Mihai Macovei, student la Timișoara

Alteta,
Doresc sa va felicit pentru extraordinara prestatie a excelentei dumneavoastra de astazi de la Universiatea de Vest in cadrul prelegerii despre “Leadership”. Desi nu doresc sa ies in evidenta cu absolut nimic, va scriu la indemnul excelentei dumneavoastra, care mi-ati propus sa imi exprim gandurile spre a fi la indemana tuturor pe acest blog. In cadrul conferintei, v-am intrebat ce credeti ca este de facut in legatura cu “leaderii” cei mai marcanti ai guvernamantului romanesc, nu neaparat actual. Desi incerc sa ma mentin apolitic, imi este destul de greu sa nu partizez in nici un fel, avand in vedere anumite abuzuri comise de cei aflati la putere. In concret, ma deranjeaza, ca sa nu spun ma oripileaza, lipsa de conformare a acestora literei Constitutiei. Spuneati in cadrul conferintei despre usurinta cu care Presedintele Romaniei intelege prin functia de “reprezentare” una de conducere. Sau as putea invoca cazul Prim-ministrului care, profesor a disciplinei de DREPT CONSTITUTIONAL la o universitate de prestigiu din Cluj-Napoca, de la preluarea functiei, este detinatorul recordului pentru cele mai multe ordonante de urgenta neconstitutionale (si este doar de 1 an in functie). Asadar, am putea spune ca Presedintele ar putea fi “tratat” cu niste meditatii la Drept constitutional. Sa se puna la punct cu oranduirea institutionala si politica a tarii. Dar ma intreb: daca mana sa dreapta, Prim-ministrul, avand o calificare profesionala exceptionala pentru functia ce o ocupa, are asemenea rezultate, cred ca “meditatiile” sunt absolut inutile, deoarece in mod evident Presedintele este cel care “face jocurile” dupa bunul sau plac.

P1030855.JPG

In plus, asistam in aceste luni la miscari de trupe pe scena politica care au rolul de a costitui o majoritate parlamentare pentru a opera schimbari majore si cu efecte incalificabile pe plan constitutional. Unul ar fi desfiintarea Camerei Superioare a Parlamentului, si anume Senatul. In proiectul de revizuire, sunt convins ca d-l Presedinte ne rezerva cateva surprize de proportii, probabil niste masuri care sa ii sporeasca puterile. Presupun ca acesta va incerca sa obtina o politizare crescanda asupra executivului, asupra functionarilor publici (care prin natura lor ar trebui sa fie apolitici, independenti si amovibili) si la fel cu justitia. Cu totii ne amintim de episoadele imediat de dupa venirea lui Traian Basescu la putere in 2004, cand a incercat sa transforme Puterea Judecatoreasca intr-o ramura a executivului. Or, in aceeasi Constitutie, la ARTICOLUL 1! alin.4 se prevede principiul “separatiei puterilor in stat”, principiu promovat inca de la Revolutia Franceza si prezent in toate consitutiile lumii.

Nu doresc sa plictisesc, oricum domeniul meu de interes este si el la urma urmei limitat, asa ca nu pot pretinde a fi un excelent cunoscator al tuturor aspectelor legate de institutia prezidentiala, dar sper ca aspectele semnalate pana acum ar putea constitui macar un punct de plecare al unui demers mai amplu, care, Doamne-ajuta!, sa se soldeze si cu rezultate notabile (pozitive).

Cu stima si pretuire,
al dumneavostra, M.M.

4 comentarii

  1. Sofia says:

    Va pretuim si noi, dle M.Macovei.
    Alegerea Momentelor Cheie soldeaza notabil rezultatele.

    “Arta de a fi cand foarte indraznet, cand foarte precaut, este arta de a reusi”
    (N.Bonaparte)
    Succese pe toate planurile ‘vietii personale’, sa aveti!

  2. Sorin Aradean says:

    Mihai, am fost si eu cu tine in sala, la excelenta conferinta tinuta de ASR Principele Radu, deja a doua din cele patru planificate ptr Timisoara. Si le astept cu nerabdare pe urmatoarele doua… Ti-am remarcat interventia, ti-am apreciat-o, ti-am inteles frustrarile, dar pe unul dintre subiecte da-mi voie sa-ti arat si cealalta fata a medaliei.

    Te-ai aratat dezamagit, contrariat, bulversat ca Primul Ministru a girat citeva OUG pe care CCR le-a declarat mai apoi ca fiind neconstitutionale, lucru destul de defaimator, nu-i asa, tocmai ptr un profesor de drept constitutional, formatia profesionala a d-lui Emil Boc.

    Numai ca, vorbind despre decizile unor instante de judecata, as vrea sa-ti reamintesc de cazul Pasajului Basarab, pe care doua instante de judecata consecutive (atentie !) l-au declarat ca NEFIIND de interes public. Nu stiu daca tu patrunzi gravitatea unor asemenea decizii, adevarate atacuri la bunul simt comun. E ca si cind instanta decide ca pantoful drept trebuie purtat pe piciorul sting…

    Tu, mai mult decit mine, apartii unei generatii ptr care limba engleza e precum a doua limba materna, astfel incit intelegi lesne expresia anglo-saxona “keep it simple, keep the common sense”. Eu cred ca cele doua instante de care vorbesc s-au indepartat tocmai de la judecata pe baza de bun simt elementar. Si, prin extensie, da-mi voie sa am rezerve si in privinta judecatii drepte a CCR, in cazul OUG mai-sus amintite. Ptr ca Emil Boc este totusi un om cu adevarat dedicat actului de administrare corecta, un om principial, asa cum ardelenii sint recunoscuti a fi.

  3. gori macovei says:

    Ca o prima reactie – chiar inainte de a-i da un semn lui Mihai – sint mindru ca a rasarit linga mine asa un vlastar atasat valorilor pe care le reprezinta Monarhia pentru Romania. Cu atit mai mult cu cit nu mi-a aratat niciodata, explicit – pina acum – vreo reactie in acest sens. Atit de transanta. Nici eu nu am trait in Monarhie. M-au prins valorile ei datorita nonvalorilor traitului comunism. Si, cu atit mai mare si mai placuta surpriza sa vad tineri, care nu l-au “trait” nici pe Ceausescu, rumegind pe cont propriu si deliberind despre ce e peren…
    Daca Paler spunea ca spera sa nu apuce sa prinda vremurile cu Boc prim-ministru eu, citind reactia lui Mihai la prestatia Principelui, imi permit sa sper c-o sa apuc vremurile cind, pe acesta, il va aseza istoria in rind alt prim-ministru: Dascalescu.
    Bravo, tata!

  4. O mama romanca says:

    .
    – Mihai, esti la o varsta la care cautarile si transformarile personale,
    zilnice, isi lasa amprenta decisiv pe intreaga ta viata.
    – Invazia informationala si deschiderea spre alte geo-orizonturi
    va permite astazi, mai mult ca niciodata, sa va hotarati profesia viitoare singuri.
    .
    Auto- : cunoasterea, sugestionarea, perfectionarea, ‘depasirea’, controlul,
    conservarea succesului, etc. …,
    se pot obtine prin auto-descoperirea spiritului primit la nastere si dezvoltarea lui.
    .
    Audrey Hepburn, citat:
    “Daca ai nevoie de o mana de ajutor, o vei gasi la capatul bratelor tale.
    Cu timpul vei intelege ca ai doua maini.
    Una pentru tine, alta ca sa-i ajuti pe ceilalti”.
    .
    Oamenii realizati in viata, si multumiti, sunt aceia care au permis spiritului lor,
    Eu-lui intern, sa-i calauzeasca si sa-i intareasca.
    .
    http://www.Adizes.com
    .
    Succes!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52960071
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate