Colegiul Național Pedagogic Carol I, 150 de ani

În prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, în municipiul Câmpulung Muscel a avut loc sărbătorirea a 150 de ani de la înființarea Colegiului Național Pedagogic “Carol I”, în ziua de 30 noiembrie 2017.

Instituția de învățământ a fost deschisă în ziua de 22 noiembrie 1867, în al doilea an al domniei Principelui Suveran Carol I. Domnitorul a vizitat școala opt zile mai târziu, pe 30 noiembrie 1867.

Au luat parte la aniversarea a 150 de ani Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, ministrul Educației Naționale, dl Liviu Marian Pop, autoritățile locale ale municipiului Câmpulung Muscel și ale județului Argeș, membri ai Parlamentului României.

Sărbătoarea a fost exemplar organizată de directorul colegiului, profesorul Gheorghe Radu, și s-a bucurat de prezența a sute de persoane, printre care foarte mulți elevi și profesori ai școlii.

Au fost vizitate laboratoarele colegiului, găzduite de monumentala clădire istorică, restaurată acum trei ani, muzeul colegiului, a fost dezvelită placa de marmură comemorativă consfințind cei 150 de ani de existență ai liceului și au fost dezvelite două pietre de marmură pe care au fost gravate numele elevilor care și-au pierdut viața în Primul și în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În încheierea festivităților, în Sala Mare a instituției de învățământ, au luat cuvântul invitații, printre care Arhiepiscopul Calinic și Principele Radu, și a avut loc un recital susținut de elevii colegiului.

Tradiţia acestei aniversări a început la Bucureşti, pe 22 noiembrie 1867, când au fost deschise cursurile celei de a doua şcoli normale din Principatele Române. Anul în sine marca începutul unor schimbări majore în istoria sistemului de învăţământ şi a educaţiei în Principatele Române, ca rezultat al eforturilor de câteva decenii ale intelectualilor paşoptişti de a ridica cultural poporul român.

,,Nu vom avea şcoli bune săteşti decât cu condiţiunea de a avea mai întâi învăţători”.
În contextul epocii, era nevoie de învăţători săteşti mai bine pregătiţi într-o şcoală organizată pe principii pedagogice. Unica şcoală normală de la Iaşi nu mai putea să ofere, singură, necesarul mare de învăţători cerut de nevoile ţării. În vederea realizării acestei şcoli, în octombrie 1867, sociologul Dimitrie Gusti, ministrul Instrucţiunii Publice şi al Cultelor, a înaintat domnitorului Carol I un raport în care sublinia, printre altele, că ,,nu vom avea şcoli bune săteşti decât cu condiţiunea de a avea mai întâi învăţători capabili şi la înălţimea chemării lor”. Prin decretul semnat la 20 octombrie 1867, domnitorul Carol I a numit o comisie care avea rolul de a se ocupa de pregătirea lucrărilor în vederea organizării ,,unei şcoli preparatoare de învăţători săteşti” la Bucureşti. Comisia era alcătuită din Carol Davila, Constantin Esarcu, V.A.Urechia, Gr.Ştefănescu şi August Treboniu Laurian, coordonator fiind Dimitrie Gusti.

       Perioada Bucureşteană (1867-1896)

Prima vizită a domnitorului în şcoală a avut loc pe 30 noiembrie. De atunci , ,,Sf.Andrei” a fost adoptat ca protector spiritual al şcolii, iar data în sine devenind, convenţional, ziua ,,de naştere”. Până la construirea unei clădiri proprii, şcoala a funcţionat în Bucureşti, în spaţii închiriate, timp de 29 de ani. În primul an, titulatura şcolii a fost ,,Institutul Pedagogic din Bucureşti” şi nu a avut buget. Primul director , între anii 1868-1881, a fost George Radu Melidon. Personalitate a învăţământului românesc, Melidon a fost unul dintre militanţii ridicării culturale şi luminării poporului român prin organizarea şcolilor de la sate.În acest scop, el s-a străduit ca şcoala normală din Bucureşti să devină un centru–model de îndrumare metodică pentru celelalte şcoli normale din ţară. În 1870 şcoala a dat prima serie de 40 de absolvenţi cu trei ani de studiu. La serbare, premiile au fost împărţite de Doamna Elisabeta, soţia domnitorului.

       Perioada câmpulungeană

La sugestia regelui Carol I , demersurile strămutării Şcolii Normale ,,Carol I” din Bucureşti la Câmpulung au început în anul 1887.Terenul pe care urma să se construiască un local propriu pentru şcoala normală de la Câmpulung a fost ales de Dimitrie Sturza şi Spiru Haret, lângă Biserica Flămânda, unde fusese o şcoală cu întreţinere gratuită pentru cei ce învăţau, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Tratativele pentru cumpărarea a 10 hectare ,,sub dealul Flămânda, despre oraş” s-au purtat între Dimitrie A.Sturza, ministrul Instrucţiunii Publice, şi Istrate Rizeanu , primarul oraşului Câmpulung, ca reprezentant al Consiliului Comunal. Locuitorii oraşului şi ai judeţului Muscel, bucuroşi pentru o asemenea decizie, au trimis o telegramă de mulţumire lui Nicolae Kretzulescu, preşedintele Senatului (născut de altfel în Leordeni). Telegrama a fost citită în şedinţa din 11 ianuarie 1890. Planul construcţiei şcolii a fost întocmit de arhitectul Socolescu, iar lucrările de construcţie au fost conduse de Giovani Batista Dreina. Piatra fundamentală a monumentalei clădiri s-a pus pe 26 octombrie 1892. Au fost prezenţi : Tache Ionescu, ministrul Instrucţiunii Publice, Alexandru Rîmniceanu, prefectul judeţului Muscel, Istrate Rizeanu, primarul oraşului, M.Sachelarie, preşedintele Tribunalului, Gh.Ionescu, revizorul şcolar al judeţului ş.a. Alcătuită din 113 încăperi şi un amfiteatru mare şi frumos, şcoala are o suprafaţă de studiu de 8.000 de metri pătraţi. A costat 12.000 de galbeni, oferiţi de Carol I încă din 22 decembrie 1867 pentru ,,clădirea unui edificiu propriu în care se va aşeza Institutul Pedagogic din Bucureşti, menit a da învăţători comunelor rurale”. Şcoala s-a inaugurat în 1896.

În prima serie de absolvenţi de aici a fost Constantin Rădulescu-Codin, născut în satul Zgripceşti , comuna Beleţi-Negreşti, Muscel. Învăţător, revizor şcolar, remarcabil culegător de folclor. Printre primii bursieri admişi în 1896 a fost Ion Mihalache, născut în satul Goleştii Badii, Muscel (1882-m.1965) . A absolvit ca şef de promoţie în 1901. În muzeul şcolii se află bustul său, o donaţie din partea PNŢ-CD Argeş.
După reforma învăţământului din 1948, s-a numit Liceul Pedagogic Câmpulung-Muscel. Tot atunci s-au pierdut lucrări de mare valoare, printre care tabloul ,,Ascensiunea Madonei” (recuperat ulterior), donat în 1898 de Ministerul Instrucţiunii Publice, şi un bust al regelui Carol I.

4 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Orasul Campulung-Muscel, incarcat de istorie si cultura – iar prin existenta acestui lacas de invatamant vechi de un veac si jumatate s-a dovedit si un izvor de lumina intelectuala pentru multe generatii de dascali care, la randul lor, au raspandit-o copiilor de la sate – deci acest oras merita din plin astfel de sarbatoriri innobilate de prezenta unor Membri ai Casei Regale precum Alteta Sa Regala Principele Radu.

    Felicitari corpului didactic Muscelean si elevilor lor, si mult succes!

    prof. Diana Lucia Zotescu

  2. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Felicitări ! Excelsior !

  3. Dumitrache -Lupescu D. says:

    Felicitari organizatorilor !
    SCOALA NORMALA CAROL 1 CAMPULUNG MUSCEL este un simbol de educatie si cultura al orasului. Sute de generatii de invatatori ,pregatiti excelent,au contribuit la educatia copiilor din zona si nu numai,au fost repartizati in BASARABIA in perioaba interbelica pentru pastrarea Limbii Romane in teritotiile ocupate de rusi, romanii basarabeni fiind supusi rusificarii.
    Pretutindeni I NVATATORUL SI PREOTUL au fost izvor de educatie si cultura in fiecare localitate.
    Cinste lor, profesorilor si absolventilor acestui lacas , care dainuie de 150 ani!

  4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    LA ACEASTA PRESTIGIOASA ANIVERSARE VA DORESC SA DUCETI MAI DEPARTE INTRU ETERNITATE FACLIA CULTURII SI CONSTIINTA INTEMEIETORILOR DE TARA !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53857134
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate