A X-a ediție a Summit-ului Marmara

Exista, la Istanbul, o organizatie ce cuprinde elita politica, militara si diplomatica a Republicii Turcia, personalitati ajunse la finalul unei cariere exceptionale si care, la varsta intelepciunii si a experientei vaste, se reunesc intr-un organism national ne-guvernamental, pentru a continua sa-si serveasca tara cu inteligenta si stiinta lor. Institutia se numeste Fundatia Grupului Marmara pentru Cercetari Strategice si Sociale.

Fundatia organizeaza, de zece ani incoace, un eveniment ce a devenit prestigios si respectat in regiune, numit “Summit-ul Economic Euroasiatic”. Editia din acest an, din 2-4 mai, a fost jubiliara. S-a desfasurat la Istanbul si a reunit personalitati din Europa, Asia, America și Africa.

Au fost prezenti patru fosti sefi de Stat: Suleiman Demirel, al 9-lea presedinte al Republicii Turcia, presedintele Jelio Jelev al Bulgariei, presedintele Ion Iliescu si presedintele Emil Constantinescu ai Romaniei. Au mai venit ministri din guvernul turc, precum Abdülkadir Aksu, ministrul de Interne si Vecdi Gönül, ministrul Aparaii. Au venit ministri din Azerbaidjan, Letonia, parmalentari din Belgia, Israel, oameni de stiinta din SUA, Olanda, ca si oameni politici din Romania, Turkmenistan, Croatia, Mongolia, Tadjukistan, Kirghistan.

Am fost bucuros ca Romania a fost reprezentata prin fostii presedinti, un membru al Familiei Regale, impreuna cu doi membri ai guvernului: ministrul Apararii, Teodor Melescanu si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Intalnirea a fost prestigioasa, cu luari de cuvant substantiale, legate de energie, diaspora, securitate nationala si internationala, aparare si economie.

1 comentariu

  1. M.A. says:

    Alteta Voastra,

    In primul rand, dati-mi voie sa Va felicit pentru vizitele de la Londra si Istanbul, extrem de prolifice in plan diplomatic.

    De asemenea, interviul de la BBC este excelent, mai ales ideea conform careia criza in care se afla astazi Romania are resorturi identitare si nu politice.

    In luna iunie voi absolvi doua masterate (unul in relatii internationale), cu titlul “Regis Europa. Monarhismul european – parte a identităţii şi statalităţii europene contemporane”, iar celalalt in stiinte politice, cu titlul “Aportul Casei Regale la integrarea euro-atlantica a Romaniei”.

    Pentru o abordare complexa a cap II (Pozitia de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei) mi-ar trebui Raportul de acvitate 2005 (inclus retrospectiva 2002-2004) in limba romana.

    Rugamintea mea ar fi, daca ati putea, sa-mi trimiteti varianta pdf sau word (romana) a raportului in lb. romana.

    Va multumesc anticipat.

    Cu aceeasi consideratie,
    M.A.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52958393
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate