Vizită la Zürich

Am încheiat în această dimineață prima vizită externă a anului 2010. Ea a avut loc în Elveția, la Zürich. Am primit invitația unor reprezentanți ai mediului bancar și am participat la întâlniri cu personalități din finanțe, economie, comerț și consultanță.

În această perioadă de criză economică, pe care și România o resimte, avem nevoie de cât mai multe contacte cu lumea economică, universitară, politică din Europa, pentru a menține sau a crea punți de legătură, pentru a restaura încrederea, pentru a netezi calea către noi investiții și parteneriate economice.

zurich

Zürich este un oraș-exemplu pentru puterea sa economică, financiară și științifică. Este, lucru poate mai puțin știut, și o capitală culturală. A devenit, în ani, unul dintre cele mai proeminente orașe ale globului, deși numără cu puțin peste 350,000 de locuitori. A fost, totodată, desemnat orașul cu cea mai bună calitate a vieții.

Zürich are o reputație planetară în domeniul bursei și ca sediu al serviciilor financiare.

Citadela este așezată pe râurile Limmat și Sihl și este conectată prin toate mijloacele de transport posibile, la un nivel de calitate excepțional.
zurich-1

Orașul posedă două mari universități: Swiss Federal Institute of Technology (ETH), considerată drept cea mai bună universitate de limbă germană a lumii, și Universitatea Zürich. Alături de ele funcționează multe școli internaționale și școli private. Orașul acordă o atenție specială cunoașterii și inovației.

Desigur, toate acestea s-au înfăptuit în ani de zile de muncă, viziune și perseverență. Deși o țară perfect stabilă și democratică, în Elveția guvernarea se face discret, profesionist și decent.

Realizările proeminente economice, culturale, științifice sunt rezultatul unui efort considerabil al societății civile. Fără angajamentul marilor companii, al liderilor culturali sau sociali ai comunităților, nici Zürich, nici alt oraș elvețian nu ar fi putut ajunge atât de departe. Ar fi  o lecție bine de înțeles pentru comunitățile din România de astăzi, prea mult dependente de bunul plac al celor cu putere de la București.

8 comentarii

  1. Alin Horj says:

    Din pacate drumul care a fost ales de guvernantii din Romania este catre Revolutie si nu catre Evolutie.

  2. Compassion says:

    “Love all God’s creation, the whole of it and every grain of sand.
    Love every leaf, every ray of God’s light!
    Love the animals, love the plants, love everything.
    If you love everything, you will perceive the divine mystery in things.
    And once you have perceived it, you will begin to comprehend it ceaselessly,
    more and more every day.
    And you will at last come to love the whole world with an abiding, universal love”.
    (The Brothers Karamazov, Fyodor Dostoevsky)

  3. Altetei sale regale,Principelui Radu de Romania says:

    Alteta,cu respect ma inchin in fata domniei voastre,apreciez eforturile pe care le faceti pentru a da un imbold acestei natiuni pentru a se inscrie pe drumul cel bun,e bine sa le aratati romanilor adevarata cale spre prosperitate,sa vada ca in alte parti munca adevarata a propulsat natiunile spre progres,in continuare doresc ca va inconjurati de tineri adevarati romani pentru a schimba mentalitatile retrograde,sa inlocuim polticienii osificati in indiferenta fata progres cu profesionisti cu virtuti si cu ganduri nobile.Domnu sa binecuvanteze Familia Regala! Eleonora Stamate

  4. mitut claudiu says:

    Va propun sa faceti o campanie despre speciile pe cale de disparitie de la noi.
    In marsul nostru spre bunastare am uitat complet de biodiversitate,de specii,de ecosisteme si de sanatatea lor.As fii mandru si multumit daca ati face ceva in sensul acesta.
    De ex din Carpatii nostri au disparut in ultimii zeci de ani specii cu care nu ne vom mai intalni.E vorba despre vulturul plesuv si vulturul barbos,dar si zaganul,niste rapitoare mari,sanogene,exceptional de interesante si pe care le vom vedea numai in carti din pacate.Sa nu mai zic de zambru,de bour,de capra neagra,de ras,de dropie.
    Puteti sa va indreptati atentia si asupra speciilor de plante,cu mare importanta biologica,afectate de poluare,de turism excesiv,de lipsa de educatie.
    In Romania nu stiu daca exista programe de protectie a unor astfel de specii periclitate.Ori probabil ca orice lucru de valoare de la noi nu ne intereseaza.
    Va rog sa tratati orice aspect puteti:specii de plante,de animale,de amfibieni.
    Restrangerea habitatelor,poluarea,turismul,defrisarile si constructiile din muntii nostri au un pret mare pt noi toti.E trist si inuman!
    Eu sunt student anul 3 la Universitatea Bucuresti,la Geografia Mediului.Am vazut ca in alte tari,pana si in Slovenia sau Croatia sunt multe astfel de actiuni,iar oamenii sunt constienti de importanta salvarii speciilor pe cale de disparitie.Trebuie sa stim si de ce ne inconjoara,nu numai de ce mall nou s-a mai deschis.
    Va garantez ca ar fii un subiect bun,frumos,si pt copii,si pt oameni mari.Si poate se vor uita si fundatii,oameni de stiinta si se vor trezi din amorteala si vor face niste treaba.Pt ca nu cred ca fac nimic,nu se vede,nu sunt sprijiniti;haideti sa le dam vizibilitate.Sa impulsionam putin acest domeniu.Destul traim intr-o tara mai saraca;daca ne pierdem si biodiversitatea nu ne mai ramane nimic.Ne vom lauda cu paduri goale.
    Nu uitati:specii pe cale de disparitie.Pe zi ce trece suntem tot mai singuri,si nu stiu daca vom trai clipa cand vom ajunge singuri pe Terra.Ora de ora ne parasesc vietuitoare cu care impartim acest pamant,si care nu ne mai ajunge.Suntem lacomi.Iar animalele nu pot riposta.Ele se retrag incet,in liniste si suferinta si parasesc tabloul biologic al vietii.Asa cum noi avem nevoie de ele,acum in al 12-lea ceas si ele au nevoie de noi.Pt aceasta dramatica extinctie suntem vinovati doar noi.Astept sa vad ce faceti.Multumesc!
    Cu respect,
    Claudiu Mitut

  5. Răspuns dlui Mituț (comentariul nr. 5) says:

    Vă mulțumesc pentru mesaj. Este o idee excelentă. Vă încurajez să începeți chiar dumneavoastră seria acestor articole. Dacă vor întruni calitatea de competență și valoare, le voi publica pe blog, la “Atitudini”, cu mare plăcere. Sper ca și alți studenți români, precum dumneavoastră, să facă pleadoarii publice despre domeniile în care studiază și în care au păreri autorizate.

    Orașele și patrimoniul construit sunt și ele supuse actelor de barbarie. Șoferul meu mi-a spus că într-o noapte, pe furiș, o casă veche, splendidă, din Grădina Icoanei – loc legendar al Bucureștiului -, a fost demolată de buldozere, fără ca nimeni să poată vedea sau protesta.

    Invit orice autoritate în domeniu, tineri sau seniori, să vorbească despre ceea ce știu și consideră esențial de împărtășit.

    Eu nu am expertiză în domeniul ecologiei, biologiei sau zoologiei, nici în arhitectură sau istorie. Personal nu pot scrie pagini autorizate în aceste domenii.

    De aceea, salut cu entuziasm ideea dumneavoastră și vă rog să fiți primul care să o aplice în practică, în aceste pagini. Această rugăminte se adresează tuturor cititorilor blogului.

    Radu al României

  6. Zurich este un bun exemplu prin infrastructura sa si vestigiile culturale,economice,pentru refacerea economica si culturala a Romaniei,la fel ca si disciplina de fier a acestui popor.Fara organizare,fara o buna guvernare si fara o disciplinare a poporului roman,fara contributia diasporei romanesti si fara sprijinul specialistilor straini Romania nu va deveni niciodata un stat modern asa cum a fost inainte de 1947.Vom mai deveni oare granarul Europei asa cum am fost in perioada interbelica?

  7. Din cuvintele dlui Calin Georgescu: says:

    .
    “Imi doresc sa ajungem sa traim si clipa
    in care romani plecati dincolo sa spuna „vreau sa ma intorc acasa”.
    .
    Amin.

  8. Pasaj dintr-o analiza, mai veche, a actorul si regizorul Dan Puric: says:

    .
    “Dupa un moment de panica si de ruina politica,
    cum a fost primul Razboi Mondial,
    un mare invatator a scris o carte de invatatura pentru neamul romanesc,
    care arata care sunt capacitatile si defectele noastre.
    Eu cred ca, pornind de la aceste temeiuri,
    intai cu fata catre Romania si pe urma cu fata catre Occident
    ne putem reconstrui, pentru ca ceea ce suportam noi acum
    sunt efectele a 55 de ani de comunism plus 16 ani de tranzitie nefericita”…
    „Aceasta intalnire dupa 16 ani de masacru al valorii este bine venita,
    pentru ca noi suntem intr-o mare deprofesionalizare.
    Avem armate de profesionisti ai devalorizarii”.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53943618
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate