Cantemiriștii, inițiativa liberă și viitorul orașului cu mult trecut

Ziua de vineri, 5 martie, a început de dimineață, cu o întâlnire consacrată mediului de afaceri ieșean. Economia este vitală într-o aglomerare urbană de asemenea proporții, nu numai în vreme de criză economică. Oamenii de afaceri sunt fermentul societății actuale și ei au nevoie de încurajare, suport și garanții de viitor. Departe de a-i suspecta sau ignora, puterea politico-administrativă are responsabilitatea de a-i ajuta să înflorească.

Generația tânără de români nu are nevoie de o țară umilită, săracă și rămasă (sau lăsată) în urmă. Numai prosperitatea asigură performanță și dezvoltare. Ea aduce libertate și predictibilitate.

M-am întâlnit, în cursul dimineții, cu elevii de la Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir”. Am așteptat mai multe luni de zile această întâlnire. Ei au inițiat, împreună cu profesorii lor, un simpozion pe teme istorice și de leadership, care gravitează științific în jurul personalității Principelui Cantemir. Am acordat Înaltul Patronaj evenimentului, care va avea frecvență anuală. Nu am putut, însă, participa decât cu gândul la prima ediție. De aceea, am dorit să îi întâlnesc pe cantemiriști astăzi, la mai multe luni distanță de simpozionul din toamna trecută.

Am vorbit despre modelul lui Cantemir de lider complex, intelectual, european și avangardist. Rămâne și astăzi un mister cum a fost posibil să se nască în Orient, într-o lume medievală destul de rămasă în urmă față de cealaltă parte a continentului, un astfel de om politic.

Următoarea întâlnire s-a petrecut în vechea clădire a hotelului Select, frumos renovată. Este una dintre cele mai pitorești și mai caracteristice clădiri a Iașului de început de secol XX. Încerc să elimin din fața ochilor minții toate clădirile urâte adăugate de epoca postbelică și să văd Iașul delimitat de hotelul Select și Casa Pogor, de hotelul Traian, Teatrul Național și sala de concerte a Colegiului Notre Dame, de Primăria boierului Roznovanu și Catedrala Mitropolitană, de Palatul Administrativ și bisericile Bărboi sau Golia, de universități etc.

Am spus ieșenilor, de câte ori am avut ocazia, că orașul nostru are Coroana pe creștet. I-au pus-o nu doar Ștefan, Cantemir sau Alexandru Ioan I, ci și Carol I și Ferdinand. Generația mea, într-un fel o generație de trecere, a avut șansa de a mai prinde în viață oameni de artă sau de cultură interbelici, cea mai mare parte a lor brutal tratați de vremurile noastre.

La hotelul Select, în ambianță interbelică și realitate electronică, am stat de vorbă mai bine de o oră și jumătate cu membrii Organizației Rotary, reprezentând cluburi din Iași și Chișinău. Oameni de afaceri și oameni de cultură, profesori universitari, membrii clubului înțeleg, desigur, care sunt atu-urile și care sunt slăbiciunile României de azi. Totul este ca felul acesta de lideri să aibă un cuvânt de spus în spectrul puterii. Până una-alta, puterea în România se exercită simplificator și nenuanțat, ca și cum cineva ne-ar menține în starea de turmă. Cine?

Am continat astăzi, ca și ieri, seria întâlnirilor politice. După ce ieri am avut o întrevedere cu primarul municipiului, dl Gheorghe Nichita, astăzi am fost oaspetele dlui Constantin Simirad, președintele Consiliului Județean. Am pus în discuție dezvoltarea județului, punând prezentul în perspectivă: am revăzut amândoi punctul de plecare, 1989 și am încercat să schițăm anii care vor urma. Este neîndoios că multe lucruri s-ar fi putut face mai repede și că altele nu s-au făcut încă, fără un motiv special, în afară de egoism și primitivism.

În ultima parte a zilei, am fost oaspetele televiziunii TeleM, care va transmite dialogul purtat cu ei vinerea viitoare, 12 martie, seara.

Am participat la o emisiune în direct la Radio Iași (http://radioiasi.ro/). Vechii și statornicii mei colaboratori de acolo, în frunte cu dl Nicolae Tomescu, directorul studioului, erau, ca de obicei, gata să-și arate ospitalitatea, generozitatea și profesionalismul. Este un post de radio cu audiența în creștere, lucru rar astăzi. Au o clădire nouă, lucru și mai rar astăzi. Emisiunea poate fi ascultată pe internet, dar și… văzută. De curând, ei au instalat o cameră video în studio, oferind internauților șansa de a vedea interviurile.

În fine, am participat, pentru o jumătate de oră, la un talk-show al televiziunii TVR Iași, prieteni și colaboratori vechi. Am avut plăcerea de a revedea pe Vasile Arhire și Carla Tompea, care nu s-au schimbat deloc în toți acești ani care au trecut. Dialogul nostru a fost, ca și alte dăți, direct, franc, nepregătit sau cenzurat.

Sâmbătă, 6 martie, voi petrece câteva ore alături de Mama, care-și serbează ziua de naștere.

lalele1

CATALIN_PARAU - Principele Radu - Martie 2010 - 01

CATALIN_PARAU - Principele Radu - Martie 2010 - 02

CATALIN_PARAU - Principele Radu - Martie 2010 - 03

5.03.2010 004

5.03.2010 007

Radu Duda si Adascalitei C_tin 2

Radu Duda da mana cu Simirad

Radu Duda - principele !

Radu Duda si Simirad - discutii 3

IMG_0089

Fotografiile de la Academia Română, filiala Iași aparțin dlui Cătălin Pârău, iar cele de la Consiliul județean, dlui Teo Furtună, fotograf al “Ziarului de Iași”.

3 comentarii

  1. Radio Iași says:

    http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7469&Itemid=0

    Principele Radu al României, invitat in direct la Radio Iaşi (transmisie video live)

    05.03.2010

    Joi, 4 martie, ora 18:00, a avut loc lansarea volumului Altfel al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Dialogurile incluse în acest volum evocă marile cotituri istorice care au influenţat soarta României, subliniindu-se însemnătatea contribuţiilor aduse intereselor ţării de către Casa Regală a României, ajunsă acum la a cincea generaţie, analiza situaţiei actuale a ţării, care, în condiţiile aderării la NATO şi Uniunea Europeană, experimentează binefacerile democraţiei şi libertăţilor aducătoare de prosperitate, concomitent însă cu efecte colaterale – neajunsurile înstrăinării, fragilizarea psihologică şi afectivă a societăţii, umilirea şi manipularea oamenilor. „Respectarea Constituţiei, a eticii instituţiilor statului, susţinerea publică a valorilor identităţii, mândriei naţionale, continuităţii şi tradiţiei sunt necesare pentru stabilitatea şi soliditatea ţării. Scăldată de democraţie şi de libertate, dar şi inundată de memoria recentă a unui trecut iraţional şi defăimător, societatea românească are o vulnerabilitate structurală care trebuie rezolvată.” (Principele Radu al României)…

    Vineri, 5 martie, de la 17:45 la 18:30, ascultătorii “Dedicaţiilor…” vor înţelege diversitatea centrelor de interes şi îl vor primi, cu toată preţuirea, pe Principele Radu al României. Casa Regală şi Redactorul Şef Radio Iaşi au convenit asupra unui dialog purtat la nivelul principiilor: pe de o parte, credinţă, toleranţă, perseverenţă, tenacitate, intransigenţă, curaj – nume diverse, exprimând toate (şi fiecare în sine) identificarea, contopirea cu ideea românismului, dar şi a integrării Casei Regale în istoria Europei; pe de altă parte, independenţă, responsabilitate faţă de societate şi interesul public, grija pentru competenţa şi onoarea meseriei, loialitatea mai mare faţă de standardele profesiei…

    Anul trecut (20 aprilie), Principele Radu s-a pronunţat (Martor cu Nicolae Tomescu) în următoarele direcţii:
    – Cât de importantă este spiritualitatea, din punctul de vedere al Casei Regale? Cât de inspirată şi de consecventă pare promovarea spiritualităţii în societatea actuală? Este esenţial să recurgem la un sistem în care valorile morale, întrebările privind semnificaţia mesajului de pace, de credinţă, de speranţă şi de universalitate să provină din toate zonele Pământului?

    – Împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, Principele Radu a împlinit o lucrare în care s-a expus viziunea Casei Regale cu privire la viitorul României. Nu putem înţelege totul şi sub forma unui proiect pe care societatea civilă, clasa noastră politică, luând act de existenţa lui, ar trebui să-l dezbată?

    – Subiectele propuse de Radio Iaşi, inclusiv în privinţa realităţilor de peste Prut, nu privesc politica (sensul cel mai strict cu putinţă al acesteia); au meritul, spunem noi, de a se pronunţa, implicit şi explicit, în legătură cu drama care s-a abătut asupra românilor, asupra oamenilor care cred în libertate. Cum apreciază Alteţa Regală Radu al României situaţia din Republica Moldova?

    – A ne accepta aşa cum am devenit, aşa cum suntem (inclusiv pentru alţii), nu înseamnă nicidecum a nega idealul, ce ar trebui să fie. Publicul doreşte un temei realist ca punct de pornire (sau de continuitate) pentru prezenţa şi activitatea Casei Regale în societatea românească. Alteţa Regală Radu a fost invitat să consolideze, prin propriile sale cuvinte, acest temei realist.
    foto_04.jpgSâmbătă, 27 iunie 2009, Principele Radu al României s-a aflat la Iaşi, în cadrul programului “Oraşele României” (destinat dezvoltării comunităţilor locale ale ţării). Principele a ales să viziteze Iaşul pentru a se întâlni cu locuitorii unui oraş pe care îl consideră un model de aşezare multiculturală, cu adevărat europeană, şi pentru a sărbători împlinirea celor 30 de ani de la absolvirea Colegiului Naţional “Costache Negruzzi”.
    Dacă luni, 20 aprilie 2009 (cu ocazia vizitei din timpul Sărbătorilor Pasacale), subiectele propuse de Redactorul Şef nu priveau politica (sensul cel mai strict cu putinţă al acesteia), publicul dorind un temei realist ca punct de pornire (sau de continuitate) pentru prezenţa şi activitatea Casei Regale în societatea românească, Florin Chiriac a intrat în miezul discuţiilor privitoare la alegerile prezidenţiale…

    Principele Radu a vizitat Târgul „Cucuteni 5000” şi cea de-a X-a ediţie a Târgului Meşterilor, găzduite de Parcul Expoziţiei (Copou). Un fapt care a atras atenţia fotografilor şi reporterilor TV: Alteţa Sa Regală, vizitând standurile expoziţionale, a ajuns şi în dreptul lucrărilor ceramistului băimărean Cornel Sitar; acesta din urmă se întreţinea cu Redactorul Şef Radio Iaşi – organizaţie care a fost considerată unicul partener media al târgului; când i-a oferit Principelui Radu două “bijuterii” de ceramică tradiţională, vădit emoţionat, reprezentantul Casei Regale şi-a exprimat regretul că “lucrările nu pot fi văzute şi la radio”; Redactorul Şef a manevrat, în câteva clipe, un aparat foto şi a reamintit asistenţei sloganul: Radio Iaşi – un radio care se aude, un radio care se vede.

  2. Alin Horj says:

    Acest oras ar putea cunoaste o mai mare dezvoltare daca s-ar profita din plin de fondurile de dezvoltare regionala ale UE.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52972960
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate