Castelul Săvârșin, 15 ani

Miercuri, 1 iunie 2016, se împlinesc cincisprezece ani de când Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârșin. Este, alături de aniversarea de cincisprezece ani de când Majestatea Sa a revenit la Palatul Elisabeta, una dintre cele mai importante sărbători ale Familiei Regale de astăzi.

Regina Ana, ca și Principesa Moștenitoare, pășeau pe 1 iunie 2001 pentru prima oară în viața lor în parcul și casa de la Săvârșin. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală știau locul doar din povestirile amănunțite ale Regelui, care a ținut minte, timp de cincizeci și trei de ani, zi de zi, ceas de ceas, fiecare detaliu al casei și parcului ce au oferit atâta pace, frumusețe și bucurie Reginei-mamă Elena și Regelui Mihai, în anii 1940.

Multe s-au întâmplat în acești cincisprezece ani. Sărbătorile importante ale anului, Paștele și Crăciunul, verile, iernile și multe zile în primăvară și toamnă le-au petrecut aici Regele și Regina, Principesa Moștenitoare și Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Nixon împreună cu copiii lor,  precum și Principesa Maria. Au venit să petreacă momente de tihnă Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Astrid și Principele Lorenz ai Belgiei, Principesa Muna a Iordaniei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana) și soțul ei, baronul Hanns von Holzhausen. Au venit la Săvârșin personalități politice, diplomați, oameni de cultură și artă, reprezentanți de frunte ai societății civile, invitați străini de toate profesiile. Există mărturii că Franz Liszt a fost musafirul castelului și că Ludwig van Beethoven a vizitat Săvârșinul, invitat al familiei aristocrate ce avea în proprietate domeniul.

În primii ani a fost greu, din cauza lipsei resurselor financiare. Între 2001 și 2007, viața la castel a fost mai degrabă o luptă pentru păstrarea proprietății. Din fericire, în anul 2006 domeniul s-a întregit cu patrimoniul forestier pe care l-a avut în 1943. A fost un moment de cotitură în soarta castelului și a parcului. Deși retrocedarea fiecărei părți din proprietate s-a lovit uneori de nepăsarea sau incorectitudinea unora dintre oamenii cu puterea deciziei, astăzi Domeniul Regal Săvârșin este pe drumul cel bun. Clădirea istorică și-a încheiat procesul de renovare, care a durat opt ani (2007-2015). Proiectul a fost început de arhitectul Șerban Sturdza și continuat de irlandezul David Baxter, specialist în restaurarea patrimoniului construit.

Satul Regal (ansamblul de clădiri și curtea de la intrarea pe domeniu) a fost restaurat în mare parte, având acum curtea pavată din dou cu granit și șase din cele opt clădiri complet refăcute, cu materialele și metodele epocii: Casa Musafirilor, Muzeul Regal al Automobilului, Casa Intendentului, Casa Tehnică, Centrala Termică și Spălătoria-călcătorie. Au rămas încă de restaurat Magazinul de suveniruri (fosta Casă Electrică) și Casa Ceaiului. În parcul regal a fost restaurat Micul Pavilion și Grajdul Vechi, două construcții care datează, după toate probabilitățile, din anii 1780.

Un amplu proces de refacere a parcului regal a fost început, în anul 2015, sub conducerea profesorului universitar doctor Florin Stănică, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Proiectul este de lungă durată și minuțios. Înlăturarea copacilor și a plantelor care au crescut spontan, precum și punerea la loc a speciilor rare, dispărute din cauza necunoașterii sau a nepăsării din ultimele decenii necesită răbdare, erudiție și, mai ales, o înaltă responsabilitate.

Principesa Moștenitoare Margareta dorește să ducă mai departe, cu aceeași rigoare și minuțiozitate a detaliului, renovarea completă a Satului Regal, care va cuprinde și Muzeul Regal de Artă Contemporană, construcția Oranjeriei și a Micii Biserici în parcul regal, restaurarea Casei Grădinarului și a Casei Stuparului, precum și reconstrucția celor patru case țărănești, aflate acum într-un avansat proces de deteriorare.

În anul 2015, la Editura Curtea Veche a apărut prima carte despre Săvârșin. Volumul, bogat ilustrat cu creații fotografice ale lui Cristian Coposesc, se numește Săvârșin. Detaliul și este o incursiune în drumul de un deceniu și jumătate parcurs de Principesa Moștenitoare și Principele Radu în refacerea interioarelor castelului.

Prin intermediul Asociației de Dezvoltare Durabilă pe care a fondat-o în acești cincisprezece ani, Principesa Moștenitoare dorește să vadă realizate trei mari proiecte:

– Satul Regal al Meșteșugurilor (cu ateliere de tâmplărie, faianță, fier forjat, broderie, sculptură și pictură, mobilă, alamă și argintărie, croitorie).

– Proiectul Caselor Sociale, un spațiu în comună unde să se ofere locuințe modeste dar confortabile celor cu probleme serioase de sănătate sau de familie.

– Refacerea Parcului Regal, proiectat în anul 1850 de Heinrich Nebbien, unul dintre cei mai mari arhitecți de grădini ai Europei mijlocului de secol XIX-lea.

Astăzi comuna are o stație modernă de benzină, un sediu de bancă, farmacii, magazine cu produse de calitate, o viață culturală remarcabilă și o comunitate mult mai conectată la lume decât la începutul anilor 2000. Podul de peste râul Mureș a fost refăcut, legând Săvârșinul de multitudinea de localitățile de la sud de Mureș, aflate pentru multă vreme în izolare.

Aniversarea de cincisprezece ani găsește Domeniul Regal Săvârșin cu multe proiecte în plină derulare. Există speranțe ca, la 10 mai 2017, Satul Regal (partea de la intrarea pe domeniu) să fie deschisă publicului. Odată cu aceasta, parcul regal ar putea fi și el vizitat, după un program stabilit pe ore și pe zile, în perioada mai-octombrie a fiecărui an.

Castelul Săvârșin la Reporterii Realității

Castelul Săvârșin la Dincolo de știri

10 comentarii

  1. ionela stanescu says:

    Multa sanatate Familiei Regale Romane,pentru a putea sa va bucurati de frumosul pe care l-ati creat!

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    SANATATE INTRU MULTI ANI CU IMPLINIRI SI BUCURII INTREGII FAMILII REGALE !
    TRAIASCA REGELE !

  3. M.Viorica says:

    I Iunie!
    La multi, demni si impliniti, ani tuturor fiicelor si fiilor Romaniei!

  4. Pantea Alexandru-Sorin says:

    Acum cativa ani am gasit intr-un sertar o carte postala trimisa in anii Republicii Populare Romane dintr-o tabara de vara din Arad (cred ca era chiar tabara de copii de la Savarsin) la Bucuresti mamei mele, pe atunci o copila, de catre o prietena. Cartea postala are pe fata o poza a Castelului Regal – fatada dinspre drumul national – iar pe verso o explicatie: Savarsin – Sanatoriul. Poza – alb-negru – prezinta o cladire care inca arata cat de cat bine. O cladire alba cu obloanele ferestrelor negre. Probabil ca in realitate erau de culoare bruna.

    Aceasta carte postala inca o mai am gandindu-ma ce inseamna capriciile Istoriei. Nimanui nu i-ar fi trecut prin minte atunci ca va veni o vreme cand un Om se va intoarce in casa Sa. O casa careia Altetele Lor Regale i-au dedicat putinul timp liber pe care l-au avut la dispozitie pentru a-i reda stralucirea si farmecul de altadata dar mai ales pentru a inchina munca Lor amintirii Reginei Mama Elena a Romaniei.

    Am vazut doar in trecere aceasta casa de suflet, acest cuib al Familiei Regale a Romaniei, dar cele cateva secunde au fost de ajuns ca sa ma faca sa-mi doresc o revenire in acele locuri.

  5. Gabriela Bucur says:

    RESPECT! Vivat Casa Regala a Romaniei!

  6. Emilian T.Vandenboer says:

    Da, este o stire impresionanta pentru mine, dar nu suficienta. As dori sa aflu daca va fi posibil sa cunoastem cu totii cand Palatul Regal din capitala Regatului Romaniei isi va relua adevarata sa menire de a deveni sediul oficial al festivitatilor de stat in Regatul Romaniei, cand Palatul Cotroceni va deveni sediul Casei Regale de Romania si cand autoritatile actuale de la Bucuresti vor anula actul ilegal de la 30 Decembrie 1947 ???
    Sunt trei intrebari si poate voi primi trei raspunsuri care vor juca un rol net calitativ in istoria pe mai departe a Regatului Romaniei.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu Domnule Klaus Johannis !
    Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania
    Emilian T.Vandenboer

  7. Diana Lucia Zotescu says:

    Ma bucur mult ca, in fine, aceasta indelunga truda a Altetelor Lor de restaurare a Castelului Regal de la Savarsin si a cladirilor anexe ce vor juca un rol bine stabilit in configuratia viitorului Sat Regal este aproape incheiata. Sper din suflet ca la toamna Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana sa poata face o vizita de ‘receptie’ a lucrarii de restaurare, Regele fiind singurul care stie cum arata castelul in vremea Sa, amintirile Sale fiind cele ce au ‘condus’ si pana acum mana restauratorilor.

    Dumnezeu sa binecuvanteza Castelul Regal Savarsin si pe toti Regalii sai proprietari – si locatari timp de cateva luni pe an – si sa-I ajute sa-si duca la indeplinire generosul Lor proiect legat de intregul Domeniu Regal.

  8. Multa sanatate Familiei Regale Romane,pentru a putea sa va bucurati de frumosul pe care l-ati creat!
    NIHIL SINE DEO
    TRÄIASCÄ REGELE MIHAI I A ROMÄNIEI SI FAMILIA REGALÄ

  9. Claudia Ancan says:

    Eu as spune ca acesta e mai degrabă un palat decât un castel.

  10. ADRIAN MIRCEA HUDAC says:

    Odihniti-va in pace, Majestate !
    Sa aveti parte de linistea si fericirea pe care nu le-ati avut aici, pe pamant.
    V-ati despartit de o Romanie care nu crede in NIHIL SINE DEO…
    Grea mostenire pentru Casa Regala.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54801998
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate