Nina Curiţa

Principele Radu, în judeţ

REŞIŢA – Alteţa Sa Regală a efectuat o vizită în judeţ unde a stat de vorbă cu oamenii din mai multe oraşe.

resita

Discreţie, diplomaţie, preocupare pentru problemele comunităţilor urbane din Caraş-Severin. Cu aceste cuvinte poate fi descrisă vizita Principelui Radu al României în judeţul nostru.

Vineri, Alteţa Sa s-a întâlnit cu muncitorii de la UCMR şi TMK, cu oameni din Reşiţa, Bocşa, Oraviţa şi Anina. „Sunt la a patra vizită în acest judeţ. Noi, în familia regală, am avut iniţiativa de a vizita fiecare localitate urbană din România pentru a încuraja comunităţile locale. Cred că investiţia de încredere şi curaj dată acestor comunităţi este singura soluţie pentru dezvoltarea României. Mereu am considerat regiunile o forţă. În toate ţările europene dezvoltate, comunităţile şi regiunile au realizat lucruri extraordinare“, a susţinut Alteţa Sa. Principele a spus că fiecare oraş din judeţ se poate dezvolta dacă face ceva cu viziune „şi nu doar cu stomacul“.

În acest sens, a dat exemplu Oraviţei care „ar avea de câştigat foarte mult numai de pe urma Teatrului Vechi. Dar acolo să fie organizate evenimente de amploare, nu dansuri până se dărâmă scena, se realizează o înfrăţire cu o localitate sârbească şi toată lumea pleacă la masă“. În plus, Principele Radu a adăugat că localităţile din judeţ sunt potenţate de natură: „Azi am trecut prin locuri în care natura te trage afară din maşină. Câtă vreme stăm cu mâna întinsă crezând în ideea de a fi săraci dar împreună, nu vom face nimic“.

O lecţie de diplomaţie

Alteţa Sa Principele Radu, primul care şi-a depus candidatura la alegerile din această toamnă pentru preşedinţia României, a abordat şi subiectul acestei instituţii: „România nu are acum o problemă cu politica, ci cu instituţiile acestui stat care au fost excesiv politizate. Nu e posibil ca de acum încolo Instituţia Preşedintelui să mai fie una politică. Preşedintele trebuie să reprezinte interesele Statului, iar exerciţiul administrativ trebuie făcut de Guvern. Instituţia de la Cotroceni nu trebuie implicată în greve, în rezolvarea problemelor bugetului sau ale sănătăţii. Nu preşedintele trebuie să dea soluţii în locul Guvernului“.

Alteţa Sa susţine că singur nu are şanse de a ajunge preşedinte: „Şansa mea e aceea de a aduna oameni care gândesc ca şi mine. Nu sunt un candidat de stânga, nu sunt un candidat de dreapta, nu sunt un candidat politic. Nu arunc cu piatra în nimeni. Dar eu văd o Românie naţiune, nu un supermarket, văd o Românie cu un singur premier. Vreau să pun o piatră la temelia unei Românii respectate“.

Principele a abordat în conferinţa de presă susţinută aseară şi alte subiecte – românii plecaţi în străinătate şi nesprijiniţi de Statul român, relaţiile diplomatice sau o altfel de Românie.

E adevărat că nu şi-a anunţat vizita cu turle şi trâmbiţe, dar autorităţile noastre puteau să-l invite, din diplomaţie, măcar la cinci minute de discuţii din care nimeni nu ar fi pierdut nimic. Fie şi pentru simplul fapt că un membru al familiei regale nu vine în fiecare zi în judeţ.

Nina Curiţa

Jurnal de Caras-Severin, 1 august 2009

http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/principele-radu-in-judet/cn/news-20090731-09074982

3 comentarii

  1. Esmyana Martisor says:

    Fiecare in domeniul sau poate sa puna o piatra la temelia tarii noastre si a intregii lumi doar daca exista incredere neclintita in vizionari asemeni Principelui Radu,doar daca vrem cu adevarat competenta si responsabilitate,doar daca muncim in echipa si colaboram,doar daca invatam unii de la altii,doar daca nu ne lasam descurajati de initiativele destructive ale unora,doar daca suntem uniti,doar daca punem suflet si ne asumam riscuri echilibrate menite sa ajute toti semenii.

  2. Felicitari Ninei Curita ptr, articol. says:

    Compatimim autoritatile locale ptr. lipsa cunoasterii si aplicarii
    celor mai esentiale *Reguli de Politete si Comportament Decent
    in Public si in Conversatie* din LEGEA FIRII ROMANESTI;
    pentru ca *lista regulilor* Presedintelui G. Washington; neputandu-se
    pune in discutie, ca a fost vreodata in centrul atentiei cuiva…,
    in acel perimetru arhitectonic *linistit sufleteste* de o inalta elevatie…!
    .
    Atentia buna, atrage dupa ea atentia buna…
    Vor mai invata ei, intr-un sistem intensiv, cum sa se comporte
    in Europa! Sunt multe carti in acest domeniu.
    .
    *Aspiratiile nu pot decola cu aripi de imprumut.* (V.Ghica)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52979330
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate