La Campulung Muscel si Curtea de Arges, am inceput initiativa „Orasele Romaniei“ calcand cu dreptul. Dimineata, Campulung Muscel era insorit, desi incepea sa mijeasca frigul iernii. Primarul Calin Andrei si consilierii, alaturi de tineri jurnalisti locali, erau in sala de Consiliu, gata de intalnire. Am expus ideile proiectului pe care il incep astazi si apoi am purtat un dialog cu cei din sala. A fost o ora placuta si, sper, utila. Aceasta o va dovedi doar timpul.
Am plecat apoi la Colegiul National Carol I, unde m-am intalnit cu directorul si profesorii, apoi cu elevii, cu care am vorbit pret de o ora despre cum va trebui sa arate Romania lor, cea de peste 20 de ani. Elevii sunt inteligenti, spontani si inspirati. As vrea sa continui dialogul cu ei pe blog, fiindca nu stiu cat de repede voi putea merge, din nou, la ei la scoala. Am vizitat laboratoarele si salile de clasa, iar una din sali mi-a retinut atentia si mi-am amintit de ea toata ziua: Laboratorul de religie si informatica. Asta da, combinatie! Este un bun exemplu de viziune europeana integrata. Cine stie care sunt firele care leaga religia de informatica, acela ar putea intelege cu o clipa mai devreme Europa si lumea.
De la colegiu, unde Regele Mihai a primit invitatia de a veni la aniversarea de 140 de ani, in ziua de Sfantul Andrei, pe 30 noiembrie, am mers la o expozitie de sculptura si pictura a artistului local Radu Adrian, trecand prin fata gradinii Merci. Expozitia de sculptura si pictura era in Galeriile de Arta. Apoi, aflandu-ma pe bulevardul Pardon, am intrat intr-un magazin de haine, pentru a vedea cum arata un loc obisnuit al urbei. De acolo am mers, impreuna cu parintele protopop Eugeniu, la manastirea daltuita in piatra de la Namaesti. Am luat pranzul si am primit cadou mici matanii de pus la mana si mir sfintit de la Ierusalim. Primarul Calin Andrei a avut amabilitatea de a ma insoti la toate intalnirile.
Am plecat direct la conacul Bratienilor de la Stefanesti, unde am inregistrat un dialog cu dna Munteanu, pentru Antena 1 argeseana. Am discutat lucruri interesante pentru dinamica romaneasca de astazi si despre rolul regalitatii in Romania europeana. Conacul este atat de intim si personal, atat de romanesc si de evocator, incat am avut stanjeneala ca intru in casa oamenilor, in absenta gazdelor. Ultimul locuitor al casei, Dinu Bratianu, a murit in inchisoare, umilit si torturat de romani de-ai lui, zelosi fata de un timp confiscat de altii. Mai tarziu, din acest timp am facut parte si eu. Ceilalti Bratieni, actualii proprietari, asteapta rabdatori timpurile liberale sa le dea casa inapoi. Sper ca rafturile bibliotecilor si camerele sa se umple din nou de substanta romanismului servit impecabil de acesti oameni providentiali pentru politica Romaniei moderne.
De la Pitesti am plecat la Curtea de Arges, unde am inceput printr-o vizita la Primarie. Primarul Gheorghe Nicut era inconjurat de consilierii locali, de jurnalisti si de colegii de la primarie. Am discutat despre proiectele municipiului, despre patrimoniul istoric si arhitectural, despre importanta tinerilor si despre proiectul meu, „Orasele Romaniei“. Ca si pe primarul de la Campulung, am invitat pe primarul de la Curtea de Arges sa vina la Palatul Elisabeta, pentru continuarea dialogului.
Am mers la catedrala episcopala unde m-am inchinat la mormintele regilor si reginelor, apoi am avut o discutie de o ora cu Prea Sfintia Sa episcopul Calinic si cu primarul Gheorghe Nicut.
Am vorbit despre legaturile orasului cu orasul german Wied, locul de obarsie al reginei Elisabeta; apoi, despre dimensiunea sociala a bisericii si despre proiectele comune cu Fundatia Principesa Margareta a Romaniei; in fine, despre constructia unei noi biserici la Episcopie, care sa stea alaturi de cea veche si sa gazduiasca mormintele regale in viitor, altele decat cele ale regilor si reginelor Carol I, Ferdinand, Elisabeta si Maria.
Am innoptat la Curtea de Arges la o pensiune numita „Montana“, primitoare si curata.
A doua zi, pe 1 februarie, mergem la Grupul Scolar Forestier, unde ma intalnesc cu un mare grup de profesori si apoi cu un amfiteatru plin de elevi. La ambele intalniri vorbim despre viitorul Romaniei si despre valori, despre ceea ce ei asteapta de la societate si ce vor sa dea societatii. Unii spun ca ar vrea o sala polivalenta, altii universitati celebre in lumea intreaga, altii se ingrijoreaza de somaj, iar altii vorbesc despre valorile traditiei romanesti, despre patrimoniul arhitectural si simbolurile religioase. Iar o fata spune ca ar vrea ca peste 30 de ani catedrala voevodala si zestrea identitara a Curtii de Arges sa fie tot acolo, ca un far pentru generatiile care vor urma.
Sederea de doua zile la Campulung Muscel si Curtea de Arges a fost placuta si datatoare de speranta din prima pana in ultima clipa. De la gazde pana la jurnalisti, toata lumea a inteles exact efortul identitar pe care as vrea sa-l realizam impreuna, in Uniunea Europeana, prin forta comunitatilor din orasele Romaniei.
|
Laboratorul de religie si informatica mi se pare un experiement pedagogic interesant care mai mult decat orice obliga la efort. Meteahna societatii noastre este ca ne obisnuieste sa gandim intr-un singur mod. Pana acum doua trei veacuri gandeam preponderent religios. Astazi gandim in mare parte (doar) secular. A vedea in informatica virtutile marilor raspunsuri pe care omul le cauta este un semn al ariditatii in gandire. La fel cum a gandi doar religios poate ridica o bariera in intelegerea realitatii din jurul nostru. Spuneam ca este un experiment care obliga la efort deoarece necesita plasarea tinerelor minti intre doua planuri. Imi imaginez acest lucru ca un electron intre cele doua placi ale unui condensator. Acel electron nu reprezinta doar o unitate de memorie, ci si o sursa de energie. La fel si tinerii. Ei nu vor uita ca deasupra lor se afla Cineva al carui dar cel mai pretios a fost inzestrarea cu ratiune, cu care a creat informatica, aceasta inepuizabila resursa de explicare, de ordonare si disciplinare a lumii in care traim. Ma bucur ca acest amanunt, pe care unii l-ar fi trecut probabil la et caetera, este asezat in prim plan. Poate ca psiho-sociologii ar avea lucruri interesante de analizat; in primul rand, felul in care existenta acestui laborator poate influenta comportamente.
Ma bucur ca Princepele Radu s-a gandit si la orasul Curtea de Arges. Sunt increzatoare ca acest oras isi va merita pe drept ORASUL REGILOR. Am ales intre Bucuresti si Curtea de Arges. Ne-am facut o casa in Curtea de Arges , locul de refugiu la pensie. Imi doresc ca acest oras sa inregistreze un boom economic, de aceea incerc sa imi si eu contributia. Are potential turistic si are un patrimoniu cultural si religios ce poate fi inscris in PATRIMONIO DE LA HUMANIDAD.
BILL GATES – vol. “Business @ the speed of thought”
– functionare comparativa, cu sistemul nervos uman.
…………………………………………………………………………………
(?) Suntem in asteptarea “spatiului” de “afisare partiala – comentare”, a ideilor transmise de electoratul liber cugetator si scriitor, latent, sincer, necenzurat in acest moment, de nici un interes teluric sau de vreo obligativitate profesionala.
”””””””””’ :
= propuneri de solutii stiintifice, ALTFEL; compatibile conditiilor… actuale romanesti;.
= contabilizarea informatiilor inregistrate, indexarea lor pe domenii de activitate, zone geografice, tangente si interactii cu alte domenii, cercetare stiintifica=teze de doctorat…
= valorificarea eficienta a adevarului = a energiilor pozitive amutite de ipotetica performanta
democratica falimentara…
= intarirea sentimentului “ca sunt ascultati” si incarcarea sistemului electoral al Principelui cu noi “electroni incalziti”;
= imbunatatirea perceptiei si increderii in sine, a Principelui cand va ajunge sa stie si simta,
ca a intrat in “zona MICRO- ” a economiei romanesti si straine, prin comparatie, obligatorie.
Succes!