Ducele de Edinburg se retrage din viața publică

Duke of Edinburgh ©Telegraph©The Telegraph

Alteța Sa Regală Principele Philip, Duce de Edinburg, consortul Suveranei britanice, se retrage din viața publică. Ajuns la vârsta de 95 de ani, Alteța Sa Regală a decis să onoreze angajamentele oficiale pe care le are în această vară, înainte de a petrece cu Regina Elisabeta a II-a tradiționala perioadă estivală de la Castelul Balmoral, în Scoția. Ulterior, Principele Philip nu va mai susține angajamente publice.

Ducele de Edinburg s-a născut în același an cu Majestatea Sa Regele Mihai I, 1921, în ziua de 10 iunie. Regele Mihai și Principele Philip au copilărit împreună, petrecând multe zile la București, în reședința de pe Șoseaua Kiseleff, la Mamaia, precum și la Villa Sparta a Reginei Elena de lângă Florența.

Ducele de Edinburg este nașul de botez al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta.

Principele Philip a avut o neobișnuit de bogată activitate publică în cei 70 de ani care au trecut de când a devenit membru al Familiei Regale britanice, la căsătoria cu Principesa Elisabeta (20 noiembrie 1947). Ziarul The Telegraph a publicat o serie de cifre legate de activitatea oficială a consortului Suveranei britanice în ultimele șapte decenii: 22,191 angajamente publice singur, 637 de vizite externe în 143 de țări, 5,493 de discursuri, 785 de organizații cu patronajul său regal și 14 cărți scrise.

Ducele de Edinburg este asemănat precedentului Principe Consort al Regatului Unit, Albert, soțul Reginei Victoria. Principele Philip a contribuit la modernizarea și consolidarea Coroanei britanice și a dovedit un atașament și un devotament neștirbite față de Suverană și față de Familia Regală. El a fost, în această lungă perioadă din istoria contemporană a Marii Britanii, un sprijin constant pentru Regina Elisabeta a II-a și pentru întreaga sa familie.

Ducele de Edinburg a vizitat România la începutul anilor 1990. La aniversarea sa de 90 de ani, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au luat parte la sărbătoarea oferită de Regina Elisabeta a II-a la Castelul Windsor, în ziua de 10 iunie 2011.

Philip Eade, biograful oficial, despre Ducele de Edinburg

King Michael of Romania and The Duke of Edinburgh, Mamaia, Romania, 1920s

Regele Mihai și  Principele Philip la Mamaia

2 comentarii

  1. Pantea Alexandru-Sorin says:

    Foarte sugestiva poza celor doi verisori regali facuta pe plaja de la Mamaia. In acea perioada Majestatea Sa Regele Mihai se afla la prima Sa domnie. Asta daca e sa consideram ca perfect legala si constitutionala domnia tatalui Sau. In aceeasi perioada principele Philip al Greciei si Danemarcei se afla intr-unul din nenumaratele exiluri ale Familiei Regale a Greciei, exiluri ce i-au conturat personalitatea. Peste doar aproximativ cincisprezece ani roata Istoriei se intorcea marcand inceputul unui lung, mult prea lung, si dureros exil Regelui Romaniei.

    Departe erau zilele senine petrecute de doi copii regali pe o plaja a Marii Negre…

  2. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Multă sănătate Alteța Voastră Regală ! God Save The Queen ! Nihil Sine Deo !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53938318
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate