IV. Invataturile celor carora le dam lectii

Ieri, 9 septembrie 2007,  a continuat sesiunea in plen cu numărul patru. A vorbit dna Jane Lubchenco, profesor de biologie marina in Oregon, SUA, despre bogatia piscicola si pericolele de astazi ale pescuitului mondial. A urmat dna Grete K. Hovelsrud, care a locuit in estul Groenlandei si care este astazi director al departamentului cercetarii la CICERO (Center for International Climate and Environmental Research) la Oslo. Ea a vorbit convingator despre populatia indigena. A urmat la cuvânt dna Patricia Cochran, din Alaska, presedinta ICC (Inuit Circumpolar Council). Discursul dnei Cochran despre respectul pentru populatia indigena si despre dreptul lor de a exista pe aceste locuri este cât se poate de just si corect. Patricia a inceput prin a cere permisiunea localnicilor aflati in sala sa vorbeasca pe pamântul lor.

61

Tot ascultând diversele luari de cuvânt, in afara de interventiile strict stiintifice care au adus fapte, cifre, analize si explicatii, prezentarile activistilor in ecologie se repeta destul de des, spunând, pe diverse tonuri, ca gheata se topeste, pamântul se incalzeste si ca aceasta este rau. Uneori mai adauga faptul ca apa marilor se va ridica si va produce ravagii. Sunt total de acord ca trebuie sa facem ceva, ca populatiile indigene nu se pot apara singure, ca societatea democratiilor liberale este lipsita de masura, etica si, adesea, de bun-simt. De aceea si sunt aici. Dar repetarea aceluiasi lucru, monoton, mai ales intr-un simpozion dedicat analizei si ideilor, este bine de evitat. Aceasta nu inseamna ca cei care traiesc, zi de zi, urmarile grave si vizibile ale incalzirii globale, nu trebuie sa se exprime. Dimpotriva, ei ar trebui sa o faca, iar noi suntem obligati sa ascultam. Si, mai ales, sa facem ceva. Iar stiinta si administratiile politice trebuie sa gaseasca, pentru noi, ce anume este de facut. Patricia a citat pe cineva care a spus ca toti crestinii ar trebui sa protejeze creatia Domnului. Aceasta este insa datoria tuturor credinciosilor, nu numai crestini. De ce hindusii, musulmanii, budistii, evreii sau taoistii nu ar trebui sa protejeze creatia celui sau celor in care cred?

img_6341

Dna Cochran a avut, insa, un raspuns splendid la una dintre intrebarile care i s-au adresat. Ea a spus ca vine din alta lume decât cea occidentala, una in care esti invatat intâi sa asculti si apoi sa vorbesti, ca nu trebuie sa fii in competitie cu celalalt ci sa cooperezi cu el, sa faci eforturi pentru comunitate si nu pentru sine.

Interactiunea acestui simpozion cu oamenii locului este un mare câstig. Ca si faptul ca totul are loc sub patronajul si la initiativa ortodoxiei. Este un mare merit al patriarhului ecumenic Bartolomeu I.

211

Dupa-amiaza de 9 septembrie a continuat cu dl Sander Gunnar, din Norvegia, despre „Cum tratatele internationale dau o mai buna protectie oceanului ghetii polare“. A condus sedinta dna dr. Jane Lubchenco. Au urmat dr. Stefan Edman, din Suedia, cu prezentarea intitulata „Oil and Gas in the Arctic – Towards a Less Oil Dependent Society: A view from Sweden”. A venit apoi randul ASR Principesei Irina a Greciei si dlui Svend Hardenberg. Ei au prezentat lucrari legate de petrol si gaz in regiunea Arctica, precum si despre energia regenerabila.

A mai vorbit dl Tom Spencer, lider in Parlamentul european, profesor de afaceri publice la universitatea Brunel si la universitatea din Surrey. Plin de elocinta, el a spus ca in afacerile publice politica este substantivul, religia este verbul si mass-media este adjectivul si adverbul. Indivizii conteaza, spune Spencer. Individul poate aduce o mare schimbare in societate, in institutie, intr-un domeniu sau cauza. Mi-a facut placere sa aud enuntata o idee in care cred foarte mult.

img_6346

Aseara a avut loc un eveniment care m-a facut sa ma simt confuz, ca european. Am mers la o intâlnire, un bufet si un spectacol oferite de autoritatile locale din orasul Nuuk, capitala Groenlandei. Asezarea urbana are 17,000 de locuitori. Va las pe dumneavoastra sa gasiti orasul românesc corespunzator ca dimensiune si populatie. Intreaga tara, asa cum am mai spus, are putin peste 56,000 de locuitori. Natiunea aceasta, care face parte, din punct de vedere administrativ, de Regatul Danemarcei, este mare in dimensiune, peste 2 milioane de km2, si mica in populatie. Nici localnicii, numiti Inuiti, nu sunt lipsiti de probleme. Tinerii se intâmpla sa se sinucida, ori sa ia droguri, ori sa fie someri, intocmai ca in orice alta societate contemporana supusa presiunii globalizarii. Totodata, lumina poate fi deprimanta, mediul inconjurator monoton, sarac si solitar. Si totusi…

img_6331

Am fost transportati cu autocare moderne la sala de festivitati a minusculei capitale. Oameni surâzatori si frumos imbracati ne-au primit la intrare, multumindu-le ca am ales sa le trecem pragul. Intreaga cladire, construita din sticla si lemn, era surprinzatoare, dar confortabila si placuta. Ne-au oferit un bufet cu bunatati locale, derivate din peste sau icre, facute cu grija si cu afectiune. Au pregatit discursuri calde si primitoare, politicoase si generoase. Acesti oameni, izolati geografic si cultural, sunt ospitalieri si deschisi, bucurosi sa primeasca oaspeti. A urmat unul dintre cele mai induiosatoare spectacole pe care le-am vazut vreodata. Imaginati-va o comunitate formata din 56,000 de suflete care are coruri, cântareti folk sau chitaristi, o cântareata de opera, o actrita, care a interpretat un monolog in engleza, un compozitor, un poet, doi dirijori si câtiva pictori.

img_6348

Inuitii au atâta inocenta, atâta intelepciune, bun-simt si deschidere catre natura si lume, incât nu pot decât sa subscriu complet afirmatiilor mitropolitului Ion de Pergamon, care spunea ca lumea noastra are de invatat de la indigeni.

img_6343

M-am gandit adesea, pe vasul Fram, la societatea româneasca, fiindca multe dintre ideile afirmate aici au legatura sau se potrivesc cu viata de la noi. Daca unii dintre liderii momentului românesc de astazi ar fi avut macar o data in viata sansa de a participa la o intâlnire ca aceasta, ar fi devenit, poate, alti oameni. Ceea ce participantii la simpozionul de la Polul Nord spun si simt este departe de ceea ce preocupa lumea bucuresteana. 90% din ceea ce ne preocupa la Bucuresti este nerelevant pentru lume si minor pentru România. La fel, 90% din ceea ce se intâmpla in lume ni se pare, la Bucuresti, nerelevant si neimportant. In cel mai medieval mod cu putinta, noi refuzam cu dispret tot ceea ce nu intelegem sau nu cunoastem, iar aceasta este o problema culturala, de mentalitate, nu una politica sau economica.

img_6311

Initiativa Patriarhului ecumenic este importanta, pentru ca aduce in lumea occidentala o noua prezenta, o voce consistenta a lumii ortodoxe. Ma gândeam, prin comparatie, la biserica de la noi. O institutie puternica, beneficiind de sprijinul a milioane de credinciosi, ar putea sa organizeze la Bucuresti sau in lume, pe orice tema, un eveniment similar. Totul este sa doreasca sa o faca si sa aiba sentimentul ca un astfel de lucru este important sau folositor.

Astazi, 10 septembrie 2007, am continuat cu a cincea sesiune in plen, numita „Reflexii alternative si oglinda vietii“. Ea a fost condusa de profesorul Laurence Mee. A luat cuvântul dl Jonathon Motzfeldt, presedintele Parlamentului local. Apoi a vorbit profesorul dr. Hans-Peter Dürr din Germania despre „Viziuni alternative despre viitor“. El a spus ca trebuie sa fim liberi, sa nu ne fie frica, fiindca numai asa putem trai, intelege, crea. A urmat dl Albert Kallio, dna Margaret Barker, dr. Vandana Shiva si dna dr. Massoumeh Ebtekar.
Dupa-amiaza a fost consacrata subiectelor pe teme nucleare.

13 comentarii

  1. Ana Costea says:

    ………cred ca e bine ca v-ati retras …nu cred ca ati fi putut suporta toate mojiciile ,, unora ,, dintre semenii nostri…………

  2. Valeria Heres says:

    Am citit cu interes cele scrise de dv.Stau si ma gandesc ca o mana de oameni cam cati sunt in orasul meu pot arata intregii lumi o cultura demna de admirat. Imi pare rau ca noi nu putem arata asta desi avem si noi valorile noastre salava Domnului.
    Multumesc , Alteta pentru tot ce ne aratati si pentru cea ce faceti.

  3. Bajan Liviu says:

    Corect! Trebuie sa regasim respectul fata de celalalt, respectul fata de principii si fata de lege. Iar cei ce fac legile sa nu faca lex sccelerata.Isaia cap10 pct.1,2si3. Ca o mica observatie: Eu nu as mai folosi adjectivul medieval cu semnificatiile pe care i le-a atribuit invatamintul de partid( recunosc am fost membru PCR si de abia tirziu am realizat ce nu mergea intre teorie si practica)In evul mediu s-au intimplat si o multime de lucruri bune.Referitor la subiectul legat de partile de propozitie, intr-adevar un studiu aprofundat al gramaticii, ne poate ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim si sa ne facem mai multa ordine in gindire.O ultima observatie:In limba romana substantivul individ are conotatii peiorative, poate ar fi mai bine sa folosim substantivul persoana.Toata stima.

  4. Liviu Lupea says:

    Respect si prieteneasca invidie pentru periplul realizat, nu numai geografic, ci in special al contactelor inter-umane.

  5. M.V. says:

    ALTETA VOASTRA REGALA,
    PRINCIPE RADU AL ROMANIEI DUDA,
    .
    ROG PE BUNUL DUMNEZEU SA VA INZESTREZE
    CU O INTELEPCIUNE VIE SI CU FORTELE POTRIVITE,
    PENTRU A ANIHILA ATACUL TUTUROR FORTELOR
    TELURICE CARE SE OPUN, PRIN EXISTENTA LOR,
    IMPLEMENTARII PROIECTULUI DE TRANSFORMARE
    “DIN TEMELII” A VECHII MENTALITATI ROMANESTI.
    .
    CASA REGALA A ROMANIEI,
    A DAT, PRIN MS REGELE MIHAI I, BINECUVANTAREA EI,
    PESTE AVR, SI PRIN ACEASTA, PESTE INTREGA ROMANIE.
    .
    VIZIUNEA STABILITA SI EXPUSA DE CATRE AVR PRINCIPE RADU
    VA RIDICA EFICIENT SI CONSTANT, ROMANIA NOASTRA DRAGA,
    INCA DIN ANUL 2009, LA STANDARDE EUROPENE ACTUALE MENTALE,
    LA UN NOU STATUT NATIONAL SI INTERNATIONAL “ALTFEL”,
    SUPERIOR SI DEMN.
    .
    – DUMNEZEU SA VA CALAUZEASCA, PE CAILE LUI DREPTE!
    .
    P.S. – SA DEMONSTRAT CA DACA SE AJUNGE LA INTELEGEREA
    CONCEPTELOR DE BAZA SI LA CONSTIENTIZAREA LOR,
    SE POATE INCEPE EDIFICAREA “ROMANIEI, ALTFEL”.

  6. Romeo Tarhon, NATIUNEA says:

    ALBA LA BĂSESCU, NEAGRA. LA ILIESCU…

    (Romeo Tarhon, articol publicat in NATIUNEA)

    Afirmând că a fost surprins de gest şi recunoscând cu sinceră (sau falsă) modestie faptul că nu îl merită, preşedintele american a primit recent Premiul Nobel pentru Pace. Un premiu Nobel pentru război şi vrajbă nu a fost instituit. Dar, dacă ar fi existat şi un astfel de “trofeu”, acesta i-ar fi fost decernat, de drept, pentru “merite” deosebite în politica externă şi mai ales pentru “merite”speciale în politica internă, preşedintelui român. Ceea ce a scris şi directorul de campanie, Gheorghe Flutur, pe… fluturaşii Cotroceanului lansat în cursa electorală pentru un al doilea mandat: “Traian Băsescu nu a făcut compromisuri cu sistemul ticăloşit şi a acţionat cum a fost mai bine pentru români”…

    Dar, dacă e să ne luăm după adevărul(!) pe care gura păcătosului (de Sorin Oprescu) îl grăieşte, lucrurile stau taman pe dos: în opinia belicosului şi câinosului independent (curat independent!), ticălosul numărul unu şi “varful acestui sistem nenorocit din ultimii ani de zile este Traian Basescu”. La asemenea atacuri, buldogul Blaga i-a şi sărit la jugulară dobermanului Oprescu, cel care, din ordinul Iliescului – stapânul de haită, îi sărise la carotidă ciobănescului mioritic Băsescu: ”Sorin Oprescu a fost şi este parte a sistemului mafiot patronat de Iliescu şi Cozmâncă…Vine din inima sistemului mafiot…Este creaţia sistemului ticăloşit…” a tunat şi a fulgerat di-ministrul(!) pedelist. Eu, ca românul imparţial, le dau tuturor dreptate…

    Se anunţă mare război şi mare tărăboi la cotrocezidenţiale. Iar Guvernul Boc şi-a cam pierdut legitimitatea şi credibilitatea. M-ar mira să nu cadă la moţiunea de cenzură După ruperea coaliţiei e ca ceata lui Piţigoi: dai în unul ţipă doi…Executivul pedelist nu mai exprimă configuraţia parlamentară. Ar trebui să predea puterea dacă nu va reuşi să formeze o altă majoritate în cazul în care ar beneficia din partea Camerelor de o perioadă de graţie în care să îşi îngroaşe rândurile prin “import” sau “trafic”de parlamentari din actuala opoziţie lărgită. De altfel, racolările prin şantaj, prin presiuni, prin “cerere de oferte” şi prin alte proceduri de “achiziţii” politice au început la toate nivelurile. Un guvern pedelist minoritar fără sprijin pesedist este exclus, istoria executivului liberal de sub (pseudo)comanda Tăriceanului nu se mai poate repeta după ruptura coaliţiei: coloana vertebrală fără vertebralitate(!), şira spinării fără verticalitate a politicii de compromis. Căderea actualului guvern nu reprezintă o tragedie, un dezastru pentru societate, aşa cum presupun că va încerca premierul Boc să prezinte situaţia din ţară în culorile cele mai cenuşii sau negre. Miza, desigur, este exclusiv politică şi nu are legătură cu reformele mult trâmbiţate şi forţate acum, dar aplicabile într-un viitor în care actualii pensionari îşi vor fi trăit demult traiul şi îşi vor fi mâncat mălaiul (ca vai de ei), un viitor în care acest guvern va fi un mit, o amintire tristă, un remember al legendei despre Traian căpitan de plai (!), sau căpitan de bric…voinicul din poveste care s-a luptat – cât a ştiut, cât l-a ţinut şi cât a fost sprijinit (de către prostime) – cu balaurul, cu caracatiţa, cu sistemul ticăloşit… încât nu a mai văzut pacea de atâta război. Dar, dacă mă uit peste ulucile gardului, în grădina lui Ion (Iliescu), încep să-l cred iar pe Băsescu, văzând circul politic jenant (în care Oprescu este mare meşter mare la recorduri şi cacealmale): Sorin Oprescu s-a lins pe bot de sprijinul şi simpatia lui Ion Iliescu! Au rupt-o subit. La mişto…Preşedintele onorific şi mirific(!) al PSD s-a (pre)făcut că dezavuează lansarea lui Oprescu pentru Cotroceni (datorită “unor” declaraţii neconforme şi a unor suspiciuni de duplicitate cu Băsescu). Eu cred că cei doi politicieni din barca pesedistă, unul cărmaci, celălalt la rame, nu s-au sincronizat în declaraţii, dar s-au făcut înţeleşi: sunt înţeleşi! Înţeleşi să joace alba-neagra. Alba la Băsescu, neagra la Iliescu

  7. alex23 says:

    Sa va pregatiti ca la anul daca candidati sigur va votez…de oameni ca dumneavoastra are nevoie Romania…pacat ca s-a stricat societatea in ansamblul ei…cine vine trebuie sa reconstruiasca…defapt asta poate face oricine…in fiecare zi…aruncand o hartie acolo unde trebuie sau vb frumos cu ceilalti,sau aruncand guma la cosu de gunoi nu pe jos…trebuie sa fim reeducati…si nu vad solutia decat prin legi mai aspre si amenzi mai mari…aaaa si bineinteles prin cunoastere,iar apoi prin imaginatie….caci imaginatia este mai importanta decat cunoasterea,insa imaginatie fara cunoastere nu exista…va multumesc ca existati

  8. geambasu silvia says:

    daca toti cei de buna credinta de retrag din lupta aceasta de multe ori odioasa cu oamenii politici de proasta factura, noi pe cine sa mai alegem sa ne reprezinte, ce viitor o sa avem pentru ca ei vor fi perpetuum la conducere.

  9. Ziarul online "ACUM" says:

    Cititi editorialul lui Liviu Antonesei “Pe culmile nesimţirii sau cum e guvernată România” http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php

  10. A.L., Bucuresti says:

    Alteta Voastra Regala,

    Am urmarit, in ultimele luni, cu placere si emotie, activitatea Altetei
    Voastre Regale reflectata in intrarile de pe blog.

    Am primit cu strangere de inima vestea retragerii candidaturii, care m-a
    lasat, si pe mine, si pe toti cei pe care ii cunosc, intr-un “pustiu”
    electoral. Am inteles insa curand ratiunile (intemeiate) ale acestui
    gest si, la fel de curand, am constatat cu satisfactie ca nimic din ceea
    ce a cladit aceasta campanie nu s-a naruit, de fapt.

    Ati construit un drum trainic, atat de relevant si de frumos incat se
    asterne singur mai departe, neabatut nici de cutremurele politice nici
    de capriciile presei. Nu stiu cine altcineva ar fi reusit o continuitate
    ascendenta in aceste circumstante si cred ca acest fapt in sine este o
    victorie asupra tuturor celor care au avut vreodata dubii asupra
    candidaturii Altetei Voastre Regale si asupra a ceea ce a insemnat
    pentru romani.

    Sper ca miscarea creata cu prilejul candidaturii, “Romania Altfel”sa fie
    motorul unei “soft revolution” care sa ne mobilizeze si sa ne transforme
    intr-un popor demn de el insusi.

    Va rog sa primiti expresia celui mai profund respect,

    A.L.

  11. Interviul de azi al lui Emil Constantinescu says:

    Cititi interviul de astazi al fostului presedinte Emil Constantinescu din ziarul Cotidianul la adresa http://www.cotidianul.ro/emil_constantinescu_despre_ce_s_a_intamplat_in_romania_dupa_89_doua_decenii_de_manipulare-100624.html

  12. V. M. says:

    Alteta Voastra Regala,
    Mi-a atras atentia, in special,
    fraza in care Alteta Voastra aminteste atitudinea
    profesorului dr. Hans-Peter Dürr din Germania in
    „Viziuni alternative despre viitor“, explicand
    ca trebuie sa fim liberi, sa nu ne fie frica,
    fiindca numai asa putem trai, intelege, crea ceva…
    Sunt de aceeasi parere cu domnia sa.
    Cu stima si consideratie,
    dr.Viorica

  13. anonim says:

    Alteta Voastra,
    “DESTINUL NOSTRU ATARNA DE UN GEST,
    de UN CUVANT;
    la început cel mai mic efort este de ajuns să îl ţină în loc,
    …Apoi, trebuie să pui în mişcare “Un Mecanism Intreg”.
    (Andre Maurois – Climate)
    Suntem convinsi ca aveti toate atuurile in aceasta privinta!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52962765
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate