Voluntarii tineri

Cele patru caravane in care voluntarii m-au insotit au fost o frumoasa reusita a ideii de “România, altfel”. Desi facute cu mijloacele unei campanii electorale, caravanele au adus la suprafata entuziasm, devotament, generozitate, rabdare, puterea de a convinge cu mijloace demne. Tinerii studenti care m-au insotit de la Bucuresti, alaturi de colaboratorii mei de la Palatul Elisabeta, de voluntarii locali si de toti locuitorii intâlniti in localitatile tarii au trait o experienta unica. A mândriei, respectului, libertatii de a crede si de a-ti manifesta liber crezul si a increderii.

DSCF6430

Astazi ar fi trebuit sa incepem Caravana a V-a. Dar insuficienta fondurilor m-a facut sa iau decizia de a o amâna, pentru câteva zile. Aceasta caravana urmeaza sa se desfasoare in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud si Mures. Pâna la 10-15 septembrie mai sunt programate inca trei caravane: una in nordul Moldovei, alta in sudul tarii, de-a lungul Dunarii, si una in judetele Buzau, Vrancea si Vaslui.

Asadar, in loc sa plecam astazi spre Maramures, voluntarii si cu mine, alaturi de Principesa Margareta si de colaboratorii de la Palatul Elisabeta ne-am intâlnit pentru a evalua munca noastra si pentru a trage câteva invataminte din ceea ce ni s-a intâmplat in saptamânile din urma.

DSCN3886

Mi s-a spus, in scurtele momente de sedere in Capitala, ca unele vârfuri ale puterii sunt ingrijorate de prezenta tinerilor, a voluntarilor alaturi de mine in campania electorala. Cred si eu! Entuziasmul si credinta acestor tineri nu se poate cumpara. Nimeni nu va putea opri generatia lor sa mature colesterolul puterii actuale, felul mocirlos si profund nedemocratic in care sunt administrate institutiile Statului.

DSCF6431

Am facut alaltaieri o noua declaratie de presa, a treia, de la anuntarea candidaturii mele la Presedintia României. Dupa “Economie” si “Agricultura”, am vorbit despre “Guvernare”. Sunt bucuros ca subiectul a trezit interes pe blog. El a fost promovat mult pe internet, pe diverse situri si bloguri. România nu poate fi puternica daca deciziile politice sunt luate in alta parte decât in Parlament. Ea nu poate fi predictibila daca este administrata in alta parte decât in Guvern. Si nu poate fi credibila si demna daca Institutia Presedintelui nu se ocupa, demn si respectabil, de reprezentarea Statului.

Am mai facut apel, in ultimul an, la cuvintele lui Abraham Lincoln, atunci când am vrut sa subliniez câteva adevaruri uitate de societatea româneasca a anului 2009. Le reamintesc (traducerea imi apartine):

„Nu poti avea belsug descurajând chibzuinta,
Nu poti sa-i intaresti pe cei slabi slabind pe cei puternici,
Nu-i poti ajuta pe salariati in dauna celor ce-i platesc,
Nu poti propovadui intelegerea intre oameni incurajând lupta de clasa,
Nu poti evita buclucurile cheltuind mai mult decât câstigi,
Nu poti ajuta cu adevarat pe cei pentru care faci mereu ceea ce ar trebui ei insisi sa faca“.

19 comentarii

  1. Raluca says:

    Speram sa ajungeti presedinte. Poate ca atunci se a schimba in bine cate ceva!

  2. PISOSCHI ALEXANDRU_GRIGORE says:

    Ieri a fost Sarbatoarea Schimbarii la fata a Domnului.
    Am credinta ca anul 2009 va aduce schimbarea la fata si in profunzime a Romaniei.
    Dumnezeu sa ne ajute!

  3. Razvan says:

    Regret enorm ca am fost la servici in ziua in care ati vizitat Valea Jiului dar am speranta ca data viitoare sa nu ratez ocazia de a va intalni personal.Succes in alegeri!!!

  4. Un alegator says:

    Alteta va rog sa primiti sincere felicitari pentru initiativa si mult succes in nobila misiune pentru propasirea Romaniei, prezentandu-va alaturat si cateva propuneri de la un alegator care este fericit sa va voteze.

    Propuneri de reglementare:

    1.ROMANIA sa ramana REPUBLICA PARLAMENTARA.
    2.PARLAMENTUL ROMANIEI sa fie format din doua camere : SENAT si CAMERA DEPUTATILOR, senatorii si deputatii sa fie alesi pentru legislaturi de patru ani,pe liste de partid, pentru fiecare circumscriptie electorala judeteana, mandatele fiind atribuite in ordinea voturilor obtinute de fiecare candidat.
    3.La SENAT sa se reinstitue sintagma de SENATOR DE DREPT, pentru fostii sefi de stat si pentru PRESEDINTELE ACADEMIEI ROMANE si PATRIARHUL ROMANIEI.
    4.La CAMERA DEPUTATILOR sa se infiinteze institutia DEPUTAT DE DREPT pentru sefii confesiunilor religioase organizate la nivel national si recunoscute de Constitutia Romaniei.
    5.Reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei avind ca baza JUDETUL, condus de un prefect, numit de Primul Ministru, inclusiv cu reinfiintarea judetelor istorice, aparind unitati teritoriale mai mici cu micsorarea distantelor dintre institutiile judetene si populatia arondata, cu efect benefic reciproc,
    apropiind actul de decizie de nevoile cetateanului,crescind astfe,randamentul tuturor activitatilor civice si administrative.
    6.Desfiintarea Consiliilor Judetene actuale, care s-au dovedit ca sunt mari consumatoare de resurse umane si materiale, creatoare de confuzii politice si duce la fetisizarea democratiei.

  5. Lucian says:

    Si la Galati va asteptam Alteta. Imi doresc din toata inima ca efortul d-voastra sa nu fie in zadar.

  6. Alexandru says:

    Veti veni si pe la Sighisoara,Alteta? Daca da,cand?

  7. Cristian says:

    Subscriu la ceea ce a zis Lucian! Va asteptam iar cu mare drag la Galati!

    Iar referitor la ce scrie “Un Alegator”, nu cred ca avea rostul sa scrie ce a scris. In marea majoritate, textul sau e redundant. Nu stiu daca ati dori ca Romania sa fie iar monarhie, presupun ca asta vreti, ar fi absolut normal si logic. Nu se va realiza pentru ca ati fi singur impotriva Parlamentului si Guvernului. Iar ei nu doresc asta. Plus ca sunt multi romani care inca traiesc in comunism, crezand ca v-ati intors sa furati ceea ce nu ati fi putut lua cu trenul cand a plecat Regele. Sunt baliverne,desigur, insa sunt destui care cred asta, si e deranjant. Sper ca profesorii de istorie sa indrepte raul facut!
    Si ce treaba au Patriarhul si alti prelati in Parlament?Suntem stat religios ca Vaticanul si nu stiam? Statul nu are nici o treaba cu religia! Ca suntem noi religiosi(unii mai mult decat e cazul se pare) si avem si politicieni care se duc la biserica(desi ma indoiesc, poate de aia vrea anonimul Patriarhul in Parlament-numai un ditamai Patriarh ar putea ierta pacatele distinsilor parlamentari), asta e cu totul si cu totul alta treaba! Oricum dvs ca Presedinte nu veti avea o putere foarte mare, pentru ca puterea executiva e a guvernului, si nu puteti cu usurinta face astfel de schimbari. Dar sunt uimit de astfel de gandiri de ev mediu, in care Biserica trebuie sa se amestece in treburi de Stat.

  8. Felicitări pentru iniţiativă!
    Numai o gândire sănătoasă a noii generatii poate schimba colapsul româniei.
    Să aveţi succes în tot ceea ce întreprindeţi!

  9. gabriela codrea says:

    Multumesc pentru articolele frumoase pe care le scrieti pe blog si pe care le promovez mai departe pritenilor mei pe facebook. Sper ca tot mai multi romani din lumea intreaga sa va sustina la alegeri. Daca este voia lui Dumnezeu sa fiti in fruntea acestei tari, veti fi.

  10. Sustinerea propunerii *dlui alegator*. says:

    Alteta Voastra,
    Schimbarea dorita in mentalitatea societatii noastre
    se va produce intr-o *ROMANIE, Altfel*, cu atat mai repede si
    mai altfel; in sensul pozitiv, cu cat se vor *demola peretii istorici*
    aducatori de amintiri sumbre si de efecte inhibitoare pentru puterea
    de imaginatie creatoare, atat de necesara acestui proiect.
    Consider ca ar fi un prim punct bun, de cercetare amanuntita si de
    aplicare, cu importanta primordiala.
    Schimbarea trebuie sa se faca din structurile intrinseci spre exterior…
    Cetatenii Romaniei merita mai mult decat o simpla schimbare de imagine;
    merita aceea schimbare de mentalitate profunda, de reactualizare modernizata
    a mentalitatii romanesti, avand la baza valorile morale nobile,
    care erau la mare rang in timpul monarhiei in Romania.
    .
    A. Lincoln, pe vremea lui, facea o invitatie la reflectie;
    pentru noi astazi,
    intr-un mod simplist, ar putea sa reprezinte o chemare la:
    – chibzuinta;
    – neutralitate;
    – moderatie;
    – echilibru;
    – intelepciune;
    – rationalizm si generozitate colectiva.
    Toata aceasta insiruire *de cuvinte*, fara acoperire reala
    in cotidianul romanesc actual,
    VOR DEVENI CUVINTE-SIMBOLURI IN DEX-UL EXPLICATIV AL
    Romaniei, Altfel.
    .
    Lupta noastra este DREAPTA!
    Siguranta aceasta ne va da victoria!

  11. Corina si Nicu says:

    Tin sa va multumesc, chiar si cu intarziere, pentru care imi cer scuze, pentru prezenta dumneavoastra la Ramnicu Valcea, in perioada 24 – 26 iulie, dar mai ales pentru prezenta la vernisajul derulat la Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” Valcea. Cei prezenti s-au simtit extraordinar, iar din reactiile ulterioare am dedus ca ar vrea sa reveniti la noi. M-am intristat insa cand am citit unele materiale aparute in presa locala. Am realizat ca multi au interpretat intr-un mod rautacios prezenta dumneavosatra printre ramniceni, voit sau inconstient. Unele materiale pot influenta oamenii, asta este clar, mai ales pe cei care nu v-au cunoscut asa cum facut-o noi: deschis, echilibrat si cu un bun simt care uimeste. Noi speram din tot sufletul ca aceste calitati sa va conduca la Cotroceni si sa indreptati ce se mai poate indrepta. Desi, sincer, ma intreb daca se mai poate face lucrul acesta si daca mai exista viitor pentru tinerii Romaniei, in conditiile in care creierele noastre sunt spalate in fiecare zi, prin toate mijloacele. Stiti ca de la o zi la alta oamenii mi se par din ce in ce mai urati? Si mai chirciti? Si mai umili? Si toate astea in fata unui sistem care nu pare prea diferit de cel de dinainte de 1989. Si acum exista cenzura, mai mare chiar. Ne cenzuram pe dinauntru, in fiecare zi. Ne bucuram nespus ca apreciati tinerii, iar cei pe care ii aveti pe langa dumneavoastra sunt de toata isprava. Sper din sufletul sa organizam la Biblioteca si acea lansare de carte despre care am discutat, in a doua jumatate a lunii septembrie sau atunci cand va va permite agenda.

    Multumindu-va inca o data pentru ceea ce sunteti si pentru ca sunteti apropiat sufletului nostru, va asteptam cu mult drag la Ramnicu Valcea.

    Corina si Nicu

  12. dan stanciu says:

    – interesant, si foarte just cred, pe situl lui valerian stan

    Ceea ce se întâmplă în continuare în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă (şi nu numai) mă confirmă în cele ce am mai spus: PNL şi PSD ar face cel mai bine să-şi retragă candidaţii şi să-l susţină pe Principele Radu. Bine-ar face şi PDL să procedeze asemănător. Dar apropo de PSD, dacă Mircea Geoană şi ai lui au cumva probleme cu memoria (sau cu simţul onoarei), poate că n-ar strica să li se aducă aminte că în decembrie 2000, în confruntarea cu Vadim Tudor – percepută de mulţi ca „un moment de cumpănă al democraţiei româneşti” – forţîndu-şi în deserviciul propriu statutul pe care îl are, Regele Mihai i-a chemat pe români să le susţină candidatul.

  13. C. D. says:

    Alteţă, vă susţinem şi vă vom vota. Încercăm să popularizăm ideile şi mesajele dvs în rândul a cât mai mulţi cetăţeni, dar ne dorim să vă vedem cât mai des la televizor. Vizitele prin ţară sunt deosebit de bune şi folositoare, este drept şi corect acest lucru. Dar este la fel de important ca televiziunile şi ziarele centrale, dar mai ales televiziunile, să vă prezinte. Să apăreţi la cât mai multe dezbateri, indiferent pe ce canale. Cunosc ideea dvs conform căreia mass media centrale sunt departe de popor şi de nevoile lui, de aceea este bine că televiziunile locale vă invită şi vă prezintă în emisiuni, dar nu cred să avem succes în tentativa de a restabili România în făgaşul ei normal, dacă nu veţi fi mai prezent pe televizor. O spun cu regrete.
    Pe de altă parte, referitor la sfaturile “unui alegător”, vezi o postare anterioară, îmi permit să-l contrazic pe respectivul. Avem nevoie de o republică parlamentară, cu o cameră, nu cu două, Senatul se poate desfiinţa fără probleme. Nu avem nevoie de senatori şi deputaţi de drept. La fel cum nu avem nevoie nici de mai multe judeţe, ci dimpotrivă, de mai puţine. Sau dacă păstrăm numărul actual, avem nevoie de 10 până la 12 regiuni, formate din 2-3, maxim 5 judeţe. Mai multe judeţe nu ar însemna decât o multiplicare fără rost a birocraţiei şi a administraţiei. Mai mult, nu Consiliile Judeţene, alese de oameni, trebuie desfiinţate (ele trebuie responsabilizate şi dotate cu mai multe puteri în sensul autonomiei locale), trebuie desfiinţate prefecturile, care sunt o administraţie fără scop. Simpla veghere ca actele normative să fie respectate de către administraţiile locale poate fi asigurată şi de către justiţie, prin lărgirea instanţelor de drept administrativ din tribunalele judeţene sau prin orice altă formă.

    Vă susţinem şi vă vom vota, Alteţă! Vă aşteptăm la Timişoara!

  14. Tashy says:

    Buna ziua! V-as ruga sa comentati subiectul din ultimul articol scris de mine http://www.tashy.ro/basescu-ne-da-lectii-despre-agricultura-si-politica-performanta/ ! Va multumesc anticipat ! 🙂

  15. Andreea says:

    Cu adevarat vorbe intelepte cele ale lui Abraham Lincoln. Reprezinta un pattern de viata, pe care daca il urmezi, n-ai cum sa gresesti, fie ca e vorba de viata de zi cu zi, politica, cariera, educatie. Mult succes Radu Duda in demersul dumneavoastra de a face o Romanie mai buna!

  16. Bajan Liviu says:

    Daca si tinerii dvs. colaboratori cred in principiile exprimate de Lincoln si vor reusi sa-i faca si pe altii sa creada, eu sper sa reusiti, ceeace va doresc sincer.Ei sunt viitorul.

  17. Alice of Vonderland says:

    A.V.R.
    Desi este perioada concediilor celor ce si-i le pot permite, a vacantzei celor studiosi, sper din tot sufletul ca aceste laudabile caravane sa dea rezultate bune la alegeri, astfel incat A.V. sa ajunga sa ne alunge norii mahalagismelor si a razboielii politice care sunt deasupra acestui pamant pe care ne ducem existentza, devenind Presedintele Romaniei.
    As vrea sa aduc in atentzia A.V. un loc frumos din traseul urmatoarei caravane (Mures -Bistritza-Nasaud – Maramures) si anume….daca A.V. va avea o clipa de ragaz, mergetzi si pe la manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului din localitatea Recea jud.Mures. Este o manastire de maici, construita recent unde A.V. va simtzi poate sfintenia locului.Nu e monument istoric, este pur si simplu o manastire noua si frumoasa, un loc minunat de reculegere sufleteasca, de “incarcat bateriile”.Voi trimite A.V. cateva fotografii pentru a vedea cat este de minunata si ingrijita.

    Referitor la cuvintele acelui mare presedinte, Abraham Lincoln, sunt pline de intelepciune.Cu astfel de presedinti nu ne miram deci, cat de avansat este poporul american fata de restul unei parti a lumii, – fata de Romania cu cel putin 200 de ani.Parerea mea este ca doar un popor credincios,religios, poate progresa rapid.Nu este cazul la romani, din pacate. Iar cei care nu se sfiesc de a face potlogarii din respect fata de PreaBunul Dumnezeu, se sfiesc, in alte tari avansate, de camerele de supraveghere montate peste tot.

    Altetza, va doresc succes si un week-end placut !

  18. Alexandra says:

    Caravanele dumneavoastra mi se par un mod extraordinar de a implica tinerii in viata politica a tarii de aceea as dori sa ma alatur si eu acestor caravane daca se poate. Va rog sa imi comunicati modalitatea de a putea participa. Va multumesc.

  19. Voluntarii cu par alb! says:

    .
    “Ceea ce ne mana, nu este catusi de putin, sa cucerim Cosmosul,
    ci doar sa extindem la limitele acestuia Pamantul…
    Suntem umanitari si nobili, nu vrem sa subjugam alte rase,
    vrem doar sa le transmitem valorile noastre si sa le preluam
    in schimb mostenirea…
    .
    …Nu cautam pe nimeni, in afara Oamenilor.
    N-avem nevoie de Alte Lumi.
    .
    Avem nevoie de OGLINZI, in care sa ne rasfrangem”.
    .
    (Stanislaw Lem)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52975530
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate