Sesiunea solemnă a Societății de Geografie din România
Joi, 1 iunie 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a luat parte la ședința solemnă a Societății de Geografie din România, aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I. Evenimentul a avut loc în Salonul Carol I al Bibliotecii Centrale Universitare din București, a avut ca temă “Carol I și Societatea de Geografie din România” și va fi urmat, în zilele următoare, de conferința națională anuală a societății, reunind sute de membri de pe tot cuprinsul țării. La sesiune au luat cuvântul profesorul universitar Dan Bălteanu, președintele interimar al societății, profesorul doctor Costică Neagu, președintele Asociației “Simion Mehedinți”, profesorul doctor Pompei Cocean de la Universitatea Babeș-Bolyai și Alteța Sa Regală. Societatea de Geografie din România a fost fondată în anul 1875 de Principele Carol I, iar în anul 1915 a primit de la Regele Ferdinand I dreptul de a se numi Societatea Regală de Geografie din România. la 4 iulie 2013, societatea a primit Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I. Societatea de Geografie din România a fost distinsă de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale a României în 2015, la împlinirea a 140 de ani de la fondare.
|
Felicitări ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !
Am colaborat pentru scurta vreme, in vara anului 1976, cu Societatea Regala de Geografie din Marea Britanie, care a trimis un grup substantial de cercetatori intr-o vizita de doua saptamani in Romania. Grupul a fost insotit de mine si de o reprezentanta a Societatii Romane de Geografie. Aceasta din urma a afirmat, la un moment dat, in discursul sau de bun venit ca a existat o perioada cand si Societatea Romana de Geografie se numea “Regala”. Cred ca nu ma insel, dar doamna in cauza a lasat atunci sa se intrevada regretul sau pentru pierderea acestui nobil apelativ.
Sper ca intr-o buna zi, astfel de Societati stiintifice din Romania sa isi recapete, de drept, apelativul de Societati Regale. Cu siguranta nu va fi doar o chestiune de rezonanta nobila, ci si un mare plus la capitolul performanta stiintifica.
Momente deosebite petrecute mereu alături de cei mai valorosi oameni ai geografiei românești de la ora actuală. Respect pentru SGR, Casa Regală. Lector univ. Dr. Nicușor Daniel SANISLAI, Satu Mare