Prima zi la Doha

Astazi, luni 2 noiembrie, Principesa Margareta si cu mine am avut primele intâlniri din vizita pe care o efectuam in Statul Qatar. A fost o zi plina si, desigur, plina de experiente si schimburi de idei interesante. Asa cum spuneam si in pagina de jurnal de ieri, speram amândoi ca zilele petrecute la Doha sa contribuie la apropierea economica, educationala, culturala si diplomatica dintre România si tarile din Peninsula Araba, mai ales la apropierea dintre tara noastra si Qatar.

Am intâlnit, la Palatul din Doha, pe Alteta Sa Seicul Hamad bin Khalifa Al-Thani, Emirul Statului Qatar, care ne-a primit in cursul diminetii. Principesa si cu mine am discutat cu seful Statului o arie larga de subiecte, de la educatia din liceele si universitatile din tarile noastre, pâna la chestiuni legate de energie, de situatia politico-diplomatica din regiune si de oportunitatile de dezvoltare a relatiilor economice bilaterale dintre tarile noastre.

Comunitatea româneasca din Doha, care numara 1000 de persoane, este apreciata de populatia locala. De altfel, printre colaboratorii Altetei Sale am cunoscut o românca.

Gazdele noastre ne-au facut placerea de a ne invita sa vizitam “Orasul Educatiei”, un concept original de a raspândi cunoastere si de a incuraja cercetarea in cadrul societatii, de la tineri pâna la generatiile mai vârstnice. “Orasul Educatiei” este o realizare a Fundatiei Qatar, creata de Emir in anul 1995. Diversele forme de invatamânt si cercetare din cadrul acestei extraordinare intreprinderi educationale se bucura de parteneriatul cu universitati si institutii de mare reputatie din Statele Unite ale Americii si din Europa. Seica Mozah, Consort al Emirului, este presedinta fundatiei, pe care o conduce cu entuziasm, pasiune si cu viziune.

Am vizitat, de asemenea, Muzeul de Arta Islamica, un edificiu inaugurat in decembrie anul trecut, proiectat de celebrul arhitect Ieoh Ming Pei. Muzeul are o colectie nepretuita de obiecte de arta din lumea araba situata pe trei continente, cel asiatic, cel african si cel european. Cele mai vechi exponate dateaza din secolul VII, iar cele mai recente din secolele XVIII si XIX.

In fine, tot astazi am vizitat un mare târg de mestesuguri locale, situat intr-o arie cu arhitectura traditionala a orasului. Târgul se bucura de interesul unui mare numar de turisti si localnici si are culoare, autenticitate si dinamism.

Fiindca timpul ne este foarte masurat pe parcursul vizitei, ma opresc aici cu scrisul si va las in compania fotografiilor. Voi reveni mâine, la sfârsitul zilei, cu alte noi detalii.

P1030078.JPG

P1030088.JPG

P1030104.JPG

P1030108.JPG

P1030034.JPG

P1030057.JPG

P1030036.JPG

museum-3

P1030115.JPG

museum-5

museum-6

museum-8

IMG_2818.JPG

9 comentarii

  1. Buletin de Presa al Palatului Elisabeta says:

    Altetele Lor Regale Principesa mostenitoare Margareta si Principele Radu ai Romaniei in vizita in Statul Qatar, 1-4 noiembrie 2009

    Duminica,1 noiembrie 2009 Altetele Lor Regale Principesa mostenitoare Margareta si Principele Radu ai Romaniei au inceput vizita oficiala in Statul Qatar, la invitatia Altetei Sale Seicul Hamad Bin Khalifa Al-Thani, Emirul Statului Qatar.

    Intalnirea Altetelor Lor Regale cu Emirul Statului Qatar a avut loc la Palatul Regal din Doha ( Emiri Diwan). Discutiile au vizat dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Statul Qatar, precum si dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniul educatiei, cercetarii si culturii.

    In aceesi zi Altetele Lor Regale au vizitat “Orasul Educatiei”, cel mai important proiect al Fundatiei Qatar. Fundatia Qatar este o organizatie non-profit infiintata in anul 1995 de catre Alteta Sa Seicul Hamad Bin Khalifa Al-Thani si are ca principal scop dezvoltarea capitalului uman in Statul Qatar prin intermediul celor trei piloni ai sai : educatie, cercetarea stiintifica si dezvoltarea comunitatii. “Orasul Educatiei” este creat pentru a fi un centru de excelenta in educatie si cercetare ce va ajuta la transformarea Statului Qatar intr-o societate bazata pe cunoastere. Campusul vizitat de Principesa Margareta si Principele Radu cuprinde mai mult de 1000 de hectare si gazduieste institutiile membre ale Fundatiei Qatar, inclusiv filiale ale unor universitati internationale precum Cornell Medical College, Texas A&M University, Georgetown University, Northwestern University.

    Astazi Altetele Lor Regale vor vizita Canalul de Televiziune Al Jazeera. Aceasta televiziune, infiintata in anul 1996 , este considerata in lumea araba ca fiind o sursa de informare sigura din acest motiv este probabil cel mai urmarit canal de stiri din Orientul Mijlociu. Al Jazeera a introdus un nivel al libertatii de exprimare la televiziune care nu exista in multe dintre tarile din regiune.

    Ieri Altetele Lor Regale au vizitat si Muzeul de Arta Islamica din Doha. A fost primul muzeu de acest fel construit in Golful Persic. Se doreste ca acest edificiu cultural sa aduca lumea mai aproape de Doha , dar in acelasi timp sa conecteze Doha de lume. Prin viziunea liderilor sai si prin dedicatia personalului , muzeul incearca sa formeze si sa conserve o colectie care sa reflecteze vitalitatea, complexitatea si diversitatea artelor in lumea islamica. In aceeasi zi Principesa Margareta si Principele Radu au vizitat Souk Wakif, un targ traditional de mestesuguri locale. Mâine, Altetele Lor Regale vor vizita Crescatoria de Cai Regala.

    Principesa Margareta si Principele Radu vor vizita, de asemenea, Proiectul “Pearl” . Acest proiect, dezvoltat de United Development Company, cea mai mare companie din sectorul privat, este o insula artificiala ce se intinde pe 400 de hectare . Proiectul va fi finalizat in anul 2011 si se doreste a fi o experienta culturala unica ce combina ce este mai bun din trecutul si viitorul Statului Qatar.

  2. alin horj says:

    Foarte frumos ceea ce se intampla. Departe de criza politica!

    Cu stima,

    Alin H.

  3. Esmyana Martisor says:

    Credinta in Dumnezeu si educatia insotita permanent de iubire si consecventa reprezinta speranta nemuritoare a omenirii.Doresc Altetelor Voastre timpuri inspirate, ocrotite de Dumnezeu si de toti cei care Va pretuiesc.

  4. Corena Abounahia says:

    Altetele Voastre Regale,

    Mi-a facut o deosebita placere sa va insotesc in vizita de la Al Jazeera,
    Va doresc din toata inima succes in calataroiile viitoare, sint convinsa ca aceste calatorii vor aduce beneficii Romaniei, si vor imbunatati imaginea noastra in exteriorul tarii.
    M-a impresionat extraordinar deschiderea Altetelor Voastre inspre alte culturi si valori din lume, sint mindra ca sint rominca si in acelasi timp ca lucrez la aceasta institutie care promoveaza adevarul unor popoare mai putin norocoase, cu jurnalisti curajosi si loiali.
    Dumnezeu sa va ajute ,

    Cu sinceritate ,
    Corena

  5. Bine ca ati reusit sa mai iesiti din lumea dezlantuita a politicii romanesti,prilej cu care va mai clatiti ochii si
    cu alte minunatii de pe mpmond,prilej cu care vedem ca sunt alte tari si popoare mai sarace,care stiu
    sa-si iubeasca monarhii si stiu sa participe cu mic cu mare la refaccerea economica a tarilor lor,ceea ce noua romanilor ne lipseste in totalitate.Ferice de dvs ca reusiti sa mai vedeti si alte lucruri frumoase pe mapamond.

  6. Angelika Angelik says:

    Va felicit, pentru vizitele dumneavoastra!
    Tin sa marturisesc ca imi plac extrem de mult primele doua fotografii exact in ordinea lor….
    Ma interesau paginile vechi, ce exprimau si daca erau din Muzeul de Arta Islamica.
    Cu drag si respect,
    Angelika (Cenusareasa)

  7. epifan moldovan says:

    Ma rog bunului Dumnezeu sa va daruiasca multa sanatate si puteri sporite in tot ceea ce faceti pentru binele Romaniei! Multumiri si aleasa recunostinta pentru a fi fost prezent la marea bucurie a comunitatii noastre din Comori.
    Cu deosebita consideratie, Pr. Epifan ovidiu moldovan

  8. Mitut Claudiu Adrian says:

    Ma bucur mult ca vizitati Qatar.Sa aveti spor.Sunt Mitut Claudiu si o sa public ceea ce v-am zis cand m-am intalnit cu dumneavoastra pe 19 octombrie.Numai bine!Politica mea e mediul.Undeva in Romania eu ma ocup si de mediu.

    Cateva din actiunile pe care le-am derulat pentru mediu:

    -am plantat 2-3 ha de padure cu peste 100 de angajati Raiffeisen Bank(o actiune reusita 100 %) cu Terra Ecologica;
    -am strans in ultimii 2 ani ,direct si indirect,aproape 2 t de hartie pe care am donat-o Copacului de Hartie;
    -in anul 2 de facultate am publicat articole saptamanale de mediu in ziare din Transilvania(Monitorul de Cluj,de Alba,de Sibiu,etc.)-in total vreo 12 articole,citite de zeci de mii de oameni.Dupa ce erau publicate erau foarte bine primite.
    -la Radio Romania Actualitati mi-au fost citite articole si scrisori de mediu,in cele mai ascultate emisiuni.Aproape ca numele Claudiu Mitut era marca inregistrata.
    -am fost la Bruxelles in 2008,la institutiile europene,in urma castigarii unui concurs,unde m-am intalnit cu aproape toti europarlamentarii romani si cu angajatii Reprezentantei Romaniei,carora le-am zis ce facusem eu pentru mediu si pe care i-am convins sa dea importanta mediului.
    -am publicat articole de mediu in Formula As,ziare din Prahova,Vrancea,Sibiu,Valcea,etc.,in urma carora sute de persoane mi-au scris,zicandu-mi ca i-am determinat sa planteze macar un copac,sa nu mai arunce oriunde deseurile si multi au inceput sa se gandeasca la reciclare;
    -in noiembrie 2008 am fost la Antena 1 la Mihaela Radulescu invitat in emisiune,unde am vorbit si de protectia mediului;
    -am colaborat cu sute de institutii locale,judetene,nationale in vederea unor proiecte de mediu,in sensul ca i-am impulsionat,le-am oferit exemplul meu si am primit raspunsuri promitatoare;
    -in mai 2009 am avut o prezentare legata de problema mediului la I.G.S.U. Bucuresti,ca invitat principal-eu am sustinut-o;
    -am contactat si chiar am convins zeci de companii si persoane publice sau mai influente sa se implice in actiuni de mediu;
    -am fost contactat de companii ca MOL,CEZ,Carpatcement si felicitat pentru ce am facut pentru mediu;administratia celui mai mare parc eolian din tara m-a invitat la sediul d-lor din Constanta;am fost rugat de Primaria Iasi sa merg sa evaluez activitatea legata de mediu acolo la d-lor;companii ca Greentech,Greenfiber au fost impresionate;
    -in mai 2009 am fost la Parlamentul Romaniei unde am discutat cu un senator si despre problema mediului;nu exista prefectura sau deputat de la noi care sa nu-mi cunoasca mesajele mele pentru mediu;
    -m-am intalnit cu fosta ministru a Mediului,Sulfina Barbu si am vorbit cateva aspecte cu privire la mediu(mai urmeaza);
    -am ajutat organizatia Agent Green sa imparta si popularizeze ideea de pungi cu adevarat biodegradabile;am fost si la o conferinta de presa a Agent Green cu privire la OMG;
    -m-am intalnit cu persoane influente din Romania,inclusiv oameni de afaceri,politicieni,carora le-am adus in atentie si mediul;

    Sunt doar o parte din ce am facut,in masura timpului disponibil.Altele urmeaza,iar unele le am in desfasurare.Conteaza mult si exemplul personal pe care l-am dat si il dau.Colegii mei de facultate stiu despre ce vorbesc!

  9. CRESTINA si PATRIOTA says:

    De Ziua Internationala a DEPRESIEI,
    doresc TUTUROR ROMANILOR
    puterea de a decide a folosi mai putin,
    daca nu deloc, INTERNETUL.
    PENTRU O LUME MAI LINISTITA !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52953858
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate