Din Basarabia, din Chișinău
Alteța Voastră Regală, Vă scriu, iarăși, din Basarabia, din Chișinău. Aș fi vrut, din tot sufletul, ca scrisorile mele să fie mai pline de viață, de optimism. Mi-e greu să zic tot felul de cuvinte atât de lipsite de sens, ca fericire, prosperare, an plin de belșug și de toate, de parcă cel care s-a dus a fost unul nemaipomenit, pentru noi, oamenii de rând… Dar, așa suntem noi – vrem să inventăm povești în mințile noastre și să le trăim tot acolo, dezamăgindu-ne în modul cel mai brutal, adică trezindu-ne la realitate. Dar, asta o facem după sărbători. Aseară, l-am întrebat pe Stelian-Cristian, băiatul meu, elev în clasa a XI-cea la Liceul Român-Englez “Mircea Eliade” de ce nu se duce mai repede la petrecerea de Revelion (era în jur de ora 22.30). Mi-a zis că nu e posibil mai repede de 23.00, deoarece colegii de clasă stau acasă, cu părinții ca să asculte mesajul de sfârșit de an al președintelui rus Dmitrii Medvedev. Am rămas stupefiată, întrebându-l dacă e posibil așa ceva? Mi-a zis, că asta e realitatea. Atunci, cum rămâne cu tinerii maltratați, violați, omorâți de poliția generalului Voronin? Îmi spune că nu sunt normali acești colegi ai lui, dar, până la urmă se resemnează și fac ce le zic părinții. Partea proastă, zice Cristi, că e sigur că și acești prieteni de clasă vor să-l audă pe Medvedev. Iar adevărul s-a consumat chiar la cafeneaua unde au serbat Revelionul: tinerii, în marea lor majoritate, au ascultat și cântat melodii rusești. În timp ce eu mă uitam la Televiziunile românești, care au ajuns aici, în Basarabia. ANTENA-1 și PROTV-ul s-au întrecut în a transmite manele (excepție a făcut TVR-ul, care poate fi recepționat, din păcate, doar prin cablu și nu doar cu o antena simplă, ca înainte). Dar, cui îi pasă? Ce păcat, că acum când avem libertatea de a viziona canalele românești, râvnite de basarabeni de atâta amar de vreme, ei, concetățenii mei, tot canale de televiziune sau de radio rusești privesc sau ascultă. Înțeleg, aici e vorba de un întreg război mediatic sau de cucerirea audiovizualului basarabean de către ruși, lucru făcut cu mare ușurință. Dar de ce cei din Țară au uitat de adevăratele valori, de veritabilii cântăreți sau oameni de cultură, care sunt apreciați la justa valoare doar după moarte? Și nu au suficienți bani sau pile, ca să apară la televizor. Oare talentul lor nu e suficient? Și Vă mai spun un gând, pe care nu l-am mărturisit nimănui. O să-mi pară rău toată viața că nu am vorbit corect limba lui Eminescu. Doamne, ați ști Alteță, ce noroc e să fii român, să vorbești românește, sa iubești Țara, despre care Poetul a spus “Țara mea de glorii, țara mea de dor”. Cu multă dragoste, într-un alt an, Rodica Tomașenco |
Doamne ocroteste intreaga planeta,Doamne ajuta-ne sa aducem si sa pretuim impreuna pacea atat de mult dorita de fiecare dintre noi.La Multi Ani ocrotiti tuturor oamenilor din lumea intreaga !
Istoria are parti bune si parti rele. Limba romana cu accentul si combinatiile legate de limba rusa, este deosebit de interesanta din punct de vedere lingvistic, si are caracteristici absolut remarcabile privind viteza de exprimare, care in graiul moldovenes din Romania nu pot fi gasite. Nu cred ca este cazul sa ne lamentam atit de mult.
In ce priveste poporul roman, sincer nu cred ca avem cine stie ce motive cu care sa ne mindrim. Poate cu realizarile inaintasilor si cu virfurile sau elitele pe care neamul romanesc le-a oferit. Ca realizari de ansamblu insa nu prea avem mare lucru de aratat. Dupa 20 de ani de tranzitie, tot pe marginea prapastiei sintem si in coada Europei. Nu e deloc motiv de mare mindrie. Desigur, se putea si mai rau.
In Basarabia au fost probleme, dureri de cap si altele asemenea motiv pentru care basarabenii sint poate mai uniti decit restul romanilor si pentru care poate ca inteleg mai mult din viata decit restul romanilor. Poate ca poporul roman are nevoie de asa ceva si poate ca nu tot raul a fost sau este inutil. Mai invatam cite ceva de la viata. E mai multa diversitate. Mai bine sa privim partea plina a paharului, sa ridicam capul sus, si sa mergem inainte si sa ne facem datoria fata de noi si fata de ceilati si poate ca romanilor in viitor le va fi mai bine.
Poate ca reintregirea se va face sub un rege sau regina.
Este pacat ca mai putem auzi asemenea grozavii ce se petrec in Basarabia,cum e posibil ca tineri asemeni colegilor care mergeau la revelion,desi s-au revoltat candva,sa stea sa-l asculte pe presedintele rus,este incredibil,oare cat de adanc sa fi patruns microbul bolsevic/?Greu isi vor reveni basarabenii,adanc li s-a mai spalat creierul?!E trist ,dar adevarat! Eleonora Stamate
Am petrecut si eu revelionul anul acesta la Chisinau intr-o familie in care toti au cetatenia romana (unii dintre membrii respectivei familii chiar lucreaza in Romania) si la ora 23 s-a schimbat pe un canal al televiziunii ruse, s-au ciocnit paharele de sampanie si s-a ascultat ce a avut Medvedev de zis.
La asemenea comportament nu am ce sa mai comentez …
Sunt român din Republica Moldova. În seara de anul Nou am văzut (împreună cu părinţii) urările de anul nou transmise de Mihai Ghimpu şi mesajul lui Traian Băsescu .
În alţi ani priveam şi pe Preşedintele Federaţiei Ruse, în acest “am uitat” de el. Şi e revenire la firesc, pe mine nu mă leagă nimic de acest stat.