Focsani, Odobesti, Marasesti, Panciu

Vineri 17 iulie, a treia zi a Caravanei II. M-am oprit, impreuna cu tinerii mei colaboratori, in orasele Odobesti, Marasesti, Panciu si in municipiul Focsani. A fost o zi dedicata integral judetului Vrancea.

Am fost in tinuturile vrâncene de mai multe ori, in ultimii ani. Mai ales la Focsani, pentru lansari de carte, pentru vizite cu caracter militar sau pentru intâlniri la institutiile publice. Alaturi de Adjud si de câteva asezari rurale, precum Mânastirea Sihastru, construita de stramosii mei, familia hatmanului Sendrea (vezi http://www.revistamagazin.ro/content/view/1531/7/ ), orasele Odobesti, Marasesti si Panciu imi sunt destul de bine cunoscute.

Odobesti si Panciu sunt mai bine decât acum doi ani, la ultima vizita. Au câteva filiale de banci, semn ca localnicii care au plecat sa lucreze in Italia si Spania sunt numerosi, au cladiri de utilitate publica renovate frumos, au proiecte cu finantare europeana si au facut progrese in lucrari de infrastructura, pentru imbunatatirea vietii celor câteva mii de locuitori ai fiecarui oras in parte. M-am intâlnit cu reprezentantii primariei, ai consiliului local, ai societatii civile.

La Marasesti, insa, situatia este grava. Orasul s-a degradat mult in ultimii doi ani. Desi primarul si consilierii sunt receptivi si deschisi, urbea se confrunta cu grave lipsuri. Populatia de 11.000 de locuitori cuprinde un numar de 4.000 de rromi, aproape in intregime asistati social. Orasul are datorii de miliarde si sta sub permanentul pericol al opririi alimentarii cu curent electric.

Pe parcursul vizitelor in cele trei orase vrâncene, am avut placuta surpriza de a fi insotit de câtiva ziaristi locali, care au ramas fideli vizitei mele, pe durata intregii zile.

Seara, la Focsani, am participat la o intâlnire cu presa locala, pe terasa unui local de lânga parcul central, apoi am facut o mica plimbare, impreuna cu voluntarii mei, pe bulevardul mare al orasului. Sunt bucuros pentru felul spontan, necontrafacut, calduros, cu care oamenii locului m-au intâmpinat. Cei mai multi au avut nevoie de câteva minute pentru a realiza ca sunt in mijlocul lor, pe strada, in parc, in magazine. Toti au fost insa placut surprinsi de felul neostentativ, demn, cu care le-am solicitat increderea si le-am acordat respectul cuvenit.

IMG_7946

IMG_7950

IMG_7957

IMG_7959

IMG_7967

IMG_7985

IMG_7987

IMG_7990

IMG_7999

IMG_8022

IMG_8024

IMG_8030

IMG_8033

IMG_8034

IMG_8036

IMG_8043

10 comentarii

  1. Ziua de Cluj says:

    Cititi articolul “Varianta Radu Duda” din Ziua de Cluj de miercuri 15 iulie 2009.

    http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=27697

  2. Oana says:

    Sunt studenta in anul II la Masterul de Relatii Internationale, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti. Tocmai m-am intors in tara de la un stagiu de 5 luni ca bursier Erasmus la ELTE, Budapesta si as vrea sa imi ofer serviciile ca voluntar pentru a sustine campania pentru alegerile prezidentiale a Altetei Sale Principele Radu.

    Inca din Ungaria, am urmarit cu interes si entuziasm evolutia campaniei sale si mi-as dori sa imi ofer si eu ajutorul pentru a-i face cunoscut mesajul si intentiile. Mentionez ca am mai lucrat ca si consilier de imagine in campania pentru alegerile uninominale din noiembrie 2008, astfel incat imi sunt familiare atat provocarile unei campanii de asemenea amploare cat si nivelul de responsabilitate, seriozitate si confidentialitate pe care il implica. Prin urmare, va pot asigura ca in eventualitatea unei colaborari, cunosc foarte bine care sunt asteptarile pe care trebuie sa le implinesc.

    Iar o asemenea campanie, avand in vedere ca este campania Altetei Sale, este o provocare si mai mare pentru mine, o provocare pentru cunostintele si aptitudinile mele, dar mai ales este o provocare prin ineditul pe care il ofera.

    Va multumesc anticipat pentru atentia pe care o veti acorda candidaturii mele!

    Numai bine!

    Oana

  3. anonim - ptr. mesajul nr.2, Oana. says:

    Felicitari!

  4. Esmyana Martisor says:

    Stimata Doamna Barbulescu

    Fotografiile Dumneavoastra sunt asemeni unui curcubeu,sunt senine si in deplina armonie cu viata,sunt fiecare poezii pictate.

    Cu admiratie
    E.M.

  5. @2 Raspuns says:

    Oana,

    Iti multumim pentru propunere. Cea mai buna persoana de contact este dra Suzanna Dumitrescu, coordonatoarea voluntarilor. Adresa ei de e-mail este suzanna.dumitrescu@gmail.com Va raspunde cu siguranta si cred ca vei putea sa te alaturi echipei noastre curand.

    Ca fost Erasmus eu insumi, cred ca experienta sociala dintr-un astfel de program poate fi foarte folositoare si pentru campanie.

    Cu multumiri,
    Ioan-Luca Vlad
    Consilier

  6. Banatean says:

    citind comentariile de mai sus m-am intrebat daca merita sa-mi pierd timpul comentand, cand in tara se intampla ceea ce se intampla, la randul meu,ce s-a intamplat in secuime.am citit comentarii mult mai inteligente si competente pe alte site-uri.problema fiind importanta am sa -mi spun punctul de vedere.evident multe comentarii sunt dirijate ,mai ales cele insultatotare la adresa romanilor(chipurile din italia)sau care indeamna la desbinare nationala(c).toate sunt manipulari ieftine.ce credeti ca a cautat orban la seminarul respectiv,decat voturi maghiare,jucand pe cartea sovinismului unguresc? spre deosebire de el,pres.romaniei,basescu a participat cu drepturi depline(daca nu si avand obligatia)la adunarea respectiva.punctul sau de vedere,spus clar in spiritul legilor tarii,a fost un act de curaj si nu unul politicianist.de fapt ,spre deosebire de politicienii lichele cu care suntem obisnuiti,basescu a avut mereu curajul de a vorbi curajos si coerent.citesc comentarii care sustin ca basescu nu trebuia sa ia atitudine(nici in cazul moldovei).ma intreb daca acesti “comentatori’sunt romani?cine crede ca cea mai buna atitudine este sa lasam pe unguri sa-si faca de cap in romania,sa-i lasam pe comunistii ruso-fili sa departeze basarabia de noi tacand las ca iliescu ,sa plece din tara cat o vedea cu ochii.nu remarcati faptul ca toate diversiunile iredentiste maghiare nu au loc intre unguri(pentru ca demografic sunt nuli in transilvania)ci in secuime(orice copil stie ca secuii nu sunt unguri ci maghiarizati lingvistic).citici declaratiile unor secui care au lucrat in ungaria si care se plang ca au fost exploatati si tratati ca tigani .secuii au fost intotdeauna prietenii romanilor si au fost la randul lor respectati de acestia.la urma urmelor la seminarul respectiv au participat cateva sute de oameni ,toti selectionati dupa gradul de sovinism,manipulatori si falsificatori de istorie.popa tokes,dupa ce a fost aparat de romani la timisoara s-a dovedit ca era in realitate un ultra sovin ramas mental in sec.xix.tot respectul pentru pres.basecu si modul inteligent cum a reactionat la huiduielile programate.

  7. Raspuns pentru Banatean says:

    Stimate cititor al blogului,
    Esenta problemei nu este daca se ia atitudine sau nu, cine este mai in drept sa o faca si cine ar fi trebuit sa stea acasa, ci este vorba despre ce fel de atitudine se ia.
    Vedeti dvs., pentru mine, atunci cand presedintele tarii e huiduit public este jalnic.
    Daca acest lucru se intampla in tara pe care reprezinta, din partea unor oameni avand buletin eliberat in Romania, indiferent de etnie, ma sperie, iar daca mai tin cont de faptul ca era vorba de articolul 1 din Constitutia tarii, stimate cititor, indraznesc sa va intreb ce este respectul pe care il acordati atat de usor.
    Cat despre curaj, nu ma indoiesc de faptul ca il are, asa cum are si garzile de corp pentru protectie.
    Insa Rochefoucaul spunea, ” Curajul ireprosabil inseamna sa faci fara martori ceea ce ar fi capabil sa faca cineva daca ar privi toata lumea”.

    In rest, mai puteti citi despre subiectul propus de dvs. si un alt punct de vedere pe: http://www.princeradu.ro/news/2574/23/Principele-Radu-in-judetul-Covasna

  8. Esmyana Martisor says:

    Atitudinea Domnului sau Doamnei Banatean este una lipsita de solidaritate,inainte de toate suntem cu totii oameni indiferent de originea noastra si indiferent de calitatea comentariilor de pe bloguri.
    Nu doar inteligenta conteaza ci si sufletul,inteligenta abuzata,inteligenta care nu este respectata ajunge sa se exprime asemeni Dumneavoastra.Critici constructive si o atitudine echilibrata ar ajuta si Dumneavoastra personal si semenilor.Este doar un gand in speranta unei comunicari armonioase pe viitor.

  9. Ana Barbulescu says:

    @5 pentru doamna Esmyana Martisor
    Va multumesc mult pentru cuvintele de lauda la adresa fotografiilor mele.
    Ma bucur ca ati vazut seninatate si armonie in ele pentru ca asta incerc sa aduc in viata mea prin fotografie.
    Va multumesc inca o data.

  10. Girleanu Daniel says:

    Am constat cu placere ca ma regasesc printre fotografiile Principelui. Am o rugaminte, daca este posibil sa primesc pe mail fotografia originala. Este a noua de sus in jos, Principele si eu cu un aparat foto ”atarnat” de gat. Va multumesc anticipat!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53399486
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate