Palatul de Justiție și Administrație din Iași, 93 de ani


Fotografii realizate de Dan Luca pentru Ziarul de Iași

Construcția Palatului de Justiție și Administrație a fost începută în timpul Regelui Carol I, în anul 1906, și încheiată în timpul Regelui Ferdinand I, în anul 1925. Edificiul a fost construit în stil neogotic, după planurile arhitectului Ion D. Berindey, ajutat de arhitecții Filip Xenopol și Grigore Cerchez. Ridicarea palatului a fost întreruptă în perioada Primului Război Mondial. Palatul Culturii, așa cum este el cunoscut astăzi, a fost inaugurat la 11 octombrie 1925 de către Regele Ferdinand I.

Palatul a fost dotat cu instalaţii şi echipamente tehnice achiziţionate din Germania. Feroneria a fost realizată de Casa Haug și de companiile franceze Krieger, Mericier și Bagvès. Mobilierul palatului, în stil neogotic, a fost desenat şi realizat în atelierele Albert Goumain din Paris şi Mappel din Anglia.

Clădirea are 298 de încăperi și 36 000 de metri pătrați. Turnul central al palatului are 55 de metri. Sala Voievozilor, aflată la etaj, are portrete ale principilor care au domnit în Moldova și au fost create de Ștefan Dimitrescu și elevi ai săi.

Palatul de Justiție și Administrație a fost construit pe locul Palatului Domnesc, după ce, în anul 1904, a fost luată decizia demolării acestuia. Palatul Domnescu a fost ridicat la Iași, în anii 1806-1812 de către Domnitorul Alexandru Moruzi, în stil neoclasic. Trei decenii mai târziu, Domnitorul Mihail Sturdza l-a refăcut (între anii 1841-1843). În anul 1859, după unire, Palatul Domnesc a devenit Palatul Administrativ.

Palatul de Justiție și Administrație a fost folosit drept cazarmă a trupelor germane și apoi sovietice, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. În anii comunismului, începând cu 1955, el a primit denumirea de Palatul Culturii. Actualmente, palatul găzduiește o sumă de instituții de cultură: Muzeul de Istorie, Muzeul Științei și Tehnicii, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. La 25 aprilie 2016, Palatul Culturii s-a redeschis, după un amplu proces de restaurare a clădirii, care a durat opt ani.

În afară de Palatul Culturii, Iașul are o extraordinară zestre de instituții și clădiri ctitorite în timpul regilor României. Printre ele:

✓    Gara Mare din Iași, ridicată în timpul Principelui Suveran Carol I și inaugurată în anul 1870. Ea a fost completată cu două aripi ale clădirii în anul 1930, în timpul primei domnii a Regelui Mihai I.
✓    Actuala Brigadă 15 Mecanizată, fondată de Principele Suveran Carol I, la 1 ianuarie 1877, sub numele de Regimentul 15 Dorobanți.
✓    Catedrala Mitropolitană, ctitorită în timpul Regelui Carol I, inaugurată la 23 aprilie 1887, în prezența Suveranului și a Reginei Elisabeta.
✓    Clădirea istorică a Liceului Național din Iași (numit astăzi Colegiul Național), construită în timpul Regelui Carol I și inaugurată la 9 noiembrie 1894.
✓    Clădirea Liceului Internat (numit astăzi Colegiul Național Costache Negruzzi), ridicată în timpul domniei Regelui Carol I și inaugurată la 5 octombrie 1895.
✓    Teatrul Național din iași, construit în timpul Regelui Carol I, inaugurat la 1 decembrie 1896.
✓    Palatul Universitar de la Copou, construit în timpul domniei Regelui Carol I, inaugurat de Suveran în octombrie 1897.
✓    Palatul Fundațiunii Universitare Regele Ferdinand I a fost construit în anul 1934, în timpul domniei Regelui Carol al II-lea.

 

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53894161
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate