Despre China

Am avut placerea de a fi invitat aseara la receptia oferita de Excelenta Sa dl ambasador Liu Zengwen, la sediul ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti.

Receptia a avut loc cu ocazia Zilei nationale, dar si cu ocazia implinirii a 60 de ani de la proclamarea Chinei Noi, in anul 1949. In acelasi an, tarile noastre au stabilit relatii diplomatice.

China este una dintre cele mai puternice tari ale lumii, cu o dezvoltare economica in ultimele trei decenii care numara, din multe puncte de vedere, performante niciodata atinse de vreo societate, in istoria omenirii. Desigur, multe aspecte legate de drumul Chinei in sistemul international sunt bine cunoscute de opinia publica româneasca si europeana. Totusi, exista o multime de detalii, analize, informatii pe care Europa si tara noastra le ignora.070824_blog.uncovering.org_ren-shanghai_1_small

Am facut o vizita de o saptamâna in China acum aproape trei ani, ca Reprezentant Special al Guvernului. Ca de fiecare data, chinezii, atât oficialii cât si oamenii pe care i-am intâlnit, au dat dovada de mare ospitalitate, de finete si curtoazie, de inteligenta si profesionalism. Vizita mea, ca si a tuturor celorlalti demnitari români de-a lungul anilor, a fost onorata in cel mai potrivit, masurat si politicos mod cu putinta.

Din pacate, la vremea aceea nu am reusit sa trezesc atentia mass-mediei, a diferitelor institutii ale statului, nici a organizatiilor sau personalitatilor societatii civile asupra extraordinarelor poiecte si oportunitati pe care le-am putea dezvolta si fructifica, spre binele nostru si al Europei.

Sunt, in continuare, si in anul 2009, convins de importanta strategica a cooperarii cu Asia si mai ales cu China dar, totodata, sunt dezamagit de lipsa de competenta, viziune si rafinament a exercitiului puterii de la Bucuresti fata de aceasta atât de importanta tara a lumii.

Personalitatile culturale, economice si din mass-media, mai ales cele omniprezente pe ecran, au multe de aflat si de impartasit altora privitor la destinul iesit din comun al Chinei, la acest inceput de mileniu.

great-wall-of-china-mutianyu-4

Cu exceptia secolelor al XIX-lea si al XX-lea, China a fost o civilizatie de prima forta pe glob, depasind restul lumii in arte si stiinta, ca si in economie. Asezare de mari dimensiuni, insumând 9.5 milioane de kilometri patrati, China este astazi populata de 1.34 miliarde de oameni. In ultimii 30 de ani, China a inlocuit economia ei planificata central cu  o economie de piata care a transformat tara intr-un jucator al economiei globale. In anul 2008, produsul intern brut a atins echivalentul a aproape 8 trilioane de dolari SUA, iar PIB per capita era in acelasi an de 6,000 de dolari SUA.

Asa a aratat, in rezumat, vizita mea de acum trei ani la Beijing si la Shanghai:

Vizita oficiala a ASR Principelui Radu în Republica Populara Chineza

La invitatia Institutului Diplomatic al Poporului Chinez, ASR Principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului, a efectuat o vizita oficiala in Republica Populara Chineza, in perioada 7-13 noiembrie 2006.

La Marea Sala a Poporului din Beijing, Alteta Sa Regala s-a întalnit cu dna Zhang Meiying, vicepresedinta Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez.

Principele a fost primit la sediul Ministerului de Externe chinez de dl Kong Quan, adjunct al ministrului.

Principele Radu s-a intalnit cu dl Wu Chuanfu, vicepresedinte al Institutului de Afaceri Externe al Poporului Chinez, cu care a avut o întrevedere urmata de un dineu în onoarea oaspetelui, dat în prezenta ambasadorului roman, ES dl Viorel Isticioaia-Budura.

Institututul de Afaceri Externe al Poporului Chinez (IAEPC) este creatia fostului prim-ministru Zhou Enlai, înca din 1949, imediat dupa fondarea Chinei Noi, destinat „diplomatiei de la popor la popor“. Au fost presedinti de onoare, de atunci încoace, Zhou Enlai si maresalul Chen Yi, vice-premier si ministru de Externe. Rostul Institutului este cercetarea în domeniul sistemului international, chestiuni legate de aspectele globale si politica externa, legaturi si schimburi cu oameni de Stat, oameni de stiinta, institutii de cercetare si organizatii sociale din diferite tari, pentru a întari întelegerea reciproca si prietenia dintre poporul chinez si popoarele altor tari si pentru a contribui la pace si dezvoltare în lume.

Principele Radu a vizitat, in compania unor reprezentanti ai Institutului Diplomatic al Poporului Chinez, Mausoleul lui Mao Zedong.

Alteta Sa Regala a vizitat mormintele împaratilor chinezi din dinastia Ming.

Principele a avut o intalnire cu vice-presedintele Administratiei de Stat a Vestigiilor Culturale, dl Zhang Bai. Principele Radu a mentionat importanta pe care Europa o acorda patrimoniului cultural, precum si aspectul important turistic al arhitecturii si al operelor de arta. A mai spus ca Romania, ca si alte tari nou venite în UE, are nevoie de fonduri, expertiza, specializare, comunicare, parteneriat în domeniu, invitand gazdele sa colaboreze cu Ministerele Culturii si Învatamantului din Romania.

Principele Radu s-a intalnit apoi cu vice-presedintele Consiliului Chinez pentru Promovarea Comertului International, dl Yu Ping, care a facut o prezentare a Camerei de Comert si a Consiliului, aratand interesul pentru cooperare în Romania, ca punct de plecare catre alte parti din regiune. Principele Radu a raspuns ca prezenta economiei si a oamenilor de afaceri chinezi în România este vizibila, dar ca misiuni economice mai proeminente ar fi necesare, atat pentru o prezenta publica mai marcata, precum si pentru a încuraja si sprijini IMM, care sunt atat de importante în China si în Romania, la aceasta faza a dezvoltarii noastre economice; ca în Romania sunt multe judete cu parcuri industriale care ofera mari avantaje investitorilor chinezi si ca domeniul infrastructurii, industriei si al serviciilor (mai ales partea de tara cu statiuni balneo-climaterice) ar putea fi un sector interesant si pentru investitorii chinezi, si pentru turistii chinezi. În încheiere, Principele propune interlocutorului sa aiba în vedere cooperarea cu Romania ca punte de legatura cu nordul Africii si cu Orientul Apropiat, avand în vedere expertiza romaneasca în domeniul industrial si al infrastructurii în regiunile amintite, ca si importanta în domeniul educatiei universitare. Romania ar putea juca foarte bine rolul de partener în prezenta chinezeasca economica si investitiile chineze în Africa si Orientul Apropiat.

In prezenta reprezentantilor IDPC, Principele Radu a vizitat Marele Zid Chinezesc, a vizionat, la Opera din Beijing, un spectacol traditional chinez medieval si a vizitat Orasul Interzis.

Alteta Sa Regala s-a intalnit la Ambasada Romaniei de la Beijing cu personalitati chineze care cunosc Romania si sunt vorbitoare de limba româna.

Principele a avut o întalnire cu presedintele Asociatiei de Prietenie a Poporului Chinez cu Tarile Straine, dl Chen Haosu. A urmat un pranz oferit Principelui Radu de presedintele Asociatiei.

La Shanghai, Principele Radu s-a întalnit la Jin Jiang Tower Hotel cu dl Yang Dengjie, vice-primarul municipiului Shanghai, care apoi a oferit un pranz oficial in onoarea oaspetelui.

Alteta Sa Regala a fost oaspetele Institutului de Studii Internationale, unde s-a întalnit cu dl Wang Xiaoshu, vice-presedinte, alaturi de un numar de cinci cercetatori ai institutului, din domeniul studiilor economice mondiale, al studiilor europene, al studiilor Asiei centrale si Rusiei si din departamentul de studii strategice.

Principele a vizitat Scoala de Afaceri Internationale China-Europa, o initiativa a Uniunii Europene si a Chinei, consecinta a nevoii de a specializa chinezi în domeniile deschise de politica lui Deng Xiaoping. Profesorul Rolf Cremer, decanul scolii a prezentat oaspetelui campusul universitar si a vorbit despre structura de invatamant si despre modul de finantare si de organizare al universitatii, care are un profil post-universitar. Profesorul Cremer si Principele Radu au discutat subiecte legate despre felul in care tarile UE, mai ales cele nou-venite, ar putea aprofunda relatia economica si educationala cu China, relatie care este in avantajul Europei si nu in defavoarea ei.

Vizita a continuat cu Turnul de Televiziune „Oriental Pearl“.Alteta Sa Regala a fost intampinata de fanfara militara si reprezentanti ai institutiei vizitate. Turnul de Televiziune este si o locatie turistica a orasului, permitand cea mai inalta perspectiva asupra municipiului Shanghai, care are in acest moment 3000 de zgarie nori, alti 3000 in constructie, o arie de 5 km patrati in care se va construi cel mai mare pavilion expozitional al lumii, pentru Expozitia Universala din 2010, 18 milioane de locuitori rezidenti si un productie de 130 de miliarde de dolari SUA pe an.

Principele Radu a vizitat Gradina Yuyuan, monument al naturii, construita acum 300 de ani, situat in Orasul Vechi. Alteta Sa Regala a vizitat Muzeul Shanghai, ce contine ample colectii – pe epoci de-a lungul a trei mii de ani – de portelan, jad, înscrisuri, cifruri si sigilii, statui din piatra si bronz.

Principele a vizitat apoi unul din marile proiecte integrate urbane, cel al companiei Shui On Land, din Hong Kong. Este o companie care a construit hoteluri, cluburi, parcuri, resedinte de locuit, cladiri cu birouri, cinematografe, restaurante, baruri si terase si scoala în limbi straine, pe o suprafata de 50 de hectare, în locul unde în trecut a fost concesiunea franceza. Totul este facut la un inalt standard si valorifica integral putinul ramas din arhitectura vremii.

Alteta Sa Regala a fost invitat la Centrul Expozitional de Planificare Urbana din Shanghai, un loc unde sunt expuse planurile de dezvoltare urbana a orasului, atat cele realizate in ultimii 16 ani, cat si cele in curs de realizare.

Vizita Principelui Radu in China s-a incheiat cu o intalnire la sediul companiei Alcatel&Bell Shanghai Ltd., unde a fost primit de vicepresedintele companiei si de un numar de specialisti. Discutia Principelui cu vicepresedintele Alcatel Shanghai Bell (sediul central al Alcatel pentru intreaga Asie de Est), a fost concentrat pe conditiile favorabile pe care China le-a oferit companiilor multinationale pentru se stabili si investi in orasele ei si pe felul in care aceste colaborari ar putea sa reprezinte un model pentru alte tari ale lumii.

15 comentarii

  1. Marius says:

    Stimata alteta regala,

    Am aflat cu parere de rau retragerea domniei voastre din cursa prezidentiala. Am pierdut o batalie dar cred ca acesta este doar inceputul luptei pentru o « Romanie altfel » si reprezinta un prim pas catre renasterea romaneasca asteptata de douazeci de ani. Depinde doar de noi, cei care au hotarat sa va sustina si de cei care ni se vor alatura in viitorul apropiat dar care nu au constientizat inca faptul ca solutia este in fata lor.

    Perioada urmatoare ar putea fi folosita pentru raspandirea si consolidarea mesajului catre romani si de asemenea pentru a demonstra la scara mica anumite elemente din noua strategie, pentru a sprijini mesajul electoral prin fapte concrete.

    Nu lasati miile de romani insufletiti de mesajul unei Romanii altfel sa intre din nou in amorteala pentru inca 3 ani !

    Miile de adrese ale sustinatorilor altetei voastre ar putea fi valorificate prin continuarea relatiei de comunicare in cadrul unui mail saptamanal de noutati (newsletter), pastrand astfel terenul castigat cu mult efort in ultimele sase luni.

    Cred cu tarie ca in urmatorii ani romanii isi vor regasi adevarata identitate si demnitate si ca o noua idee si un nou suflu ne va uni din nou pe romanii de pretutindeni.

    Cu aleasa consideratie,

    Marius

  2. Ovidiu C. says:

    Majestatea voastra, imi cer scuze ca imi permit sa va deranjez, insa vreau sa-mi exprim supararea si mahnirea in urma retragerii majestatii voastre din cursa pentru prezidentiale. In viziunea mea, un tanar de rand, in varsta de 24 de ani, singura persoana competenta pentru a salva Romania era majestatea voastra. Imi pare extrem de rau, si sper totodata ca viitoarul va aduce ceva mai bun.
    Cu respect, Ovidiu

  3. Bogdan N., Bucuresti says:

    Buna ziua.Numele meu este Bogdan, 24 de ani din Bucuresti, un sustinator sa zic asa al monarhiei din copilarie de cand aveam vreo 5-6 ani si eram pe umerii tatalui meu alaturi de multimea de oameni in piata revolutiei cand a venit Domnia Sa in Romania, mai bine zis intr-una din putinele dati in care nu a fost izgonit de comunistii si grupurile de interese care ne conduc astazi si am o intrbare la care nu am gasit raspuns pana acuma legata de revenirea la putere a Domniei Sale.De ce Domnia Sa nu a putut face nimic pentru a revenii la putere imediat dupa caderea regimului comunist, dat fiind faptul ca nu a abddicat niciodata?De ce nu se poate face nimic in acest sens?Poate ca suntem putini cei care sustinem monarhia constitutionala, dar ar fi trebuit sa se fii facut o campanie sa afle si poporul asta indoctrinat de comunism atatia ani adevarul.Sperantele noastre erau in Principele Radu dar din pacate s-au stins si acestea odata cu anuntarea neparticiparii in cursa prezidentiala.Pacat de aceasta tara aceasta pentru ca are de toate in afara de un conducator.Traiasca Regele!

    Cu toata stima,

    Bogdan

  4. Alteţă,
    Rămîn un cititor fidel al celor scrise de dumneavoastră. Ma bucur că ne ţineţi la curent în continuare cu tot ceea ce faceţi şi că încercaţi să ne ţineţi aproape.
    Este ceva in scrierile dumneavoastră care mi-a atras atenţia, se repetă ca o “picătură chinezească” (aprpopos de articolul de mai sus), chiar obsesiv se repetă o frază: “…Din pacate, la vremea aceea nu am reusit sa trezesc atentia mass-mediei, a diferitelor institutii ale statului, nici a organizatiilor sau personalitatilor societatii civile…” Nu aveam cum să uit că şi retragerea dumneavoastră din cursa electorală avea la bază cam tot aceste cauze. Nu pot decît să înţeleg că sîntem departe de ceea ce ne-am dori în legătură cu românia!

  5. Desi privita de sus de multe tari puternice ale lumii, China a dovedit prin munca si sacrificiu ca poate ajunge impinge anumite llimite. Nu este un stat perfect, dar tinde spre acest lucru. Din pacate, in Romania, nu putem vorbi despre lucru si sacrificiu caci foarte putini inteleg acest lucru. Patronii de firme puternice nu doresc sa mai investeasca in tineri inca din liceu si doresc sa-i ia gata la 24-25 de ani si sa le arunce un amarat de salariu. Poate sunt si exceptii, dar acestea reprezinta numai 2%. Romania este departe de a fi un stat care sa incerce sa tinda spre perfectiune(spre ceva mai bun), Romania nu doreste sa tinda spre nimic. Daca totusi ar fi oameni dispusi sa schimbe lucrurile, sfatul meu este sa investeasca in tineri devreme. Nu e vorba doar sa creezi “roboti” care sa munceasca zi si noapte ci sa formezi oameni bine pregatiti, dar in primul rand inteligenti, loiali, cu bun simt. As vrea sa cred ca mai exista si oameni buni si in randul celor bogati, sau macar suficient de destepti, dar adevarul de la ora actuala spune altceva.
    As vrea sa luati acest punct in considerare.

  6. Radu O. says:

    Acum circa cinci luni de zile, v-am inaintat primul mesaj,un mesaj de sustinere a altetei dumneavoastra,in cursa pentru presedentie,un mesaj plin de speranta si scris cu multa incredere.Am crezut la acea data,ca prima mea participare cu drept de vot,la alegerile prezidentiale,ar fi primul meu pas cu adevarat inainte,deoarece pe acea lista de ,,concurenti ” as putea gasi un om adevarat,cu principii morale foarte bine structurate,un om care reprezinta trecutul glorios al Romaniei,un om care reprezinta Casa Regala.

    Dar din pacate toate aceste vise frumoase si incarcate cu multa energie,s-au naruit,atunci cand am vazut,retragerea altetei sale,din cursa pentru presedintie.

    Stiam de la bun inceput,ca intr-un final ,,castigatorul ” v-a fi de partea cealalta,deoarece comunisumul si obiceiurile lui,presarate cu multi ex activanti de partid,o sa isi faca prezenta,manipuland marea masa,manipuland o populatie,care merge la vot,deoarece asa este moda,iar aici ma refer in randul generatiei tinere din care fac si eu parte sau genului de cetatean cu drept de vot,care merge la vot deoarece i se pare,ca una dintre tabere,aduce minciuni mai interesante si mai bine aranjate decat cealalta tabara,cu toate ca stiu ca acele cuvinte se numesc ,,MINCIUNI”.

    Din pacate marea majoritate a populatiei,gandeste in felul descris mai sus sau crede in ,,puterea partidului” partid care inseamna defapt un ,,cuib de interese”.

    Sunt totusi multumit ca o anumita parte a acestei tari,a crezut in ideea Altetei sale sau mai bine zis,ca acea parte se numea zona intelectuala,zona cu adevarat intelectuala,zona care nu va uita niciodata,trecutul acestei tari.Uimit am fost,cand auzeam colegi care spuneau ,, Da,il votez pe Radu ” dar din pacate primul meu vot se va amana pana peste cinci ani de zile,cand sper ca o sa reveniti cu o si mai mare sustinere,insa niciodata nu o sa particip la vot,votand persoane din fostul bloc comunist,persoane care dupa cum am mai si spus,doresc exterminarea acestui stat,consolidandu-si in schimb ,,micul lor stat personal”.

    Un lucru sa nu uitati,sustinerea mea o veti avea oricand si sper sa prind ziua in care,in aceasta tara numita Romania,se va instaura din nou Monarhia iar Basarabia va deveni din nou ,,Pamant Romanesc”

    Cu un foarte mare respect, Radu O.

  7. Ovidiu says:

    Despre China? Orice s-ar spune China ramane un stat comunist si cu totii vedem in jurul nostru ce inseamna acest lucru. Asta consider a fi principala problema de discutat cand e vb de China, nu mascarea ei sub spectrul economic.
    Ma simt dezgustat cand vad ca nu abordati problema in esenta ei ci va comportati precum occidentalii in anii ’50 (si pana azi) cand habar nu aveau ce se intampla in temnitele de exterminare din tara noastra insa ridicau in slavi comunismul.
    China e un stat puternic aflat pe o panta abrupt ascendenta a economiei? Cum suna vorbele: ‘la ce bun sa castigi lumea daca iti pierzi sufletul?’

  8. Bety says:

    ‘Stai departe de oamenii care iti micsoreaza ambitia.
    Oamenii mici intotdeauna fac asta.
    Cei cu adevarat mari te fac sa te simti ca si tu poti deveni mare.”
    (Mark Twain}

  9. Alex G. says:

    China nu este puternica numai din punct de vedere economic. Performantele Chinei au surprins omenirea si in domeniul militar. Adepte ale luptei asimetrice, trupele de elita ale armatei chineze reprezinta astazi o forta militara moderna, bine echipata si foarte bine instruita. Dragonii Zburatori (regiune Nanjing), Tigrii Noptii (regiunea Lanzhou), Beretele Negre (regiunea Jinan) s.a.m.d. sunt numai cateva exemple de trupe chineze care sunt astazi recunoscute pe plan international (in special datorita rezultatelor obtinute in competitii militare internationale, dar si datorita dotarii cu echipamente tehnologice de ultima ora). Este pacat ca Romania nu si-a pastrat relatiile militare stranse cu China dupa 1989.

    Din punct de vedere cultural, China a avut aceleasi rezultate internationale exceptionale. In 2004, am avut onoarea de a fi invitat de Ambasada Chineza din Washington la un concert de Li Yundi. Numai un iubitor al muzicii clasice isi poate imagina izbucnirea sufletului dupa ce sonata pentru pian a lui Chopin a fost executata cu o perfectiune divina.

  10. anonim says:

    Alteta Voastra,
    Timpul in care am sustinut candidatura A.V. a avut darul de a ne dezvolta
    mai mult sentimentele de intoleranta fata de tot ce reprezinta fals,
    nedemn si ieftin(fara calitati morale) din mediul in care traim.
    Este firesc ( precum in amestecul de apa si ulei), sa se produca
    “intoleranta”, separarea…
    Sunt foarte multe persoane in Romania care sunt profund nemultumite
    de pierderea “calitatilor morale” de catre societatea noastra in ultimele decenii.
    Stau izolate, fara speranta in mai bine, asteptand parca sa li se sfarseasca
    acest destin… cat mai repede.
    Lipsa unei educatii politice in ceea ce priveste drepturile democratice
    ale cetatenilor cu drept de vot, din Romania, a dus la neincrederea electoratului
    in acest gest, atat de simplu, insa cu atat de mare importanta decizionala in
    viitorul lor personal si al neamului nostru.
    In situatia de fata, permiteti-mi a va inreba:
    – Sunt ei vinovati ca au trait intr-o perpetua manipulare informationala?
    Personal, eu cred ca vina nu este numai a lor.
    Va multumim ptr. speranta pe care inca ne-o mai dati!

    si nici

  11. Alteta,

    am deosebita placere si onoare sa impartasesc viziunea Voastra referitoare la oportunitatile si importanta orientarii politicii romanesti si chiar demersurilor societatii civile, culturii dar si economiei tarii noastre catre Asia in general si catre China, Japonia, India dar si alte tari in special.

  12. In calitate de consultant si initiator de proiecte pentru dezvoltare, pentru care din pacate nu am facut destul pentru a gasii partenerii potriviti dornici sa investeasca in ele, eu nedispunand de resurse financiare, gandesc de mai multi ani la dezvoltarea de proiecte in ASIA, in China si Japonia in special, dar si in alte tari, cele mentionate fiind doua culturi de exceptie in toate sferele de activitate si exprimare umana de care sunt interesat pentru cand voi rezolva si problema parteneriatelor.

    Salut cu deosebit interes demersurile si pozitia Voastra in acest sens. Numai bine si realizari de top in initiativele personale si cele comune cu Principesa Margareta a Romaniei si Casa Regala a Romaniei in directia sustinerii si dezvoltarii a ceea ce inca mai avem bun la noi in tara, in cultura, in profesie, in social, chiar in politic, atat cat este.

  13. Marius Z. says:

    Stimata alteta regala,
    China este intr-adevar unul dintre cei mai mari actori economici la nivel global. Este posibil ca in cativa ani sa detroneze majoritatea puterilor economice si sa devina noua superputere globala, daca nu va fi “contracarata” de un nou bloc economic UE-US.
    Romania ar putea profita relativ usor de investitii substantiale de capital chinezesc, tinand cont de traditia relatiilor cu aceasta tara. Fiind cea mai ieftina mana de lucru din UE, am putea reprezenta “puntea” de intrare a capitalului, produselor si subansamblelor chinezesti in UE, romanii beneficiind de rolul de asamblare finala, conforma cu standardele UE, precum si de accesul la produse ieftine si, mai nou, de calitate destul de buna.
    Un inceput bun este investitia de la tractorul Brasov, care poate redamara agricultura, folosind utilaje si tehnologie la jumatate din preturile “europene”:
    http://www.frontpress.ro/?p=4230

    Cu deosebita consideratie,
    Marius Z.

  14. Intr-adevar,Principele Radu al Romaniei este un izvor nepieiritor de cultura,un jad nepretuit despre care se poate scrie maktub,adica asa i-a fost scris,sa patimeasca de pe urma nelegiuirilor noastre.Pacat ca tinem un om de o inestimabila valoare incatusat in negura unei societati anarhiste.Se topeste ca o lamanare,ca o candela arzand pe altarul jertfei.Cate n-ar putea face acest om pentru societatea romaneasca,daca i s-ar da o sansa.

  15. Luminita M. says:

    Alteta Voastra,
    Cu permisiunea Voastra
    doresc sa impartasesc/reamintesc tuturor cateva notiuni legate de inceputurile Chinei.
    China – sa denumit astfel dupa numele primului imparat-intemeietor:
    Qin TSIN Huangdi.
    .
    Acesta, baiat de print – conducator de o provincie – a poruncit in anul 213 i.Hr.,
    la inceput de domnie si organizare administrativ teritoriala,
    ca pe tot cuprinsul imperiului sa se arda absolut toate cartile lasate
    de inteleptii chinezi (inclusiv invataturile lasate de Confucius si de Laozi).
    .
    Singurele carti, totusi, tolerate, au fost acelea cu sfaturi practice si de agricultura.
    .
    Deasemenea, in timpul domniei Imparatului Qin Tsin Huangdi
    sa facut proiectarea si inceperea constructiei zidului protector national;
    amintit si de ASR in acest articol.
    ……
    Contrat predecesorului sau –
    in ceea ce priveste respectul fata de intelepciunea istoriei nationale,
    Imparatul Han – a augmentat cunoasterea si practicarea obligatorie
    a traditiei istorice chinezesti.
    ………
    “China – lucru care merita subliniat –
    este singura tara din lume care nu a fost guvernata,
    in cursul secolelor, de nobili, de militari sau de preoti, ci de carturari.
    .
    Astazi, le-am spune intelectuali.
    .
    Ca sa devii functionar, nu avea importanta daca te trageai
    dintr-o familie modesta sau nobila.
    Esential era sa reusesti la examene.
    Cea mai inalta functie era incredintata celui mai bun dintre cei care
    raspunsesera la intrebarile cele mai dificile.
    Trebuie sa subliniem ca aceste examene nu erau deloc usoare.
    [ … ]
    … e zadarnic sa vrei, intr-un fel sau altul,
    sa interzici accesul la istorie, pentru ca nimic nu poate fi intreprins
    daca nu stim ceea ce a fost realizat inainte”.
    (din volumul “Istoria lumii” de Ernst H. Gombrich; pag.90)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52953910
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate