Ora Regelui CCXII poate fi vizionată aici.
Sâmbătă, 3 decembrie 2016, Televiziunea națională a prezentat a două sute douăsprezecea ediție a emisiunii “Ora Regelui”. Producător, Lidia Voicu. Realizator, Camelia Csiki.
În ediția de astăzi a emisiunii ”Ora Regelui”, aniversăm cei 98 de ani de la Marea Unire și, în an centenar, aducem un omagiu eroismului soldaților care au participat la Primul Război Mondial.
Sumarul:
- Ședința Solemnă a Academiei Române dedicată Marii Uniri a fost deschisă simbolic de strănepoata Regelui Ferdinand Întregitorul și a Reginei Maria, datorită cărora a fost posibilă Unirea de la 1918. Custodele Coroanei române a amintit datoria de a aduce la lumină adevărul despre Marele Război și necesitatea punerii lui în discuţia publică. Alteța Sa Regală Principesa Margareta a amintit și că fidelitatea cu care românii s-au adunat în jurul Coroanei a fost temelia luptei politice şi diplomatice a oamenilor de stat pentru recunoaşterea unirii şi consolidarea țării noastre în Europa.
- Împreună cu istoricul Flavius Nicolae Roaită de la Muzeul de Istorie a României, ne întoarcem în urmă cu 100 de ani, la zilele în care primii soldați români ai Marelui Război şi-au dat viaţa în slujba ţării.
|
GLORIE SI VENERATIE VESNICA MARELUI REGE FERDINAND I CEL LOIAL, REGINEI MARIA DEVOTATA TARII SI OSTENILOR ROMANIEI CARE INVINGATORI IN RAZBOIUL PENTRU INTREGIREA NEAMULUI (1916 – 1919) AU REALIZAT ROMANIA MARE !
ONOARE DIPLOMATIEI ROMANE SI POLITICIENILOR DIN ACEA VREME !
FELICITARI SI ADMIRATIE PENTRU REALIZATORII EMSIUNII TV. !
VIVAT ROMANIA MAGNA !
Voi urmări, așa ca întotdeauna, cu mare plăcere și interes.Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !
Monarhie în România!
Bunicii mei au luptat in Primul Razboi Mondial (cunoscut si ca Marele Razboi) si cel putin unul dintre ei (sergent) a primit o medalie de bravura in lupta din partea Majestatii Sale Regelui Ferdinand, iar unchiul meu, Generalul Alexandru Dumitrescu, a facut razboiul ca aghiotant de camp (aide de champ) al Majestatii Sale. Dupa ce Transilvania (Ardealul) s-a alipit la Patria-Mama alaturi de celelalte provincii romanesti – Banatul, Basarabia si Dobrogea – bunicul meu, inspirat de evenimente dar si de indemnul Regelui catre toti romanii din Vechiul Regat – si-a trimis trei dintre copii la studii, iar pe unul dintre ei (tatal meu) l-a trimis la studii la Cluj – proaspat devenit oras romanesc – unde a studiat 14 ani (gimnaziul, liceul si facultatea). Regele Ferdinand voia astfel ca, dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sa intareasca elementul romanesc din Ardeal, sa permita fratilor de peste munte sa-si cunoasca conationalii din sud. Tatal meu a fost puternic impresionat de Cluj-ul acelor ani astfel ca noi, toti cei trei copii ai sai ne-am facut studiile acolo si pastram Clujului, clujenilor si ardelenilor in general o dragoste si un respect fara margini.
Este insa un lucru pe care nu uitam niciodata a-l asocia cu Marele Rege Ferdinand Intregitorul, care a facut posibila unirea tuturor romanilor sub sceptrul si coroana Sa.
Vesnica fie-I gloria si nestearsa amintirea !