Concert Regal la Sala Radio, mai 2016
Devenit o tradiție a stagiunii de la Sala Radio, Concertul Regal este programat în fiecare an în apropierea zilei de 10 Mai, sărbătoare națională a României. Anul acesta, în care Familia Regală alături de întreaga societate aniversează 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și a statului român modern, Concertul Regal a avut loc în seara de vineri, 6 mai 2016, la ora 19. Evenimentul s-a bucurat de prezența Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Maria și ES dlui Alexander Philips Nixon. Au stat alături de Familia Regală președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune, dl Ovidiu Miculescu, consilierii prezidențiali Andrei Muraru și Laurențiu Ștefan, ambsadorul Statelor Unite la București, dl Hans Klemm, Nunțiul Apostolic, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, ambasadorul Germaniei la București, dl Werner Hans Lauk, ambasadorul Italiei la București, dl Diego Brasioli, și ambasadorul Republicii Moldova la București, dl Mihai Gribincea. Și-a dat concursul Orchestra Națională Radio, dirijată de Nicolae Moldoveanu. Solistul concertului a fost violonistul Gabriel Croitoru. Concertul a fost deschis cu intonarea Imnului Regal și a continuat cu Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski. În a doua parte, orchestra condusă de Nicolae Moldoveanu a interpretat Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 – “Italiana” de Felix Mendelssohn. Audiența a aplaudat minute în șir excepționala interpretare a solistului, dirijorului și orchestrei. A fost al treilea an consecutiv în care Societatea Română de Radiodifuziune organizează Concertul Regal din preajma zilei de 10 Mai, sărbătoare națională a României. Fotografii de Daniel Angelescu. |
Vă rog comunicaţi informaţii cu privire la procurarea biletelor de intrare.
http://www.orchestreradio.ro/OrchestreRadioRomania/bilete/26
Ce pret au biletele?
Vlăduț, găsiți răspunsul la toate întrebările aici: http://www.orchestreradio.ro/OrchestreRadioRomania/bilete/26
O vioara cazuta din greseala din inaltimile Olimpului si ajunsa in mainile domnului Gabriel Croitoru incepu sa cante. Aceasta este impresia pe care acest mare violonist a lasat-o publicului. Mare lucru este Harul cu care unii oameni sunt inzestrati de Dumnezeu. Arcusul viorii parea ca se misca de unul singur pe instrument!
Pentru cei care nu au putut veni am sa le spun ca acest concert a inceput cu interpretarea Imnului Regal asa cum acesta se regaseste in finalul Poemei Romane. Imaginati-va ce inseamna o orchestra de aproximativ 75 de interpreti cantand acest Imn. Foarte mult mi-as dori, daca s-ar putea, ca un compozitor sa reorchestreze intregul Imn Regal asa cum acesta se aude in Poema Romana. Credeti-ma, dragi Romani, este ceva ce trebuie auzit. Este tot ceea ce ti-ai putea dori de la un Imn. Am ascultat pe canalul Youtube doua interpretari de o astfel de maniera ale imnului God save the Queen, una din 1982 si alta din 2002, cea din urma din cadrul slujbei religioase din catedrala Sf. Paul din Londra organizata cu prilejul Jubileului de Aur al domniei Reginei Elisabeta a II-a. Imnul nostru este mai frumos ca al lor. Si nu o spun pentru ca as fi Roman. Asadar aceasta ar fi o tema frumoasa de realizat. O interpretare simfonica a intregului Imn Regal si eventual o punere in circulatie a acestuia.
Apoi a urmat Concertul pentru vioara si orchestra al lui Ceaikovski cu interpretarea admirabila a domnului Croitoru. Publicul a fost absolut incantat si a cerut un bis. Bis pe care maestrul Croitoru l-a incuviintat. Concertul in sine iti imprima in inima o pendulare intre real si fantastic, ceva caracteristic operei d-lui Ceaikovski.
In cea de-a treia parte Simfonia Italiana a fost admirabil interpretata de Orchestra Nationala Radio aflata sub bagheta d-lui Nicolae Moldoveanu. Undeva, in dreapta sa l-am remarcat la violoncel si pe dl. Adrian Naidin. Se simtea in creatia aceasta o influenta extraordinara beethoveniana. Simfonia aceasta te ducea cu gandul la anii de formare ai statului italian din secolul al XIX-lea, era ca o transpunere in muzica a efervescentei natiunii italiene din acei ani.
In final as dori sa multumesc pentru aceasta superba seara Casei Regale a Romaniei, Orchestrei Nationale Radio si domnului dirijor Nicolae Moldoveanu dar si d-nei concertmaistru si, nu in ultimul rand, d-lui Gabriel Croitoru.
A fost o seară superbă. Nu mai mi-a rămas mare lucru de spus față de cuvintele de mai sus ale D-lui Pantea Alexandru-Sorin.
Poate doar sentimentul de legătură între muzica lui Ceaikovski și acțiunea filmului lui Radu Mihăileanu (Concertul, 2009, premiul Cesar pentru cea mai bună muzică) care a legat acest superb concert de o erupție de bucurie produsă prin „evadarea” muzicienilor proscriși de comuniști (vă amintiță? aceeași comuniști care ne-au alungat Regele?!?) în Occidentul luminos și etalarea măiestriei artei lor în fața publicului de acolo.
Aceeași legătură între sufletul și armonia slavă a notelor curgând pe strune de vioară și sufletul nostru trist de pierderea statutului de Regat.
Mulțumim Casei Regale, Orchestrei Radio, Dirijorului, Solistului și tuturor celor mulți, nenumiți, care au pus umărul pentru realizarea acestui concert.
Cu plecăciune,