Vizită la Praga, februarie 2007

M-am aflat doua zile la Praga, intr-o vizita din seria “Initiativei Europa Regiunilor”. Asa cum initiativa “Orasele Romaniei”, pe care am creat-o incepand cu 1 ianuarie 2007, incearca sa dezvolte legaturi directe ale comunitatii oraselor mai mici ale tarii cu regiuni europene, in domeniile economic, al administratiei locale si al educatiei, “Initiativa Europa Regiunilor”, pe care am initiat-o in anul 2006, incearca sa aduca in regiunile europene din Spania, Franta, Italia si Germania, in mod special, interesele si proiectele de parteneriat romanesti.

La intalnirea cu guvernatorul regiunii Boemia Centrala, dl Petr Bendl, am sustinut ideea colaborarii dintre Iasi si Praga, dintre regiunile Nord-Est a Romaniei si Boemia Centrala a Republicii Cehe, in domeniul schimburilor economice, investitiilor, finantelor, ca si in domeniul universitar, al invatamantului mediu si liceal, al patrimoniului istoric. Am afirmat ca Iasul, impreuna cu intreaga regiune istorica a Principatului Moldovei, reprezinta un partener unic pentru regiunile europene, prin traditia multiseculara a culturii, comertului, artelor si prin confluentele lingvistice si religioase.

Municipiul Iasi si regiunea Nord-Est au potential economic si cultural, educational si turistic. Am invitat Boemia Centrala sa participe la dialogul pe care personalitatile iesene din regiunea Nord-Est il vor propune, in cadrul vizitei la Praga, in martie 2007.

Am evocat proiectul “Zilelor Romaniei si Bulgariei la Praga”, initiat de ambasadorul Cehiei la Bucuresti, ES dl Petr Dokladal, si proiectat a avea loc in aceasta toamna. Am invitat oficialitatile Boemiei Centrale sa participe, alaturi de reprezentanti ai Iasului, la inceputul anului viitor, la un eveniment public la Palatul Elisabeta, numit “Seara Boemiei Centrale”, in cadrul serilor regionale de la Palatul Elisabeta.

A fost o placere sa revad o parte din membrii organizatiei internationale Prague Society for International Co-operation, parte a reputatei organizatii Global Panel. Au participat personalitati precum profesorul de stiinte juridice Vojtech Cepl, parinte al Constitutiei Republicii Cehe, generalul german Dieter Stöckmann, fost comandant la NATO Supreme Command Allies in Europa, Roman Mentlik, Barbara Day, gazda in locul americanului Marc Ellenbogen, presedintele societatii, absent in acea zi. S-a discutat despre China si Rusia, despre procesul de transformare a societatilor fost comuniste, despre justitie in Romania si reforma ei, despre economie si administratie locala, precum si despre potentialul exceptional reprezentat de tinerii romani.

In incheierea vizitei m-am intalnit cu un grup de oameni de afaceri cehi interesati sa coopereze cu Romania. Ei reprezentau domeniile industriei alimentare, constructiilor, consultantei economice, bancar, agricultura. Intalnirea s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor ambasadei Romaniei, Guvernatoratului Boemiei Centrale si guvernului ceh. Am invitat grupul de oameni de afaceri cehi sa participe la reuniunile delegatiei de la Iasi, din martie 2007 si sa viziteze judetele Romaniei, in cursul anului acesta.

2 comentarii

  1. Avocat Alexandru Jadaneant says:

    Alteta Voastra,

    Cu mare bucurie am descoperit blog-ul Altetei Voastre. Este o forma de comunicare noua si care tine pasul tehnologiei atat de moderne. Jurnalul este un stil atat de placut, din punct de vedere literar. Ma gandesc aici la Jurnalul Reginei Maria, si a altor personalitati trecute deja in istorie. Ideea comunicarii directe este de laudat si cred eu, necesara. Prin dialog se pot gasi solutii la probleme si se pot clarifica o sumedenie de neclaritati.

    Fiindca este inca sesiune de examene, nu pot sa nu ma gandesc la studentii mei de la specializarea relatii internationale si studii europene. Din fericire sunt studenti foarte buni, inteligenti si capabili. Exista desigur si antiteza. Cred ca ar merita sa se inceapa o discutie serioasa despre invatamantul romanesc. Cred ca s-a perturbat nepermis un sistem, care functiona destul de bine. Sunt adeptul economiei de piata, dar cred ca in educatie, ar trebui sa fim ceva mai prudenti si mai “conservatori”. Am sa ma explic. Este ciudat cum se infiinteaza universitati in localitati foarte mici, unde nu se poate acorda o educatie la nivel academic ridicat. Ar trebui gandita o strategie de dezvoltare a invatamantului, la care sa participe ministerul, rectorii si specialisti. Ar trebui sa se renunte la ideea ca universitatile sunt fabrici de facut bani, astfel incat mai intalnesti afise de genul: “locuri nelimitate la taxa”. Cresterea nivelului invatamantului romanesc trebuie sa ne preocupe si vom avea numai de castigat.

    Poate ca acest subiect de discutie, pare la o prima vedere, neinteresant sau nelalocul lui aici. Nu trebuie uitat, ca institutia Casei Regale a Romaniei a fost promotorul culturii si a invatamantului de calitate in Romania Moderna.

    Alteta,

    Cu promisiunea de a interveni si pe viitor pe subiecte abordate in blog, va transmit cele mai bune ganduri din Timisoara!

    Drd Alexandru Jadaneant,
    Avocat

  2. Andrei Ladima says:

    Alteta Voastra,

    Am privit cu deosebit interes aparitia acestui blog, un lucru putin obisnuit pentru un membru al Familiei Regale. Cu toate astea, sper din tot sufletul ca acest website sa aduca Familia Regala mai aprope de romani si invers.

    In urma cu jumatate de secol, Regele “idolul tinerilor din Romania” cum citeam intr-un jurnal, se adresa romanilor la postul public de radio. Cu emotie, dar si cu un oarecare tremur pe care il ai in preajma personalitatilor vietii publice (de exemplu, prezenta cel putin ciudata a sutelor de fani venind, in fiecare an, cu corturile in fata salii de decernare a premiilor Oscar), tinerii care mai tarziu urmau sa fie trecuti in categoria CR (contrarevolutionari) ii sorbeau cuvintele tanarului rege. Vremea a trecut si oamenii s-au schimbat, la fel si Regele, si Casa Regala, radioul a devenit televizor şi televizorul s-a transformat in computer. Totul s-a schimbat: si Regele, si internetul in numai 50 de ani!

    Astazi, aceasta forma de comunicare a devenit esentiala. Cu toate acestea, undele nu pot inlocui contactul direct. Vizita intr-un sat de pe Valea Argesului nu poate fi inlocuita cu un email pe acest subiect. Asadar, Alteta, aceasta forma de comunicare sper sa dubleze contactele zilnice pe care le aveti cu Tara.

    Alteta,

    „Iasul si Bohemia” mi-a adus aminte de un discurs pe care l-ati sustinut la Iasi, în Copou, in septembrie 2006, la inaugurarea Societatii de Medicina Comunitara “Prof. René Corneliu Duda”. Nu am fost prezent, dar am citit acel text pe website-ul http://www.princeradu.ro. Imi aduc aminte cu placere de acel text de fiecare data cand ma gandesc la Iasul meu iubit, la moldovenii mei si la ceea ce spunea Nicoale Iorga despre Iasi: „Sunt români care n-au fost niciodată la Iasi, desi n-ar trebui să fie nici unul, caci cine n-a fost aici nu poate sa strabată cu intelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde după cuviinta de spiritul trecutului nostru care traieste în acest loc mai viu şi mai bogat decat oriunde aiurea […]. În conştiinta lui nationala ar fi o lipsa daca el n-ar fi vazut orasul care a fost si-si zice inca astăzi, cu mandrie, capitala Moldovei…”
    Şi iata ce spunea Alteta voastra: „Timpul copilariei si al adolescentei este fundamental pentru vârstele viitoare ale fiintei umane. Poate ca cei care miros teiul lui Eminescu în copilarie, ori îsi limpezesc ochii în fiecare dimineata cu silueta magica a Teatrului National, ori aud linistea din Ticaul unui glumet ce a uluit literatura româna, ori simt gustul dulceturilor moldave si al cozonacului, care e galben nu de oua, ci de candoare, sunt oameni care vor întelege altfel anii si trecerea lor.
    Redescoperirea spatiului natal nu o asociez verbului a-si aminti, ci verbului a cauta. Eu caut parfumul de la Trei Ierarhi si ciudatenia acestui zid încrustat a carui dantela a fost stropita cu crâncena sudoare, caut farmecul infinit al anilor de la Liceul Internat, caut misterul cladirilor de la Mitropolie, Palat si Primarie, aceste case mari, albe fara egal în inima si ochii nostri.
    Sentimentul de exasperare al “locului unde nu s-a întâmplat nimic” l-am înlocuit cu concluzia înteleapta a “locului unde nu s-a întâmplat nimic brusc!””

    Va doresc succes in tot ce intreprindeti pentru Romania,

    Andrei Ladima
    Toronto, Canada

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53924165
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate