La Timișoara și Arad, despre leadership

Bună dimineața! Vă doresc o nouă săptămână plină de bucurii!

Am ajuns în această dimineață de luni la Timișoara. Preț de două zile, voi continua în trei orașe mari din țară șirul prelegerilor la Universități, început anul trecut.

La Universitatea de Vest din Timișoara am fost prezent în Aula Mare, timp de trei ore, în fața studenților, profesorilor și timișorenilor care și-au dorit să ia parte, vorbind despre “Leadership”. Este a doua temă din ciclul “O analiză contemporană a noțiunilor de democrație, libertate, securitate națională și dezvoltare”. La Timișoara, în ziua de 25 noiembrie 2009, am ținut prima prelegere, numită “Democrație și instituționalism”.

Am avut parte, ca de obicei, de o frumoasă primire. Rectorul, profesorii și studenții, precum și jurnaliștii prezenți au fost gazde ireproșabile și au format, împreună, o familie de minți și suflete care au vibrat la unison. A fost o întâlnire utilă, necesară și plină de idei și valori. Le datorez tuturor reușita acestei prelegeri, a doua din anul universitar timișorean în curs.

Am rugat participanții la prelegere, mai ales pe cei tineri, să scrie în paginile blogului tot ce cred ei mai însemnat și mai interesant, mai urgent și mai adevărat, despre subiectele discutate. Sunt convins că gândurile și ideile lor vor fi de folos celor ce citesc blogul.

Tot astăzi, în Aula Universității Vasile Goldiș din Arad, în cursul după-amiezii, am susținut prelegerea “Leadership”, urmând ca în lunile ce au rămas până la încheierea anului universitar, să continui și aici cu celelalte trei teme ale ciclului amintit.

Primirea la Arad a fost foarte încurajatoare. Majestatea Sa este Doctor Honoris Causa al Universității Vasile Goldiș, ca și al Universității Aurel Vlaicu. Am avut surpriza să constat, la intrarea în Aula Mare, că sala era plină nu numai de studenți sau profesori, ci și de o mulțime de personalități din Arad, din lumea culturală sau mediatică, doritori să participe la dialog. A fost o ocazie bună să vorbim împreună despre ceea ce se poate face ca România să devină o țară previzibilă, cu instituții publice respectate și solide.

În finalul zilei, am fost oaspetele televiziunii arădene Info TV. Dl Lazăr Faur, tele-gazdă a mea de ani de zile, a fost din nou un partener de dialog privilegiat. Am plecat, ca de obicei, cu trenul, spre destinația următoare, Craiova.

Mâine, marți 16 martie, la Universitatea din Craiova voi continua cu prelegerea despre “Leadership”.

După cum vedeți, numărul universităților care și-au deschis porțile acestei inițiative a crescut la trei. Sper ca el să crească în continuare. Lumea ideilor are nevoie să se îmbogățească, necontenit, mai ales pentru cei tineri.

Craiovenii au un merit în plus, fiindcă totul a început cu o scrisoare primită de la studenții Universității, care au citit pe blog știrea de la Timișoara, din noiembrie trecut, și au dorit să mă invite la ei la școală. Este un bun exemplu despre binefacerile comunicării electronice, ale libertății și ale autonomiei universitare.

Din păcate, ultimele mele apariții mediatice mi-au confirmat că societatea românească are parte de o elită intelectuală gata să treacă ușor cu vederea pericolele la care România este expusă instituțional și democratic. Sub ochii noștri este pe cale să se petreacă o consfințire legală sau, din păcate, chiar constituțională, a unor practici anti-instituționale și lipsite de etică, prezente puternic în viața publică a ultimilor ani.

În loc să se repare mersul instituțional românesc, grav afectat de corupție, lipsă de respect a eticii și amatorism, se vorbește din ce în ce mai insistent despre amputarea Statului român, prin suprimarea unuia din brațele lui, Camera superioară a Parlamentului.

Societatea românească, așa cum am putut eu constata în ieșirile publice, nu este prea mult îngrijorată, nici măcar preocupată de acest “detaliu”. Sper ca tinerii intelectuali, studenții români din țară și din lume, să înțeleagă corect mersul instituțional al Mileniului III și să ia atitudine civică, așa cum le permite lumea noastră de astăzi, adică liber și eficient.

Întors din vizita la Iași, trebuie să spun că am fost impresionat de felul în care au avut loc dialogurile mele cu jurnaliștii de la TVR Iași, Radio Iași, Tele’M și TVR1 (emisiunea Universul Credinței). Realizate profesionist și echilibrat, ele au dovedit profunzime, cunoaștere, interes pentru părerea celuilalt.

Vă doresc încă o dată o săptămână cu bucurii!

P1030836.JPG

P1030837.JPG

P1030844.JPG

P1030845.JPG

P1030855.JPG

P1030857.JPG

P1030860.JPG

P1030861.JPG

P1030866.JPG

P1030869.JPG

P1030882.JPG

19 comentarii

  1. Av. Alex. Jadaneant says:

    Alteta,
    asteptam cu mare interes prelegerea de astazi. Sper ca multi dintre studentii timisoreni sa participe la o adevarata lectie despre ce inseamna democratia!

    cu loialitate,
    Av. Alex. Jadaneant

  2. Alin Horj says:

    Ca intotdeauna faceti numai lucruri bune!
    O saptamana cu succese.

    Cu respect,
    a.h.

  3. Liliana Arnautu says:

    Am avut deosebita placere sa va aud astazi la Timisoara. Va multumesc pentru tot ce ne-ati invatat astazi, deoarece stiu ca erau multi studenti in sala care erau fascinati de vorbele dumneavoastra. Ceea ce s-a intamplat astazi ma face profund dezamagita ca am ratat prima prelegere, dar foarte fericita ca mai sunt inca doua, pe care de abia le astept.
    Va multumesc din suflet.
    Arnautu Liliana

  4. Mariana Ion says:

    Ma bucur foarte tare ca am avut placerea de a va auzi astazi la Timisoara, dar imi pare rau, pe de alta parte, ca nu faceti parte dintre profesori. Ati fi unul excelent. Lucrurile despre care ne-ati vorbit sunt de o mare importanta pentru noi, generatia care ar trebui si trebuie sa puna Romania pe picioare,sa-i trateze “infectiile” si sa n-o mai lase sa zaca la coada celorlalte natiuni. De aceea ii sfatuiesc cu caldura pe ceilalti studenti ,din orasele in care mai mergeti, sa participe la aceste prelegeri.
    Cu multe stima, Mariana Ion

  5. Multumim, Alteta!
    Am audiat cu interes cele tri ore, trei felii de lumina, in Arad. Un zefir de primavara, dincolo de vantul care ne usuca pe dinauntru. Cred ca schimbarea incepe la nivelul individului, idee prezentata atat de clar azi. Imi palce dezbaterea filozofului G Liiceanu, in “Despre Minciuna”. Ca sa apara un mediu democratic in Romania, e nevoie de multe aspecte. Acest lucru, e necesar sa apara la nivel de individ. Un roman care are puterea sa priveasca in interioritatea sa si sa puna in valoare ceea ce are ca zestre personala de la Dum,nezeu. Sa ne privim in lumina, am invatat prea multa vreme la intuneric. Din pacate, ne autodistrugem. Uneori ne e foame cu painea in mana.Ne e sete in ploaie, semn ca dezacordul e in interioritatea noastra, poate inca-si cine stie cat, tributari vechiului sistem. Avem nevoie sa ne bucuram ca suntem romani. Succes, astept celelate ocazii. Sincer, M.I, multumesc pentru autograf. Cu Dumnezeu!

  6. IOAN GROZESCU says:

    Alteta, v-ati inscris in cursa electorala pentru prezidentiale. A fost o miscare inteligenta cum la fel de inteligenta a fost retragerea. Banuiesc ca v-ati retras deoarece ati realizat ca sansele sunt infime.
    Eu m-am nascut la inceputurile comunismului in Romania, nu am prins monarhia, o stiu ca “bau-bau” de la comunisti si ca o frumoasa poveste, din basme si povestile batranilor.
    Sincer, mi-e indiferent daca am rege, presedinte, seic sau tar atata timp cat, cu oricare dintre ei, nu mi-e rusine sa traiesc in tara mea si daca tot traiesc sa o fac decent. Dar, pentruca nici nu traiesc decent si mi-e si rusine de cei care ma conduc (la alegerile prezidentiale am fost la vot pentruca e dreptul meu civic si vreau sa mi-l exercit, dar i-am taiat pe ambii candidati, nu am considerat ca vreunul dintre ei m-ar putea reprezenta), ma intereseaza sa aleg un presedinte care sa ma reprezinte, asa cum ati afirmat de dimineata la Timisoara (eram in sala si ma bucur).
    Si acum vine intrebarea: veti candida la urmatoarele alegeri prezidentiale? Daca da, va recomand sa incepeti deja campania electorala. Poate deja e tarziu. Ceea ce ati spus azi la Timisoara si multe altele, trebuie spus unei tari si daca nu o faceti pe fiecare kilometru patrat de pamant locuit al Romaniei, lumea va fi tot ignoranta si nestiutoare, iar sansele Dumneavoastra vor fi tot minime. Si sincer mi-asi dori sa candidati. Se vede ca sunteti un om citit, cult, umblat si toate celellate. Si mai cred ca veti sti sa reprezentati tara. Va trebuie insa o strategie foarte bine gandita si pusa la punct si, evident, multi bani.

    Cu cele mai bune ganduri,
    Ioan

  7. Deianovici Slavita says:

    A fost o experienta pe care cu siguranta nu o voi uita si care mi-a marcat perceptia despre leadership. Ca studenta in anul I am venit cu gandul ca o sa aflu informatii, dar mi s-a infatisat o lume, o lume care dincolo de teorii si idei poate deveni realitate si care mi-a aratat ce inseamna un bun leader. Apreciez foarte mult sinceritatea, daruirea dumneavoastra in a ne explica tot ceea ce tine de leadership, comparatiile, deschiderea spre dialog si raspunsurile foarte bine argumentate m-au facut sa vad in dumneavoastra un adevarat leader, un om care este o sursa de inspiratie, un profesor si un mentor pentru mii de studenti si oameni inteligenti din Romania care chiar sunt interesati de viitorul acestei tari.
    Pot spune ca a fost o onoare pentru mine sa asist la aceasta prelegere si cu siguranta voi asista si la urmatoarele!
    Cu respect,
    Slavita Deianovici

  8. Macovei Mihai says:

    Alteta,
    Doresc sa va felicit pentru extraordinara prestatie a excelentei dumneavoastra de astazi de la Universiatea de Vest in cadrul prelegerii despre “Leadership”. Desi nu doresc sa ies in evidenta cu absolut nimic, va scriu la indemnul excelentei dumneavoastra, care mi-ati propus sa imi exprim gandurile spre a fi la indemana tuturor pe acest blog. In cadrul conferintei, v-am intrebat ce credeti ca este de facut in legatura cu “leaderii” cei mai marcanti ai guvernamantului romanesc, nu neaparat actual. Desi incerc sa ma mentin apolitic, imi este destul de greu sa nu partizez in nici un fel, avand in vedere anumite abuzuri comise de cei aflati la putere. In concret, ma deranjeaza, ca sa nu spun ma oripileaza, lipsa de conformare a acestora literei Constitutiei. Spuneati in cadrul conferintei despre usurinta cu care Presedintele Romaniei intelege prin functia de “reprezentare” una de conducere. Sau as putea invoca cazul Prim-ministrului care, profesor a disciplinei de DREPT CONSTITUTIONAL la o universitate de prestigiu din Cluj-Napoca, de la preluarea functiei, este detinatorul recordului pentru cele mai multe ordonante de urgenta neconstitutionale (si este doar de 1 an in functie). Asadar, am putea spune ca Presedintele ar putea fi “tratat” cu niste meditatii la Drept constitutional. Sa se puna la punct cu oranduirea institutionala si politica a tarii. Dar ma intreb: daca mana sa dreapta, Prim-ministrul, avand o calificare profesionala exceptionala pentru functia ce o ocupa, are asemenea rezultate, cred ca “meditatiile” sunt absolut inutile, deoarece in mod evident Presedintele este cel care “face jocurile” dupa bunul sau plac.
    In plus, asistam in aceste luni la miscari de trupe pe scena politica care au rolul de a costitui o majoritate parlamentare pentru a opera schimbari majore si cu efecte incalificabile pe plan constitutional. Unul ar fi desfiintarea Camerei Superioare a Parlamentului, si anume Senatul. In proiectul de revizuire, sunt convins ca d-l Presedinte ne rezerva cateva surprize de proportii, probabil niste masuri care sa ii sporeasca puterile. Presupun ca acesta va incerca sa obtina o politizare crescanda asupra executivului, asupra functionarilor publici (care prin natura lor ar trebui sa fie apolitici, independenti si amovibili) si la fel cu justitia. Cu totii ne amintim de episoadele imediat de dupa venirea lui Traian Basescu la putere in 2004, cand a incercat sa transforme Puterea Judecatoreasca intr-o ramura a executivului. Or, in aceeasi Constitutie, la ARTICOLUL 1! alin.4 se prevede principiul “separatiei puterilor in stat”, principiu promovat inca de la Revolutia Franceza si prezent in toate consitutiile lumii.
    Nu doresc sa plictisesc, oricum domeniul meu de interes este si el la urma urmei limitat, asa ca nu pot pretinde a fi un excelent cunoscator al tuturor aspectelor legate de institutia prezidentiala, dar sper ca aspectele semnalate pana acum ar putea constitui macar un punct de plecare al unui demers mai amplu, care, Doamne-ajuta!, sa se soldeze si cu rezultate notabile (pozitive).
    Cu stima si pretuire,
    al dumneavostra. M.M.

  9. Răspuns pentru Mihai Macovei ( comentariul nr. 8 ) says:

    Mihai,

    Mulțumesc pentru mesaj, așa cum mulțumesc tuturor celor ce au postat comentarii la această pagină de jurnal. A fost un privilegiu să fiu în mijlocul dumneavoastră și al colegilor, ieri.

    Mi-a plăcut atât de mult ce ați scris, încât mi-am luat libertatea de a pune textul dumneavoastră la rubrica de alături, “Atitudini”.

    Vă rog să continuați să contribuiți cu idei, gânduri, păreri, la acest blog. Vă privesc cu multă speranță și părere de bine. Dacă generația dumneavoastră gândește și vede lucrurile astfel, există o speranță pentru o Românie Altfel.

    Radu al României

  10. SCARLAT NICOLAE says:

    Alteta,
    doresc sa va felicit pentru extraordinara tenacitate cu care serviti Romania si democratia atat in tara cat si in strainatate. Sunt un admirator si un sustinator al ” Casei Regale “.
    Am citit toate comentariile si informatiile de pe blogul, respectiv seitul Dv.
    M-am bucurat pentru candidatura Dv. la presedintia Romaniei, singura care ar fi insemnat o schimbare in bine pentru romani. Din pacate, campania electorala a fost un ” balci ” demagogic si populist, iar Dv. ati sesizat imediat acest lucru, facand miscarea inteligenta de a va retrage din cursa prezidentiala. Mi-a parut rau, si de aceea, v-asi sugera sa incepeti ” campania ” inca de acum
    printr-o mai mare prezenta mediatica, in special la televiziune. M-asi bucura de conferinta Dv. si la
    ” Universitatea din Pitesti “. Speranta mea este ca Bunul Dumnezeu sa-i dea romanului “mintea ce de pe urma “, pentru schimbarea in bine a Romaniei.
    Cu stima,
    Nicolae SCARLAT.

  11. Izabela R. says:

    Alteţă,
    Ieri nu doar aţi prezentat conceptul de lider, ci l-aţi şi ilustrat într-un mod cât se poate de convingător. Faptul că, într-o lume în care jocurile politice şi demagogismul ţin de cotidian, mai sunt oameni care promovează adevăratele valori, îmi dovedeşte că mai există speranţă pentru România.
    Avem nevoie de modele, iar dumneavoastră reprezentaţi idealul spre care oricine ar trebui să tindă. Aţi afirmat în cadrul prelegerii că un om , singur, este lipsit de putere, dar voinţa a mii de oameni poate schimba lumea. Lupta dumneavostră inspiră, iar acesta este motivul pentru care vă rog insistent să reveniţi. Am convingerea că, alături de dumneavostră, vom putea schimba ceva.

    Cu respect,
    Izabela R.

  12. Sorin Aradean says:

    Alteta,
    Ar fi superfluu sa repet aprecierile celor care v-au dedicat comentariile de mai sus. Ceea ce vreau totusi sa punctez e un pasaj anume din interviul pe care l-ati dat televiziunii TeveM Iasi, interviu pe care l-am urmarit aici pe site, pasaj legat de exemplul de leadership si charisma personala de exceptie pe care Regina Maria le-a dat la intilnirea sa cu (Georges) Clemenceau si (Raymond) Poincaré, Primul Ministru si respectiv Presedintele Frantei. Ptr cei interesati de la 0h40m03s pina la 0h42m10s. Exceptional, pacat ca n-a fost vreme sa amintiti de acest pasaj de istorie romaneasca stralucita si in conferinta de la Timisoara.

  13. N.N. says:

    Alteta Voastra,

    Revenit in aceasta seara in Timisoara, am citit cu mare interes postarea de pe blog, aceea dedicata conferintei sustinute la Universitatea de Vest din Timisoara si la Universitatea Vasile Goldis din Arad. Ma bucur nespus de mult sa aflu ca cei prezenti in sala au fost receptivi la mesajul transmis de Alteta Voastra, contribuind cu ideile lor la conturarea unui curent “altfel” in societate.
    Unul dintre cei care v-au scris pe blog, respectiv dl. Mihai Macovei, a reusit sa exprime, intr-o forma riguroasa, ceea ce foarte multi gandim.
    Asistam zilele acestea la o NOUA incercare de “executie publica” a traditiei politice romanesti, respectiv modificarea structurii bicamerale a Parlamentului. De altfel, din 1947 incoace, am fost “privilegiatii spectatori” a unei serii, parca neintrerupte, de batjocoriri a traditiei noastre politico-statale, culturale, etc.. Daca la 30 decembrie 1947, in ciuda opozitiei atat de limpezi a societatii romanesti, monarhia era inlocuita total abuziv ( nu doar argumentele politice pledeaza in favoarea ideei de abuz, ci si o serie clara de argumente de natura juridica!!!) cu republica “populara”, daca la inceputul anilor ’90 parintii si bunicii nostri nu au avut ocazia sa se exprime cu privire la forma de guvernamant pe care o doresc pentru tara, astazi, se lasa, din nou, la o parte traditia, facandu-se vorbire de trecerea la un parlament unicameral. Este oare bicameralismul problema numarul 1 a Romaniei? Sau mai bine zis, este bicameralismul o problema pentru Romania?
    Se imputa sistemului cu doua Camere gradul scazut de celeritate cu care se iau deciziile. Observatia este corecta, dar impresia mea este ca se ignora intocmai esenta problemei. Lentoarea procesului legislativ nu este cauzata neaparat si/sau numai de existenta a doua Camere, ci mai ales de incoerenta cu care sunt stabilitate competentele acestora. Cu alte cuvinte, un proiect de lege trebuie sa treaca mai intai printr-o prima Camera (prima Camera sesizata), care are dreptul sa aduca unele modificari, iar odata adoptat acesta trebuie sa fie luat in discutie si de cea de-a doua Camera ( Camera Decizionala). Intr-adevar, acest sistem de “naveta legislativa” prelungeste procesul decizional, dar, teoretic, asigura si o mai atenta legiferare. Ca atare, nu eliminarea unei Camere este solutia, ci o mai clara diferentiere a atributiilor.
    Un alt argument ce pledeaza, in opinia mea, in favoarea Bicameralismului, este tendinta, “imprimata” si de politica Uniunii Europene, de regionalizare a statelor membre. Cu alte cuvinte, in anii imediat urmatori, in statele din Uniune ce nu au adoptat inca un asemenea sistem de organizare administrativ-teritoriala, se va recurge la impartirea pe regiuni, asigurandu-se astfel un cadru propice dezvoltarii armonioase a diferitelor zone ale tarii. EI bine, marea majoritate a statelor membre U.E. ce au adoptat sistemul regiunilor au Parlamente Bicamerale ( ex. Franta, Italia,Spania etc.), existand insa si exceptii, dar doar in state de dimensiuni mai mici, precum Luxembourg sau Slovacia. Este clar statele ce isi impart teritoriul in regiuni au nevoie de un Parlament Bicameral, fiecare Camera deservind anumite interese si avand atributiuni clare. Avand in vedere si faptul ca in Raportul Comisie Prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional din Romania se face vorbire de necesitatea trecerii la regiuni ca unitati administrativ-teritoariale in locul judetelor, este clar ca un Parlament Unicameral ar aparea ca un paradox, daca nu chiar ca o aberatie. Sunt doar cateva argumente ce pledeaza in favoarea mentinerii actualei structuri a Parlamentului, pentru a nu ni se mai poate imputa ca am fi ancorati doar in trecut ( in anumite cazuri, este o virtute si nicidecum un minus), folosind doar argumentul traditiei.
    In final, cred ca este imperioasa nevoia unei dezbateri reale legate de aceasta tema, inainte de a se ajunge la un nou referendum care sa statorniceasca, asa cum bine sublinia Alteta Voastra, “amputarea Parlamentului”. Chiar daca la un nivel aparent nesemnificativ, aceasta dezbatere incercam, si Mihai Macovei, si eu, si altii, sa o provocam in mediile in care ne invartim, actualmente. Speram ca, in final, sa avem sorti de izbanda!

    Va multumim, Alteta, pentru posibilitatea pe care ne-o dati de a ne exprima public pe diferite teme!

    Cu profunda consideratie,
    N.N.

  14. Cory Muresan says:

    Conferintele despre leadership pot fi extrem de interesante atat pentru mediul universitar cat si pentru societatea civila in general dar cred ca oamenii asteapta de fapt altceva de la un ginere al MS Regelui Mihai I.
    In contextul actualelor dezbateri constitutionale pare mai mult decat ciudat ca nimeni nu promoveaza Monarhia constitutionala ci doar Republica parlamentara sau Republica prezidentiala.
    Rolul Familiei Regale nu este cu siguranta doar acela de a face un discurs “pro domo” dar nu cred ca ar fi acela de a evita in mod explicit sa reaminteasca ca singura forma de guvernamant traditionala la romani este Monarhia constitutionala.
    Ar fi desigur de dorit ca sotul ASR Principesa Margareta sa promoveze in mod explicit revenirea la Monarhia constitutionala si nu doar sa participe la dezbateri/conferinte despre principiile democratiei in general.
    Cine urmareste activitatea membrilor Familiilor Regale europene care au pierdut Tronul ( Dinastia de Braganza din Portugalia, Dinastia Karadgorgevic din Serbia, Dinastia de Savoia din Italia, Dinastia de Bourbon din Franta) poate observa cum se promoveaza restaurarea Monarhiei in mod explicit.ASR Ducele de Braganza nu inceteaza sa scoata in relief necesitatea restaurarii Monarhiei in Portugalia iar in Serbia in toate interviurile ASR Printul Alexandru si ASR Principesa Katerina sustin deschis acelasi lucru.De ce alte Familii Regale pot face acest lucru iar Familia Regala a Romaniei pare a accepta fara discutii un viitor republican al tarii?
    Pe 25 aprilie tanarul Nicolae de Romania (fiul regretatului profesor Medforth Mills si a ASR Principesa Elena) va implini 25 de ani dar nu pare sa se faca nimic in sensul pregatirii acestui eveniment in ciuda faptului ca fiul ASR Principesa Elena va fi proclamat Principe al Romaniei cu apelativul de Alteta Regala.Romanii au nevoie de speranta in ceea ce priveste Familia Regala si tanarul Nicolae cu siguranta poate reprezenta aceasta speranta daca isi va perfectiona limba romana, daca va locui in Romania si va vorbi explicit de restaurarea Monarhiei.De ce nu se face o campanie de promovare a acestui eveniment?
    Ca si monarhist nu pot decat sa imi exprim iar dezamagirea fata de lipsa oricarui discurs pentru restaurarea Monarhiei, fata de lipsa oricarei campanii de promovare a tanarului Nicolae si fata de aparenta acceptare deplina a Republicii de catre sotul ASR Principesa Margareta.

  15. Cory Muresan says:

    A fi monarhist nu cred ca este o rusine chiar si atunci cand unii ce ar trebui sa sustina public cauza Monarhiei se dau la o parte.Chiar daca nu vrem sa vedem dezamagirea multor regalisti din Romania ea exista si este foarte prezenta in special in randul celor ce au fost educati in spiritul respectului fata de Coroana.
    Tin sa reamintesc ca doar Parlamentul poate aboli prevederile “legii salice” in cazul restaurarii Monarhiei, fapt care rezulta si de documentul semnat de MS Regele Mihai I pe 30 decembrie 2007.Pana atunci “Normele Familiei Regale” indica mai mult un deziderat al Suveranului.In nici o tara din lume Statutul Familiei Suverane (Imperiale, Regale, Mari Ducale sau Princiare) nu este cu adevarat constitutional decat daca se pronunta Parlamentul.
    Faptul ca nu ar mai exista la nici la o Familie Suverana normele “legii salice” nu pare sa corespunda adevarului.Nimeni nu se gandeste in Dinastia D’Orleans sau in cea de Savoia sa abroge “legea salica”.
    Problema de fond nu este cea legata de titlurile sotului ASR Principesa Margareta ci de campania (mai precis lipsa ei) pentru restaurarea Monarhiei constitutionale.
    Suntem monarhisti cu adevarat?Atunci sa ne implicam cu totii in promovarea activa a restauratiei monarhice!

  16. Cristina Parii says:

    @ Cory Muresan
    Stimate domn,
    Este pacat sa pierdeti timp doar pentru a afirma sau sustine inexactitati si denaturarari ale realitatii.
    Va recomand cu multa consideratie si respect sa va informati corect si responsabil atunci cand doriti sa faceti chiar si un simplu comentariu pe blog.
    Nicholas de Roumanie Medforth Mills va implini varsta de 25 de ani la data de 1 aprilie si nu la 25 aprilie 2010, cum ati scris, moment in care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei.
    Dupa intrarea in vigoare a titlului sau de Principe al Romaniei si de Alteta Regala, vor avea loc in luna iunie patru evenimente importante organizate de Casa Majestatii Sale Regelui.
    Aceste evenimente sunt in curs de pregatire si se vor desfasura cu participarea atat a Majestatilor Lor cat si a Altetelor Lor Regale.

    Cristina Parii
    Secretar Executiv
    Casa Majestatii Sale Regelui Mihai I

  17. Cory Muresan says:

    Stimata d-na Parii,

    Ma bucur sa aud ca vor fi organizate diferite evenimente in stransa legatura cu Nicolae de Romania (din cate stiu nu mai foloseste in mod public numele Medforth Mills) si m-as bucura si mai tare daca in mod expres s-ar vorbi despre tanarul fiu al ASR Principesa Elena ca un viitor portdrapel al regalistilor.
    Nu stiu daca Nicolae de Romania si-a imbunatatit cunostintele de limba romana, nu stiu daca a obtinut cetatena romana si nu este clar cand se va stabili definitiv in Romania dar cu siguranta are carisma necesara pentru a deveni un simbol.
    Faptul ca Familia Regala are un site cred ca a fost un pas inainte pentru a fi mai bine cunoscuta de opinia publica romaneasca chiar daca a vorbi despre candidaturi la prezidentiale pe site-ul oficial al Familiei Regale mi s-a parut o greseala regretabila.
    Deasemenea am ramas uimit sa nu vad nici macar un comunicat al Familiei Regale cu privire la casatoria Angelicai Kreuger (fiica ASR Principesa Irina) in ciuda faptului ca aceasta este trecuta in lista celor 10 descendenti cu drepturi dinastice daca s-ar aboli “legea salica”.
    Cartile despre Familia Regala contin nu de putine ori inexactitati (daca tot ati pomenit de asa ceva) si v-as da cateva exemple:la pagina 118 din “Coroana romana” este o poza ce o reprezinta pe ASR Principesa Ileana si pe ASIR Arhiducele Anton de Habsburg -Toscana si pe “primul lor nascut,Arhiducele Dominic” in ciuda faptului ca primul nascut al acestui cuplu a fost Arhiducele Stefan;la pagina 161 din aceiasi carte se vorbeste la nota 69 despre ASR Principesa Margareta de Danemarca (mama MS Regina Ana) si se da in mod eronat numele mamei sale ca “ASR Principesa Maria de Bourbon-Orleans” in ciuda faptului ca Dinastia de Orleans nu foloseste oficial numele de Bourbon (in ciuda descendentei din fratele Regelui Ludovic XIV, Filip ) ci eventual cel “de Franta”, titlul de Bourbon-Orleans fiind utilizat de descendentii Ducelui de Montpensier si a INfantei Luisa-Ferdinanda ( sora Isabellei II), de Ducii de Galliera.
    Cu totii putem gresi insa problema este care este idealul nostru.Continui sa cred ca si Familia Regala a Romaniei intentioneaza sa sprijine in mod public restaurarea Monarhiei si nu o reforma a Constitutiei in sens republican.

    Cu respect si consideratie,

    Cory Muresan

  18. Cory Muresan says:

    Stimate Domnule Beldiman,

    Doresc sa reamintesc ca Dinastia de Hohenzollern a avut intotdeauna “legea salica” si nu a fost desigur singura.Faptul ca luam in considerare doar exemplul Familiilor Regale care ne convin (care nu au “legea salica”) este cu totul altceva.Pana la o decizie in viitor a Parlamentului (daca Monarhiea se va restaura “de facto”) dezideratele MS Regelui vor fi aplicate la viata viitoare a Familiei Regale dar nu vor avea evident nici o consecinta constitutionala.Desigur cei ce sustin “legea salica” il considera ca viitor Principe mostenitor pe ASS Principele Karl de Hohenzollern (fiu Sefului Casei Princiare de Hohenzollern) dar ma indoiesc ca acest are intentia de a se amesteca in problema Succesiunii.

    Cred ca exemplul sarbesc este cel mai bun de urmat.Pe de o parte ASR Principele Alexandru si ASR Principesa Katerina sunt foarte implicati in diferite proiecte sociale, culturale dar pe de alta parte promoveaza in mod deschis cauza restaurarii Monarhiei.

    Nu inteleg de ce in Romania nu se poate initia o campanie permanenta si deschida in favoarea Monarhiei, campanie ce ar putea fi condusa chiar de sotul ASR Principesa Margareta.

  19. Cory Muresan says:

    Spania a abrogat Legea salica nu doar prin decizia Regelui Ferdinand VII ci si a Cortesurilor.Nu este catusi de putin obligatoriu ca in cazul restaurarii Monarhiei Parlamentul sa fie de acord cu dezideratele MS Regelui Mihai I expuse in Documentul din 2007.Si oricum Regele nu are posibilitatea sa initieze de regula acte normative.

    Un monarhist respecta intotdeauna Familia Regala dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepte decizii private si care nu au valoare constitutionala.

    Este greu de prevazut ce ne rezerva viitorul si daca ASS Principele Karl nu va pretinde drepturi de succesiune dinastica dupa ce MS Regele Mihai I nu va mai fi.Constitutia din 1923 (niciodata abrogata “de iure”) l-ar indre[ptati din acest punct de vedere.

    Oricum in acest moment nu este nici o propaganda in favoarea Monarhiei chiar daca unii asteapta sa vada prezentarea lui Nicolae de Romania in luna aprilie.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961050
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate