Regele Mihai I al României, un destin în slujba Ţării

Biblioteca Nationala - Expozitia Regele Mihai I al Romaniei, un destin in slujba Tarii

Vineri, 25 noiembrie 2016, Alteța Sa Regală Principesa Maria a vizitat expoziția de fotografie dedicată Majestății Sale Regelui Mihai, la împlinirea vârstei de 95 de ani, și găzduită de Biblioteca Naţională a României.

Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu Principesa Maria la Biblioteca Nationala a Romaniei, expozitia Regele Mihai I, 25 noiembrie 2016, foto Daniel Angelescu

Expoziţia Regele Mihai I al României, un destin în slujba Ţării a fost deschisă marţi, 25 octombrie 2016. Ea include, de asemenea, o selecție de cărți dedicate personalității Regelui Mihai și Casei Regale a României, publicate de editurile românești după 1990.

Biblioteca Naţională deţine un important fond iconografic şi documentar care reflectă viaţa şi activitatea Majestăţii Sale în țară, până în 1947. Prin selecția de fotografii, documente de arhivă, extrase din presa interbelică şi postdecembristă, expoziţia surprinde momentele cele mai importante ale vieţii Majestăţii Sale, aşa cum sunt ele reflectate în colecţiile Bibliotecii Naționale: de la naşterea sa, în 1921, prima urcare pe tron, în iulie 1927, detronarea provocată, în iunie 1930, de Regele Carol al II-lea, tatăl său, şi revenirea pe tron, în septembrie 1940, până la momentul abdicării forţate şi al exilului, în decembrie 1947. După căderea regimului comunist, reîntoarcerea sa în ţară – deși firească – s-a dovedit, în primii ani postrevoluționari, un drum sinuos, dificil. Reintegrarea Majestăţii Sale şi a Casei Regale în viaţa României este ilustrată prin extrase din presă care reflectă prima vizită, făcută în 1992, după 45 de ani de exil, momentul reprimirii cetăţeniei române, în 1997, şi impresionantul discurs ţinut în Parlament, în data de 25 octombrie 2011, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Acum 95 de ani, când se năștea Principele Mihai – fiul Principelui Carol şi al Principesei Elena –, România se bucura de un moment fast, urmare a împlinirii, cu preţ greu, de sânge, a visului Unirii într-o singură ţară. Nimeni nu putea să prevadă cât de încercat va fi destinul acestui copil, Rege în două momente de cumpănă pentru țară şi care, mai apoi, va fi forţat să ia calea unui dureros exil ce va dura peste patru decenii. Fotografiile din expoziţie creează un portret afectiv al Majestăţii Sale, pornind de la imaginile din copilărie, din care ne zâmbeşte un chip de o extraordinară drăgălăşenie. Periplul vizual continuă cu portretele Regelui-copil, devenit mult prea devreme serios, îngândurat, apăsat de responsabilităţi pe care nu le putea cuprinde la o asemenea vârstă. În timpul domniei Regelui Carol al II-lea, a purtat titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia, trăind, în toată această perioadă, departe de mama sa, desăvârşindu-și educaţia, descoperindu-și pasiuni, participând la mişcările de tineret ale epocii. O serie de fotografii îl prezintă astfel alături de alți membri ai Familiei Regale sau cu ocazia unor activităţi publice. Nu au fost omise portretele tânărului Rege care, din 1940 și până în 1947, a fost nevoit să preia povara Coroanei în momente decisive şi dureroase pentru patria sa.

În decembrie 2006, Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana au fost invitaţii de onoare ai Zilelor Bibliotecii Naţionale, cu tema Anul Carol I – Casa Regală a României în documente –, moment memorabil, evocat, de asemenea, prin imagini, în cadrul expoziției.

Expoziţia Regele Mihai I al României, un destin în slujba Ţării, realizată de Serviciul Colecții Speciale, în colaborare cu Serviciul Comunicarea Colecțiilor, va putea fi vizitată în perioada 25 octombrie 2016 – 31 ianuarie 2017. Intrarea este liberă. Curator: Adriana Dumitran.

8 comentarii

  1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    FELICITARI SI MULTUMIRI DEOSEBITE ORGANIZATORILOR EXPOZITIEI “REGELE MIHAI I AL ROMANIEI UN DESTIN IN SLUJBA TARII ”
    DENUMIREA EXPOZITIEI ESTE DEOSEBIT DE SUGESTIVA , CONCEPUTA CU SUFLETUL SI STIMULEAZA CUNOASTEREA VIETII MAJESTATII SALE REGELUI NOSTRU !
    LA MULTI ANI CU SANATATE SI BUCURII MAJESTATII SALE REGELUI MIHAI CU OCAZIA SARBATORII ZILEI ONOMASTICE !

  2. Liliana Sora says:

    ” Destin înseamnă a lupta deasupra sau alături de viaţă, a-i face concurenţă în pasiune, răzvrătire şi suferinţă ” spunea Emil Cioran
    Tot respectul , toată admiraţia, stima şi consideraţia ce se cuvin unui ” suveran brav şi înţelept ”, MS Regelui Mihai I al României !
    Trăiască Regele !

  3. Emilian T.Vandenboer says:

    Mesaj catre CASA REGALA DE ROMANIA : SALVATIA PATRIA DE BOLSEVICI SI MAFIOTI ! Nu permiteti inca o data ca Romania sa intre pe mainile comunismului, pe mainile Rusiei sau ale Chinei bolsevice.

  4. Ionel Zarie says:

    La multi ani, Majestatea Voastră, de Ziua Numelui!

  5. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

    Felicitări organizatorilor expoziției ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

  6. Cristina Adriana Popescu says:

    O expozitie foarte frumoasa. Mă bucur sa le revăd pe doamnele Andreescu și Dumitran și sa știu că desele mele vizite la Biblioteca Națională au avut un impact.

  7. Gabriela Bucur says:

    RESPECT,pentru CASA REGALA a ROMANIEI!!

  8. SECRIERU IOAN says:

    FELICITĂRI ORGANIZATORILOR!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53875087
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate