Rectificare

In presa de astazi apare, preluata de la agentiile de presa, o afirmatie eronata. Am acordat o declaratie la Râmnicu-Vâlcea, sâmbata 25 iulie, seara, agentiilor de presa Agerpres si NewsIn. A doua zi, Agerpres m-a citat astfel: “Pe oricare dintre cei trei candidaţi cotaţi azi cu şanse, îl voi desemna premier, atunci când voi ajunge preşedintele României (…)”. Sunt convins de buna-credinta a celor doua agentii de presa, insa afirmatia mea a fost diferita.

Intrebat de ziarista de la NewsIn cum as putea caracteriza, pe scurt, pe fiecare dintre candidatii la prezidentiale, am raspuns la fel ca de fiecare data:
–    Eu ma pregatesc sa devin Presedintele României, iar rolul Presedintelui nu este acela de a caracteriza public oamenii politici.
–    Cei trei candidati cu primele sanse in alegeri sunt, in calitatea lor de lideri ai partidelor lor, eligibili pentru functia de Premier, daca partidele lor vor avea in viitor majoritate parlamentara. Nu pot, asadar, face vreo ierarhie sau exprima vreo preferinta fata de un posibil viitor premier.

Sunt sigur ca din cauza zgomotului de pe strada si a grabei cu care am dialogat cu cei doi, afirmatiile mele au fost eronat interpretate.

De altfel, in ultimele trei luni am spus destul de limpede: campania electorala din noiembrie 2009 nu priveste decât alegerea Presedintelui României. Daca voi câstiga alegerile, guvernul Boc va continua sa existe pâna in 2012. Constitutia nu permite Presedintelui nou-ales schimbarea guvernului sau a majoritatii parlamentare. Acestea din urma sunt actiuni cu caracter politic si initierea lor sta in mâna partidelor politice si a Parlamentului insusi.

16 comentarii

  1. Adriana says:

    Multumesc pentru clarificari. Erau necesare pentru toti sustinatorii Dvs, judecand dupa reactiile (multe si relativ vehemente, intr-un sens sau altul) pe care eu personal le-am primit astazi dimineata.

    Cele mai multe au fost sa considere ca declaratia a fost totusi scoasa din context, cei mai multi considera ca si voit, mai ales luand in calcul si promptitudinea cu care a fost preluata dupa o tacere destul de lunga.

    Altii, mai din categoria inca nehotarati, nu stiau exact ce sa creada, dar interpretarea sugerata i-a facut prudenti in ceea ce priveste eventuala optiune.

    Cei contra (fie din cauza unei alte optiuni, fie din categoria celor care nu cred ca, orice vot ar da, se va schimba ceva in bine) s-au grabit sa-mi arate ca m-am inselat si ca discursul Dvs e doar acelasi lup, cu alta blana.

    Inca o data multumesc si va asigur de sustinerea mea in continuare.

  2. Cristina says:

    Din pacate toata informatia ,cred ca afost in mod intentionat eronata ! Doar asa va pot pune intr-o lumina nefavorabile,Alteta.

  3. Deceneu says:

    Alteta

    E foarte bine ca ati dat rectificarea, dar ea ar trebui sa fie transmisa si posturlor de televiziune si radio, care au promovat stirea intiala.

    Am fost susrprins de stire, pentru ca, stiu ca stiti, ca Presedintele nu poate schimba Premierul, pentru ca Premierul este sustinut sau demis de partidele care formeaza o coalitie majoritara in Parlament.
    Parlamentul poate schimba Premierul, iar Presedintele Basescu si-a depasit atributile cand a desemnat Premierul si l-a insarcinat sa gaseasca o coalitie cu care sa realizeze un cabinet.
    Asta este valabil in Italia nu0i in spiritul Constitutiei Romaniei.
    In spiritul Constitutiei Romanie se formeaza intai coalitia majoritara Parlamentara, care isi stabileste propunerea de Premier si acesta este numit de Presedinte, deci Presedintele face un act protocolar.
    Presedintele Basescu a profitat de faptul ca liderii partidelor parlamenare nu au avut autoritate, nu l-au infruntat pe Presedinte si i-au acceptat interpretarea constitutionala.
    Daca erau politicieni si nu politruci, s-ar fi prezentat al Presedinte cu o propunere de premier.
    .

    Deceneu

  4. Bajan Liviu says:

    Eu imi permit sa fiu un pic mai dur:jurnalistii respectivi au comis un abuz de interpretare, ca sa nu ma exprim altfel.E o metoda curent folosita de jurnalisti, din cauza careia, nu numai eu am devenit foarte suspicios cind citesc un articol.Dar vorba ceea, tot raul spre bine.Ne autovaccinam pe zi ce trece si mirosim minciuna de la distanta.

  5. Adrian D. says:

    Alteta Voastra,

    Chiar daca presa centrala tace ( vinovata tacerea aceasta ), chiar daca oamenilor li se baga in fata tot felul de informatii si sondaje comandate de sus, nu uitati ca va suntem alaturi. Cu siguranta ca va este greu sa razbateti prin tot acest blocaj la care sunteti supus, dar cu siguranta ca de acolo de unde sunteti lucrurile se vad cu totul “altfel”.
    M-a bucurat ivitatia trimisa si am reusit sa particip sambata la eveniment.
    A fost o onoare si o bucurie pentru mine sa o intalnesc pentru prima data pe Alteta sa Regala Principesa Margareta.

    Va doresc multa putere de munca si intelepciune de sus de la Dumnezeul nostru,
    Adrian D.

  6. V D Filip says:

    Alteta,
    Imi pare bine ca sunteti atent la tratamentele din jur si nu va lasati terfelita onoarea de catre indivizi obisnuiti cu maidanul politic,maidan unde si-au petrcut si copilaria si studiile si emanciparea. Ma simt astfel onorat! Citind comenturile de mai sus imi dau lacrimile de bucurie cand vad macar cativa oameni de calitate care va sustin.
    Toata admiratia pt Adriana, Cristina, Deceneu, Bejan Liviu,etc,etc….care stau cu lupa pe elementele actualululi sistem.
    Domnule Radu, ma gandesc ca daca s-a trancanit pana acum despre schimbare, despre reforma, a fost doar ca un tratament narcotic, si nici pe departe cu intentia de a se infaptui asa ceva. Si aduc ca exemplu declaratia ce a facut-o rodica stanoiu. Suna cam asa : vom avea grija sa nu strice nimeni, niciodata ce am construit noi….Scuzati-ma ca nu folosesc cum se cuvine doar din punct de vedere gramatical regulile privind scrierea substantivelor proprii.
    Domnule Radu! Va rog frumos, va implor, faceti ceva! Daca ajungeti presedintele Romaniei si va tre sa suport pana in 2012 ce au cladit altii, voi face soc anafilactic de atatea vaccinuri.

  7. Cristian Marian Szekeres, Timisoara says:

    Alteţa Voastră!

    În urmă cu câteva luni de zile aveam să aud despre un candidat la funcţia de preşedinte al României, un candidat care să mă încurajeze spre un viitor mai bun în aceasta ţară.

    Din păcate duminică 26 iulie 2009 aveam să aflu un lucru care ma dezamăgit şi anume articolul care îi anunţa pe cei trei candidaţi la funcţia de prim-ministru al Romîniei.

    Oare vrem să face o mare schimbare în România sau să continuăm ceea ce au început Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu?

    “Oferta” preşedinte Radu Duda şi prim-ministru Traian Băsescu, Mircea Geoană sau Crin Antonescu nu va aduce nici o schimbare în ţara aceasta pe care speram să o schimbăm împreună Radu Duda şi tinerii în care vă puneţi nădejdea că vă vor vota.

    Avem foarte mulţi oameni capabili care să schimbe ceva în viitorul României (exemplu actorul Dan Puric – care are foarte mare popularitate în rândul tinerilor) oameni capabili care nu au colaborat cu securitatea înainte de 1989 şi care nu colaborează cu masonii care vor sa distrugă creştinismul.

    Sunt un tânăr proasp[t absolvent de liceu a avut încredere în Alteţa Voastră că veţi schimba ceva în ţărişoara aceasta binecuvântată de Dumnezeu pe care Papa Ioan Paul al II-lea anumit-o “Grădina Maicii Domnului”, dar care început să îşi piardă încredere într-un viitor mai bun în următorii ani în ţara aceasta numită România!

    27 iulie 2009
    Cristian – Marian Szekereş, 19 ani
    Timişoara

  8. Cei de rea-credinta se grabesc... says:

    SA INTELEAGA(chipurile) SI SA SUFERE ADANC DEZAMAGIREA
    DIN ANUNTUL “GRESIT”.
    Sa-i ierte Dumnezeu pe toti.
    Se spune ca:
    “minciuna are picioare mici”… ca se ajunge usor din urma!

  9. monica says:

    Invatatoarea ii spuse unui elev de clasa I :
    – Uite, Raducule, manualele tale nou-noute, dar vezi sa nu le murdaresti!
    – Nici o grija, doamna invatatoare, nici macar nu o sa le ating! 🙁

  10. monica says:

    La ora de geografie :
    – Copii, ce continent este acesta?
    – America, raspunse repede Popescu.
    – Bravo! Acum spuneti-mi cine a descoperit America?
    – Popescu! raspund elevii in cor.

  11. monica says:

    Un invatator vorbea elevilor despre rascoala lui Horea, Closca si Crisan, mentionand ca toate acestea s-au petrecut acum 2 sute de ani. Un elev, mirat la culme, exclama>
    – Doamne, dar ce tinere de minte aveti! 🙂

    Petrica rasfoieste un dictionar:
    – Tata, ce inseamna Cristofor Columb 1415-92? E nr lui de tel?

    – Poetul Antic Homer era orb. Ia sa vedem daca ati fost atenti. Florine, ce cusur avea Homer?
    – Era poet, domnule!

    Costel se intoarce nekjit de la scoala:
    – Mama, profesorul m-a certat tare azi ca n-am stiut unde sunt Cordilieri.
    – Bine ti-a facut! De cate ori nu ti-am spus sa fii ordonat si sa nu uiti unde-ti pui lucrurile!

  12. monica says:

    Cat despre textul scris mai sus incerc sa va inteleg .. neplacerea, sa-i spun asa, Alteta. Cel mai important este sa nu cedati si sa incercati un lucru de kte ori puteti pana reusiti.. poate reusiti a 1000-a oara… poate nu din prima. Sti la ce ma ref! Dumnezeu fie cu noi! 🙂

  13. Principele Radu: Rolul preşedintelui nu e acela de a caracteriza public oamenii politici says:

    Bucureşti, 28 iul /Agerpres/ – Principele Radu, candidat la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, afirmă că informaţiile apărute în presă, potrivit cărora va desemna premier pe oricare dintre cei trei candidaţi cotaţi în prezent cu şanse, atunci când va ajunge preşedintele României, sunt eronate, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES de biroul de presă al principelui Radu.

    Principele Radu arată că este convins de buna-credinţă a agenţiilor de presă care au difuzat această ştire, dar doreşte să precizeze că afirmaţia sa a fost diferită.

    ‘Întrebat de jurnalişti cum i-ar putea caracteriza pe candidaţii la prezidenţiale, principele Radu a răspuns: ‘Eu mă pregătesc să devin preşedintele României, iar rolul preşedintelui nu este acela de a caracteriza public oamenii politici. Toţi cei trei candidaţi cu şanse în alegeri sunt, în calitatea lor de lideri ai partidelor lor, eligibili pentru funcţia de premier, dacă partidele lor vor avea în viitor majoritate parlamentară. Nu pot face, aşadar, vreo ierarhie sau exprima vreo preferinţă faţă de un posibil viitor premier’, se arată în comunicatul de presă.

    Principele Radu precizează, de asemenea, că, în cazul în care va câştiga alegerile, guvernul care va fi în acel moment va continua să existe până în 2012.

    ‘Constituţia nu permite preşedintelui nou-ales schimbarea guvernului sau a majorităţii parlamentare. Acestea din urmă sunt acţiuni cu caracter politic şi iniţierea lor stă în mâna partidelor politice şi a Parlamentului însuşi’, declară principele Radu, potrivit sursei citate. AGERPRES/(AS)

  14. Pentru dna Monica. says:

    Este de apreciat efortul si grija pe care le transmiteti
    pentru ASR Principele Radu, insa cu modestie, vi-as da
    o sugestie:
    Cereti postarea celor 4 mesaje pe un singur camp,
    pentru ca apoi, sa-l puteti transmite unor alte persoane
    care are timp sa le citeasca.
    .
    Acest spatiu virtual apartine Casei Regale a Romaniei.
    .
    AICI, se are grija de viitorul dvs. si de al copiilor dvs.,
    daca aveti?!
    .
    Va multumim pentru intelegere!
    Dumnezeu sa ne dea minte si intelepciune!

  15. Completare la mesajul dlui V.D.Filip - campul nr.6. says:

    Va fi bine, nu disperati!
    Se va pastra ce este bun si moral, iar ceea ce va intra in disonanta
    cu conceptul de “Romania, ALTFEL”, firesc va fi ca sa se “demoleze”..
    .
    Pegret ca nu se poate transfera imaginea celebrului pasaj “suspendad”….
    Numai in Babilonul antic se mai putea folosi aceasta expresie.
    Acolo, insa, la superlativ!
    Vom castiga!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53404803
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate