoastra, precum si altii care va impartasesc crezul si valoriile autentice in care credeti trebuie sa va faceti din ce in ce mai auziti si receptati in aceasta societate, care de cele mai multe ori pare ca este lipsita de identitate si fara perspectiva in aproape toate domeniile de activitate… Va doresc multa sanatate si mult succes in toate actiuniile pe care le intreprindeti si abia astept sa va urmaresc din nou in urmatoarea conferinta pe care o veti sustine la Craiova in aprilie.

  11. Ma bucur ca am reusit sa particip la evenimentul ocazionat de venirea dvs. la Craiova. Am tras multe invataminte, am aflat multe despre dumneavoastra si despre opiniile pe care n-i le-ati impartasit.
    Astept cu nerabdare si celelalte 3 conferinte.
    Impreuna cu domnul Adrian Pop am demarat un proiect pentru promovarea ideii de om de afaceri onest, implicat in viata semenilor in randurile liceenilor.
    Tot pentru tineri am invitat intr-o serie de 3 conferinte pe dl. Vasile Paun la Craiova in zilele de 19-20-21 martie.
    Cu cat suntem mai multi, cei interesati sincer de soarta celor de langa noi, cu atat sansele de a schimba ceva cresc. Important este ca fiecare sa faca ceva… nu sa astepte sa faca altii.

  12. Pop Adrian says:

    Buna seara,

    Mi-a placut mult modul de expunere al Dumneavostra. Impresionant.
    Felicitari.

    Asa cum v-am spus azi, de 15 ani, in exclusivitate, am cautat solutii de redresare Morala si Economica a Romaniei. Am discutat cu 15-20.000 de tineri de la care am invatat enorm. Am scris zeci de mii de pagini in mii de nopti albe. Toate conceptele le-am cizelat in planul fizic, alturi de cei care au ramas langa mine ani buni, infiintand in acest sens o Societate Comerciala numai a lor.

    Aproape toti tinerii au firmele lor in acest moment.

    Cel mai important lucru reusit de noi toti, este acela ca am constientizat ceea ce inseamna Munca Cinstita si Bunul Simt in tot ceea ce am intreprins.

    In acest moment, extrapolam sistemul odata invatat la Craiova, la nivel de tara si de ce nu, la nivelul tuturor semenilor.

    Va doresc succes in tot ce faceti, multa Sanatate si Fericire.
    Adrian Pop

  13. Adrian says:

    Dumneavoastra, principe, sunteti un exemplu si am impresia ca încet dar sigur se naste o miscare în România pe care nimeni si nimic nu o va mai putea oprii. Dumnezeu sa va ajute în continuare sa saditi în sufletele românilor încrederea în ei însisi si sa le inspirati acea valoare de a schimba acest sistem si de a revenii pe fagasul cel drept. Adevarul trebuie sa învinga minciuna. Valoarea trebuie sa învinga mediocritatea. Forta exemplului va învinge demagogia. Noi toti trebuie sa luptam zii de zii cu ceea ce avem mai bun în noi pentru ca schimbarea este posibila.
    Monarhie parlamentara: Regina, parlament bicameral, un guvern si un prim ministru.
    Nu exista nimic mai simplu si mai eficient pentru ca România sa revina la normalitatea de care atâta nevoie are.

  14. Belegurschi Dumitru says:

    Ati tinut un discurs foarte frumos ! Va mai asteptam la Craiova !

  15. Catalin Ene says:

    Felicitari Alteta pentru prelegerea sustinuta.Multa sanatate familiei regale carora va port un deosebit respect si asa cum v-am spus si dupa ce s-a incheiat prelegerea dumneavoastra, sper din tot sufletul ca intr-o buna zi Romania sa redevina stat monarhic.

  16. Alina Cherata says:

    Am asistat ieri la prelegerea de la Craiova care, dupa parerea mea, a oferit nu atat o privire de ansamblu asupra ideii de “leadership” (greu de sintetizat intr-un timp atat de scurt), cat mai ales un indiciu al complexitatii si subtilitatii tematicii. O mare parte dintre aspectele abordate ar putea constitui puncte de plecare pentru discutii mult mai amanuntite – de exemplu despre repere morale si raportul lor cu viata politica, despre subminarea sinucigasa a institutiilor publice si efectele grave pe termen lung asupra functionarii societatii si psihologiei oamenilor, despre importanta cuplarii libertatii cu responsabilitatea si limitele practice ale acestei combinatii, despre functia de reprezentare a Presedintelui si elementele ce au contribuit la denaturarea acesteia in politica romaneasca a ultimilor ani etc.

    Dar poate ca mai important decat continutul prelegerii a fost intr-adevar dialogul in sine si deschiderea creata prin intermediul sau… Este ceva care mi se pare ca lipseste in Romania, mai ales in legatura cu subiecte de factura politica, privite adesea cu indiferenta sau dispret, sau discutate cu infocare (si simplitate) fotbalistica. In orice caz, va multumesc pentru prelegerea de ieri si succes in continuare.

  17. Ciontu Alin Daniel says:

    Bună seara, Alteţa Voastră! Am avut onoarea să particip la Conferinţa Domniei Voastre despre Leadership, susţinută ieri la Craiova. Ca absolvent al Facultăţii de Istorie şi masterand în anul II-lea, specializarea Securitate naţională şi euroatlantică, eram familiarizat cu o parte din ideile Domniei Voastre datorită numeroaselor cărţi care vă poartă semnătura. Sunteţi un om care militează pentru revenirea la adevăratele valori, pentru trezirea la viaţă a acestui popor care de peste 60 de ani se află în moarte clinică.
    Tot ieri am avut bucuria să vă adresez o întrebare pe care vă sugeram să o consideraţi ca pe o rugăminte: „Luând exemplul prinţului bulgar Simeon de Saxa Coburg-Gotha, putem spera la o viitoare candidatură a Domniei Voastre pentru alegerile parlamentare, din partea unuia din cele două partide istorice?”. Răspunsul a venit prompt „NU!”. Ţin să precizez că anunţul candidaturii Domniei Voastre la funcţia de preşedinte a fost pentru mine şi muţi alţii o rază de lumină, o speranţă că poate ne putem schimba.
    Totuşi am înţeles motivele refuzului de a candida. Poate că vârsta sau dorinţa prea mare pentru o renaştere a României mă împiedică să vă accept refuzul. Ne spuneaţi că avem forţa să schimbăm lucrurile în bine, de acord, dar avem nevoie de acel CINEVA care, odată venit la putere, să nu fie luat prin surprindere. Vă spuneam că avem nevoie de o ALTERNATIVĂ, de 20 de ani avem doar o alternanţă. Revoluţia din România a început frumos, dar s-a sfârşit prost. La vremuri noi, oameni vechi… din păcate.
    Tineretul de azi şi nu numai are nevoie de un stindard, de o persoană în spatele căreia să se coaguleze o mişcare de renaştere naţională, de cineva cu o pregătire adecvată. Din păcate suntem necopţi, deşi exemplul Domniei Voastre cu premierul Letoniei este dătător de speranţă. Este totuşi excepţia care confirmă regula. În ultimii ani mai multe persoane au luat atitudine faţă de actuala stare a lucrurilor (Dan Puric, Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu), din păcate pentru noi, nici unul nu a dorit să se implice activ în viaţa politică. Motivele sunt lesne de înţeles.
    Un LIDER nu se naşte peste noapte şi în niciun caz nu va veni din actuala clasă politică. Cum vă spunea un alt coleg la conferinţă, tineretul are accesul blocat la orice instituţie din oraş, dacă vrei sa predai nu poţi, nu sunt locuri şi nu este doar cazul Craiovei. Într-o ţară în care non-valoarea este promovată atât în media cât şi în clasa politică, multe voci rămân neauzite. Sunt şi alte variante, dar toate necesită paşaportul, pentru mulţi emigrarea este o laşitate. De ce nu au emigrat Maniu, Brătianu, Mihalache, Manoilescu, Steinhardt? De ce nu a emigrat Coposu, Gafencu, Ţuţea sau Arsenie Papacioc? Răspunsul este simplu, cine mai rămânea să lupte? Cine mai ţinea vie flacăra acestui neam? Avem zeci de mii de martiri pe care nu-i mai preţuieşte nimeni!
    Nu doresc să vă plictisesc prea mult. Voi încheia aici „o samă de cuvinte” . Aştept cu nerăbdare viitoarea conferinţă din aprilie, răspund prezent de pe acum. Multă sănătate şi un Paşte Fericit Domniei Voastre şi Familiei Regale!

  18. stefi says:

    Alteta Dumnevoastra ati avut un discurs bun. Ati vorbit despre mai multe tipuri de lider, insistand totusi pe liderul-reper moral. Nu am apucat sa va intreb nimic la prelegere, dar am ocazia acum. Liderii politici din Romania sunt si repere morale? Ar trebui sa fie repere morale? Mai au timp si resurse sa fie si una si alta?

    Stefania, studenta la Jurnalism anul II, Universitatea din Craiova.

  19. Bratiloveanu Catalin says:

    Felicitari Alteta pentru minunata prelegere care ati sustinut-o la Craiova!M-au impresionat discursul dumneavoastra,eleganta,ideile pe care exprimat.Ne-ati dat o speranta spre mai bine.Nu vrem sa emigram.Vrem sa ramanem in Romania.Oare societatea romaneasca nu se poate schimba?Sper ca la urmatoarele alegeri sa candidati din nou la Presedentia Romaniei.Nu cunosc motivele care v-au determinat sa renuntati,dar cred ca aveati mai multe procente decat personaje care au candidat de dragul de a candida:S.Oprescu,George Becali,Corneliu Vadim Tudor la un loc.
    Romania are nevoie de dumneavoastra presedinte!Clasa politica trebuie reformata din temelii!
    Va uresc succes,sanatate,putere de munca si va multumesc pentru cartea care mi-ati oferit-o inainte sa plecati de la Universitate.

  20. VOICU Cristian, jurnalist cultural says:

    Conferinta Altetei Voastre despre leadership de la Craiova a fost cel putin promitatoare si astept ca si celelalte trei care urmeaza sa fie substantiale si mai ales incitante, pentru ca o societate care nu-si formeaza viitoarele elite si nu investeste in educatie se sinucide incetul cu incetul. Chiar, nu considerati ca o vina pentru demonetizarea lidership-ului din Romania zilelor noastre o are degradarea pina la limite greu de suportat a sistemului de invatamint si educatie si, cu deosebire a celui superior ? Concret, invatamintul superior s-a transformat in invatamint de masa, precum cel politico-ideologic de pe vremea lui Ceausescu: aproape toata lumea este cuprinsa, iar despre doctorat si nobletea lui, ce sa mai vorbim, din moment ce il iau si cintaretele de muzica populara sau coafezele (n-am nimic altminterea cu aceste ocupatii). Studentilor le place (potrivit unui recent sondaj de opinie) ca Universitatea este “ca o prelungire a vietii din liceu”. (Adaug ca si liceul a ajuns un fel de local de rendez-vous unde adolescentii se duc dimineata mai mult ca sa scape de gura parintilor). Si atunci ? Sa ne mai miram ca forta de munca autohtona continua sa se expatrieze, iar guvernantii nostri sunt din ce in ce mai demagogi si populisti, pe masura electoratului ramas aici (bugetari, pensionari, asistati etc.) ? Probabil ca “visul” politicienilor este sa guverneze, in curind, peste un desert intelectual. Iar romanii pot sa ramina linistiti capsunarii Europei inca un deceniu de acum inainte, iar Europa nu cred ca se va supara (chiar si acum exista cereri de forta de munca in agricultura), dar acesta sa fie oare ideaul nostru ca natiune ? Aveti sansa sa schimbati perceptia potrivit careia nu-ti trebuie in ziua de azi multa carte ca sa obtii notorietate. Alteta Voastra poate oferi contraexemplul potrivit: un om cu carte, daca este eficient in spatiul public, poate influenta constiintele a milioane de oameni. Aceasta este, de altfel, reteta lideului de opinie de succes. Va astept cu interes si curiozitate.

  21. Dna G., Craiova says:

    “Printul Radu, pe care l-am vazut la televizor pe 17 martie la TVR Craiova conferentiind
    despre Arta conducerii si Elite este inteligent,cult,superdotat,cu un bagaj de cunostinte
    ce denota ca are un prieten bun si devotat – biblioteca cu carti. Are o dictie de orator ro-
    man prin vorba si tinuta;se impune in a fi ascultat cu atentie si, pe de-asupra este si fru-
    mos.Face o pereche minunata cu Principesa Margareta – amandoi frumosi. L-am mai au-
    zit si intr-o alta emisiune despre Biserica “Mihai Voda” restaurata de Regele Mihai. Nu
    ratez nici o ocazie sa vad perechea princiara cand apare la TV.Ce fericita trebuie sa fie
    o mama ce are asemenea fiu!
    Dna G., Craiova

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52958421
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate