Ultima zi a vizitei la Doha

Croaziera de o jumatate de zi, de-a lungul golfului orasului Doha. Principesa si cu mine am vizitat Proiectul Perla, un ansamblu civic construit pe o salba de insule artficiale. Initiativa de mari proportii, care a luat nastere acum câtiva ani, ansamblul va cuprinde cladiri de locuit, birouri, magazine, spatii publice, culturale, sportive si de ospitalitate, parcuri, sosele, spatii de parcare. O puternica investitie in viitor, ilustrare a filosofiei de astazi a Qatarului, care doreste sa diversifice economia nationala, bazata deocamdata in cea mai mare parte pe extractia de petrol si gaze.

Este insa si o puternica demonstratie de consolidare, ca stat si natiune. In timp ce alte tari pierd teritorii sau isi ipotecheaza viitorul, in timp ce omenirea se uita destul de nepasatoare la fenomenul poluarii sau incalzirii globale, unele tari isi adauga teritoriu pe cale pasnica, prin inteligenta si prin nobilul gest al constructiei.

De-a lungul croazierei am avut placerea sa ne intâlnim cu doi români, care lucrau la Biroul Emirului, ambii foarte apreciati de colegii lor pentru profesionalism si comportament.

In cursul zilei am vizitat Crescatoria de Cai “Al Shaqab”, parte a Fundatiei Qatar. Este un exemplu de combinatie fericita a traditiilor seculare cu mijloacele si cunoasterea moderne. Este uimitor cum populatia locala a tuturor comunitatilor din Golf, indiferent de momentul istoric sau de posibilitatile lor financiare, a pastrat un atasament neclintit fata de traditia cresterii cailor si dresarii soimilor.

Faptul ca “Al Shaqab” este parte a Fundatiei Qatar dovedeste ca preocuparea pentru cresterea cailor, legatura lor cu omul nu se refera doar la sport, arta militara sau agricultura, ci si la educatie, sanatate si cultura.

Nu m-am putut opri sa fac o comparatie in defavoarea noastra, a românilor. Tara noastra a fost puternic legata de traditia cresterii cailor. Atât pentru agricultura, cât si pentru transport, armata sau calarie. Nimic nu ne impiedica astazi sa dezvoltam aceasta traditie, mai ales ca echitatia este o sursa importanta de venit, oriunde in lume. Avem herghelii cu un potential exceptional la Mangalia, Buzau sau Sâmbata. Dar nimeni nu pare sa se intereseze de subiect. Mai intâi, hergheliile de stat sunt descurajate prin atribuirea lor la Romsilva, ceea ce este o aberatie administrativa. Apoi, tinerea lor in saracie le accentueaza vulnerabilitatea. Cei câtiva specialisti in cresterea cailor pe care ii mai avem sunt exasperati si deceptionati. Avem o multime de orase, cu sute de mii de copii si tineri care cresc intr-un mediu inconjurator plin de asfalt si beton. A le asigura ore de calarie, cu sume pe care si le-ar putea permite orice parinte, ar aduce un mare avantaj dezvoltarii armonioase a copilului si ar da o sursa importanta de venituri hergheliilor.

In ultima parte a zilei, Principesa Margareta si cu mine am vizitat sediul trustului de televiziuni Al Jazeera (in traducere, insula). Devenit celebru prin materialele inedite transmise in lumea intreaga in cadrul jurnalelor de stiri, Al Jazeera este astazi principalul canal de televiziune de stiri al lumii musulmane, dar a dezvoltat si un influent canal de televiziune in limba engleza si un canal de filme documentare.

Putina lume stie ca jurnalistii acestui canal au platit uneori cu viata sau cu crunte suferinte simpla exercitare a profesiei. Pentru multi dintre sud-est europeni sau chiar pentru europenii occidentali, Al Jazeera nu este decât un nume exotic. Desi nu au mai mult de 14 ani de când functioneaza, ei ar putea spune multe povesti incredibile daca, desigur, avem urechi de ascultat. Am intâlnit aici profesionisti de mare clasa, devotati trup si suflet muncii lor. Printre ei, din nou, o românca.

Ar fi nedrept sa inchei paginile de jurnal referitoare la vizita in Qatar fara sa vorbesc despre compania aeriana Qatar Airways. Are un standard al serviciilor impecabil. Este una dintre cele mai performante linii aeriene a lumii. In timp ce serviciile in lumea occidentala scad calitativ, iar comportamentul personalului de bord este din ce in ce mai nerabdator si chiar nepoliticos, oamenii acestia au transformat ospitalitatea in mândrie, intr-un crez profesional. Acelasi lucru se poate spune si despre ospitalitatea celor din Qatar, in general.

In prima zi a vizitei noastre la Doha, am primit pe blog un mesaj neplacut la adresa tarii pe care o vizitam. Nu doresc sa contrazic persoana care l-a scris. I-am publicat mesajul doar la incheierea vizitei, fiindca nu am gasit ca este politicos sa incep o vizita ca aceasta cu o critica la adresa tarii-gazda, pe blogul meu. Poate ca persoana de pe blog are dreptate. Dar as fi fericit daca ar aparea, cu aceeasi viteza si cu aceeasi vigoare, si mesaje care sa vorbeasca despre extraordinarele realizari ale Qatarului, in ultimul deceniu. Gesturi publice, economice sau politice care sunt piloni de dezvoltare durabila a unui stat si a unei natiuni tinere.

Am incheiat vizita in Statul Qatar cu speranta ca lumea europeana, si mai ales Europa de sud-est, se va apropia, in anii viitori, mai mult de Peninsula Araba. Avem o situare geografica si o cultura apropiate de lumea Orientului Mijlociu. Avem, deci, mijloace culturale si economice de a ne apropia de o regiune cu multe probleme, in folosul nostru, al lor si al lumii intregi.

Nu ramâne decât sa ne cultivam interesul pentru ceea ce se afla dincolo de ingusta noastra ograda. Este raspunderea celor care tin educatia româneasca in mâna lor, este de asemenea responsabilitatea oamenilor cu putere politica si a celor cu puterea de a influenta opinia publica.

Am dorit, dupa vizitele efectuate in Emiratele Arabe Unite, in anul 2004, in Egipt si China, in anul 2006, sa vorbesc in detaliu despre extraordinar de interesantele, de contrastantele si complexele realitati din aceste parti de lume. Am gasit in mediul public, in cea mai mare parte din cazuri, indiferenta, aroganta sau suficienta. Nu reusesc sa inteleg de ce. Românul a fost mereu avid de a cunoaste si deosebit de flexibil, atât cultural, cât si psihoogic si afectiv. Probabil ca avem nevoie sa reinvatam profunzimea, responsabilitatea, modestia si generozitatea. Este singura cale de a redeveni noi insine.

Putem invata la orice vârsta. Principesa si cu mine suntem primii gata sa recunoastem acest lucru.

P1030134.JPG

P1030139.JPG

P1030147.JPG

P1030137.JPG

P1030157.JPG

P1030159.JPG

P1030166.JPG

P1030169.JPG

P1030207.JPG

P1030237.JPG

P1030252.JPG

P1030268.JPG

P1030289.JPG

P1030302.JPG

P1030305.JPG

P1030313.JPG

P1030314.JPG

P1030319.JPG

P1030336

P1030344

P1030348

P1030354

P1030361

P1030379

P1030396

P1030399

P1030417

P1030428

P1030441

P1030447

P1030457

P1030460

P1030463

16 comentarii

  1. ALTETZELE VOASTRE REGALE, Principesa Margareta si Principe Radu, says:

    Cu ocazia Zilei Internationale a DEPRESIEI,
    permiteti va rog, a va transmite gandurile si ingrijorarea mea,
    legate de efectele globale antietice si maladive resimtite de utilizatorii
    care folosesc in exces INTERNETUL.
    …In acest sens, as sugera ALTELELOR VOASTRE REGALE,
    gasirea unor forte interioare pozitive, patriotice, si in acest domeniu,
    pentru a milita in vederea reducerii la minimum a utilizarii Iui

    Infiintarea unei FONDATII SPECIALE,
    PATRONATA DE ALTETELE VOASTRE,
    AR PUTEA FOCALIZA MULTE *ENERGII UMANE*
    CARE CONSTIENTIZEAZA SI EFECTELE NOCIVE
    ALE INTERNETULUI ASUPRA SISTEMULUI NERVOS,
    cu repercursiuni nefaste asupra societatii romanesti,
    a eticii si moralitatii ei, cu precadere asupra tineretului consumator…

    ACTIUNILE FUNDATIEI VOR VENI SA GASEASCA
    CAI ALTERNATIVE SIGURE,
    pentru comunicatia adevarata, online, pentru o documentare precisa, etc.

    Am convingerea ca aceasta este CALEA DE URMAT, ALTFEL,
    PENTRU O VIATA MAI ADEVARATA, MAI SIGURA,
    MAI LINISTITA SI MULT MAI ALTFEL!
    ESTE POSIBILA.

  2. Foarte frumos si interesant.Reprezentati Romania profunda si va felicit !
    Pacat de ramanerea in urma iin care ne gasim Toate cele bune!

  3. VIOREL CHIS says:

    In expunerea articolului cu mult profesionalism ati redat ceva care ar trebui sa intereseze intr-adevar pe fiecare cetatean roman si mai ales pe cei din conducerea tarii !Si in unul din paragrafe ati mentionat;”Nu ramâne decât sa ne cultivam interesul pentru ceea ce se afla dincolo de ingusta noastra ograda. Este raspunderea celor care tin educatia româneasca in mâna lor, este de asemenea responsabilitatea oamenilor cu putere politica si a celor cu puterea de a influenta opinia publica.”
    Romania are nevoie in primul rind de o stabilitate in politica ,are nevoie de o structura sociala puternica si stabila pentru ca proiectele ce sint incepute sa primeasca o finalizare profesionala si eficienta !Iar proiectele in plan de aplicare sa prinda contur nu doar pe hirtie ci in locurile dorite!!!!Ar fi foarte bine gindit ca persoanele cu putere de dezvoltare educationala, industriala ,economica si agriculturala sa fie promovate si apreciate la fel ca in locurile pe care le a-ti descris si astfel sa se vada eficienta,rezultatul!!Insa sa nu uitam ca pina se ajunge la profesionalism este nevoie de o structura buna si bine dezvoltata in mediul educational si moral!Toti romanii ce au ajuns sa devina valori si apreciati in tarile straine ,au putut sa devina si in tara natala,dar se vede ca pentru multi a fost o piedica si multi si au asumat un risc si un sacrificiu al vietii sa se poata expune unde sint apreciati!!!Interesant este ca multi doresc sa ajute Romania sa ajunga la noi standarde ,dar legile si mentalitatile multora ce sint la putere de a promova si integra aceste persoane in sistemul de functionare a tarii sint inca negative si nedornice de colaborare si astfel se intimpla sa detinem ce vedem si sa ajungem sa fim vinduti celor din exterior !!Pentru redresare este nevoie de mult sacrificiu ,timp ,onestitate si o conducere politica nu pentru dezmembrare ,ci unificare si aderare la promovarea lucrurilor expuse in acest articol si a celora care Romania le-a pierdut;Sistemul educational si moral !!!!Sint de apreciat eforturile pe care le faceti cu privire la Romania si atragerea a tot mai multe personalitati pentru a aduce Romania la valorile ei care sint de invidiat de multe alte tari ale lumii ,cu cit ca sintem o tara mica ,dar cu valori si locuri rar de intilnit in alte parti!!!!!Cu toata stima si tot respectul fam Chis!!!!!!

  4. Constantin Iordachescu says:

    Sunt absolvent de Teologie Ortodoxa si un admirator al familiei regale. Bunicii mei, Dumnezeu sa ii ierte, mi-au zamislit in sufletul meu admiratie pt familia regala prin multele istorioare din amintirile lor.

    Stiam ca veti candida la presedentia Romaniei, iar azi aud ca nu veti mai candida. Care este adevarul?

    Cu stima,
    un sustinator,
    Iordachescu Constantin

  5. Lavinia S. says:

    Buna seara!

    Mi-am amintit ca mi-am facut o promisiune. Aceea de a va trimite mesaj dupa ce citesc cartea “Principele Radu – Un destin”.

    Au trecut 2 saptamani de atunci si iata ca abia acum reusesc sa-mi indeplinesc promisiunea.

    Mi-a placut foarte mult cartea, atat cum e scrisa, cat si povestea vietii dumneavoastra.
    Dar, in acelasi timp, m-a intristat. M-a durut suferinta pe care ati simtit-o cand locurile dragi au disparut si cand ati realizat ca implinirea dumneavoastra nu mai e teatrul.

    Va admir pentru tot ceea ce faceti si va marturisesc ca imi pare rau ca v-ati retras candidatura. Erati preferatul meu (si nu numai, multi colegi si prieteni va sustineau si eram chiar fericiti, sperand ca se va schimba ceva in Romania. Dar…poate avem o sansa peste 5 ani.)

    O seara frumoasa!

    Lavinia S.

  6. Alin Horj says:

    De fiecare data cand citesc pagina ASR imi face o deosebita onoare de a fi roman. In plus mi se deschid noi orizonturi!

    Cu stima,

    Alin H.

  7. Geangu Maria says:

    Ce viata folositoare! Va admir si nu uit niciodata ca timpul lucreaza in favoarea noastra .

  8. Jocker12 says:

    Altetza,
    Daca mesajul la care va referitzi este acea trimitere la articolul aparut pe website-ul BBC atunci imi permit sa va corectez, mentzionind ca nu eu sint autorul materialului, ashadar nu este o parere personala….. Cu respect am mentzionat ca intentzia nu era aceea de a provoca neplaceri, fiind conshtient ca diplomatzia nu va arunca niciodata intrebari incomode intre doua tabere care se apreciaza shi se respecta reciproc….
    Insa cred cu putere ca NATZIUNEA este poporul insushi …. completat de maretzia sau micimea conducatorilor sai. Citeva tzari arabe de astazi, printre care se afla shi Qatarul, par sa ofere o noua perspectiva unei societatzi prinsa intre valorile trecutului shi cele ale viitorului…. fiindca statutul femeii este inca departe de nivelul occidental, iar muncitorii venitzi din alte zari sint tratatzi dupa modelul secolelor trecute…. O simpla informare asupra sistemului legislativ, adevaratul standard al unei civilizatzii avansate, ar aduce multe cute pe fruntea oricarui individ ametzit de betonul shi sticla de la Doha.
    Emirul este al natziunii …. nu natziunea a emirului, amanunt care pare sa fie scapat din vedere de multzi suverani ai tzarilor arabe ce incep sa schimbe geografia Orientului Mijlociu, desenind zgiriie nori acolo unde nu demult furtunile de nisip ravasheau pustiul.
    Maretzia unei natziuni este data de caractere, de respect shi de puterea conducatorilor de a asculta vocile oamenilor de pe strada. Shtiu ca shtitzi asta shi apreciez publicarea comentariilor incomode despre aceasta vizita, comentarii care, parafrazind titlul acestui blog, s-ar putea numi “Qatarul altfel”.
    Ma bucur aflind ca la Doha se investeshte in educatzie, dar sper ca aceasta sa promoveze tolerantza shi nu extremismul.
    In rest Altetza, va urez sanatate shi putere in demersul de schimba prezentul shi viitorul Romaniei. Oamenii au nevoie de spiritul Principesei shi al Vostru pentru a ishi recupera vietzile confiscate de politicienii de la Bucureshti. Romanii au nevoie sa intzeleaga ce inseamna morala, respectul, traditzia shi sacrificiul, valori fundamentale ce pot face oricind subiectul unei istorii a familiei regale.

    Cit despre mesajele viguroase despre progres inca ashtept ca emirul sa se relaxeze in fatza criticilor, sa ia pozitzie in ce priveshte discriminarea de orice natura, sa ajute familiile sarace, sau sa se preocupe concret de “incalzirea globala”. Shi vorbind despre asta, planurile de urbanizare masiva aplicate de multe natziuni arabe “de succes”, contribuie la fenomenul de “incalzire globala” prin marirea procentului de dioxid de carbon produs pe cap de locuitor, shi nu invers. Pentru a intzelege asta putetzi vizita pagina
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita
    unde se poate vedea care este pretzul progresului in Qatar…..

    Mult succes shi felicitari pentru acest blog.

  9. Intr-adevar ceea ce ati vazut este un exemplu constructiv pentru tara noastra.Acolo unde oamenii au constiinta curata si minte sanatoasa,se poit construi multe.La noi,mai dureaza vreo 50 de ani pana se vor forma alte constiinte si minti sanatoase.Doar tineretul care se ridica acum sper sa faca ceva asemanator don Romania.
    Intr-adrevar sunt lucruri frumoase.

  10. Silvia, Constanta says:

    Bună ziua,
    Nu vă cunosc personal , dar, probabil, ca mulţi alţi conaţionali am crezut şi am sperat că participarea Dvs la alegeri pentru înalta funcţie în stat ar fi o soluţie pentru România
    Dacă nu vă deranjează, şi timpul vă permite spuneţi-mi “de ce aţi renunţat aşa uşor, sau “de ce aţi mai participat ”
    Credeţi că acest popor bolnav se mai poate vindeca ?
    Cu tot respectul pentru Dvs şi casa regală
    Silvia P. – (Constanţa, România)

  11. Codru Codruta says:

    Speram sa candidati! Tara asta are nevoie de un om ca dumneavoastra!

  12. Bogdan Popescu says:

    Stimate domn Principe al Romaniei,va adreses cele mai bune ganduri su urari ale mele.As vrea sa va intreb,mai participati la presedentie?,pt ca in ultimul timp nu ati mai aparut la tv.Oricum vreau sa stiti ca va puteti baza pe votul meu.Va doresc succes si numai bine,Traiasca Regele!

  13. Gartner Diana says:

    frumos principe

  14. Georgeta Paraipan says:

    AVR,
    din nou mi-ati umplut sufletul de frumusete cu imagini din acestui colt de Rai de pe Pamant.Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru mine si copii mei, pentru zile mai bune pentru romani !
    Regret ca eu nu stiu in lb.araba decat semnificatia cuvantului Salam.

  15. Georgeta Paraipan says:

    p.s. desi am scris dupa cum este pronuntia, scrierea corecta este cu 2 a pe final : Salaam !

  16. Luisa says:

    Principe, spuneati ca “avem nevoie sa reinvatam profunzimea, responsabilitatea, modestia si generozitatea. Este singura cale de a redeveni noi insine”. Asa este! E foarta corecta aceasta afirmatie, insa ce ne facem cand sunt prea putini in aceasta tara care ar fi in stare sa ” predea” o astfel de gandire, si prea putini care ar aplica-o.
    Respect Familia Regala si tot ceea ce doreste sa intreprinda. Imaginea Romaniei nu o creeati artificial, ci o daruiti cu tot sufletul – se vede, se simte, in intreaga lume. Felicitari sincere!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53902971
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate