Marti si miercuri

Marti, 8 septembrie, am participat la slujba zilei de Sfânta Maria la Calarasi. Acolo, Principesa Margareta si cu mine am fost invitati de Preasfintia Sa Episcopul Vincentiu la resfintirea Bisericii Sfântu Gheorghe, ctitorita in timpul celor doua domnii ale Regelui Mihai, 1930-1943. In anul 2009, parohul, enoriasii, edilii orasului si episcopul au reusit sa incheie opera de pictare a bisericii in interior. Principesa si cu mine am dorit sa onoram, in ziua de Sfânta Maria, la Calarasi,  memoria strabunicii Principesei, Regina Maria.

La Calarasi, primarul, liderii politici si intelectualii orasului, sustinuti financiar de oamenii de afaceri locali, au reusit sa aduca o noua marturie a patriotismului si spiritului lor de raspundere, prin ridicarea unui impunator bust al Reginei Maria a României. Este pentru a doua oara, in numai doi ani, când comunitatea locala din Calarasi da o lectie de Memorie intregii societati românesti. Nu demult, statuia ecvestra a Regelui Carol I a fost dezvelita de Majestatea Sa Regele Mihai, in prezenta unui impresionant numar de oameni.

As dori sa va reamintesc faptul trist ca statuia ecvestra a Regelui Carol I din Piata Palatului Regal asteapta inca sa revina la locul ei. Poate ca Bucurestiul se va indupleca, la exemplul graitor al Calarasiului.

Miercuri, 9 septembrie, Alteta Sa Regala si cu mine am participat, la Ambasada Statelor Unite ale Americii, la receptia oferita in onoarea sosirii la Bucuresti a noului ambasador extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii in România, ES dl Mark Gitenstein.

Principesa si cu mine speram ca, in urmatorii ani, relatiile privilegiate dintre România si Statele Unite ale Americii sa isi diversifice si imbogateasca orizontul. Exista un imens potential de cooperare intre tara noastra si mediul de afaceri local din cele 50 de state care compun SUA, insuficient explorat in anii din urma. De asemenea, reteaua imensa de scoli, gimnazii si universitati din America de Nord ar putea coopera cu institutii educationale omologe din România, spre marele beneficiu al tinerilor din ambele tari. In fine, cunoasterea României si a Europei de Sud-Est in SUA si Nordul Americii este insuficienta. O apropiere a celor doua culturi, mentalitati si traditii ar fi folositoare tarii noastre si intregii Europe. In SUA traiesc astazi sute de mii de români sau de americani de origine româna. Comunitatile românesti din SUA nu sunt, dupa câte vad, un subiect prea mult prezent in viata publica româneasca ori in mass-media. Pacat! Este un nepretuit potential de dezvoltare a României, irosit ca atâtea altele.

Din anul 2006, urmând exemplul extraordinar al Reginei Maria a României, care a facut o vizita triumfala in SUA, in anul 1926, Principesa Margareta si cu mine am initiat “Turneul Prieteniei”, prin care incercam sa apropiem comunitatile locale din SUA cu cele din România si sa punem tara noastra “pe harta” Statelor Unite. Din anul 2006 incoace, Principesa si cu mine am vizitat municipalitati, camere de Comert, universitati, scoli si organizatii din statele Michigan, Massachusetts, Indiana, Illinois, Ohio, Missouri, Nevada si California. “Turneul Prieteniei” va continua in anii urmatori.

In josul paginii de astazi a Jurnalului online, voi posta la “Comentarii”, ca o aducere aminte, buletinele de presa ale Palatului Elisabeta referitoare la aceste vizite, de-a lungul ultimilor ani. Astfel, cei care cititi astazi, in numar atât de mare, blogul, aveti ocazia de a lua cunostinta cu o parte din efortul nostru de a reprezenta cu demnitate si cinste România.

27 comentarii

  1. Turneul Prieteniei (I) says:

    Statele Illinois, Indiana si Massachusetts

    In zilele de 15, 16 si 17 noiembrie 1926, Regina Maria vizita Chicago in cadrul turneului nord-american al Majestatii Sale care a inclus mai multe state americane si Canada. Hotelul “The Drake” pastreaza cu mandrie in arhiva aceste momente, prin marturii scrise si fotografii. In zilele de 20, 21 si 22 februarie 2006, Alteta Sa Principele Radu a fost prezent la Chicago inaugurand, odata cu vizita in acest important stat american, proiectul numit “Turneul Prieteniei” (The Friendship Tour) care incearca sa promoveze interesele majore ale tarii noastre in cat mai multe state americane, pentru dezvoltarea durabila, extinsa si profunda a relatiilor cu cel mai puternic stat al lumii.

    Regina Maria isi incheia discursul acum aproape optzeci de ani spunand: “Nu am venit aici pentru afaceri, nu am venit in scopuri politice. Am venit pentru a purta inapoi prietenia voastra catre tara mea si pentru a ajuta America sa inteleaga ca Romania isi are locul ei drept sub soare.”

    Dupa exact opt decenii, cuvintele Reginei se regasesc parca in oglinda in scrisoarea de bun venit pe care primarul metropolei americane Richard M. Daley i-a adresat-o Principelui Radu: “Am aflat cu bucurie de vizita Altetei Voastre si ma gandesc ca prin aceasta participam la consolidarea prieteniei ce a crescut intre tarile noastre. Vreau sa stiti ca prietenia cu orasul Chicago si vizita Altetei Voastre sunt apreciate”.

    Turneul prieteniei a debutat cu dreptul, acest fapt fiind dovedit de intalnirea Altetei Sale cu seful statului Illinois, Guvernatorul Rod Blagojevich. Fiind o persoana pragmatica si reticenta in a primi vizite ce nu tin strict de administratia statului, estimarea pe care membrii delegatiei Principelui Radu o faceau era ca intalnirea nu va dura mai mult de 20-30 de minute. A durat insa mai bine de o ora si a adus in discutie probleme pe care comunitatea romaneasca din Illinois le doreste infaptuite de mai multi ani incoace.

    La Chicago, Principele Radu s-a intalnit cu reprezentanti de frunte ai comunitatii romanesti, a sustinut doua conferinte despre Romania la “Kellogg School of Management” si “Loyola Law School”, s-a intalnit cu presedintele Chicago World Trade Center, Robert Langlois si cu reprezentanti ai unor companii americane interesate in oportunitati de investitii in Europa de sud-est. Principele s-a intalnit, de asemenea, cu cei mai importanti membri ai comitetului director al organizatiei American Jewish Committee, a vizitat sinagoga KAM Isaiah Israel, Academia militara din Chicago – Bronzeville si a depus o jerba de flori la mormantul lui Mircea Eliade.

    Principele Radu in Indiana si Massachusetts

    
Intr-un gest simbolic, in finalul vizitei Altetei Sale Principelui Radu in Statele Unite, primarul orasului Worcester a oferit reprezentantului tarii noastre cheia orasului, a carei sigla are ca element central o inima. Pentru delegatia romana a fost nu doar semnul pretuirii oamenilor locului, ci si implinirea unui prim pas al proiectului numit “The Friendship Tour”. Vizita din Indiana si Massachusetts a intarit sentimentul utilitatii efortului de a face cunoscuta Romania in toate statele, in profunzimea societatii americane.

    In Indiana si Massachusetts, conceptul initiativei Principelui Radu nu numai ca a fost inteles si apreciat, dar a imbracat si forma recunoasterii oficiale. Astfel, Adunarea Generala a statului Indiana a trecut, pe 23 februarie 2006, rezolutia cu numarul 26, in care la sectiunea 1 se mentioneaza ca reprezentantii Senatului din acest stat onoreaza, prin aceasta rezolutie, contributia Altetei Sale Principelui Radu pentru promovarea intereselor tarii noastre. Mai mult, Senatul Statului Massachusetts i-a inmanat Principelui Radu un document oficial, ca recunoastere a calitatii conceptului “The Friendship Tour / Turneul prieteniei” – pentru intarirea cooperarii romano-americane, acesta fiind primul document care marcheaza oficial aceasta denumire pentru misiunea Reprezentantului Special in Statele Unite.

    Amintim ca prima parte a vizitei Principelui Radu in SUA s-a incheiat cu prezenta Altetei Sale la “Chicago Military Academy-Bronzeville”, in timp ce partea a doua a vizitei urma sa se concentreze pe mediul universitar.
    Dupa Chicago, Principele Radu a fost oaspetele Universitatii “Notre Dame” din Statul Indiana, unde timp de doua zile reprezentantul Romaniei a avut intalniri cu conducerea scolii, profesori si studentii si a sustinut conferinta “Opportunities and challenges in the relations between the United States and Europe”. Ultima intalnire a Altetei Sale in Indiana a fost aceea cu doamna Jackie Walorski, state congresswoman republican, reprezentand comitatul South Bend, dupa care Principele Radu a plecat catre Worcester Massachusetts.

    Semnarea a doua memorandumuri de colaborare intre Worcester Polytechnic Institute, pe de o parte, si Universitatea Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti, de partea romana, a reprezentat un start concret si binevenit pentru prezenta Principelui Radu la WPI. Alteta Sa a continuat cu sustinerea conferintei” Romania’s Transatlantic Perspectives” , in fata a peste doua sute de profesori si studenti, precum si un mare numar de romani care locuiesc in statul Massachusetts.

    Principele Radu si-a incheiat vizita intalnindu-se cu studentii si doctoranzii romani de la WPI, Harvard sau MIT, cu presedintele WPI Dennis D. Berkey, cu decanul departamentului Global Studies, profesorul Paul Davis si cu oficiali ai orasului Worcester.

  2. Turneul Prieteniei (II) says:

    Statul Missouri

    Aflat in Statele Unite ale Americii, in cadrul proiectului “The Friendship Tour”, Alteta Sa Principele Radu, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a vizitat in zilele de 12-16 mai 2007 orasele Nevada, Springfield, Jefferson City, St Louis, Columbia si Kansas City din statul american Missouri.

    
”The Friendship Tour”, Turneul Prieteniei, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale României. Întins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop încurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural în fiecare din Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois. 

In capitala statului Missouri, Jefferson City, Principele Radu s-a intalnit cu dl Matt Blunt, guvernatorul statului Missouri. Guvernatorul Blunt si Principele Radu au discutat despre procesul de consolidare a democratiei si libertatilor in Europa de Est, ca urmare a caderii Cortinei de Fier, despre oportunitati in cooperarea economica si educationala dintre SUA si Romania, dintre statul Missouri si regiuni ale Romaniei.

    
Guvernatorul Blunt, in varsta de 37 de ani, este cel mai tanar guvernator din SUA si a vizitat Bulgaria si Ungaria, in ultimele luni. Statul Missouri cunoaste o accelerata dezvoltare economica, are o infrastructura de buna calitate si se aseamana, din punct de vedere al climei si cadrului natural, cu Romania. De asemenea, statul Missouri are o retea prestigioasa de universitati si colegii. 

In orasul St Louis, Principele Radu a fost oaspetele prestigioasei organizatii World Affairs Council, care a oferit un dineu in onoarea Principelui. A luat parte consulul onorific al Romaniei in statul Missouri, dl Sam Foursha. Principele Radu a vizitat compania Boeing din St Louis si s-a intalnit cu reprezentanti ai conducerii companiei. De asemenea, Principele s-a intalnit cu Camerele de Comert din orasul Nevada, din orasul Springfield, precum si cu Camera de Comert a statului Missouri. Principele a avut numeroase intalniri cu oameni de afaceri locali, interesati sa investeasca in Romania. Cu fiecare ocazie, Principele Radu a facut ample prezentari in legatura cu mediul economic romanesc din anul 2007. 

In cadrul vizitei in statul Missouri, Principele s-a intalnit cu reprezentanti ai autoritatilor locale ale oraselor Nevada, Springfield, St Louis si Kansas City, precum si cu membri ai Senatului si Congresului statului Missouri. La invitatia doamnei Judy Rogers, presedinta Colegiului Cottey, Principele a luat parte la ceremonia de absolvire a promotiei 2007 a Colegiului Cottey din Nevada-Missouri, un prestigios institut de invatamant superior privat, cu o vechime de doua secole, care promoveaza educatia femeii in SUA. 

Principele viziteaza astazi, in ultima zi a sederii sale in SUA, Universitatea Missouri din orasul Columbia, unde se va intalni cu profesorii si studentii si va tine conferinta “Romania, tara mea”.
    Conferinta va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.

    
Principele va vizita, in cursul dupa-amiezii, Memorialul Libertatii din Kansas City dedicat Primului Razboi Mondial, institutie vizitata in anul 1926 de Regina Maria a Romaniei.

    
In incheierea vizitei, Principele va fi, in aceasta seara, oaspetele comunitatii oamenilor de afaceri din Kansas City.

  3. Turneul Prieteniei (III) says:

    Statele Michigan si Ohio

    In cadrul initiativei “The Friendship Tour III”, AS Principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, s-a aflat in perioada 29-30 octombrie 2007, in orasul Detroit, statul Michigan. “The Friendship Tour”, Turneul Prieteniei, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii.

    Cu ocazia “Friendship Tour III”, AS Principele Radu a participat la o serie de evenimente care au debutat, luni 29 octombrie 2007, cu o intalnire cu reprezentanti ai Companiei “Walbridge Aldinger”, al carei presedinte, domnul John Rakolta, Jr., este in prezent si Consulul Onorific al Romaniei la Detroit.

    Ulterior, AS Principele Radu a fost oaspete de onoare al Sedintei Reunite a Consiliului Municipal al orasului Detroit, aflat sub presedintia domnului Kenneth V. Cockrel Jr. Cu aceasta ocazie, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei s-a adresat membrilor Consiliului Municipal, reprezentantilor autoritatilor locale si unui numeros public.

    In continuare, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a participat la o reuniune desfasurata in cadrul Muzeului National “Tuskegee Airmen” unde, in prezenta generalului de brigada Richard Elliot, Fortele Aeriene Michigan, i-a fost inmanat inaltul simbol “The Spirit of Detroit”. Tot in cadrul manifestarilor de aici, AS Principele Radu a vizitat saloanele muzeului, curtea acestuia, odinioara Fort Wayne, si a asistat la o repunere in scena a vechilor traditii militare americane specifice.
    Principele Radu a vizitat, de asemenea, orasul Southfield unde, intampinat de parintele Lazar, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Romane din aceasta localitate, a participat la o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romane din Detroit. Tot aici a fost vizitata si Biserica Ortodoxa si a avut loc un dialog cu membrii comunitatii.
    Marti, 30 octombrie 2007, Principele Radu a avut intrevederi cu redactorii sefi ai agentiilor de presa locale si, ulterior, a acordat interviuri ziaristilor de la Detroit Free Press, Detroit News si Crain Communications. In cadrul dialogului au fost abordate aspecte legate de contextul vizitei Altetei Sale in SUA, si de interesul manifestat fata de societatea romaneasca.

    In continuare, Principele Radu s-a intalnit la Universitatea Michigan din Ann Arbor, OH, cu un grup de studenti romani si de alte nationalitati din cadrul facultatilor de finante, relatii internationale, afaceri, marketing si matematica, precum si cu profesori ai universitatii. In timpul intalnirii s-au discutat aspecte legate de posibile programe educationale in regim de reciprocitate intre Universitatea Michigan si universitatile din Romania. Unul dintre participantii la intalnire a fost domnul Frank Weiser, fost ambasador al SUA in Slovacia. La intalnire a participat si doamna Marysia Ostafin, manager de program in cadrul Centrului de Studii pentru Europa si Uniunea Europeana din cadrul Universitatii Michigan.

    In orasul Troy, OH, Principele Radu a fost intampinat de catre Managerul Orasului, dl. Philip Nelson, cu care a avut o scurta intrevedere la Centrul Municipal al Orasului.
    In continuare AS Principele Radu a facut o vizita la Biblioteca Publica a Orasului Troy, OH, unde, in prezenta Dr. Maria Hunciag, i s-a prezentat activitatea membrilor comunitatii si implicarea in programele educationale coordonate la nivel de oras, inclusiv pentru membrii comunitatii romanesti.

    Seara, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a fost invitat la o receptie oferita de catre Consulul Onorific al Romaniei la Detroit, dl. John Rakolta, Jr. si sotia acestuia .

    Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, iar cel de-al doilea a avut loc in perioada 12-16 mai 2007 si a cuprins statul Missouri, orasele Nevada, Springfield, Jefferson City, St Louis, Columbia si Kansas City.

    Statul Ohio

    In perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2007, la invitatia domnului Marc Ellenbogen, presedintele Global Panel, AS Principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, s-a aflat in Columbus, statul Ohio, la ceremoniile prilejuite de lansarea Global Panel America.

    Organizatia Global Panel a fost infiintata in anul 1989 de catre omul de afaceri Bas Spuybroek, cu sprijinul Ministrului de Externe olandez Hans van der Broek si a industriasului Frans Lurvink. Prin actiunile sale, Global Panel sprijina in mod indirect guvernele, institutiile si sectorul privat in domenii cum ar fi cooperarea internationala, investitii si relatii bilaterale. De asemenea, cu ajutorul membrilor sai, care sunt in principal fosti ministri, academicieni si personalitati ale sectorului privat, Global Panel ajuta in identificarea solutiilor pentru imbunatatirea situatiei in zonele de conflict din lume.

    La dezbaterile prilejuite de lansarea Global Panel America au participat personalitati marcante ale vietii politice si economice ale lumii. Dintre acestia ii amintim pe ES Hassan Aboyoub, consilier al Regelui Mahomed al VI-lea al Marocului, ES Hans Demel, fost ambasador al Austriei, ES Eduard Kukan, membru al Parlamentului din Slovacia, ES Vladimir Lastuvka, fost Euro-parlamentar ceh, ES Boris Pankin, fost Ministru de Externe al Rusiei si ES Cyril Svoboda, Ministrul Justitiei din Cehia.
    Miercuri, 31 octombrie, Alteta Sa Principele Radu a participat la o receptie oficiala oferita de catre Guvernatorul Statului Ohio ES Ted Strickland, si de doamna Frances Strickland, in prezenta Secretarului de Stat Jennifer Brunner. In interventia sa, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a tinut sa le multumeasca organizatorilor pentru invitatie si a prezentat pe scurt proiectul The Friendship Tour, initiat de Alteta Sa pentru sprijinirea, de o maniera durabila si cuprinzatoare, a intereselor majore ale Romaniei.

    Joi, 1 noiembrie, participantii au vizitat Spitalul Metodist Riverside, unde, intampinati si insotiti de catre directorul executiv al Spitalului, doamna prof. univ. dr. Pamela J. Boyers, au facut o trecere in revista a saloanelor Sectiei de Terapie Virtuala, unde profesori, medici specialisti, medici rezidenti, si studenti isi perfectioneaza pregatirea prin mijloace moderne de invatare asistate de calculator. Vizita in cadrul spitalului s-a incheiat cu o intrevedere in sala de conferinte unde au fost puse in discutie aspecte legate de pregatirea specifica a profesorilor si cursantilor, precum si posibilitatea existentei unor programe educationale in regim de reciprocitate si schimb de experienta, intre studentii universitatilor americane si cele ale tarilor reprezentate de participanti.

    Din programul zilei a facut parte, in continuare, o dezbatere, cu tema “Rolul Statelor Membre ale SUA in politica externa”, care s-a desfasurat la Centru Riffe pentru Institutiile Guvernamentale. Dezbaterea a fost prezidata de doamna Barbara McDougall, fostul Ministru al Afacerilor Externe din Canada si de domnul Marc Ellenbogen, presedintele Global Panel. In cadrul discutiilor purtate, participantii la eveniment au facut referire la posibilitatea statelor relativ mici de a influenta aspectele societatii prin punerea in practica a conceptului de “soft power”, cu referire directa la programe educationale interuniversitare, culturale, de arta, microeconomice, etc. – toate acestea fiind un beneficiu adus inter-relationarii dintre statale de pe mapamond.

    Programul a continuat cu vizitarea primei Biserici Congregationale Metodiste. De asemenea, s-au vizitat colectiile de arta Claude Monet, prezente in cadrul galeriilor de arta ale Muzeului de Arta Columbus.

    Vineri, 2 noiembrie, Principele Radu, alaturi de ceilalti invitati, a participat la prezentarea unui proiect somalez umanitar si de intrajutorare. In cursul dupa-amiezii a avut loc o intalnire cu studentii Facultatii de Afaceri Publice din cadrul Universitatii din Ohio si s-a vizitat “The Ohio Statehouse”.

    Printre fostii participanti la seminariile organizate de Global Panel, pe intregul mapamond, se regasesc nume sonore ale vietii politice, culturale si economice ale lumii. Dintre acestia ii putem aminti pe: Madeleine Albright, fost Secretar de Stat al SUA, Vaclav Havel, fostul presedinte al Cehiei, Francesco Cosiga, fostul presedinte al Italiei, Mary Robinson, fostul presedinte al Irlandei, Shimon Peres, fostul Prim-Ministru al Israelului, Viktor Chernomyrdin, fostul Prim-Ministru al Rusiei, Margaret Thatcher, fostul Prim Ministru al Marii Britanii, Henry Kissinger, fostul Secretar de Stat al SUA, Majestatea Sa Regele Mihai I, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, fosti presedinti ai Romaniei.

    Din Consiliul Director al Global Panel fac parte dl. Marc S. Ellenbogen, presedinte, Dr. Kai Gregor Klinger, dl. Kai Metzner, ES Doris Barnett, Dr. Vera Lieberwirth, dna. Katja Tobiasz si Dr. Jochen Wittmann.

  4. Turneul Prieteniei (IV) says:

    Statele California si Nevada

    In cadrul initiativei “The Friendship Tour IV”, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat in perioada 21-25 martie 2008, in orasul Los Angeles, statul California. “The Friendship Tour”, Turneul Prieteniei, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, cel de-al doilea a avut loc in mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea a avut loc in luna octombrie 2007 in statul Michigan. Frienship Tour IV are loc in perioada 21 martie-5 aprilie si cuprinde statele California si Nevada.
    La Consiliul Comitatului orasului Los Angeles, Altetele Lor Regale au fost primite de doamna presedinte Yvonne Burke. In cadrul sedintei publice a Consiliului, Altetele Lor Regale au luat cuvantul, prezentand in cateva cuvinte scopul vizitei in SUA, in cadrul programului “The Friendship Tour”, si multumindu-le gazdelor pentru frumoasa primire si pentru ca le-au oferit posibilitatea de a vorbi despre realitatile societatii romanesti.

    La primaria orasului Beverly Hills, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-a intalnit cu primarul orasului, domnul Barry Brucker, cu vice-primarul orasului, domnul Frank Fenton, precum si cu un mare numar de consilieri locali si functionari ai primariei. In cadrul unei ceremonii emotionante, primarul din Beverly Hills i-a inmanat Principelui Radu un document numit “proclamatie”, prin care se recunoaste public importanta activitatii Altetelor Lor Regale, considerandu-i promotori ai relatiilor dintre Romania si SUA si sustinatori ai unor valori necesare umanitatii. In cadrul aceleiasi ceremonii, Principelui Radu i-a fost inmanata cheia orasului Beverly Hills.

    La intalnirea cu reprezentantii World Affairs Council din California de Sud, una dintre cele mai mari filiale ale organizatiei, in fata unui mare numar de oameni de afaceri, Principele Radu a tinut o prelegere despre Romania si a raspuns intrebarilor celor prezenti. Principele Radu i-a invitat pe participantii la conferinta sa vina in Romania pentru a prospecta realitatea economica romaneasca, in vederea investitiilor in infrastructura, imobiliare, agricultura sau turism.

    La invitatia American Jewish Committee, Principele Radu a sustinut o prelegere in fata unui public numeros si avizat, prezentand programul “The Friendship Tour”, situatia actuala a Romaniei si facand o scurta trecere in revista a principalelor momente din istoria tarii noastre.

    La Institutul Milken, organizatie care reuneste personalitati din mediul universitar, financiar si economic, in scopul identificarii celor mai bune solutii pentru imbunatatirea vietii si a conditiilor economice ale diverselor populatii din SUA si din lume, Principele Radu a avut un dialog deschis cu cei prezenti la intalnire. Alteta Sa Regala le-a prezentat proiectul “The Friendship Tour” si i-a invitat sa vina in Romania pentru a se convinge de avantajele comparative pe care le ofera mediul de afaceri romanesc.

    Altetele Lor Regale au avut parte de o primire calduroasa la World Affairs Council din comitatul Orange. Principele Radu a conferentiat despre Romania, despre perspectiva ei transatlantica, despre sensul istoric si cultural al apartenentei noastre la valorile Vestului si despre momentele importante din istoria noastra contemporana.

    Principele Radu a vizitat compania E.O.N., cunoscut producator de software si promotor al unor programe educationale, care ofera programe sponsorizate scolilor si universitatilor. Alteta Sa Regala s-a intalnit cu presedintele companiei, domnul Mats Johansson, cu directorul financiar, domnul David Fluegman si cu directorul executiv, domnul Paul Lipovanciuc. Principele Radu i-a invitat pe reprezentantii E.O.N. sa vina in Romania si sa faca demonstratia utilitatii produselor lor.

    La Beverly Hills Country Club, la invitatia domnului Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, Altetele Lor Regale au participat la un dineu oferit in cinstea lor de catre Consulatul Romaniei. La receptie au participat reprezentanti ai misiunilor diplomatice din Lituania, Letonia, Honduras, Bulgaria, Grecia, Thailanda, reprezentanti ai autoritatilor locale din Los Angeles, precum si un mare numar de romani din statele California si Nevada. Reprezentanta protocolului Primariei din Los Angeles le-a oferit Altetelor Lor Regale, din partea primarului orasului, un certificat de recunoastere a meritelor in promovarea imaginii Romaniei in lume, impreuna cu urari oficiale de bun-venit.

    Cu prilejul unui dineu oferit de “Societatea Viitorul Roman”, Altetele Lor Regale s-au intalnit cu comunitatea romaneasca din Los Angeles. La eveniment au participat peste 100 de romani care si-au dorit sa fie alaturi de Altetele Lor Regale. Din partea comunitatii romanesti din Los Angeles au luat cuvantul domnul Cristian N. Calugarita, presedintele asociatiei, si scriitorul Petre Popescu. ASR Principele Radu le-a multumit romanilor din Los Angeles pentru invitatia de a fi alaturi de ei si pentru toate eforturile pe care le depun pentru promovarea imaginii Romaniei in cadrul comunitatii in care traiesc.

    Cu ocazia vizitei in Los Angeles, Principele Radu a vizitat sediul Consulatului General al Romaniei si a acordat un interviu domnului Raoul Marinescu, pentru postul de televiziune Voce TV.

    Statul Nevada

    In cadrul initiativei “The Friendship Tour IV”, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat, in perioada 26-29 martie 2008, in orasele Las Vegas si San Diego. “The Friendship Tour”, Turneul Prieteniei, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, cel de-al doilea a avut loc in mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea a avut loc in luna octombrie 2007 in statul Michigan. Frienship Tour IV are loc in perioada 21 martie-5 aprilie si cuprinde statele California si Nevada.

    In salile de bal ale Hotelului Las Vegas Hilton, in prezenta Guvernatorului Jim Gibbons si a primei doamne a Statului Nevada, Dawn Gibbons, sub auspiciile doamnei consul onorific al Romaniei, doamna Lia Roberts, Societatea Romano-Americana din Las Vegas “Doina” a organizat un bal cu strangere de fonduri pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei. La eveniment au participat peste 150 de personalitati din toate domeniile de activitate. Celebrul magician Siegfried i-a inmanat Altetei Sale Regale Principesa Margareta, din partea organizatorilor evenimentului, un premiu de recunoastere a activitatii de peste 18 ani depusa in sprijinul copiilor, varstnicilor si familiilor defavorizate din Romania. In cuvantul sau, Alteta Sa Regala le-a multumit celor prezenti pentru generoasa contributie si le-a prezentat, in cateva cuvinte, activitatea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Evenimentul s-a bucurat de participarea Consulului General al Mexicului, domnul Mariano Lemus, a domnului Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, a doamnei Lia Roberts, Consulul Onorific al Romaniei in Las Vegas, a Consulului Onorific al Lituaniei, doamna Astra Michaels, a domnului Ed Prud’Homme, consulul onorific al Austriei, a domnului Stephano Ripanonti, consulul onorific al Italiei, precum si a unui mare numar de oameni de afaceri, ziaristi si reprezentanti de marca ai comunitatii romanesti.

    Altetele Lor Regale s-au intalnit cu vice-guvernatorul statului Nevada, domnul Brian K. Krolicki, om de afaceri si politician american. Vice-guvernatorul statului Nevada le-a multumit Altetelor Lor Regale pentru vizita in Las Vegas si s-a aratat interesat de realizarea unor proiecte cu autoritatile si oamenii de afaceri din Romania. Alteta Sa Regala Principele Radu, Reprezentantul Special al Guvernului, l-a invitat pe domnul vice-guvernator Krolicki sa viziteza Romania, impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri, in toamna acestui an sau la inceputul anului 2009. Propunerea a fost acceptata cu placere de vice-guvernatorul statului Nevada.

    Tot in cadrul vizitei in Las Vegas, Altetele Lor Regale au fost primite de primarul orasului, domnul Oscar Goodman, care s-a aratat foarte interesat de cooperarea cu Romania in domeniul imobiliar, al turismului si al industriei lemnului. Alteta Sa Regala Principele Radu l-a invitat pe domnul primar Goodman sa viziteze Romania pentru a stabili colaborari concrete in domeniile de activitate mentionate in cadrul discutiei. Ca o recunoastere a activitatii Principesei Margareta si a Principelui Radu in interesul colaborarii romano-americane, domnul primar le-a oferit Altetelor Lor Regale cheia orasului Las Vegas.

    Alteta Sa Regala Principele Radu, colonel in Armata Romana, a facut o vizita la cunoscuta baza americana “Nellis Air Force Base”. Baza militara aeriana Nellis, situata in proximitatea muntilor Nevadei si a desertului, beneficiaza de dotari de exceptie si de un numar de peste 10000 de angajati. Principele Radu s-a intalnit cu adjunctul comandantului bazei Nellis, domnul General Everett H. Thomas, care l-a insotit pe tot parcursul vizitei prin baza aeriana.

    La World Affairs Council Nevada, in fata a peste 60 de personalitati din mediul de afaceri, din societatea civila si din viata politica americana, Principele Radu a sustinut o prelegere despre Romania si despre perspectivele ei politice, economice, militare si culturale. Evenimentul a fost organizat de World Affairs Council Nevada, in colaborare cu Comisia de dezvoltare economica a statului Nevada si a reprezentat un bun prilej pentru o mai buna cunoastere a Romaniei si a realitatilor ei contemporane.

    Alteta Sa Regala Principesa Margareta, insotita de doamna Lia Roberts, consulul onorific al Romaniei in Las Vegas, si de doamna Gayle Anderson, din partea Comisiei de dezvoltare economica a statului Nevada, a vizitat Spitalul de copii din Las Vegas, unde a fost impresionata de dotarile medicale si de conditiile exceptionale de tratament. Spitalul, fondat in 1958, are peste 700 de paturi, 3000 de angajati si este singurul spital din Nevada dedicat exclusiv ingrijirii copiilor.
    Altetele Lor Regale au oferit un interviu pentru publicatia romaneasca Las Vegas Romanian Journal, care doreste sa realizeze o editie speciala dedicata vizitei Familiei Regale in SUA.

    Vizita in San Diego

    In orasul San Diego, Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu primarul orasului, dl Jerry Sanders. Domnul Sanders le-a vorbit Altetelor Lor Regale despre proiectele de viitor ale orasului San Diego. Alteta Sa Regala Principele Radu i-a prezentat domnului primar perspectivele economice ale Romaniei, sugerandu-i ca, in viitor, sa se orienteze spre o colaborare directa între San Diego si un oras important din Romania. Domnul Sanders le-a oferit Principesei Margareta si Principelui Radu cheia orasului San Diego.

    
Principesa Margareta si Principele Radu cu Dl Jerry Sanders, primarul din San Diego
    La biserica ortodoxa a comunitatii romanesti, Altetele Lor Regale au fost primite de parintele Iustin si de un grup de romani stabiliti in orasul San Diego. Dupa ce au luat parte la o slujba oficiata in biserica ortodoxa a comunitatii, Principesa Margareta si Principele Radu au stat de vorba cu enoriasii, cu preotul si cu restul invitatilor, afland astfel mai multe despre preocuparile lor, despre istoria comunitatii, despre viata lor religioasa si despre proiectele lor de viitor.

    Tot in orasul San Diego, Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu un grup de oameni de afaceri, condus de domnul Frank Potenziani, presedintele MN Trust. Domnul Potenziani si ceilalti participanti la intalnire au fost foarte interesati sa afle cat mai multe detalii despre realitatea romaneasca de astazi, despre invatamant, economie, finante, infrastructura si cultura.

    Familia Regala in San Francisco

    In cadrul initiativei “The Friendship Tour IV”, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat, in perioada 30 martie – 4 aprilie 2008, in orasul San Francisco, statul California. “The Friendship Tour”, “Turneul Prieteniei”, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, cel de-al doilea a avut loc in mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea a avut loc in luna octombrie 2007 in statul Michigan. “Frienship Tour IV” are loc in perioada 21 martie – 5 aprilie si cuprinde statele California si Nevada.

    Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, insotiti de doamna Dana Beldiman, consulul general onorific al Romaniei la San Francisco, s-au intalnit la Casa Romana din Hayward cu cateva zeci de membri ai comunitatii romanesti, care i-au primit cu multa caldura si ospitalitate. Dupa ce au vizionat o proiectie de imagini de la vizita Majestatilor Lor in San Francisco in anul 2000, Altetele Lor Regale au discutat cu cei prezenti despre activitatea desfasurata de Familia Regala in interesul comunitatilor romanesti si despre “Romania. O viziune pe 30 de ani”, documentul programatic al Familiei Regale a Romaniei.

    Alteta Sa Regala Principele Radu, colonel in Armata Romana, a vizitat Naval Postgraduate School din Monterrey, universitate militara de mare prestigiu, creata in urma cu mai bine de 100 de ani. Principele Radu a fost primit de viceamiralul Daniel T. Oliver, actualul presedinte al universitatii, cu care a vorbit despre invatamantul militar romanesc si despre pozitia pe care o ocupa institutia militara in societatea de astazi. Principele Radu a participat, in continuare, la un briefing in care i-au fost prezentate detalii despre cursurile si programele de studii oferite de aceasta universitate care gazduieste studenti ofiteri din zeci de tari ale lumii.
    In fata unui numar de peste 40 de ofiteri veniti de pe toate continentele, studenti la “International Defence Management Course”, in cadrul “Defence Resources Management Institute”, Principele Radu a sustinut conferinta “Regional Challenges. A Romanian View” si a raspuns intrebarilor adresate de ofiteri din Nepal, Senegal, Bulgaria, Croatia, Filipine si din Malawi. In incheierea vizitei Principele Radu s-a intalnit cu decanul si profesorii de la “School of International Graduate Studies”, cu care a discutat despre leadership-ul de astazi din SUA si din Europa de Vest. Decanul scolii si profesorii au tinut sa multumeasca pentru aportul Romaniei si al tarilor din regiune la imbogatirea sensului leadership-ului actual, la diversificarea si aprofundarea exercitiului democratic si al libertatilor in lumea trans-atlantica.

    La primaria orasului San Francisco, Principele Radu s-a intalnit cu o delegatie condusa de doamna Charlotte Shultz, directoarea de protocol a primariei orasului San Francisco. Reprezentantii primariei au adus in discutie teme legate de comert, cultura si educatie, iar Principele Radu le-a prezentat proiectul de dezvoltare al comunitatilor locale, intitulat “Orasele Romaniei”, precum si proiectul “The Friendship Tour”. In cadrul discutiilor s-a stabilit ca, prin intermediul Consulatului general, sa se intocmeasca un document cu diverse propuneri de proiecte, astfel incat legatura dintre San Francisco si orase ale Romaniei in domeniile economic, cultural si educational sa devina un model de cooperare regionala, care sa inspire si alte orase din SUA si Romania pentru viitoare parteneriate. Principele Radu l-a invitat pe primarul orasului San Francisco sa viziteze Romania in cursul anului 2009 in vederea stabilirii unor contacte directe cu autoritatile centrale si cu cele din anumite zone ale Romaniei.

    La Universitatea Berkeley, la International Students House, Altetele Lor Regale s-au intalnit cu un mare numar de studenti romani de la Berkeley si Stanford, alaturi de care s-au aflat oameni de afaceri, profesori si studenti din India, Spania, China sau America Latina. Principele Radu a sustinut conferinta “Regional Challenges. A Romanian View”, incercand sa faca o prezentare a diferitelor segmente din viata romaneasca, comparandu-le cu cele din restul regiunii, din Europa de Vest si din SUA. In cadrul dialogului care a urmat, tinerii studenti si Altetele Lor Regale au vorbit despre rolul institutiilor, despre sansele tinerilor, despre leadership, despre NATO si despre increderea societatii in clasa politica.

    La World Affairs Council of Northern California, in fata a peste 100 de personalitati din toate domeniile de activitate, Principele Radu a sustinut conferinta “Regional Challenges. A Romanian View”. Alteta Sa Regala a vorbit despre aspectele economice, politice, diplomatice, militare, culturale si educationale ale societatii romanesti, precum si despre evolutia statului roman modern si despre felul in care Romania s-a raportat, dupa 1866, la Statele Unite ale Americii, din punct de vedere militar, politic, economic si educational.

    Principele Radu a vizitat Varian Medical Systems, companie care construieste echipamente pentru tratamentul radiologic impotriva cancerului, lider mondial in livrarea de echipament de specialitate, pe toate continentele. Reprezentantii companiei s-au aratat interesate sa livreze aparatura de ultima ora in spitalele romanesti. De asemenea, Varian Medical Systems ar dori sa analizeze posibilitatea construirii unei fabrici in Romania, pentru a realiza la noi in tara unele dintre componentele aparaturii lor. Insotit de domnul Timothy E. Guertin, presedintele Varian Medical Systems, Principele Radu a vizitat fabrica in care se produc echipamentele deosebit de performante destinate tratarii cancerului.

    La Hoover Institution, in cadrul Universitatii Stanford, in prezenta unui mare numar de personalitati, printre care s-a numarat si fostul Secretar de Stat al SUA, dl George Shultz, Principele Radu a sustinut o conferinta despre realitatile economice, politice, militare si educationale din Europa de Sud-Est si din Romania, insistand pe elemente de geopolitica si securitate internationala si pe semnificatia desfasurarii, la Bucuresti, a summit-ului NATO. Insotit de domnul Richard Sousa, Senior Associate Director al Hoover Institution, Principele Radu a vizitat prima cladire a bibliotecii, inceputa in anul 1919, la initiativa fostului presedinte american Herbert Hoover, precum si biroul acestuia aflat in cadrul cladirii bibliotecii.

    La NASA Ames Research Center, Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu directorul centrului, domnul Pete Worden, care a facut o prezentare a principalelor proiecte derulate in cadrul acestei baze de cercetare a NASA. In cadrul discutiilor, Principele Radu i-a rugat pe reprezentantii NASA sa ia in considerare un parteneriat cu Institutul National Aerospatial din Romania. Reprezentantii NASA s-au aratat in favoarea unei colaborari si au declarat ca vor studia posibilitatea acordarii unor burse de studii si efectuarii unor schimburi stiintifice cu Romania. In continuare, Altetele Lor Regale au vizitat laboratoarele in care se fac teste pentru misiunile spatiale americane, precum si interiorul unui avion laborator, cu ajutorul caruia s-au facut multe descoperiri stiintifice.

    La Wheel Chair Foundation, in prezenta doamnei Dana Beldiman, Consul General Onorific al Romaniei, Altetele Lor Regale s-au intalnit cu reprezentantii Wheelchair Foundation, organizatie caritabila care isi propune sa ajute persoanele cu disabilitati fizice sa poata intra in posesia unui carucior cu rotile si sa-si poata redobandi astfel speranta si mobilitatea.

    La sediul companiei Oracle din San Francisco, Principele Radu s-a intalnit cu presedintele companiei, doamna Safra Catz. Discutiile s-au axat pe prezenta proeminenta a companiei Oracle in Romania si posibilitatile ca investitiile directe si indirecte ale Oracle in tara noastra sa creasca in viitorul apropiat.

    In cadrul vizitei la San Francisco, Altetele Lor Regale au acordat un interviu domnului Ludwig Galambos, pentru revista “Meridianul romanesc”.

  5. Ortensia Popa, Cluj says:

    Toti cei care am sustinut prin semnaturile noastre candidatura principelui Radu am facut-o crezand intr-o altfel de Romanie, autentica, valoroasa,principiala.Alteta Sa ne-a dat o speranta,pe care acum ne-a luat-o inapoi.Pacat,principe…Contati pe noi pentru o Romanie altfel si puneti-ne la treaba.Mai sunt si alte alegeri, vorba lui Caragiale.Pana atunci, sa ne facem exemplar datoria,fiecare acolo unde suntem.E singura cale spre Romania Autentica.Ortensia Popa,profesoara,Cluj

  6. Altetele Voastre Regale, says:

    Parcurgand; si cu “ochii” sufletului de roman, nu numai cu cei ai mintii,
    materialul expus astazi, constientizam si mai pregnant “pierderea sansei”,
    fara, insa, sa va aducem nici cea mai mica invinuire.
    Este de DOMENIUL NEANTELESULUI , A IRATIONALULUI,
    politica de autoizolarea Romaniei… sau, poate exista o explicatie;
    gasita in publicatiile romanesti, la rubricile cele mai “diverse”…
    ACOLO GASIM INVESTITE ENERGIILE REPREZENTANTILOR NOSTRI !.
    .
    Regretabil!

  7. Dinu Ioana says:

    Buna seara, Alteta! Din pacate am avut niste probleme destul de grave de sanatate, din fericire am fost si intr-un concediu in Delta, si nu am avut acces la calculator pana acum. Astazi intru si stupoare! descopar ca ati decis sa va retrageti candidatura…Ce pot sa zic? Nimic. Am ochii plini de lacrimi si nu imi vine sa cred. De ce? Pentru ce? Ma simt tradata, pustiita. Am crezut in Alteta Voastra si mi-am imaginat o altfel de Romanie.Acum incotro am s-o apuc? In ce alt lider politic am sa mai cred? Pacat. Ati dezamait un suflet tanar, care vedea in Alteta Voastra o eliberare din mizeria in care greselile parintilor si bunicilor ne-au condamnat sa traim. Cu toate astea nu ma mira ca nu faceti altceva decat sa repetati istoria. Asa cum Regele Mihai a ales sa abdice, asa si dumneavoastra ati lasat garda jos. Rusine pentru Casa Regala. Rusine!!! In rest, doar lacrimi….

  8. Alin Horj says:

    De fiecare data cand am avut ocazia sa fiu singurul roman prezent intr-un proiect, intr-o conferinta, etc. am incercat sa aduc o imagine a Romaniei “Alftel” decat se vedea la diferitele canale de televiziune. Insa sunt convins ca de fiecare data am reusit si ma simt mandru de asta. Cred ca primul rezultat se vede repede la oamenii care te inconjoara.

    Cu speranta ca si ceilalti romani care sunt plecati in afara granitelor tarii noaste o sa se angajeze sa transmita un “Altfel” de mesaj,

    Alin Horj

  9. Galca Otilia Ioana says:

    Am plans cand am auzit ca va retrageti din cursa pentru presedintie. Am 25 de ani si am vazut o singura speranta pentru aceasta tara: candidatura Altetei Voastre Regale. Oricum familia mea se roaga pentru intreaga familie regala si nu ne pierdem speranta in mai bine!

  10. Horia Cremene, horiacremene@gmail.com says:

    Este un moment favorabil pentru „gherilele digitale” plătite să infesteze, mai perfid, sau mai grobian, sit-urile care promovează revenirea la normalitate. Or, proiectul România Altfel tocmai asta face, promovează revenirea la normalitate.
    .
    Printre regretele şi dezamăgirile sincere, nu e greu de sesizat lacrimile de crocodil ale celor ce se prăpădesc de dragul monarhiei, de „şansa ratată”, de „greşelile impardonabile” ale Principelui. Am mai scris despre asta, revin pentru a-i atenţiona pe cei creduli să nu se lase impresionaţi de defetişti şi de ipocriţi. Dacă suntem animaţi de dorinţa de a avea o ţară adevărată, autentică, România Altfel, nu putem reuşi decât prin acţiune, nu prin lamentări frumoase, triste şi inutile. Iar acţiune înseamnă să continuăm ce am început, să ne adunăm la chemarea Alteţei Sale „Vă rog să veniţi, alături de Principesă şi de mine, pe drumul unui nou început.”
    .
    Îndemnurile de încurajare şi de speranţă sunt cele care ne vor duce spre izbândă, alăturarea întotdeauna de proiectele şi de ideile Principelui Radu, nu ţintele false pe care ni le propune, ca diversiune, unul sau altul. Lucrurile serioase nu trebuie tratate superficial, iar dacă Principele a luat o decizie, să fim convinşi că aceea a fost varianta cea mai bună. Dacă n-am crede în
    discernământul şi profunzimea judecăţii Principelui, în nici un caz nu i-am putea fi un sprijin pentru realizarea României Altfel.

  11. ROMEO TARHON si HORIA CREMENE says:

    APEL-MANIFEST

    Prieteni,

    constienti de faptul ca ASR Principele Radu, Majestatea Sa Regele si ASR. Principesa Margareta nu incurajeaza si nu sprijina infiintarea de miscari, partide sau organizatii avand ca scop promovarea monarhiei sau a altor idei legate de Casa Regala,

    constienti de faptul ca Familia si Casa Regala nu reprezinta o institutie a societatii civile sau o institutie politica, ci o parte definitorie, istorica a Statului roman,

    constienti de faptul ca nu trebuie sa impunem implicarea ASR Principele Radu in demersul noastru de asociere si promovare a miscarii pentru proiectul Romania Altfel,

    constienti de faptul ca nu trebuie sa transformam bloguil, jurnalul, site-urile si imaginea Familiei Regale intr-un spatiu spatiu virtual de propaganda,

    constienti de faptul ca ASR Principele Radu nu doreste sa impiedice actiunile noastre civice de libera asociere prin manifestari si activitati pe baza de voluntariat,

    va informam:
    s-a constituit nucleul mişcării de promovare a proiectului România Altfel.
    Acest nucleu, speram, va inspira constituirea altor centre de solidaritate a simpatizanţilor si sustinatorilor din ţără şi diaspora.

    Pentru a face parte din nucleul central al Mişcării pentru România Altfel vă invităm să ne contactaţi la adresele monarom2000@yahoo.com si horiacremene@gmail.com

  12. Alin says:

    Nu stiu daca ceea ce se speculeaza pe anumite site-uri de politica o sa fie adevarat. Cert este ca pozitia de ministru de externe este una demna de admirat tare mi-as dori ca speculatiile sa se transforme in adevar de data asta. Astept cu nerabdare noi noutati si va raman alaturi.
    Alin Horj

  13. Coriolan Muresan says:

    Vad cu stupoare ca se continua “opera” de indepartare a multora de idealul monarhic, sustinandu-se nu restaurarea Monarhiei constitutionale ci doar persoana sotului ASR Principesa Margareta.Speram ca sfarsitul povestii cu prezidentialele sa duca la o revenire la normalitate, la o reluare a menirii normale a Casei Regale si nu la o ambiguitate care nu face altceva decat sa duca la intarirea Republicii (aduse de sovietici) in Romania.

    Ma mira faptul ca unii pot crede ca MS Regele Mihai I ar putea sa fie in viitor de acord cu o noua renuntare la idealurile si la rolul Casei Regale in favoarea unei candidaturi.

    Cine sustine cu adevarat Casa Regala si traditia istorica a ei trebuie sa se implice in organizarea unei miscari monarhiste serioase in Romania si intr-o actiune pe scara larga de “propaganda” in favoarea viitorului Principe Nicolae.

    A venit vremea ca domnul Radu Duda sa isi aduca aminte ca este doar sotul ASR Principesa Margareta , ca nu are drepturi dinastice, ca poate fi in viitor cel mult un Principe-Consort.Familia Regala este condusa de MS Regele Mihai I iar in viitor va fi condusa de tanarul Nicolae (dupa paranteza unei posibile conduceri a ASR Principesa Margareta si a ASR Principesa Elena).

    Daca domnul Radu Duda are planuri politice atunci ar trebui sa nu mai faca parte in nici un fel din Familia Regala.

  14. Ionut Sauca says:

    Cred ca se intra intr-o faza de dezordine generala in ideile emise pe acest blog. Sper ca ASR sa intervina la un moment dat pentru a pune ordine cumva; ar fi util cred si sa vina cu precizari privind renuntarea la candidatura, ar mai risipi cumva aceasta degringolada in care fiecare vine cu varianta sa, fiecare stie cel mai bine, etc…

  15. Dlui C. Muresan - comentariul nr.16 says:

    Cu tot respectul de rigoare insa dvs.
    ati inteles gresit
    din anuntul MS REGELUI MIHAI I.
    .
    EXCELENTA SA NU A PROPUS
    MONARHIA CONSTITUTIONALA IN ROMANIA.
    .
    Electoratul roman nu este, inca,
    apt de a accepta si de a trai,
    dupa principii atat de elevate.
    .
    VOM INVATA…, VOM DA EXEMPLU…
    SI NUMAI ATUNCI , prin convingere,
    SE POATE PROPUNE !
    .
    .Avem, in fata noastra, multa treba de convingere!

  16. Marius-Gabriel O. says:

    Aleta, chiar si acum cand ati renuntat la candidatura, toti cunoscutii si prietenii va sustinem!
    Sunteti speranta acestei tari, a noastra si a copiilor nostrii!

  17. Jura Daniel says:

    Regret enorm renuntarea la cursa electorala …ori va razganditi,ori ma ajutati sa obtin viza de America…!!!

  18. ramo says:

    Cat de superb!!!!!:) Si sa inteleg ca pastrati legatura cu noi? 🙂 YEY

    “Din anul 2006, urmând exemplul extraordinar al Reginei Maria a României, care a facut o vizita triumfala in SUA, in anul 1926, Principesa Margareta si cu mine am initiat “Turneul Prieteniei”, prin care incercam sa apropiem comunitatile locale din SUA cu cele din România si sa punem tara noastra “pe harta” Statelor Unite” Felicitari! Tot incercam sa impresionam Europa, care saraca de ea e atat de batrana si inertiala.
    Eu una am reusit sa aduc 1 american in Romania si sa mai tentez pe cativa . Poate ar trebui sa detin eu functia de Ministru al Turismului.:) Foarte multi dintre americanii cu care discut par fascinati de tarisoara noastra.

  19. Revenire la cotidianul "altfe". says:

    Bine v-am regasit,
    .
    Cautandu-mi cuvintele pentru a imbraca ideea pe
    care intentionam a o va prezenta;
    aceea de Revenire… la un alt fel de normalitate cotidiana;
    mult “mai profunda, mai filtrata” psihologic,
    as putea spune… am gasit urmatoarele fraze intelepte:
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala.
    Immanuel Kant

    Viata e la fel cum ai interpreta in public un solo la vioara, invatand
    stiinta instrumentului pe masura ce canti.
    Samuel Butler

    Cel mai bine si-a folosit viata cel care s-a bucurat cel mai mult de ea.
    Samuel Butler

    Viata e o tragedie atunci cand e privita in prim-plan si o comedie
    cand o privesti in plan larg.
    Charlie Chaplin

    Viata are granite precise. Din cauza muncii si a vietii de zi cu zi
    atat de incarcate, acest adevar este adesea uitat.
    Dean Koontz

    Viata este uneori foarte zgarcita?: trec zile, saptamani, luni si ani
    fara sa simti nimic nou.
    Totusi, odata ce se deschide o usa, o adevarata avalansa patrunde
    prin spatiul deschis.
    Acum nu ai nimic,
    iar in clipa urmatoare ai mai mult decat poti accepta.
    Paulo Coelhe

    Arta vietii ??
    Rezerva, discretiune, cumpatare, in genere Negatiune
    si in rezumat abnegatiune.
    Titu Maiorescu

    Cu mine se petrece ceva.
    O Viata de Om.
    Marin Sorescu
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Am convingerea ca experienta
    traita de NOI in aceste luni,
    in care am sustinut candidatura
    ASR Principelui Radu,
    ne-a marcat pe fiecare in parte, intr-un mod pozitiv.
    .
    Multumiri si recunostinta!
    MS Regelui Mihai I
    ASR Principelui Radu si intregii Case Regale a Romaniei

  20. Dan Ottiger Dumitrescu says:

    Altetea Voastra Regala,
    Cred ca din motive independente de vointa Altetei Voastre s-a strecurat o greseala in privinta mentionarii anilor “celor doua domnii ale Regelui Mihai 1930-1943.” Prima domnie: 20.07.1927- 07.06.1930 (regentza: patriarhul Miron Cristea, presedintele Inaltei Curti de casatie Gheorghe Buzdugan si printul Nicolae). A doua domnie: 06.09.1940-30.12.1947.

  21. N.N. says:

    Alteta Voastra,

    Sunt plecat din tara in vacanta si de abia de astazi am acces la internet. In seara zilei de 2 septembrie am primit mesaje si telefoane disperate de la prietenii mei ramasi in tara, continutul lor intristandu-ma nespus: “Alteta Sa Radu al Romaniei s-a retras din cursa prezidentiala”! Din pacate cu mare greuatate am reusit sa aflu cateva detalii ale retragerii, de abia astazi putand sa citesc in intregime comunicatul de presa al Altetei Voastre precum si franturile de stiri aparute in presa ( parca si acum isi doreau sa va izoleze mediatic). Alteta, retragerea din campania ma intristeaza pentru ca o vedeam ca pe o extraordinara sansa pentru Romania, dar NU ma dezamegeste catusi de putin. Eu unul va pot inteleg perfect argumentele: e extrem de usor sa ramai fara resurse intr-o cursa in care toti cei care se tem de tine ( si care au putere) joaca total incorect. Uitandu-ma in urma, sunt atat de bucuros ca am reusit si eu sa conving destula lume sa se alature proiectului “Romania Altfel” intocmai datorita determinarii Altetelor Voastre de a continua proiectele pentru Romania. Pe de alta parte ma gandesc ca si noi, ce care va sustinem, trebuia poate sa fim si mai “insistenti” cu cei la care mesajul Altetei Voastre nu a putut ajunge. Alaturi de intreaga mea familie si de o serie de prieteni ce imi sunt foarte apropiati, raman extrem de increzator in proiectele Casei Regale, promitand sa ajut si eu, in continuare, cu mult entuziasm, cum si cu ce pot. Va rog Alteta ca atunci cand veti mai ajunge in zona de sud a tarii sa faceti publica din timp vizita pe blog, ar fi o imensa onoare si bucurie sa va reintalnesc!
    Va multumim Alteta pentru exemplu exceptional pe care ni l-ati oferit in aceasta campanie! Va sustinem in continuare!!!

    Cu profund respct,
    N.N.

    P.S. In numele familiei mele doresc sa urez Majestatii Sale Regina Ana multa sanatate si protectie din partea Bunului Dumnezeu si a Sfintei Ana!

  22. Andreea says:

    Vad ca sunt inca voci care nu au inteles de ce Radu Duda nu mai candideaza. Iata din noua explicatia publicata in articolul Gânduri de duminica:
    ‘Am hotarât sa opresc campania pentru ca nu am avut posibilitatea de a o continua. Nu mi-a lipsit nici mie, nici putinilor mei colaboratori increderea, speranta si curajul. Ne-am oprit fiindca nu mai aveam NICI un mijloc sa continuam.’

    Din lipsa de fonduri, dragilor. Asta e diferenta dintre a candida din partea unui partid si a candida independent.
    – Cand candidezi din partea unui partid, reprezinti grupuri restranse de ‘interese’ care iti finanteaza candidatura, iar mai departe stiti cum merg lucrurile
    – In cazul unui independent (independent adevarat, nu Oprescu cu interesele lui in spate) teoretic reprezinti interesele intregului popor. Insa reprezentand poporul roman, care se afla la prima experienta de acest gen, sprijinul financiar nu se intampla.
    Din 2 motive: 1. nici nu stiam noi bine, ca sustinatori ai lui Duda, ce avem de facut, si 2. suntem prin definitie niste pasivi – in sfarsit aparuse un om decent, care avea sa ne salveze din mizeria in care ne scaldam.

    Acum ce avem de facut? Sa asteptam sa apara altcineva, sa avem cu cine vota ori sa asteptam inca 5 ani cu speranta ca Radu Duda va avea mai multe resurse sa ne salveze …pe noi!
    Ce vreau sa spun este ca daca dupa anuntul retragerii candidaturii lui Radu Duda, ne-am fi trezit si nu ne-am fi rezumat doar la regrete si lamentari, ci ne-am fi unit sa il sprijim pe Principe financiar si nu numai, acum aveam inca pe cine vota. Din pacate doar cu vorbe si carcoteli, nu se poate schimba Romania…

  23. Alin says:

    Mi-as dori ca un tur al prieteniei sa se faca si in Europa pentru ca ar avea rezultate imediate benefice tarii noastre.
    O invitatie in Italia o aveti deja!

    Cu stima,
    Alin Horj

  24. m.monica says:

    Alteta,
    imi pare nespus de rau ca ati renuntat sa mai candidati la presidentie sincer nu credeam ca o sa renuntati, pacat era o sansa pentru noi cei care respectam casa regala, monarhia atit cea trecuta si cind spun asta ma gindesc la Regele Carol I, Regele Ferdinand, uimitoarea si unica Regina Maria, si la toti ce au urmat pentru a duce visele si reusitele celor amintiti mai departe. Cind ati anuntat ca veti candida am sperat ca mai exista cineva care sa duca visele si dorintele celor amintiti dar si ale noastre mai departe. Dar din pacate nu a fost asa cred ca este o gresala ca ati considerat ca atit de putini oameni va vor vota . Am discutat cu multe persoane la care nu ma asteptam sa imi marturiseasca ca va voteaza si au spus ca va voteaza stiti care a fost motivatia lor ! ca sunteti tinar, aveti principii solide, sunteti un om inteligent aveti cultura, carisma si sunteti un bun diplomat.i Ei la fel ca si mine sunt dezamagiti ca ati renuntat ne-am gindit cu totii ca nu mai avem nici o alternativa buna pentru aceasta tara. Pacat ca nu ati analizat mai profund aceasta retragere si pacat pentru ca noi romanii am ramas din nou singuri fara o alternativa minunata la mizeria existenta pe plan politic Am o mare curiozitate si intrebare la care as fi onorata sa imi raspundeti daca nu indrasnesc prea mult Alteta dumneavoastra cu cine votati ? ( este o intrebare si este si un sfat pe care doresc sa il primesc poate exista un om capabil sa conduca aceasta tara, candideaza si eu nu imi dau seama de capacitatile acestuia )

    In speranta ca poate voi primi un raspuns va doresc succes, ginduri mai bune si multa sanatate familiei regale .

    Cu stima,

    Monica

  25. Raspuns dlui Dan Ottiger Dumitrescu (comentariul 23) says:

    Va multumesc pentru mesaj. Probabil ca exprimarea mea a fost inexacta. Ceea ce am vrut sa spus este ca biserica a inceput sa fie construita (1930) si a fost desavarsita (1943) in timpul celor doua domnii ale Regelui Mihai. Constructia a durat 13 ani.

    Cu toata consideratia,
    Radu al Romaniei

  26. Trebuie sa continuam! says:

    Oameni buni,

    Consider ca ASR Principele Radu a luat decizia renuntarii la candidatura analizand la rece toti factorii aferenti. Nu avea sens in actuala conjunctura sa-si canalizeze toate eforturile catre aceasta campanie in conditiile in care nu a beneficiat de sprijinul nostru, al celor care credem in ,,Romania altfel”, intr-o forma organizata, ci a continuat intr-o alta forma misiunea nobila in care s-a angajat. Dar haideti sa privim lucrurile la adevarata lor valoare, a fost transmis un mesaj, SE POATE! Toti cei 12% care credem in principiile ,,Romaniei altfel”, la care sunt convins ca vor adera si altii, putem schimba actuala stare de lucruri, putem schimba in bine societatea romaneasca. Trebuie insa sa actionam, nu mai este suficient sa ne multumim sa stam in expectativa si sa ne plangem sporadic pe acest forum in speranta ca lucrurile se vor schimba in bine de la sine. Am propus si zilele trecute sa incercam sa ne cunoastem, sa stim care sunt adeptii ,,Romania altfel” din fiecare localitate, sa ne intalnim, sa dezbatem, sa planificam si sa actionam. Nodul de legatura il poate reprezenta acest forum, prin crearea unei interfete care sa permita schimbul de mesaje intre sustinatorii din aceeasi localitate si am propus acest lucru Altetei Sale.

    Cu speranta,
    A.T.

  27. N.N. says:

    Domnului A.T.,

    Suntem foarte multi cei care gandim ca trebuie sa fim mai activi acum ca niciodata legat de sustinerea si promovarea proiectului “Romania Altfel”. Pana vom reusi sa creem nuclee la nivel local in cat mai multe zone ale tarii, va invit si pe dumneavoastra ca, daca veti vrea, sa va alaturari echipei de pe forumul Miscarea Romania Altfel, accesand linkul http://www.tashy.ro/miscarea-romania-altfel !!

    Va multumesc!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54390761
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate