Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Patronaj Regal

Urmând tradiția de cinci generații a Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a înmânat astăzi președintelui Mihai Covaliu certificatul de Înalt Patronaj al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Ceremonia a avut loc la Casa Olimpică a României, aflată lângă Arcul de Triumf, pe un teren oferit de Regele Ferdinand I sportului românesc, loc ce și-a păstrat neschimbată destinația, de un secol încoace.

La ceremonie au luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu, dl Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic,  întrega conducere a marii organizații sportive, precum și ES dl Andrew Popper, Șeful Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

În istoria ultimelor trei secole, al XIX-lea, al XX-lea și al XXI-lea, Familia Regală a fost alături de sportul olimpic românesc (precum și de sportul național, în general) la fiecare generație.

În decembrie 2014, Regele Mihai I a conferit Comitetului Olimpic și Sportiv Român Decorația Regală Nihil Sine Deo, la 100 de ani de la fondare și a 90 de ani de la prima participare a sportivilor români la Jocurile Olimpice.

Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I, conferit COSR în anul 2015, s-a încheiat odată cu trecerea la cele veșnice a regelui.

Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat Casa Olimpică și au salutat pe toți angajații Comitetului, în birourile lor, înainte de a lua parte la ceremonie.

Patronul regal al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a primit invitația de a însoți sportivii olimpici care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokio, în iulie 2020.

AGERPRES

 

Casa Regala a Romaniei – Comitetul National Olimpic Roman – Scurta istorie

Primul pas in fondarea Miscarii Olimpice Moderne a fost facut la Sorbona, in 1894, prin crearea Comitetului International Olimpic. Cam in acelasi timp, la 2000 de km catre Est, se inaugura la Bucuresti prima baza sportiva din Romania, Velodromul, care a prins contur in acel an in partea de Nord a orasului, pe domeniul Regal din apropierea Arcului de Triumf… si asa incepe povestea noastra.

Mai tarziu, dupa fondarea Comitetului Olimpic Roman, Casa Regala a Romaniei a acordat un teren in aceeasi zona destinat sporturilor romanesti. Cu exceptia parcurilor si gradinilor publice, acest teren este singurul din Bucuresti care nu si-a schimbat niciodata destinatia. Cu aproximativ 100 de ani, sau 57 de editii ale Jocurilor Olimpice, mai tarziu, pe un colt al acestui teren a fost construita Casa Olimpica Romana, in amfiteatrul careia ne-am reunit astazi.

Chiar daca Romania a ratat participarea la prima editie a Jocurilor Olimpice moderne, la putin timp dupa aceea, unul dintre apropiatii Casei Regale a Romaniei, Printul George Bibescu a facut cunostinta cu Baronul Pierre de Coubertin la Paris si a fost fascinat de ideile revolutionare ale acestuia. De altfel, Bibescu a devenit in scurt timp, in anul 1899, prima prezenta romaneasca din cadrul Comitetului International Olimpic, in calitate de cel de-al 23-lea membru, astfel incat Romania devenea cea de-a a 16-a natiune Olimpica a lumii. Al doilea roman admis ca membru CIO la sesiunea din 1908 de la Londra a fost George Alexandru Plagino, un alt apropiat al Casei Regale a Romaniei. Domnia sa a fost cel de-al 57-lea membru CIO si a reusit sa aiba una din cele mai longevive prezente in cadrul familiei Olimpice internationale, respectiv pana in anul 1948.

Desi istoria Olimpica a Romaniei incepuse deja, in mod oficial Comitetul Olimpic Roman a fost fondat pe 27 martie 1914 si a fost imediat recunoscut de Comitetul International Olimpic. Primul Presedinte a fost Principele Carol al Romaniei, el insusi un impatimit al sportului. Cu sprijinul celorlalti membri ai Casei Regale si al reprezentantilor elitei intelectuale romanesti a vremii, el a reusit sa impulsioneze in mod substantial dezvoltarea acestei noi organizatii Olimpice nationale. De la bun inceput, membrii Familiei Regale Romane au fost foarte aproape de Miscarea Olimpica iar suportul lor continuu de-a lungul anilor se adauga celorlalte merite considerabile pe care le au.

Dupa cum este cunoscut, in perioada de inceput, 1914-1940 toti presedintii Comitetului Olimpic Român au fost membri marcanți ai Casei Regale a României, respectiv Alteța Sa Regală Prințul Carol (1914-1920 și 1923-1930), Alteța Sa Regală Prințul George Valentin Bibescu (1920-1923) și apoi chiar Majestatea Sa Regele Carol II al României (1930-1940). Acestea sunt personalitatile care au dat startul sportului din Romania, punand bazele evolutiei lui ulterioare catre elita lumii Olimpice internationale.

Istoria Olimpica a Romaniei este intr-adevar o poveste frumoasa ai carei eroi au facut Romania cunoscuta la superlativ pe toata planeta. Avem datoria de a face aceasta poveste frumoasa sa continue…

Cristian Butariu – COSR

Fotografii de Daniel Angelescu

3 comentarii

  1. Nicoleta Mihaela Pitesti says:

    Felicitari si succes in competitiile viitoare! Respect pentru Fam Regala!

  2. Emilian T.Vandenboer says:

    Majestate,
    cu vizitele acestea surprindeti natiunea ! De ce scriu asa ceva – pentruca natiunea era invatata la cu totul altfel de vizite oficiale, pe cand Majestatea Voastra transmiteti prin prezenta Majestatii Voastre optimism, bucurie si insasi fotografiile care nu sunt nici retusate si nici facute foto-montaj ne transmit noua o forta morala de o putere uriasa.
    Majestatea Voastra reinvie natiunea !
    Cu adanc respect fata de Majestatea Voastra
    Nimic fara Dumnezeu !
    Emilian T.Vandenboer

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Toate federatiile sportive au fost, pana in 1947, sub Inaltul Patronaj al Regelui sau al unui Membru al Familiei Regale. Acest lucru ar trebui iarasi activat. Multe federatii sportive au primit deja acest Inalt Patronaj, dar nu toate, asa cum ar trebui pentru a reface traditia. Inaltul Patronaj Regal este ca un fel un fel de blazon nobiliar pentru orice organizatie care are onoarea de a-l primi (el se confera NUMAI LA CEREREA respectivei organizatii, nefiind initiat de Casa Regala), o confirmare a inalltului nivel de moralitate si profesionalism, a unor performante, a unui palmareas, o garantie a continuarii calitatii inalte a acestor performante. Solicitarea acestui patronaj regal de catre o organizatie de orice fel sau de catre o federatie sportiva este ca o promisiune din partea solicitantului ca isi va continua ascendent nivelul performantelor si ca nu va abdica de la inaltele sale principii morale, in caz contrar retragandu-i-se Inaltul Patronaj.

    Speram sa auzim ca tot mai multi presedinti de federatii sportive (dar nu numai) vor solicita Majestatii Sale acordarea de Inalt Paronaj Regal, acesta conferindu-le un mare plus de prestigiu intern si international.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54536623
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate