Seara Palatului Elisabeta dedicata Radioului Europa Libera

RFERL 226

Aseara, în Sala Regilor, a avut loc a 94-a Seara a Palatului Elisabeta, dedicata postului de radio Europa Libera. Majestatile Lor Regele si Regina, alaturi de Principesa Mostenitoare Margareta si de mine, au primit un mare numar de personalitati, reprezentând societatea civila româneasca, membri ai postului de radio sarbatorit, ai Societatii Române de Radiodifuziune, ai Institutului Român de Istorie Recenta, ca si multi reprezentanti ai presei de astazi a României.

Cel mai bine a cuprins semnificatia acestei întâlniri peste ani si doua secole Principesa Mostenitoare care, în numele Regelui, a spus:

“Doamnelor și domnilor,

Majestatea Sa Regele vă spune bine ați venit la Palatul Elisabeta, la a nouazeci si patra Seară a Palatului, dedicată postului de Radio Europa Liberă.

Începând cu anul 1940, Regele Mihai a transmis mesajele de Anul Nou de la Radio România, postul nostru național.

În primii ani după 1950, Regele Mihai și-a transmis mesajele de Anul Nou către români de la microfonul Europei Libere. Exilat, ca alte sute de mii de co-naționali, Regele a păstrat astfel o legătură fundamentală cu națiunea română, lipsită de un Stat legitim.

Pentru părinții și surorile mele, ca și pentru mine, Radio Europa Liberă a fost o legendă. Fiindcă, în toți acei ani, era singura noastră legătură cu țara.

Astăzi, rememorarea a aproape șapte decenii de istorie contemporana aici, la Palatul Elisabeta, poate fi considerată o victorie a tradiției, continuității și curajului. O victorie a noastră și a întregii societăți românești.

Aici este locul de unde Regele a plecat în ziua de 30 decembrie 1947. Aici este locul unde s-a întors în anul 2001. Dacă Regele nu ar fi plecat în exil, Radio România și Radio Europa Liberă ar fi fost o singură instituție, pe toată durata secolului XX.

Acum, la sfârșit de an 2009, în mod simbolic, cele două radiouri au devenit unul.

La mulți ani”!

10_12_2009 198

RFERL 001

RFERL 003

RFERL 005

RFERL 022

RFERL 052

RFERL 091

RFERL 104

RFERL 123

RFERL 215

RFERL 230

7 comentarii

  1. Campania "Europa Liberă, Aici" says:

     
    http://www.europalibera.ro
    http://www.100000romani.ro
    http://www.irir.ro
     
    Europa Liberă, Aici este o campanie națională vizînd obținerea de sprijin și strîngerea de fonduri pentru înființarea unui “Centru de Cercetare și Documentare Europa Liberă” la București. Proiectul este inițiat și coordonat de Institutul Roman de Istorie Recenta impreună cu echipa foștilor angajați și colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă. Reamintind semnificația specială a Europei Libere și contribuția ei la cîștigul de libertate și bunăstare al românilor, campania va transmite mesajul că oamenii au acum ocazia de a-și manifesta recunoștința printr-un gest nobil, de pe urma căruia vor beneficia, în fond, ei înșiși.
     
    Radio Europa Liberă (REL), post finanțat de Congresul S.U.A., a fost cel mai important fenomen mediatic al României de pîna în 1989, și a jucat un rol determinant în istoria recentă a țării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului și orientarea spre libertate și democrație se datoreaza în mare măsură Europei Libere. Emisiunile destinate României, inițiate în 1951, au încetat în august 2008.
     
    Istoria României din a doua jumătate a secolului 20 și pătimirile societății românești sub comunism nu pot fi studiate și înțelese fără cuprinderea fenomenului “Europa Liberă” într-un asemenea demers. Arhiva emisiunilor REL se află la Hoover Institution din Stanford, California, peste mări și țări. Din această cauză, arhiva este practic inaccesibilă celor din țară. Rolul unui “Centru de Cercetare și Documentare Europa Liberă” ar fi de a găzdui și pune la dispoziție tuturor, aici, în România, o copie completă a arhivei de programe (texte și înregistrări audio). Obținerea copiilor și înființarea centrului presupune costuri de cîteva sute de mii de euro. Pe lîngă Centrul de cercetare și documentare urmează să ia ființă și un radio școală care să ducă mai departe tradiția democratică și standardul profesional al Europei Libere.
     
    Emisiunile Europei Libere au fost percepute și descrise ca oxigenul care a permis românilor să respire și să reziste sub comunism. REL a salvat vieți și a influențat destine. A fost marea obsesie a lui N. Ceausescu și a Securității. Din cauza asta, a avut de suferit și a adus jertfe. În anul 2001, statul român a găsit de cuviință să recunoască importanța și meritele Europei Libere. Președintele Ion Iliescu a înmînat atunci celor de la REL distincții și diplome “ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român”.
     
    Trebuie amintit că anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la înființarea Europei Libere (Committee for a Free Europe). Marcînd această aniversare, in Congresul SUA a fost introdusă o rezoluție (nr. 641, din 14 iulie 2009) “pentru a onora contribuția REL la promovarea libertății în lumea întreagă și a omagia dedicația angajaților săi în furnizarea de informații corecte și obiective oamenilor aflați sub regimuri opresive”.
     
    Campania Europa Liberă, Aici urmărește:
     
    – să genereze receptivitate pentru scopul propus și să formeze un curent de opinie favorabil
    – să determine publicul și companiile să doneze bani
    – să influențeze factorii de decizie în sensul acordării de aprobări, facilitări, fonduri etc.
     
    Sustinatorii campaniei:
     
    Campania se bucură de sprijinul și colaborarea a numeroase personalități pentru care Radio Europa Liberă a însemnat ceva. Aceste personalități conferă campaniei prestigiu și receptivitate sporite. Printre susținătorii demersului nostru se găsesc Andrei Pleșu, Dorin Tudoran, Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Petre Mihai Băcanu, Radu Filipescu, Ion Vianu, Nicolae Manolescu, László Tőkés, Gabriel Andreescu, Mircea Dinescu, Stelian Tănase, Liviu Antonesei, Teodor Baconsky, Silviu Purcărete, Tudor Giurgiu, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Andrei Șerban, Ion Caramitru, Ioan Groșan, Șerban Foarță, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Dan Grigore, Johnny Răducanu, Harry Tavitian, Dennis Deletant, Coen Stork, Zoe Petre, Alexandru Barnea, Dan Voinea, Sever Voinescu, Dumitru Țepeneag, Tudor Octavian, Doru Bușcu, Liviu Mihaiu, Mircea Toma, Cristian Țopescu, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Andrei Manolescu, Mircea Vasilescu, Gabriel Dimisianu, Adrian Cioroianu, Cristian Tabără, Lucian Mîndruță, Robert Turcescu, Silvia Gheață, Cătălin Ștefănescu, Mihai Dobrovolschi, Vlad Craioveanu, Ilie Șerbănescu, Alexandru Arșinel, Cristina Țopescu, Dan Cristian Turturică, Mariana Nicolescu, Doina Jela, Marina Constantinoiu, Răzvan Mazilu, Daniel Apostol, Melania Medeleanu, Irina Margareta Nistor, Gabriel Basarabescu, Nicu Covaci (Phoenix), Constantin Chiriac, Magdalena Popa Buluc, Ovidiu Buluc, Fundația Academia Civica, Memorialul Sighet, Camera de Comerț Americană din Romania (AmCham) Fundația Dinu Patriciu, Grupul pentru Dialog Social (GSD), Ministerul Culturii. Lista se actualizează.
     
    Susținerea pentru campanie a fost exprimată și de M.S. Regele Mihai. Foștii președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu susțin de asemenea inițiativa.
     
    Atragerea fondurilor si aducerea arhivei RFE in Romania
     
    Campania „Europa libera, AICI” se adresează românilor care au ascultat şi au crezut în Europa Liberă, dar şi tinerilor care vor să afle ce a însemnat acest post de radio pentru părinţii lor şi pentru România, ţară al cărei destin a fost marcat în mod tragic de comunism.
     
    Suntem convinşi că suntem milioane dar, acum, avem nevoie de cel putin 100.000 de români, care să ne ajute să aducem acasă 500.000 de pagini de documente şi, mai ales, mii de ore de emisiuni aflate pe benzi magnetice. Toate acestea urmează să fie arhivate, copiate, transpuse în format digital şi aduse pentru totdeauna în România, pentru a fi puse – permanent şi gratuit – la dispoziţia istoricilor, jurnaliştilor, studenţilor, tuturor celor interesaţi de istoria noastră recentă: tu, eu, copiii noştri…
     
    Suma necesara (350.000 $) se va aduna prin donatii publice (donatii directe si/sau un SMS, în valoare de 2 euro, la 8820).
     
    Arhiva de emisiuni ale Europei Libere se află în prezent la Hoover Institution din Stanford, California. Aducerea ei în ţară şi înfiinţarea unui „Centru de Cercetare şi Documentare Radio Europa Liberă”, care să găzduiască şi să pună la dispoziţia tuturor românilor o copie a arhivei, presupune costuri de câteva sute de mii de euro.
     
    Patenerii media ai Campaniei
     
    Campania Europa Liberă, Aici a devenit posibilă grație sprijinului dezinteresat primit din partea unor companii și instituții media importante.
     
    Conceperea și realizarea campaniei sunt efectuate pro bono de către BrandsTalk, membră a companiei The Group, liderul pieței de publicitate din România.
     
    Partenerii Media ai campaniei sunt (lista se actualizează):
     
    TELEVIZIUNE
     TVR (Societatea Română de Televiziune – TVR1, TVR2, TVR3, TVR Cultural, TVR Info, TVR Internațional)
     Realitatea TV (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Money Channel (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Zoom TV (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Kanal D
     
    RADIO
     Radio România
     Europa FM
     Realitatea FM (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Radio Guerilla (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Gold FM (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     
    PRINT
     Academia Cațavencu (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Cotidianul (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Business Standard (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Money Express (Grupul Realitatea-Cațavencu)
     Dilema Veche (Adevărul Holding)
     România Liberă
     România Literară
     Jurnalul Național (Intact Media Group)
     Pe Tocuri
     Edipresse
     Q magazine
     
    Consiliul Național al Audiovizualului a avizat favorabil solicitarea ca demersul nostru să fie considerat o campanie non-comercială.

  2. Principesa Margareta: Pentru familia regală Radio Europa Liberă a fost o legendă says:

     
    Bucureşti, 10 dec /Agerpres/ – Principesa moştenitoare Margareta a afirmat, joi seara, în discursul ţinut în numele regelui Mihai I, cu ocazia celei de-a 94-a seri a Palatului Elisabeta, că pentru familia regală Radio Europa Liberă a constituit o legendă.

    ‘Pentru părinţii şi surorile mele, ca şi pentru mine, Radio Europa Liberă a fost o legendă. Fiindcă, în toţi acei ani, era singura noastră legătură cu ţara’, a spus principesa Margareta.

    Principesa a amintit că ‘începând cu anul 1940, regele Mihai a transmis mesajele de Anul Nou de la Radio România, postul naţional’, dar, ‘în primii ani de după 1950, regele Mihai şi-a transmis mesajele de Anul Nou către români de la microfonul Europei Libere’.

    ‘Exilat, ca alte sute de mii de conaţionali, regele a păstrat astfel o legătură fundamentală cu naţiunea română, lipsită de un stat legitim’, a subliniat principesa Margareta.

    Potrivit principesei, ‘astăzi, rememorarea a aproape şapte decenii de istorie contemporană la Palatul Elisabeta poate fi considerată o victorie a tradiţiei, continuităţii şi curajului, o victorie a noastră şi a întregii societăţi româneşti’.

    ‘Aici este locul de unde regele a plecat în ziua de 30 decembrie 1947. Aici este locul unde s-a întors în anul 2001. Dacă regele nu ar fi plecat în exil, Radio România şi Radio Europa Liberă ar fi fost o singură instituţie, pe toată durata secolului XX. Acum, la sfârşit de an 2009, în mod simbolic, cele două radiouri au devenit unul. La mulţi ani’, a mai spus principesa Margareta.

    În mesajul transmis de către reprezentanţii postului de radio Europa Liberă, Liviu Tofan a anunţat că foştii angajaţi ai celebrului post de radio au lansat un proiect care vizează aducerea arhivei Europei Libere, aflată în SUA, la Standford, California, la Bucureşti, şi aşezată într-un memorial dedicat istoriei acestui post.

    Costul proiectului, care ar urma să fie realizat din donaţii, este de 350.000 de dolari.

    ‘Vrem să aducem istoria acasă şi vrem să punem la dispoziţia celor de azi şi de mâine’, a spus Liviu Tofan.

    La rândul său, gazetarul Emil Hurezeanu, o altă voce a Europei Libere, adresându-se celor prezenţi cu apelativul ‘prieteni adevăraţi ai unei idei de libertate’, a omagiat prezenţa regelui Mihai I ca o voce a exilului românesc democrat şi liber la Europa Liberă în anii comunismului.

    ‘Mesajele regelui Mihai au fost tot atâtea îndemnuri la rezistenţă şi îmbărbătare’, a spus Emil Hurezeanu, elogiind încă odată ‘curajul unui rege în exil care nu şi-a părăsit poporul’.

    Hurezeanu a făcut, la rândul său, un apel la aducerea acasă a arhivelor Europei Libere din SUA.

    ‘Arhivele aflate în exil trebuie să urmeze drumul spre casă, aşa cum a făcut-o majestatea sa regele Mihai, aşa cum am făcut-o unii dintre noi’, a mai spus Emil Hurezeanu.

    La eveniment au fost prezenţi, alături de regele Mihai I şi regina Ana, de principesa Margareta şi principele Radu, cunoscute voci ale radioului Europa Liberă, personalităţi ale vieţii culturale româneşti. AGERPRES/(Daniel Popescu)

  3. jocker12 says:

    “Dacă Regele nu ar fi plecat în exil, Radio România și Radio Europa Liberă ar fi fost o singură instituție, pe toată durata secolului XX.”

    Altetza, orice cititor are cred, nevoie de mai multe explicatzii… daca imi permitetzi.

    Ce se intzelege de aici? pai….. ca a existat posibilitatea ca MS Regele Mihai sa nu abdice shi sa plece in exil? Intrebarea este cu atit mai importanta cu cit Altetza Voastra poate discuta in cu totul altzi termeni, diferitzi de cei oficiali, cu MS Regele Mihai, iar o astfel de afirmatzie devine interesanta. A spus vreodata MS Regele Mihai ca ar fi existat o astfel de posibilitate, cind firesc cele doua posturi de radio ar fi ramas o singura institutzie? Era oare posibil ca monarhia sa reziste presiunii comuniste? Daca nu, atunci de ce Altetza Voastra a simtzit nevoia unui astfel de detaliu, in conditziile in care totzi cititorii va admira cumpatarea shi echilibrul fiecarei fraze? Nuantza acestui mesaj este una noua, care ocoleste sentimentul de “inevitabil” produs la 30 decembrie 1947.

  4. Ionut Sauca says:

    Avem mai sus o lista de romani de (cea mai buna) calitate, profesionişti in domeniul lor, oameni care au şansa sa îşi poată expune ideile in media. Pe foarte putini i-am auzit pomenind despre Familia Regala! Păcat!

  5. Sustinator MiRA says:

    “Specia noastră nenorocită este astfel construită
    încât cei care urmează calea bătătorită întotdeauna
    aruncă cu pietre în cei care arată un drum nou”.
    (Voltaire)
    Felicitari Casei Regale pentru ACORDAREA SPRIJINULUI
    atator initiativele si activitatile valoroase, lpentru
    societatea romaneasca civila.
    TOT CEEA CE INTREPRINDETI ARE, pe langa eficienta lor practica,
    si VALOARE SIMBOL,
    pentru generatiile de astazi si pentru acelea care ne vor urma.
    As indrazni sa ridic in fata EXCELENTELOR VOASTRE,
    o intrebare fireasca:
    – CINE-SI VA ASUMA *libertatea democratica*
    DE A ANALIZA NEUTRU, *microscopic*,
    *tot ce misca-n tara asta* ?
    Consider ca este nevoie de *UN FAR DE VEGHE*,
    OMNIPREZENT SI ATOT-CRITICATOR:
    care sa aibe… echidistanta dar si * IMUNITATE*,
    pentru a putea analiza, la rece, realitatile cetatenilor romani,
    in conformitate cu drepturile si obligatiile acestora,
    inscrise in Legislatia UE si in cea Internationala.
    DUMNEZEU sa va tina sub paza LUI!

  6. Cristescu P. Radu says:

    1- S-ar putea ca istoria Europei Libere (radioul) sa fie importanta pentru istoria nemului romanesc. Cu multe scuze, dar nu cred ca este asa importatnta pentru romani. Romanii nu-si cunosc istoria nici pentru o mie de ani trecuti de la retragerea aureliana si pana la “descalecarea” din Moldova si Tara Romaneasca. Noi nu cunoastem precis nici ce a fost cu aceasta descalecare. Poate ar fi bine sa cheltuim banii cu aducerea unor arhive de pe la Roma, Vatican, Atena si sa aflam mai multe despre noi si istoria neamului romanesc.
    2- Istoria unei natiuni este cumulul istoriei fiecarei familii de la “vladica pana la opinca” cum se mai zice. Sunt in curs sa-mi fac arborele genealogic al familiei mele(ceea ce stramosii mei nu au facut). Pentru aceasta a trebuit sa merg pe la Arhivele Nationale” in fiecare judet unde aveam stramosi(Muntenia, Oltenia, Ardeal si Moldova). In multe registre de stare civila cercetate scrisul este aproape ilizibil datorita decolorarii cernelii(mai ales registrele dinainte de 1900). Decat “salvarea” arhivei Europei Libere mai bine s-ar incerca salvarea acestor registre prin scanarea(nu xeroxarea sau filmarea) lor pana nu este prea tarziu. Desi sunt foarte multe lucruri de comentat pe aceasta tema, nu intru in amanunte dar as dori ca Majestatile Lor sa aiba in vedere si ajotorul de care au nevoie romanii de registrele de stare civila de la Arhivele Nationale.

  7. Radu G. says:

    Mult Stimate PRINCIPE RADU, va multumesc pentru aceasta documentatie pretioasa si care face multa placere a fi citita,dupa parerea mea ,sunteti persoana cea mai potrivita pentru a conduce destinele tarii noastre,ROMANIA. Citind biografia dumneavoastra,imediat m-am gandit la Ronald Regan,care a fost un actor si un mare presedinte, faptul ca aveti o cultura diversificata si multa experienta, toate acestea pot spune multe,cu siguranta veniti din cu totul o alta lume decat cei ce continua sa fie implicati in viata politica si nu numai ,a tarii. In ceea ce ma priveste ar fi o mandrie si o promisiune de viitor ca un personaj ca dumneavoastra sa reuseasca sa poata gestiona interesele romanilor. Am avut o educatie cu mari influente ortodox-catolice,respect bunavointa,prezenta si mostenirea lasata de iubitii mei bunici,dar trebuie sa recunosc ca in acest moment traim cu totul alte vremuri,totul pare a fi in continua schimbare,sau,noi ca indivizi,evoluam….asa ca imi permit si ma scuz pentru aceasta, sa va invit sa studiati cu mare atentie evolutia unui Berlusconi,unui Sarkosy,unui Basescu,unui Geoana secondat de un personaj de calibru ,in vederea romanilor,de acest cetatean de origine saseasca, mentalitatea romanilor vis- a- vis de Rege si Monarhie. Suntem putini cei care respecta Casa Regala,multi sunt muncitori si tarani care nu au avut posibilitatea de a avea informatie,partidele insa au ajuns peste tot,in toate colturile tarii.

    Cu mult respect PRINCIPE RADU

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53878421
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate