Seara oamenilor de afaceri turci

La 18 mai am sarbatorit sase ani de la revenirea noastra la Palatul Elisabeta. De-a lungul celor sase ani, resedinta Regelui Mihai a gazduit zeci de evenimente sub egida „Serilor Palatului Elisabeta“. Rand pe rand, a fost onorata breasla artistilor plastici, familia organizatiilor neguvernamentale, Uniunea Europeana, asociatia George C. Marshall, NATO, societatea civila, au fost incurajate sau aniversate asociatiile de elevi, studentii, au fost invitati jurnalistii, oamenii politici, oamenii de stiinta, Academia Romana, militarii, reprezentantii Bisericii si multe alte personalitati. Totodata, elita intelectuala romaneasca, artistii, breslele si companiile performante au fost oaspetii nostri. Nu in ultimul rand, Palatul Elisabeta gazduieste ceremoniile de decernare a brevetelor de Furnizor al Casei Regale.

Dar poate cea mai importanta tema a serilor a fost economia romaneasca. In cei sase ani, diferite comunitati locale au devenit “personajul principal” al serii. Palatul a gazduit “Seara prahoveana”, “Seara brasoveana”, “Seara mehedinteana”, “Seara caras-severineana”, “Seara doljeana”, “Seara ieseana” si multe altele. Aceste seri pun impreuna cincizeci-saizeci de personalitati din judetele respective, intalnite in desele mele vizite in tara, din administratia locala, mediul local de afaceri, elevi si profesori de liceu, studenti si profesori din universitatile locale, ziaristi, elita intelectuala, preotii, ofiterii si oamenii politici ai locului. Din partea noastra, sunt invitati ambasadorii acreditati in Romania, reprezentanti ai unor companii de consultanta, oficiali din institutii centrale sau din strainatate, delegatii de oameni de afaceri europeni, americani sau asiatici, reprezentanti ai companiilor multinationale cu sedii in Romania, etc.

In aceasta seara, insa, la Palatul Elisabeta a avut loc o seara neobisnuita. Pentru prima oara, casa Regelui a gazduit “Seara oamenilor de afaceri turci”. Se stie ca in ultimii ani investitiile turcesti in mediul economic romanesc au depasit numarul de 10.000. Turcia se plaseaza, astfel, pe al doilea loc dupa Italia, in ceea ce priveste numarul de companii cu capital strain in Romania. Pe de alta parte, volumul schimburilor economice bilaterale a depasit 5 miliarde de euro. Daca la aceste cifre mai adaugam si extraordinara dezvoltare economica a Turciei in ultimii ani, este de inteles importanta sustinerii, in plan public, a relatiei economice cu aceasta tara.

Am vizitat Republica Turcia de mai multe ori in ultimii sase ani, de cand sustin angajamente oficiale. Turcia are o Uniune a Camerelor de Comert si a Burselor, care insumeaza un numar de un milion de companii-membre; o tara de 75 de milioane de locuitori, care are numai in Istanbul o aglomeratie ce se apropie, in cifre neoficiale, de 20 de milioane. In Turcia functioneaza 81 de universitati de inalt nivel, iar companiile din Istanbul au, singure, un volum anual de productie care este egal cu produsul intern brut al Romaniei.

La serile judetene precedente, reprezentantii asociatiilor economice turcesti, ca si ai ambasadei Republicii Turcia au fost mereu prezenti. Seriozitatea, profesionalismul, curtoazia si caldura acestor oameni, ca si dinamismul lor, m-au convins de importanta de a le oferi o Seara a Palatului Elisabeta.

Alteta Sa Regala Principesa Margareta si cu mine am fost, asadar, bucurosi sa fim oaspetii celor peste o suta de personalitati din mediul de afaceri si diplomatic al Republicii Turcia.

conf-si-seara-inv-turci-014.jpg conf-si-seara-inv-turci-011.jpg

conf-si-seara-inv-turci-017.jpg conf-si-seara-inv-turci-026.jpg

1 comentariu

  1. Libertatea religiilor says:

    .
    Alteta,
    Consider acest subiect important pentru dezbatere.
    Credinta monoteista, neadusa la extrema, poate fi o punte de legatura
    interumana…
    Cu acelasi optimism realist si natural!
    M.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961017
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate