Ultima romantică

Curtea Veche Publishing a scos pe piață biografia Reginei Maria a României, semnată de scriitoarea americană Hannah Pakula și intitulată “Ultima romantică”.

Editura Curtea Veche:

Hannah Pakula este o autoare specializată în biografii. A studiat la Wellesley College, la Sorbona și la Southern Meth-odist University. A scris recenzii literare pentru Los Angeles Times și New York Times; a semnat volumele An Uncommon Woman: The Empress Frederick şi The Last Empress: Mad-ame Chiang Kai-shek and the Birth of Modern China.

Hannah Pakula, care a studiat literatura comparată, și-a întâlnit personajul încă din anii liceului, trebuind să traducă un poem despre regina Maria. Apoi, în 1975, o descriere citită într-un roman a îmboldit-o să meargă și mai departe. Atunci și-a dat seama că e nevoie de o biografie deopotrivă acurată și atrăgătoare. A fost începutul unui crescendo pe care faimosul regizor Alan J. Pakula l-a descris astfel: Pe măsură ce Hannah afla tot mai multe lucruri despre Maria — cum s-a transformat dintr-o naivă prințesă într-o adevărată forță politică a țării sale — și soția mea se descoperea ca scriitor și ca istoric.

Ultima romantică este povestea unei vieți fără asemănare, cu regi, regine, prinți și prințese. La sfârșitul secolului al XIX-lea, a fi principesă născută într-o mare casă domnitoare a Europei era mai mult un neajuns decât un privilegiu. Rațiunile de stat au obligat-o și pe Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea, să accepte căsătoria cu prințul moștenitor al unui regat foarte tânăr de la porțile Orientului, România. Însă calculele capetelor încoronate și ale politicienilor s-au dovedit cu totul greșite. Ajunsă la București, Maria a descoperit că frumusețea, farmecul și inteligența o îndreptățesc să joace un rol mai important și mai folositor pentru noua sa patrie, pe care a învățat să o iubească pătimaș. Ca regină, Maria a fost simbolul dătător de speranță al României în anii grei ai Primului Război Mondial, fie mergând pe front, fie implicându-se în jocurile aparent subtile ale diplomațiilor occidentale. Ca femeie, a avut pasiuni și decepții, trebuind să lupte cu prejudecățile epocii sale. Ca mamă, a fost împlinită și a îndurat și durerea pierderii unui fiu. Ca scriitoare, a cunoscut succesul în țara ei și în întreaga lume. Ca personalitate, iradiantă și excentrică, a fost favorita presei internaționale, care a răsfățat-o cu superlative. Ca personaj istoric, a învins uitarea, chiar și în timpurile în care în patria sa nu mai era îngăduit să se vorbească despre marile simboluri și despre marile personalități. A fost, cu adevărat, ultima romantică a unei epoci irepetabile.

Ultima romantică este povestea regalităţii luate de valurile crude ale secolului al XX-lea. Hannah Pakula combină erudiţia cu eleganţa narativă într-o fascinantă redare a unei vieţi pline de iluzie, dramă şi patos.
ARTHUR M. SCHLESINGER, JR.
istoric şi om politic american

Hannah Pakula are un stil clar, precis, încărcat de spirit. Regina Maria este una dintre acele personalități fascinante care marchează trecerea de la secolul al XIX-lea la secolul al XX-lea, legând lumea de dinaintea Primului Război Mondial de cea care i-a urmat. Hannah Pakula recreează lumea reginei Maria şi dovedeşte că aceasta a fost o personalitate a istoriei cu totul ieşită din comun.
ROBERT K. MASSIE
istoric, laureat al Premiului Pulitzer

După ani de cercetări minuțioase în biblioteci și în arhive, Hannah Pakula a scris una dintre cele mai bune biografii de personalități istorice, care l-a sedus până și pe marele scriitor Graham Greene. Mai întâi trebuie salutată ambiția autoarei de a recompune tabloul istoric al unei vieți fabuloase valorificând toate sursele care i-au stat la îndemână, cărți, documente, corespondență și, în vremuri în care era aproape imposibil să ajungi la ele, jurnalul personal al Mariei și peste 1 200 de scrisori intime, aflate la Arhivele Statului de la București. Apoi trebuie salutate observațiile istorice pătrunzătoare, notele de umor și de ironie și mai ales stilul acestei cărți, agreabil și alert, vădind un puternic talent scriitoricesc, pe care l-a probat și în alte două biografii, una a împărătesei Victoria a Prusiei, iar cealaltă a lui Soong Mei-ling, soția liderului chinez Chiang Kai-shek.

4 comentarii

  1. Cristian Sandu says:

    Etern Omagiu Reginei Maria!Onomastica fericita stranepoatei, ASR Principesei Maria a Romaniei, si stra-stranepoatei, ES Domnisoarei Elisabeta -Maria Biarneix!

  2. ionela stanescu says:

    O carte mult asteptata ,care lipsea din minunata colectie de carte regala!

  3. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    NEUITARE SI ETERNA RECUNOSTINTA REGINEI MARIA, UNUL DIN FAURITORII ROMANIEI MARI !

  4. Am citit cartea Hannei Pakula dedicate Reginei Maria acum aproape 10 ani, cand mi-a fost trimisa in dar din Statele Unite. Este o carte pe care nu o poti lasa din mana. Am recitit-o apoi de vreo doua ori, si inca are in ea suficient mister si parfum de epoca incat cred ca o voi reciti-o iarasi. Desigur ca nu are abundenta de detalii ale cartii autgobiografice a Reginei Maria (“Povestea vietii mele”) – nici nu ar putea, de altfel – cartgea Hannei Pakula are, pe langa meritul major al talentului literar, si pe acela ca, selectand din multitudinea surselor din care s-a documentat tot ceea ce este esential, ne prezinta biografia Reginei ingtr-o forma prescurtata si usor de cuprins intr-o lectura fascinanta de cateva zile.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53873517
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate