Iasi

Impreuna cu Principesa Margareta, am ajuns din nou la Iasi, intr-o vizita de doua zile. Suntem bucurosi sa revedem incaperile de la hotelul Traian care poarta insemnele Casei Regale. Acest hotel este una dintre cele mai vechi institutii din capitala Moldovei. Este un edificiu construit in secolul al XIX-lea, in care au locuit, rand pe rand, personalitati romanesti si mondiale, printre care Greta Garbo sau Regii si Reginele Romaniei.

Am vizitat centrul iesean al SMURD, o initiativa a doctorului Arafat, inceputa acum sapte ani, pe care am incurajat-o si elogiat-o atunci cand am putut. Doctorul Arafat, palestinian care a studiat medicina in Romania, a venit ca invitat al uneia din Serile Palatului Elisabeta, alaturi de temerarii lui colegi de la Targu-Mures. La Iasi, SMURD este adapostit in incinta Spitalului Sfantul Spiridon, o asezare religioasa si medicala fondata in anii 1700.

De la SMURD, care are nevoie de ajutor, finantare si incurajare de la autoritatile locale si de la fundatiile internationale, am mers direct la colegii lor, pompierii. Detasamentul din Copou, care adaposteste si sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, are mandria de a fi fost prima unitate militara de pompieri romaneasca, fondata in anul 1835.

Am avut o intalnire cu rectorul Universitatii de Arta din Iasi, profesorul Viorel Munteanu si cu profesorul Doru Zaharia, pentru a le propune un parteneriat universitar cu Cottey College din Nevada, Missouri. Sper ca acest proiect sa izbandeasca si sa fie pe termen lung.

Silviu Lupescu, directorul editurii Polirom, un exceptional de talentat editor, a fost urmatorul meu interlocutor la Iasi. El era fericit ca a reusit sa scoata de sub tipar primul volum din jurnalul regelui Carol I, o lucrare de peste 600 de pagini. Jurnalul, scris in germana, necesita o munca de mare rabdare si finete, pentru a fi tradus. Aceasta sarcina istorica si-a asumat-o profesorul timisoarean Vasile Docea, un reputat specialist in domnia regelui Carol. Volumele urmatoare, inca trei la numar, vor aparea un urmatorul an si jumatate.

Seara, Principesa a fost invitata de onoare a galei “Targului de Proiecte”, organizata de fundatia “Alaturi de Voi” din Iasi, care reuneste un grup extraordinar de oameni dedicati cu generozitate si responsabilitate fenomenului HIV/SIDA din Romania. Am avut placerea sa-l intalnesc pe tanarul Petrisor Ostafie, cel caruia regele Mihai i-a oferit cei 10.000 de dolari primiti de la Global Panel si Prague Society, pentru a-si plati tratamentul medicamentos necesar luptei cu boala aceasta necrutatoare.

Astfel s-a incheiat ziua la Iasi, petrecuta in mijlocul unor oameni animati de dorinta de a ajuta aproapele, in institutii multiseculare, care se incapataneaza sa ne aminteasca faptul ca avem raspunderea unui trecut plin de substanta.

iasi-proiecte-2.jpg iasi-smurd.jpg iasi-proiecte-1.jpg

2 comentarii

  1. costea beni says:

    iubesc SMURD-UL DESII AM NUMAI 15 ANI AS DORII SA AJUNG POMPIERR SMURD

  2. costea beni says:

    0720399376

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52957038
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate