Lumea sub lupa

LUMEA SUB LUPA http://www.lumeasublupa.ro/

Interviu cu Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei 

Scris de Ionela Flood, Londra

Sâmbătă, 25 Iulie 2009

Rep.: La o abordare directa, privind starea natiunii romane, ce credeti ca ar fi necesar sa se faca, pentru depasirea in siguranta a crizei economice?

Principele Radu: Starea natiunii romane nu este mai grava sau mai fericita in aceste momente de criza decat a vreunei alte natiuni „conectate” la ritmul global al evolutiei omenirii. Aceasta criza economica a pornit din centrul sistemului, s-a extins spre periferie si cred ca tot de la centru va veni si vindecarea. Despre siguranta nu poate fi vorba niciunde pe glob, pentru ca, deocamdata nu s-a gasit raspunsul la criza.

Ceea ce trebuie sa faca tara noastra este sa impinga cat mai multi bani in dezvoltarea infrastructurii si domeniile conexe, aceasta insemnand limitarea cresterii somajului pe cat posibil si o oarecare incredere in ziua de maine pentru mai multi oameni. Apoi ar trebui sa acorde mai multa importanta agriculturii, industriilor proprii, si sa limiteze cat de mult importurile. Nimic din toate acestea nu poate fi dus la bun sfarsit fara o buna guvernare. Si Presedintele, cu puterea exemplului personal, trebuie sa dea tonul pentru buna guvernare a tarii.

Rep.: – De ce ar trebui ca poporul roman sa voteze pentru Dvs. la alagerile prezidentiale din toamna?

Principele Radu: Romania are nevoie de un presedinte care sa performeze statal, nu politic. Gestul pe care il fac astazi doreste sa deblocheze impasul politic si institutional la care s-a ajuns in Romania. Mentinerea si escaladarea controverselor dintre principalii responsabili politici ai tarii risca sa impinga Romania spre haos politic, economic si social, precum si spre izolare internationala.

Ca Presedinte voi garanta constitutional independenta Justitiei, domnia legii si nu voi tolera nedreptatile si abuzurile. Valoarea dreptatii in justitie trebuie aparata permanent si cu toate mijloacele. Romanii trebuie sa se simta bine reprezentati si protejati in tara lor, in Europa lor si in lumea larga.

Romania europeana, folosind fara complexe de inferioritate valorile care au fondat statul modern, va fi o tara mai puternica, pragmatica si capabila sa infrunte timpuri care nu se anunta nici linistite si nici pasnice.

Incepand cu decembrie 2009, romanii nu trebuie sa isi mai ascunda pasaportul, de rusine. Respect si lege in tara, demnitate si mandrie in afara. Capul sus in lume. Aceasta va fi Romania.

Rep.: – Sunteti un competitor redutabil dar poporul roman, cateodata atipic, nu e circumspect, vazand in Dvs prelungirea intereselor monarhiei?

Principele Radu: Am anuntat inca din discursul inaugural ca nu doresc sa instaurez monarhia. Dilema monarhie-republica nu va fi rezolvata niciodata, nicaieri in lume. Intotdeauna vor fi unii convinsi ca republica este singura solutie conforma cu zilele noastre si altii care vor considera ca numai monarhia poate asigura reprezentarea corecta a Statului.

In Romania, nu forma de guvernamant republicana este contestata de monarhisti, ci felul in care ea a fost instaurata. Din fericire, Romania de astazi are beneficiul existentei Casei Regale care, chiar intr-un sistem republican, poate ocroti si sustine principii etern valabile tarii noastre. De aceea, candidatura mea este nu numai utila, dar si necesara.

Monarhia nu are interese ascunse sub candidatura mea prezidentiala. Singurul interes pe care il slujesc este cel national.

Rep.: – Chiar daca intrebarile din ultimul timp s-au axat pe declaratiile Dvs cu privire la canditatura pentru presedintia Republicii, e necesara precizarea daca sunteti sau nu sustinut in acest demers, de casele regale occidentale?

Principele Radu: Toate casele regale sunt instiintate cu privire la candidatura mea. Nu cred ca vreunul dintre suveranii Europei va spune un cuvant public spre a sprijini misiunea mea. Vor lasa poporul roman sa se pronunte intai.

Rep.: – In timpul vizitelor in Marea Britanie si Spania s-a discutat si acest aspect?

Principele Radu: Relatiile Familiei Regale Romane cu britanicii si spaniolii au fost intotdeauna exceptionale. Nu pot sa ma servesc de un asemenea atu pentru demersul meu public.

Rep.: – In calitate de ofiter al armatei romane, ce parere aveti de renuntarea la serviciul militar obligatoriu? Care dintre modelele de aparare si strategie militara sunt compatibile cu felul in care romanul percepe aceste lucruri?

Principele Radu: Cred ca libertatile individuale si colective sunt in progres sustinut in majoritatea tarilor lumii si mai cred ca profesionismul in armata, ca peste tot in societate este benefic. Calitatea de membru NATO incumba cerinte de securitate pe care Romania le respecta cu sfintenie, si cred ca tara noastra nu a fost intr-o pozitie militara sau geopolitica mai fericita de la momentul independentei pana acum.

Rep.: – Peste tot prin Europa bazele militare ale NATO au fost si inca mai sunt privite cu ostilitate, din cauza comportamentului soldatilor. Credeti ca anagajamentele geostrategice ale  Romania pot  fi gestionate altfel?

Principele Radu: Singura alternativa la NATO s-a dizolvat in anii 90 ai secolului trecut. Nu cred ca bazele NATO sunt privite cu ostilitate in Europa si cu atat mai putin in Romania. Nu exista alternativa la Alianta Atlanticului de Nord pentru tara noastra iar angajamentele pe care le-am luat ne fac cinste, nu ne diminuraza rolul geo-strategic.

Rep.: – Intr-un registru sentimental…viata la Palat, e ca cea din basme? Printul Radu poate face minuni?

Principele Radu: Ducem o viata privata la fel de simpla ca orice alta familie din Romania. Desigur, insa, in plan public avem alt fel de a actiona. Timpul pentru viata noastra de familie este mai redus decat al celorlalti romani. Suntem fericiti sa putem contribui la dezvoltarea durabila a Romaniei din interiorul societatii noastre. Minuni pot face doar natiunile in ansamblul lor. Vremea eroilor pe cai albi a trecut, sau a fost transferata in registre extremiste care au demitizat pana si basmul..

Rep.: – Care ar fi „minunea” ce i s-ar cuveni Romaniei?

Principele Radu: Nu sunt astazi in fata alegatorilor sa promit miracole. Nu am iesit inaintea tarii sa aduc paradisul promis de altii la iesirea din comunism. Candidatura mea cheama sa fim impreuna la desteptarea acestei tari. Sa punem ordine si demnitate in treburile Romaniei, sa respectam institutiile, Constitutia si legile, sa ne respectam pe noi insine, in fiecare zi, de dimineata pana seara, chiar si atunci cand nu ne priveste nimeni.

Rep.: – Aveti iaht?

Principele Radu: Daca as fi preocupat de lux in sine, probabil as putea avea. Pentru mine, bucuria de a-mi putea reprezenta tara cu cinste in orice moment al vietii mele este „luxul” pe care mi l-as dori implinit permanent.

Rep.: – Care sunt aspectele biografiei Dvs. care definesc azi omul Radu Duda?

Principele Radu: Daca punem deoparte cei sapte ani de acasa, la 49 de ani ai mei, sunt produsul echilibrat a doua sisteme – constrangerile din comunism si libertatile din democratie si suma a doua vieti – cea de om nascut in popor si cea de membru al Familiei Regale. Biografia este mai putin importanta pentru intrebarea dumneavoastra. Ea doar a distilat un om care poate face lucruri bune, cu generozitate si deschidere pentru Romania.

Rep.: – In repetate randuri diplomatia Dvs a devansat discursul politic; care credeti ca sunt calitatile necesare pentru succesul in politica romaneasca ?

Principele Radu: Politica romaneasca nu a mai avut vreun succes remarcabil din vremurile cand diplomatia i-l aducea prin Titulescu. Cand te uiti mereu in curtea ta, este normal sa nu poti performa remarcabil decat pe Dambovita… succesul consta in a deschide ochii catre lume si a lasa valorile acestei natii sa se exprime, pe toate vocile lor, nu doar cele politice.

Rep.: – Daca ar fi sa va alegeti un vicepresedinte, cum fac americanii, pe cine ati nominaliza?

Principele Radu: Pe Colin Powell. Ca sa pastrez registrul imaginar.

Rep.: – Aveti dusmani vizibili? Va incomodeaza?

Principele Radu: Nu am dusmani vizibili. Am descoperit insa multi prieteni „defecti” in aceste ultime luni. Acest lucru ma incomodeaza mai mult decat toti dusmanii la un loc.

Rep.: – Ce parere aveti despre atacul la persoana, in lupta electorala?

Principele Radu: Se numeste campanie negativa si se practica peste tot. S-ar putea sa asistam la o escaladare a acestuia, date fiind conditiile de tensiune prin care trece intreaga tara si gradul de irascibilitate al unei populatii satule de promisiuni desarte.

Rep.: – Daca tot ne-am intors la acest subiect arzator…cu cine v-ar conveni sa intrati in turul doi la alegerile prezidentiale?

Principele Radu: Nu am preferinte. Il voi bate pe oricare intra cu mine in turul doi.

Rep.: – Electoratul maghiar si cel minoritar, fac legea in cazul absenteismului la vot, cum priviti acest aspect?

Principele Radu: Este o chestiune de disciplina de partid. In prezidentiale emotia joaca un rol mai important decat disciplina. Sper sa avem si emotie si participare la vot. In acest mod sansele mele cresc exponential.

Rep.: – Care sunt solutiile realiste pentru rezolvarea relatiei intre romanii de pretutindeni si Romania?

Principele Radu: Exista o ruptura clara intre statul roman si diaspora. Schimbati presedintele cu unul care sa se preocupe de aceasta reparatie capitala a relatiei cu TOTI romanii, cu unul care sa reprezinte statul si cetatenii acestei tari, si aveti mare parte din problema rezolvata.

Rep.: – Care este intrebarea care nu vi s-a pus inca?

Principele Radu: Chiar aceasta este una dintre ele. O alta ar fi – De ce aveti embargo in presa centrala romaneasca?

Rep.: – Doriti sa raspundeti la acesta intrebare?

Principele Radu: Raspunsul meu – cand exponentii puterii au sesizat pericolul potential pe care il reprezint pentru politica ingusta, de gasca, ce controleaza de 20 de ani Romania, mi-au dat interzis pe TV, radio si presa scrisa la Bucuresti. Ceea ce nu stiu ei insa este unul dintre citatele mele favorite – Nimic nu este mai puternic decat o idee careia i-a venit timpul… Iar 2009 este acel timp.

Va multumesc pentru timpul acordat si placerea de a va cunoaste.

15 comentarii

  1. Cristian says:

    Mi se pare normal sa aveti incredere in dvs, si in faptul ca veti castiga, pentru ca asta e mentalitatea de invingator. Dar nu rareori ma gandesc ca va amagiti singur, si ca eu, noi, ne amagim la randul nostru, cand credeam ca aveti sansa de a fi ales Presedinte. Poate ati avea o sansa reala daca ati fi dat pe post la TV, la ziare, dar am inteles dintr-un post mai vechi(si mi s-a confirmat aici) ca vi s-au pus piedici. Imi pare rau sa aud asta, sper ca totusi oate aceste Campanii pe care le faceti si le veti face in continuare,sa dea rod. Imi doresc mult asta…

  2. Ptr. dl Cristian (1). says:

    Este adevarat ca *democratia actuala* ni se descopera
    si in aceasta perioada cu adevarata ei fata.
    Acum, poate, mai mult decat in toti acesti 20 de ani de cautari de
    alternative viabile.
    Dintr-un sentiment profund de dezamagire, suntem obligati sa
    acceptam ADEVARUL, STRIGATOR LA CER, ca:
    sunt ultimele incercari de tinere cu dintii *a ceva* ce sa dovedit
    pe toate planurile, nivelurile si meridianele, ca NU MERGE!

  3. V D Filip says:

    Nu inteleg de ce europenii nu le ofera nici un fel de embargou politicienilor din Romania. Sunt asa de civilizati cu domniile de la carma tarii ca imi dau lacrimile, nu alta. De revolta.

  4. Ptr. dl Cristian (1). says:

    Randurile dvs. transmit starea dvs.,… pasagera.
    Inca nu sunteti SIGUR ca vom CASTIGA?
    .
    Cum adica?
    Toata increderea, convingerea, sustinerea si alergatura depusa,
    a fost fara sa fim siguri?
    Ce fel de vizionari suntem noi?
    .
    SIMTIM IN PROPRIA CONSTIINTA CA AVEM DREPTATE!
    .
    SI CU NOI SIMT SI CONTRACANDIDATII NOSTRI ACEST LUCRU!
    .
    DE ACEEA LE ESTE FRICA SI FAC BLOCAJ MEDIATIC OFICIAL
    ADEVARULUI SUSTINUT DE PRINCIPELE RADU!
    .
    ADEVARUL DOARE SI INSPAIMANTA!
    .
    Oamenii sunt insetati de adevar, echilibru, demnitate si prosperitate!
    .
    *Romania, Altfel* aduce cu ea solutia tamaduitoare!

  5. Cristian says:

    Oamenii sunt insetati de multe. Erau la fel de insetati si in anul 2000 cand l-au votat iar pe Iliescu. Oamenii sunt insetati din 89, si marea majoritate de mai inainte!
    Si eu am sete de mai bine! Asta nu ma impiedica sa fiu totusi cu picioarele pe pamant, daca nu chiar sceptic. Scepticismul vine exact din realitatea cotidiana. Eu votez cu inima, votez cu Principele Radu! Sunt un monarhist, si as vrea sa traiesc sa vad ziua cand Romania va iar monahrhie. Insa nu incetez sa ma gandesc ca si in alti ani au candidat tot felul de persoane,pe langa candidatii principali, si nu au fost alesi nici unul. Expunerea media conteaza, si conteaza foarte mult. Batranii sunt conservationisti, voteaza cu cine cunosc, si daca nu cunosc persoana, cunosc partidul,adica PSD. Ca el le-a dat pensii mari(nu conteaza ca acum nu are de unde sa mai faca nici el ceva-ei nu stiu asta), i-a ajutat. Si din pacate,majoritata populatiei este in varsta!
    Daca ar fi sa votez rational, as vota unul din principalii candidat, ca sa nu-mi irosesc votul. Asa aveam si de gand acum cateva luni. Nu stiam pe cine as vota, pentru ca nici o optiune nu ma multumescte. Nici Basescu(pe care l-am votat acum 5 ani) pentru ca ma asteptam la mai multe(sau poate la mai putine scandaluri din partea lui),Nici Antonescu(si-a batut joc de invatamant cat a fost ministru, de la el au inceput reformele astea haotice) si in nici un caz nu Geoana, nu vreau sa ajunga iar Iliescu la putere! Si vazand ca nu sunt chiar singur pe lume ce-l simpatizeaza pe Principe,(ma refer la cunostiinte si nu persoane de pe net) si ca multi au auzit de candidatur lui, si l-ar vota, am zis ca totusi are oarecare sanse sa ajunga mai sus cu procentul de alegatori. Si asta ar fi o schimbare buna! Un semnal de alarma pentru clasa politica actuala,ar fi ca un cutremur mic, care ii avertizeaza de existenta alternativei, de existenta electoratului.

  6. Esmyana Martisor says:

    Tara noastra se afla intr-un tunel si numai daca vrem cu adevarat vom ajunge sa pretuim sansa enorma de a iesi la lumina pentru totdeauna.

  7. Incurajare, pentru o "Romanie, Altfel" ! says:

    .
    “…Eu? Imi apar saracia si nevoile si neamul…
    Si de-aceea tot ce misca-n tara asta, raul, ramul,
    Mi-e prieten numai mie,…”
    .
    (Scrisoarea III, fragment; M.Eminescu)

  8. Romeo Tarhon, NATIUN EA says:

    UN COMENTARIU LA “LUMEA SUB LUPA”, PUBLICAT PE FORUMUL 9AM NEWS

    palmaciuc
    3 mesaje
    Membru din: 30/11/-0001
    Oras: Iasi
    Postat pe: 8 August 2009, ora 17:04 Citeaza Raspunde

    Monarhia sta la baza unirii la Patria mama a Basarabiei si Transilvaniei, a fauririi Romaniei moderne si a intoarecerii armelor impotriva Germaniei hitleriste. Laudandu-se cu tehnica noua achizitionata din Germania cu ani in urma pentru televiziunea publica, un functionar al acesteia l-a intrebat pe Arghezi ce parere are legat de aceste achizitii. Cu umorul sobru ce-l caracteriza, maestrul a dat un raspuns pe masura sa: ” Bine era daca s-ar fi importat totodata si UN NEAMT.” Un neamt adevarat a stat la baza tuturor realizarilor societatii noastre, realizari pe care regimul comunist s-a straduit fara succes sa le atinga, laudandu-se ori de cate ori nivelul uneia sau alteia din ramurile economiei noastre se apropia de NIVELUL ANULUI 1938.

    Un neamt autentic a stat garant la baza solidaritatii noastre, a omogenizarii poporului provinciilor unificate in jurul sau, SIMBOL AL STATALITATII NOASTRE, aproape de disolutie in aceste zile.Abolirea monarhiei a fost opera fortelor de ocupatie, nicidecum a unor forte interne, cu atat mai putin a poporului cu a carui suveranitate nu prididim a ne lauda. Cine nu a trait acele momente,sau nu are reprezentarea completa a ce a fost monarhia pentru tara, este intelept sa se abtina a emite pe aceasta tema.Lupta de clasa introdusa de ocupant, s-a generalizat si desvoltat astazi, incat poporul este mult dezbinat si atomizat prin diversiunea generatoare de antagonisme ridicata la nivel de politica de stat.Exemplul de varf in acest sens ni-l ofera insausi presedintele de ocazie pe care l-am ales intr-o speranta.Ne-am inselat.Dar putem sa facem un pas hotarat in toamna la alegerea noului presedinte, acordand printului Duda, membru al familiei regale, votul nostru. Deasemeni, candidatii la presedintie, ca Antonescu, Gioana, Udm-ristul si eventual Oprescu daca se va inscrie, sa faca gestul patriotic de a se retrage din cursa la timpil potrivit, in favoarea printului. Daca suntem un popor si nu O POPULATIE, cum spunea CIORAN. Caci pana si Ion Iliescu a ajuns sa afirme necesitatea de a alege ca presedinte un om inafara politicii, in timp ce antonescu se afiseaza ca monarhist, oprescu se recomanda “prieten” al printului, iar despre candidatul UDMR, nu-mi fac nici-o grija, sigur fiind de civismul ce caracterizeaza concetatenii nostri DUMNEZEU SA NE AJUTE !

    Raporteaza abuz de limbaj

  9. Georgeta Paraipan says:

    Dupa parerea mea, justitia romana este atat de independenta incat…face ce vrea in romania ! Si nimeni n-o baga in seama, tocmai de aceea! Procese civile intinse pe ani de zile, taxe notariale exagerate pentru buzunarul omului simplu, avocati care dau din ce in ce mai rar chitanta pe loc pentru reprezentare…Constatari triste ….
    Sper sa nu ajungem acolo incat nici CEDO sa nu mai fie bagata in seama…
    Acest interviu este inca o dovada a intelepciunii AS.

  10. Grigore Tomulescu says:

    “Nimic nu este mai puternic decat o idee careia i-a venit timpul… Iar 2009 este acel timp.”

    Sa speram ca va veni o schimbare cat mai curand posibil!!!

    Cu deosebita stima,
    Grig

  11. Emanuel Beres-Salagean says:

    Constat şi eu cu regret, că mass-media românească este într-adevăr controlată de un grup mic de persoane, care în mod sigur au legătură cu nişte partide. Respectivele persoane sunt în mod sigur nişte foşti securişti. Tot ce este împotriva ideilor lor este interzis a fi difuzat… Dar mai avem o speranţă: Internetul. Internetul mai e liber. Pe internet a început revoluţia din Republica Moldova, tot pe internet trebuie să înceapă schimbarea în România. Principele Radu este omul schimbării!!! Îmi place atitudinea optimistă şi tipică de învingător de care aţi dat dovadă în acest interviu. Nici un alt personaj politic nu cred că ar mai răspunde aşa. Aveţi votul meu sigur şi sper să mai conving şi alte persoane să vă voteze.

  12. Donatii online says:

    Faceti donatii online pentru candidatura Principelui Radu al României:

    http://www.princeradu.ro/donatii-online

  13. anonim says:

    *Mai bine să dai puţin, dar la timp;
    ce foloseşte mult (dacă-i dat) când nu trebuie?*
    (Somadeva)

  14. Citate : says:

    .
    “Cu siguranta una dintre cele mai vizibile lectii predate
    de către secolului al XX-lea a fost existenţa,
    nu atât de mult de un număr de diferite realităţi,
    dar de un număr de diferite lentile
    cu care sa se vada aceeaşi realitate”.
    (Michael Arlen)
    .
    “Fericirea este sensul şi scopul vieţii,
    întregul scop şi sfârşitul existenţei umane”.
    (Aristotel)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52974754
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate