Guvernarea

Trecem printr-un moment de criza economica si suntem, totodata, in fata unei crize politice si a institutiilor Statului. Ambele slabiciuni au nevoie sa fie inlaturate, repede si bine, de catre societatea româneasca.

Responsabilitatea fundamentala a partidelor politice este sa ofere românilor o guvernare competenta, stabila si cu viziune, pentru urmatorii 4-8 ani. Conform regulilor democratiei si conform Constitutiei României, solutia nu poate veni decât de la Parlament si de la partide. Printr-o dinamica politica rationala si corecta, se poate obtine majoritatea parlamentara care sa genereze un guvern capabil sa faca fata vremurilor actuale, de criza.

Aceasta este directia in care ar trebui sa-si foloseasca puterea si energia capii partidelor politice. Aceasta este ceea ce mediul de afaceri, românesc si international, asteapta de la ei. Aceasta este ceea ce asteapta intreaga societate româneasca.

In schimb, liderii partidelor politice lupta pentru ocuparea fotoliului de Presedinte al României. Cei mai puternici politicieni ai principalelor partide parlamentare sunt angajati cu toata forta in campania prezidentiala. Desi Constitutia nu da Presedintelui nici o putere de tip administrativ. Iar România are, acum, o mare nevoie de a fi guvernata bine.

Societatea civila, in tot ceea ce are mai valoros, este datoare sa aduca in spatiul public analize care sa indrepte clasa politica spre o alta directie de lupta. Sa ajute Institutia Presedintelui României sa se aseze in spatiul valorilor statalitatii, al echilibrului, al moderatiei si al fortei de a sta impreuna. Si sa incurajeze pe cei mai puternici politicieni sa-si asume, in arena Parlamentului, o solutie politica viabila, pentru a oferi tarii o guvernare stabila, predictibila si competenta, in urmatorii 4-8 ani.

Aceasta este calea democratica si responsabila de urmat pentru a scoate România din criza economica si din ambiguitatea politica si institutitonala in care se gaseste astazi.

12 comentarii

  1. Heres Valeria says:

    Actualii si aceiasi politicieni de 20 de ani lupta pentru putere si interese personale.Nu vad pe nici unul care sa se preocupe de binele poporului asigurandu-i macar un trai mediu.Suntem un popor saracit si asuprit de potlogariile care le fac cei asa zisi politicieni care vor binele romanilor si a tarii. Cea ce se intampla acum cu guvernul este cea mai urata treaba posibila.prin faptele lor au intors inca odata spatele cetatenilor romani care sunt mereu rabdatori si induratori cu speranta ca poate va fii mai bine.Dar actorii politici actuali trebuie schimbati din radacina.
    Cu stima si respect fata de Alteta Voastra , Valeria.

  2. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Un comentariu la obiect!Cu permisiunea Voastra as dori sa adaug cate ceva.
    In primul rand,consider ca ieri a avut loc o procedura constitutionala si democratica,care a dus la caderea unui guvern(absolut incapabil in opinia subsemnatului!) si mai mult care era dirijat din alta parte.Mai mult s-a constituit o noua majoritate((sper si intru normalitate!),care sa produca si efectele unei bune guvernari!
    Nu neg ca fosta putere,debarcata ieri(sper ca la 6 Decembrie 2009 sa devina …istorie) doreste sincer reformarea statului Roman(ca si Voi dealtfel…ca si subsemnatul).Cu un “mic” amanunt..sunt dovezi zdrobitoare ce doresc reforma in propriul interes al gruparii lor si nu in cel al Romanilor!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  3. Andreea says:

    @D-lui Nicoara Ovidiu – eu consider ca ar putea fi considerat gest democratic, daca ce s-a intamplat ieri s-ar traduce prin inlocuirea unui guvern incapabil cu un altul capabil.
    Dar toti stim stim ca interesele ‘portocalii’ sunt inlocuite de unele ‘multicolore’. In acest timp noi suntem dati afara din companii sau cu ceva noroc ramanem sa facem munca la inca alti trei (care nu au fost la fel de norocosi ca tine), fara sa ai curajul sa spui NU- pentru ca ai rate de platit, familie de intretinut….

  4. Bajan Liviu says:

    Corect si la obiect, ca de obicei.Numai ca am sentimentul ca vorbiti in pustiu( ma refer la clasa politica).Exista o puternica falie intre politicieni si cei in numele carora pretind ca vorbesc.Insist asupra ideii ca ne trebuie o temelie legislativa sanatoasa pe care inca nu o avem.

  5. N.N. says:

    Alteta Voastra Regala,

    Am vazut, iarasi, astazi ce inseamna lipsa unui lider corect si echidistant! Cat va mai trebui, Alteta, sa asteptam ca sa scapam de impostura politica actuala?…

    Va multumesc!

    Cu profund respect,
    N.N.

  6. Adrian says:

    Acest regim este construit la fel ca o casa fara fundatie. Toti stim foarte bine ca fara o fundatie solida o casa nu rezista mult timp intemperiilor si inevitabil va cadea. Toti vedem succesiunea de ministrii, guverne, lupte inversunate pentru putere care au adus Romania in pragul colapsului si al ridicolului. Este de ajuns sa te uiti in presa internationala, bbc, Le figaro, el País etc ca sa vezi ca aparem doar in stiri relationate cu dispútele dintre diferitele partide. Cred ca la ora actúala capodoperele maestrului I.L Caragiale au ramas simple anecdote comparate cu actúala realitate a politicii romanesti. Singurii care aduc un pic de lumina sunt Casa regala prin proiectele pe care le-ati pus in aplicare atat culturale cat si sociale. Acestea sunt cele mai bune arme care le puteti folosii pentru ca oamenii sa poata valora proiectul Casei Regale si sa ia in urmatorii ani in consideratie revenirea Romaniei la ordinea constitutionala de drept si anume la restabilirea monarhiei parlamentare.

  7. Radu POPA says:

    Observatiile dumneavoastra sunt cat se poate de adevarate.
    Insa eu as vrea sa va fac o provocare deoarece nu am renuntat la ideea ca ati putea fi presedintele tarii.
    Ce ati face domnule Radu Duda daca in acest moment (15 octombrie 2009, dupa motiunea de cenzura) ati fi presedintele Romaniei si ati fi in momentul exercitarii atributiei dumneavoastre constutionale de a desemna un premier?
    Incercati sa considerati aceasta provocare cu toata seriozitatea care va caracterizeaza si va rog sa dati un raspuns nu doar mie ci si celorlati cititori ai blogului dumneavoastra, care banuiesc eu, inca nu s-au impacat cu ideea ca unul dintre cei mai potriviti oameni pentru functia de presedinte a fost fortat de imprejurari sa abandoneze lupta!
    Nu ma indoiesc ca raspunsul dumneavoastra o sa se lase asteptat si ca nu va fi unul perinent.
    Va multumesc si Doamne Ajuta!

  8. Alice of Vonderland says:

    Asa cum apa marii transforma cu fiecare val tarmul ei in firav nisip, tot astfel oamenii inteligenti din parlamentul roman au stiut unde sa atinga constitutia si legile ca sa disparem din ce in ce mai repede.N-a fost cine sa vada si sa auda printre pauzele dintre cuvinte, cine sa citeasca semnele de punctuatie din retorici si discursuri din parlament.Romanul are o vorba specifica : nu-i fura prostului caciula ca si-o pierde singur. Asa vad eu ca se intampla de 20 de ani in Parlamentul ala.

  9. Angela says:

    buna ziua alteta .
    eu sper din toata inima sa gasiti o cale pentru binele rominiei si pentru toate eforturile depuse va multumesc . tara noastra merita sa aibe conducatori buni carora sa le pese din toata inima de tara . eu va doresc succes pe toate planurile si fie ca nepoti mei sa traiasca timpuri mai bune.
    cu stima si respect va saluta angela elisabeta si va multumesc pentru timpul acordat.

  10. Ana-Maria Apopei says:

    Alteta Voastra,

    Respectul meu pentru tot ce ati scris mai sus si de asemenea, respectul meu pentru parerile tuturor celor ce au comentat randurile de mai sus…Indraznesc sa imi spun parerea pentru ca deja sunt scarbita de tot ce se intampla in tara asta…Fratilor romani! haideti a ne trezim la realitate si sa facem ceva pentru a stopa bataia de joc ce o fac “conducatorii” acestei tari! Ei ca si ceilalti locuitori ai Romaniei traiesc pe spatele nostru, al tinerilor ce muncim si aducem contributii statului…noi platim salariile , noi platim pensiile…si ce primim in schimb?…saracie si bataie de joc…nu mi se pare corect sa fim tratati asa de aceea trebuie sa schimbam toate astea…Alteta Voastra, indrumati-ne in dorinta noastra de a face schimbari…Poate e momentul cand tara noastra o sa o ia pe un alt drum dirijata de cei ce muncesc pentru ea si pentru binele locuitorilor ei… Haideti sa ne alegem un Presedinte care sa merite sa fie conducatorul nostru, care sa fie mandru ca e roman si ca e conducatorul unui neam de oameni adevarati…Sunt mandra ca sunt Romanca si vreau sa lupt pentru bunastarea tarii mele!!

    Cu deosebita consideratie,
    Ana-Maria Apopei

  11. Sofia says:

    Buna seara,
    AVR,
    “Viaţa este ca urcuşul pe scări.
    După ce te-ai chinuit să urci fiecare treaptă şi ai ajuns în sfârşit sus,
    ai toate şansele să găseşti o uşă încuiată.
    Însă Fiecare Treaptă reprezintă O Oportunitate şi O Provocare Unică.
    Fiecare te apropie mai mult de atingerea obiectivelor!
    Iar atunci când ajungi sus,uşile se vor deschide pentru că Cheia este la tine”!
    (Pat Quesenbury)

  12. Mihaela Bot says:

    Regret nespus pentru neparticiparea dumneavoastra la alegerile prezidentiale.Am sperat ca in sfarsit vom putea avea si noi un presedinte fara interese de grup si de clan.Am sperat ca a venit vremea sa fim demni si sa ne respectam intre noi ca apoi sa fim respectati de lumea din jurul nostru.Constat cu regret si dezamagire ca in mod deliberat presa nu v-a sprijinit deloc , poate chiar v-a incurcat schimband impresia oamenilor cu asa zisele sondaje de opinie.Organizatiile neguvernamentale nu au avut nici un cuvant de spus in acest sens iar scietatea civila( nu stiu care este ea) nu si-a exprimat nici o opinie in acest sens.Ca sa nu mai spun de asa zisul partid liberal in care coexista o diversitate cat mai clara de “prelungiri” ale caracatitei comuniste numita Iliescu.
    Va doresc mult succes in demersurile dumneavoastra si inca sper ca peste 5 ani romanii sa nu mai fie atat de usor de manipulat ca acum.Astept ca participarea dumneavoastra la cat mai multe emisiuni televizate sa se concretizeze cat de curand.
    Va multumesc, Mihaela.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52961871
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate